361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
A bolo tam vidieť skúsenosti majstra(ináč,už dlhšie v penzii),a jemne zastavenie.Zrejme ak by uvalil rychlobrzdu,ktovie čo by sa stalo.
Zasa,keby.......
ps: ja si spominam ako som sa skoro prizabil v autozeriave a veru pohlad sa mi na to menil par dni.
To je ako v pripade tej Studenky keby som vyhlasil, ze za nehodu vlastne moze vypravcicka v Bohumine, ktora si chcela ulahcit pracu resp. urychlit odjazd nespravne vydanym V rozkazom a vyrobila tym 3 minuty sekeru (alebo rovno ten fira, ze jej ten slendrian netoleroval a dozadoval sa predpisoveho postupu), ktorej nebyt, uz by bol vlak davno za mostom. A pripadne do uvahy zapojit rovno to, ze keby siel ten Comenius skor, tak do toho mosta vpali za nim iduci brnensky rychlik so zhnilymi spalkovymi ypsilonmi, ktory by nezabrzdil ani tolko co to EC. Zamysli sa preboha!
Mne už kolega raz (prvého aprila) na rusni zahynul, len preto, že vtedy sekundy (do odchodu osobného zo stanice) a metre (na dobrzdenie) nevydali, takže viem aku obrovskú rolu v prevádzke hrajú tie oudové sekundy, ktoré je v obľube tak podceňovať.
Btw, o hodinku s tou 163.115, čo mala včera Sior, poveziem osobný 7841..
Za väčší technicky zázrak povazujem, že vozidlá za vykolajenym vozom nevykolajili tiež. Nikdy doposiaľ som nevidel a nevedel si predstaviť, ako môžu kolajnicove pásy bez podvalov a mimo rebrovych koľajníc v dĺžke niekoľkých metrov, dalo by sa hovoriť až o desiatkach metrov, stat pod 80 t ťažkými vošli stabilné na päte a držať rozchod.
Keby pes nesral, tak by praskol...
Blá, blá, blá...
Nehody boli a budú. A umrú aj ľudia. A čo?! Svet sa nezastaví... Všetko je napísané vo hviezdach už dávno a taká maličká bytosť ako človek to neovplyvní!
Kludne to mohol ťahať aj peršing a stačilo aby vo vrútkach niekto o 60 sekúnd dlhšie nastupoval...
Opakujem, tiež nemám rád kadejaké špekulácie keby bolo keby, no tu je medzi nami jediný rozdiel, kým Ty by si s najvacsou pravdepodobnosťou bol iba statista podobnej nehody, pre mňa by to mohla byť osobná tragédia. Preto ten odlišný pohľad.
Btw, aj signalista sa tam druhýkrát narodil, za život vo veľkej miere vďačí skrutkovke, ktora aj napriek proti hrotu prechadzanej vyhybke s odbocenim smerujucim priamo na stavadlo stiahla zázračne voz nazad do osi, on preskakal koľajnice a povolila až potom.
Ak by tam vpredu bola 361-ka a tradične by od Kraľovej Lehoty hore kopcom brúsila, už by... nebola 361-ka.
Lepšie povedané, bola by, ale ako úbohé torzo na titulkách všetkých čiernych rubrík slovenských masmédií v role spoluakterky ťažkej železničnej nehody, možno aj s tragickými následkami.
Aby som bol presný, dnes sa stretával Excelsior s Pn 49716 vo Východnej povyše dopravnej kancelárie, smerom k stavadlu jedničke. Pri stavadle dvojke pár sekúnd po minutí rýchlika nákladný vlak vykoľajil a skončil v jeho prechodovom priereze...
V dazdi v stupani od SNV dalej obcas s vlakom citelne sklblo. Pripadalo mi to ako to divne spravanie sklzovky, ktore tu nejaky cas dozadu niekto popisoval ( 362.001 ? ) ale kedze necestujem vlakom casto a nie som odbornik, mozem sa mylit.