361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
niektorých tu prítomných by prešťal ľavou zadnou
venujte sa tu 361 alebo ničomu
Existuje nejaka paka, ktora rozhybe ZSSK aby zatiahla za inu paku, ktora zastavi devastaciu dalsich persingov?
Teda okrem krajnosti - odriekat vlaky z dovodu neschopnosti HDV?
Pretoze mi to pripada tak, ze sa nadalej demoluju dobre masiny, aby sa ZOSka mala na com vyzurit...
Iste, na moderných strojoch so sofistikovaným riadiacim počítačom môže čiastočne rozhodovanie o zálohovaní na seba zobrať samotný počítač (pokiaľ funguje) a pri poruche bez vedomia rušňovodiča automaticky činnosť prepojiť na záložný celok.
Si ale vezmime klasické peršingy, koľko toho mali v riadiacej a regulačnej časti zálohovaného.. Núdzová jazda (nahradzajúca CRČ), centrálny zdroj, NK zdroje, núdzová jazda s maximálnym budením pri poruche regulácie budenia v EDYN 22 atď..
Na 361, ak spomínam to budenie, nuž systém vypíše ťažkú poruchu regulácie budiaceho meniča mot. skup. XY a rušeň je v podstate hotový.
Ale to je taký, dosť blbý vrútocko-dubnicko-HMHcky syndróm.. nič nezalohovať.
Stačí len, ak porovnáme možnosti núdzového dôjdenia RS 350 versus to čo je na českých 150/151.
Toto je už teda viacmenej iba hypotetické, s tým sa už neurobí nič, ale 361, keď sa tvorila, mala každopádne poskytnúť rušňovodičovi viacero možností v prípade núdze.
Jo, aj ten kompresor tam má pomerne slabý výkon.
Práve naopak, ako som sem včera linkol moje staršie príspevky, máš možnosť vidieť, že na určité veci som narážal a upozorňoval ešte skôr, než sa vôbec prvá 361 dostala na koľaje.
Ohľadom projektu 361 v tejto podobe v akej je, som bol skeptik a ŽOS-ke som neveril od začiatku, máš to tam červené na bielom, stačí listovať v starých príspevkoch. Plakal som a upozorňoval som na určité možné problémy teda ešte vtedy, keď to iní s ružovými okuliarmi na očiach velebili.
Dnes tu vyplakávajú prezmenú iní, ja za zas naopak zbytočných nárekov snažím uvažovať a inšpirovať, ako by sa to dalo zachrániť a dať dokopy, aby to čo najskôr uspokojivo jazdilo.
Čiže ber to tak, ja plačem, keď vidím ako niekto mlieko rozlieva, nie však už nad rozliatym.
Lebo teda píšeš o Nóroch... ok vrátiť mašiny.. a čo potom? Odrieknuť vlaky? Veď ZSSK nemá rušňov, ani Cargo už moc požičiavať nechce. Je fakt, že ak by vo Vrútkach rozdrbali iba jednu 163 a projekt až do vyriešnia problémov stopli, mohlo tu byť dnes ešte stále 6 peršingov, pre ktoré sa mohli v stave núdze vytvoriť obraty na 600-kové rýchliky s preprahom v Žiline.
Jedna vec je profesionalna cest ZSSK, druha vec je, ze je to produkt ZOS a tam by uz napr. moja profesionalna cest nesiahala. Netvrdim, ze by som nepostupoval tak, ako Ty, ale zarucene by som si nenechal komentare voci ZOS pre seba.
Je to vyrobca, vyrobil nepodarok. Nebudem ho obhajovat ani pred vrchnostou ani pred cestujucimi.
Co robim ja, je iba to, ze svojim zakaznikom v takychto osemetnych pripadoch poviem tolko, ze sa pokusim s tym daco spravit, ale chyba je mimo moju cast systemu a budem kontaktovat vyrobcu tej chybnej casti. Ze sa pokusim nieco napravit, ale za chyby ineho dodavatela nemozem.
Takze ani Vy, firovia, nemozete za chyby ZOS a ja by som to ZOSku v tom nechal az po usi... Pretoze, podla diskusie, maju toho za usami az prilis...
Ono kazda trpezlivost raz skonci. Aj ja sa snazim mojim zakaznikom vsemozne vyhoviet, ale ked to dosiahne iste hranice, idem oficialnou cestou cez vyssie instancie.
U nas je to este o tom, ze nase SW nastroje pouzivaju aj zakaznici, takze tlak na odstranenie chyb nie je len vnutorny.
Ale zasadny rozdiel medzi Slovakmi (mozno aj dalsimi narodmi vychodu) a narodmi zapadu je v tom, ze odstranovat chyby druhych na svoje vlastne triko sa jednoducho nenosi.
Nori sa s tym nebabrali, ked Siemens neodstranil chyby do stanoveneho terminu, masiny vratili a nic nezaplatili. Chyby sice rychlo odstranili, ale masiny do Norska uz nikdy nepredali. Toto je jediny sposob, akym sa vyrobca da donutit, aby daco spravil. Inak na to kasle...
http://www.vlaky.net/club/member.asp?id=1037
Ohledně pohonu předpokládám, že jej dělali lidé z Electriku nebo jiní, kteří tomu rozuměli, protože to jezdí dobře.
Vozový počítač si dělala Škoda sama, na základě stavebnice od Amitu se kterým měli zkušenosti již na 671 a spol.
Také asi hrálo roli, že tvůrci zodpovědní za 363.5 měli snahu udělat použitelnou lokomotivu, v případě váhavosti byli zřejmě popohnáni ze strany zákazníka ...
Projekt PP. Zlé rozhodnutie o 263. 381 ano + iné nové rušne. A tie 263 mohli teraz miesto 240 jazdiť a ani 242 tu nebudú večne.
Projekt 757 podľa mňa to už prišlo neskoro. Niekde som čítal, že keď Súdruhom vyrobili 753 už vtedy sa im zdala slabá na výkon. A jazdia dobre len okolo Zvolena...
Cargo, ak niečo potrebuje tak na Doľnákoch bi sa 210+(posledná míla) určíte dobre uživila. Baterkáč sa neosvedčil. Ako sa osvedčila česka prestavba? Jazdí?