361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
dá sa jazdná plocha obrábať naváraním po opotrebení a znovu naprofilovať?
Ak áno, vykonáva sa defektoskopia po dielčich operáciách, alebo len na konci?
Ďakujem.
Otazka bola, co drzia. Odpoved: trafo. Su tie lana volne? Su . Je Hater natolko zbehly, ze ked vidi volne lanka obtocene okolo ucha trafa tak si domysli, ze to na tom lane nevisi, ale je na istenie??? Ja si myslim, ze prave Hater tolko "5"po hromade ma a domysli si to.
Takze , asi som mal dat odpoved "nic"..sorry hater, a vsetci dotknuti ...
inac zaujimave citanie, len som tam nenasiel ci sa to ETCS bud moct dorabat aj pocas zaruky , ale tipujem ze asi nie, takze nem-dobre.......na druhej strane mozno koli "rovnakosti" a cene bude to ETCS-ko dane do jedneho "projektu". v pripade ze by to robili na viackrat by "hrozilo" ze to vyhraju rozne fy. a teda v morosikoch by boli rozne zariadenia. npr v pripade 381 a novych 380 uplne realna vec.
Pre zdatnejsich je tu presun stanovist s hrablami hore do isteho zadefinovaneho casu, opadnutie vykonu pri jazde so zatiahnutou priamocinnou brzdou, ked sme pri vykone netreba lozit pocas jazdy do menu a znizovat pomerovy tah ,ale da sa to uz priamo na hlavnej zobrazovacej casti tahom prsta;uspavanie monitorov po prechode zo stanovista na stanoviste po zadefinovanom case. Je zaroven vysiesenie vypinanie hlavneho vypinaca po stiahnuti zberaca, uz to nerozopina kazdu chvilu, rozopne po "zadefinovanom case" tj napr. po jazde so stiahnutym zberacom troch minutach rozopne HV, a rozopinanie HV pri stiahnutom zberaci je v okruhu zmeny systemu riesene z bezpecnostnych dovodov automaticky (sleduje si to polohu GPS).
Podla mna su to veci, ktore maju svoju logiku a opodstatnenie.
Ziadne ETCS sa nekona, ta cena by bola uplne niekde inde.
Ide max. o pripravu (co sa pod nou mysli, aj predchadzajuce kusy mali v poziadavkach). A zo strany ZOS maximalne zavazok k spolupraci ak sa nieco raz montovat bude. Lebo nateraz to je riadne sci-fi.
Inak tie nové 361-ky by mali mať doriešených viac detailíkov, ktoré sa tu svojho času kritizovali - napr. je požiadavka na komplet nové/modernizované vstupné dvere, cez ktoré nesmie fúkať (priamo zadané v zmluve), požiadavka na možnosť stlmenia osvetlenia ovládacích prvkov, príprava na ETCS L2, nový ovládací pult (v zmluve je, že rozloženie ovládacích prvkov na pulte má schváliť zástupca ZSSK) a je tam tiež požiadavka, aby mašinka zvládala kolísanie napätia v sieti v istom pásme od-do (zrejme reakcia na tie poruchy, ktoré ŽOS-ka nechcela uznať). Tak som zvedavý...
Co som sa o Mesa23 dozvedel, tak tie mtrs su rozne verzie, s GSM-R , bez neho s dvoma GSM antenami, s jednou , len na analog, s napojenim na UIC , s vlastnym zaloznym zdrojom, s pripojenim na 2 MMIS (ciernobiela) resp. MMIC (farebna) zobrazovacia-komunikacna jednotka. Takze mesa23 niele len ta budka na stanovisti , je to cely set.
Potom su sety Mesa24, mesa25, mesa26 ...
Neviem kto mi spominal, ze na jednej 350 bol stale problem s radiom, konkretne s antenou, prelozila cesta vf kablu k antene, a zrazu radio hralo ... takze, asi v tej skatuli sa nemoze tahat hoc co hoc kade. A ktomu to bola len "tazko" stykacova skatula bez frekvencnej resp. inej bzucavej regulacie ...
Ale třeba vím, že takový ETCS, tam musejí být oba kabely (Rx, Tx) mezi BTM a EVC v násobcích půlvlny, a protože frekvence Tx je v pásmu 4 MHz a frekvence Rx v pásmu 27 MHz, tak je ještě každý kabel jinak dlouhý
(moc víc toho o rádiu na lokomotivách nevím .)
Alesi, moze to byt tak?? :-)
Trochu ma to prekvapuje, lebo pokial viem tak k pootoceniu dochadzalo po nahriati obruci od brzd, co by sa vzhladom na EDB sa stavat nemalo???? sice estema napada nudzove brzdenie(aj vzduch) zo 160ky, kde sa ukazalo pri skuskach privelke ohriatie obruci tak sa rozhodli (ZSSK??? ZOS????) ist radsej do monoblokov.
Mozno som prave objavil teplu vodu , spokojne znaliveci nech ma opravia