361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
A k tomu si dopriať trochu optimizmu, dnes už im to celkom úspešne lieta
Človek vbehne do Bujanovského tunela, chce si osvetliť prístroje, nuž vyťahuj mobil, aby si našiel ten piďi-spíačík vľavo vzadu; ak nechceš riskovať, ako minule, že zas pošťukáš s multispínačom návestných svetiel jedno červené vpredu.. chceš pustiť stierače? zapneš kúrenie, atď..
--------
Ak vymením starú Fabiu za novú, nová už musí mať nutne radiacu páku vľavo, poprehadzované smerovky za stierače, spojka za brzdu.. že?
Nehovoriac o tom, že dislpej ktorý píše milion hovadín, nedokáže výrazne upozorniť na jazdu s dvoma zberačmi, utiahnutú ručnú brzdu, tlak v brzdových valcoch či v prevodníku.. načo, veď treba z času na čas rušňovodičom poistku prevetrať.
Aáále nechajme to.
Obrazom radšej kus "romantiky" na neskorý večer.. R612 v Žiline..
A všetci sú spokojní.....aj dobre zarobili a aj mašinky predsa existujú
Iný postreh: Rušeň napriek "zvýšeným" prúdom a "zvýšenému" výkonu, čo hrdo avizovala ŽOS-ka, je lemravejší od klasických peršingov. To je fakt. Dôvod by som videl v slabšom budení. Kým v počiatočnej fáze prebudenia na dobre nastavených x62, x63 kulminuje Ib niekde okolo hodonoty 120 A, na 361 sťažka atakuje 80 A. To je trebárs dôvod, prečo 362 pri rovnakom kotevnom prúde 800 A prídavná brzda zabrzdenú neudrží, kým 361 áno (keďže ťažná sila je úmerná súčinu kotevného a budiaceho prúdu). Ok, pomerný ťah je kvôli rušeniu na DC znižený na 80 %. Otázka: dokedy? To už bude nafurt tak?
Nuž a ešte zaujímavejší postreh.. rušeň s 10 vozovým rýchličkom hore Petrovskou potrebuje na udržanie konštantnej 90-ky pri 3,15 kV v troleji prúdy okolo 600A ! (pri odbudení na 35-40A). Bežná 362 je takto odbudená až pri 100-105 km/h, kým na vytiahnutie podobného rýchlika jej stačí vďaka menšiemu odbudeniu prúd iba okolo 500 A, aj to možno nie.
Komu nie sú elektrotechnické zákonitosti úplne cudzie, dovedú ho tieto dva praxou overené poznatky k jednemu technickému faktu..: Rušeň musí mať NUTNE nižšie maximálne napätie na kotve.
Nuž a teda inšpirácia pre kompetentných, medzi iným priškripnúť ŽOS-károv aj na otázke, aké je tam max. pomerné otvorenie, napätie na kotve a teda aký je tam skutočný reálny max. výkon.. ale sotva tých 3,6 MW asi.
Joj, ja by ich technickými otázkami bombardoval, že by im až zle prišlo.
---
Teraz ak sa retrospektívne pozriem na svoje pesimistické príspevky z minulosti..:
Škoda, že som sa ešte v samých počiatkoch, keď sa rušeň rodil, nemýlil v tomto..
http://www.vlaky.net/online/diskusia/tema.asp?id=410715&kat=6&najdi=411166&n#411166
alebo aj v príspevkoch okolo tohto:
http://www.vlaky.net/online/diskusia/tema.asp?id=410715&kat=6&najdi=548403&n#548403
Prisahám, vešteckú guľu som nemal..
Ani som si to tak neuvedomoval, ale ako pozerám, na jednu motorovú skupinu sa to z 50-ky na moste po cestové návestidlo celkom slušne rozgúľalo..
-----------
splinterX, odpoviem tu na to, čo si načal v téme meškanie vlakov.. Sorry, ale dakoho prefackať v ŽOS-ke.. to sú také tie vyhlásenia.. presne ako tie čo máte v offtopicovom fóre s kamarátmi o cigánoch.
Prefackáš.. a čo teraz? Necháš aby sa rozplakali? Postavíš ich do kúta? Kľaknúť na klítiky? Skôr ma mrzí, že verili/veria zadávatelia.
Pozri a pochop jedno, tí, čo tu mašinu postavili, na to jednoducho nemajú. Jednak to nie je ani vecou ŽOS-ky, ale skôr Dubnice a HMH.. v oboch firmách, dovolím si povedať, sú odborníci, čo sa týka návrhov, projektovania hardvéru ako aj programovania softvéru riadiacej techniky, no chýba im prepojenie s praxou. Jedna vec je, že to vedia naprogramovať, druhá vec je, žeby si mal s nimi k stolu sadnuť jeden praxou podkutý trakčár a vysvetliť im, ČO tam treba naprogramovať.
Ide o to... sklzovka, ARR-ko a podobné riadiace elektronické zariadenia stoja na tej mašine za figu borovú. Dobrá je tam akurát skriňa, podvozky a trakčáky, teda to, čo ostalo pôvodné, lenže..
Pokiaľ sú tam na dennodennom poriadku hlášky typu prepojovač/stýkač XYZ nedosiahol požadovanú polohu, porucha regulácie meniča budenia XY.. tak problém treba hľadať v dvoch možných smeroch.
Buď fakt za figu stoja aj tie Dubnické meniče aj s reguláciou, buď sú nanič stýkače a prepojovače alebo problém tkvie naopak v diagnostickom systéme. Toto by mali prvé technici podľa mňa preveriť. Ak je vadný prepojovač, že naozaj nedosiahol koncovú polohu.. OK, do smetia s ním a dať tam spoľahlivejší.. samozrejme predtým zistiť, prečo nedosahuje tie koncové polohy. Ak ale dosahuje koncové polohy, chyba musí byť v diagnostickom systéme, ktorý nevie o tom, že tú polohu dosiahol a hlási bludy. Tak potom urýchlene prekopať ten. Však teda kurník-šopa, ak peršing vyslal z aanlógových operačných zosilňovačov regulátora skrz zosilňovač "nulkový" signál a stýkač po zopnutí skrz pomocné dotyky vrátil mu "jednotkový" signál a všetko na tejto prahosprostej logike klapalo, neviem, kde je problém u 361. Tak mám za to, žeby sa mali začať riešiť tieto elementárne veci.
A osobne skôr si myslím, že problém bude v tej diagnostike.. Lebo ak dnes stiahnem cep a dôsledok toho sú hlásenia typu že prepojovač Q13 nedopol, že nastala porucha budiaceho meniča, že na zadnom stanovišti sa dostala smerová páka do nenulovej polohy, že vypršal čas na opakované zopnutie HV.. a nakoniec na to ostaneš visieť.. no nech sa nik nehnevá., šak tá mašina si viac navymýšľa ako Desperado.
nahlas hovoriť o problémoch s krádežami farebných kovov na streke a čiastočne sprísnili kontroly v kovosrotoch. Ak by sa tam nejakým zázrakom nič nestalo, ani by sa nik neunúval zisťovať že či vôbec niekto ukradol nejaké prepojky. O tom su tie sekundy..
Od kohosi som počul, že ten rýchlik, čo sa vyrebril v Podturni, tie vozy tak škaredo popadali na cestu aj preto, že rušňovodič hodil rýchlobrzdu, súprava sa na seba natlačila čo vozom dopomohlo porúčať sa z koľaje.
mikulik: Nie, nebol som v 441, šiel som až 601 reži domov, vo Východnej mám zhodou okolností rodinu, nuž som sa tam v pravom čase nevdojak ocitol. Aj keď to už tak občas možno vyzerá, chvlálabohu zas nemusím byť zamontovaný do každého prieseru, čo sa na štreke stane.
V prvom rade; v prevádzke ide VŽDY iba o sekundy a metre.. vždy, hneď ako sa vozidlá uvedú do pohybu. A o šťastie.. hooodne šťastia, čo kopec ľudí ani netuší. Úplne vylúčiť riziko nejakej nehody sa dá len tým, že rušňovodič nevstane z postele, rušeň nevýjde vôbec z depa, a nepohne sa ani koleso. Lenže to jaksi nazapadá do účelu dopravy, všakáno.
Napísal si jednu obludnosť, podľa ktorej sa (chválabohu???) svet neriadi. Ak Ťa totiž vôbec nezaujímajú metre ani sekundy ale vždy len prvotná príčina, ktorá vytvorila podmienky na vznik tragédie, ako si napísal, tak zatvor do basy desiatky ďalších rušňovodičov a výpravcov, ktorí robili trebárs aj tie skúšobné jazdy po staniciach do osudného 1.4., hoc sa (vďaka metrom a sekundám) dovtedy im nič nestalo.
Máš vodičák? Určite sa Ti aspoň raz stalo, že si zamyslený alebo zarozprávaný vošiel na hlavnú cestu (nedajbože priecestie) bez toho, aby si sa poriadne, rozumej 100%-ne presvedčil, že po hlavnej (trati/vlečke) zľava-sprava nič nejde. Daj sa zavrieť na 8 rokov nepodmienečne, veď si spáchal rovnaký zločin ako šofér v Polomke. Akurát jemu chýbalo šťastie, sekundy, však ale o tie podľa Teba nejde. A dajme zavrieť s rovnakým výmerom viny ako keby pozabíjali ľudí, spolu s Tebou všetkých šoférov, ktorí stihnú pred vlakom cez priecestie prebehnúť. (súdiac len z toho, čo vidím, zachvíľu by boli prázdne cesty) Však nejde o sekundy, nejde o to, že sa tentoraz nič nestalo.. podľa Tvojho v PRVOTNEJ PRÍČINE spáchali to isté, čo vodič v Polomke.
Zhrniem:
Ak to pre sekundy niekomu nevyjde, vymerajú mu 8 rokov, ak to vďaka sekundám výjde, maximálne 150 Eur od policajta, ak ho nik pri tom nečapne, tak šoférovi ostane iba blbý pocit..? Veď to Ťa musí frustrovať na celej čiare.
neber to v zlom, ani ako navazanie na lenivost. sam asi uznas, ze taketo jazdenie je aj na ukor bezpecnosti skrz nervozitu na stanovisti .