361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
pouli - aj 2 aj 3 takto majú zadrôtované tie somariny
Třeba na 163/362 WTB je kroutík volby osvětlení (Vlak, LV, konec vlaku) a kroutík zapnout , tlumené a tak. Při přechodu tedy pokud má fíra světla <zapnout> a žádné zapnuté řízení tak loko svítí vždy jako posun a po zapnutí stanoviště se rozsvítí dle volby. Samozřejmě platí vždy ovladače na konkrétním stanovišti.
Ona tá mašina má alebo halucinácie alebo je zhulená.
Raz-neraz.. to je možné, ale za dažďa a zlej adhézie nikdy nejde dobre, v tom je náhodou 100%-tná.
Bohužiaľ muselo sa asi fakt zrodiť toto, aby som začal naplno oceňovať kvality starých peršingov.
Fakticky na to, že ide o analógovu techniku ideovo aj súčiastkovo na úrovni prelomu 70-80-tych rokov, tak je to neskutočne nadupané.
Sklzovka na peršingu, pokiaľ nie je rozladená, klape úplne krásne; citlivo sťahuje kotvy len na brúsdiacej motorovej skupine, pri pretrvávajúcom sklze sa ustáli na nižších prúdoch, nie ako 361, ktorá to potom narve späť na 800A, hoc by šla aj po fritovacom oleji. Peršingy zohľadňujú kopec vecí a vplyvov, vrátane počtu nastavených osí, cez ktoré si nepriamo zohľadňujú maximálne možné zrýchlenie a selektujú ho od súčasného sklzu všetkých osí. Stačí, že tam človek po odvesení od súpravy omylom zabudne 50 osí navolených a ak sa so sólo rušňom rozbieha na ruku, ESO už krásne zasahuje a odbudzuje, lebo sa jej to zrýchlenie na 12 vozový rýchlik odrazu nevidí.
361 pozná v princípe len dva stavy. Žiadny sklz - nič sa nedeje alebo akýkoľvek sklz - prúdy kotiev oboch MS padnú na 100A, budenie oboch motorových skupín na 15A. Pár sekund to počká a potom s menšou strmosťou prúdy vystúpia opäť na maximum, kým nezabrúsi zas, obvykle ešte viac.
Ta skluzovka zní zajímavě, fakt mě fascinuje, že s analogovou technikou dokázali udělat lepší skluzovku než s novou mašinkou .
No hríbik...pre bezpečnosť všetko. Asi to spravili tak, že keď už niekto z totálnej núdze zarve dolu hríbik, nech to len tak ľahko nejde späť...alebo ja neviem. Každopádne to prehnali.
A keď opisuješ ten zárodok sklzu, tak presne takto reagujú 813tky. Sklz - okamžite otáčky na voľnobeh, 5 minút sa spamätáva, a hop - otáčky zas na maximum - sklz, a sme na začiatku. A v nejakom extra počasí nepomáha ani prejsť na manuál niekedy.
Ja som dnes po každom šklbnutí čakal, kedy roztrhnutí zastavíme a došli sme...na fajront by nasralo.
vladoca : ja som to prežil, a pomyslel som si o modernom HDV vpredu všeličo možné, ale najlepšie boli tie rozpačité reakcie v kupé - čo sa deje, čo to....no reku, vedel by som ja povedať, ale...