361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
aj by som ako danovy poplatnik prijal riesenie, ze odpisem rozbabrane masiny, dam to na sud. Ked to robia amateri, nech skrachuju...
Ale danovy poplatnik (cestujuci) sa nikdy nedozvie, co za "z m r d" to za jeho dane kto vyrobil a kupil. Pretoze na verejnost to neprenikne.
Moric nech montuje Stadlery a nevymysla masiny. (Tu rodinu v laske nemam, ale tie Stadlery by som prezul.)
Myslím, že konštruktívnejšie, ako hľadať viníka a hádzať doň kameňom, by v tejto situácii bolo pomôcť tým, ktorým záleží na tom, aby tie mašiny jazdili a nerobili hanbu. Za 361 určite stoja viacerí zanietení ľudia s čistým úmyslom (hoc možno precenili svoje schopnosti), ktorým sa tu možno teraz krivdí.
Som možno rojko, ale radšej sa na to všetko budem dívať s technickým optimizmom.. Nezaťahujte tu do tohto fóra prosím "politiku" zhora, hoc samozrejme tiež nepopieram jej primárnu škodivosť. Nepatrí to sem ale.
Sa divím, že prečo tiež dajmetomu novej generácii Fabii nepoprehadzovali ovládacie gombíky na prístrojovke, nezamenili páčku stieračov a smeroviek, nevymenili pozície rýchlosti na rýchlostnej páke, nezamenili brzdový za spojkový pedál a pod..
Načo sa babralo do veci, na ktoré boli ľudia z unifikovaných druhogeneračných pultov rokmi navyknutí a boli dobré?
Človek potme miesto osvetlenia pultu zhasne návestné svetla, prípadne zapáli červené.. potom mu vyblikávajú jak debilovi.. agrrr.. škoda rečí..
Keby to bol fungel nový rušeň úplne odlišnej koncepcie od iného výrobcu, no nič nepoviem, ale kua, veď toto bol je a bude furt len prahosprostý peršing.
K 361..:
Ono chybou je aj to, že zhotoviteľ ŽOS Vrútky má dvoch kľúčových externých subdodávateľov problémovej elktr(on)ickej výzbroje; EVPÚ Dubnica dodáva silovinu, HMH Bratislava reguláciu a trošku mám pocit, že problémy si medzi sebou pohadzujú ako horúci zemiak. Obe firmy, pri všetkej úcte, sú z pohľadu tradície výroby techniky pre koľajové vozidlá (ak si ich zrovnáme s nejakým ABB, Sécheronom a pod..) iba pofiderné garážové firmičky. Z tohto hľadiska sa nemožno ani celkom hnevať na to, čo zbastlili. Na viac jednoducho zatiaľ nemajú a je dosť zázrak, že to vôbec dotiahli na toto. V tomto ohľade nechcem tvorcov 361 nijak zastávať, ale u nás sa doposiaľ nikdy nevyprojektoval a nevyrobil elektrický rušeň. Napokon aj Škodovka, len vďaka tomu, že po revolúcii pretrhla niť, mala a má nemalé problémy s 381. A pritom Plzeňáci predsa už majú nejakú tradíciu a takisto slušne nadupaný intelektuálny potenciál.
Osobne si myslím, že ak sa má s 361 dačo robiť, najviac by bolo treba chytiť za pačes HMH-kov. Tí tam svojou neodbornosťou, resp. nezasvätenosťou toho najviac dokakali a relatívne najjednoduchšie, či najlacnejšie by bolo práve tie ich produkty vyladiť.
Nehovoriac o tom, že tá ich sklzovka je des. Tú programoval človek, čo v živote asi nesedel za kniplami. Dnes som si užil dážď a všetky obavy, ktoré som mal sa potvrdili.. so 4 vozňami zo Strečna ndajbože rozbehnúť, prúd skákal z 800A temer skokom na 100A a človek dobre že nevyletel von čelným oknom. 4MW výkonnej odporovej gorile so sériovými motormi stačí pri porovnatelne väčšom sklze ubrať 3-4 stupne a sklz spravidla krásne pominie. Hovorím, toto zbastlili len teoretici, ktorí ani neviedia, čo je sklz.. a čo sa dá robiť s cudzobudeým motorom.
V Kútiku duše dúfam, že sa ten náš nešťastný čarozmrd podarí ako-tak vyštelovať a rušne budú ako-tak chodiť. Výborné nebudú nikdy, ale aby boli aspoň uspokojivo funkčné a spoľahlivé.
Lebo pokiaľ na 20 km úseku s ľahkým osobáčikom musí človek 2x pre všemožné, neraz doslova nereálne poruchy, po ktorých sa mašina zatne a nechce ísť za frasa do výkonu,zastať a zhodiť baterky... ako sorry, mám rád bundáše, ale ak by toto malo ostať tak, zaslúžilo by si to nešťastné stvorenie eutanáziu. Rýchle a bezbolestné utratenie autogénom.
Uvolnene 363 a 163 z klasickych osobakov by sa potom dali rozumnejsie pouzit.
Vsetky klony 363 (162, 163, 362, 361) aj tak bez ECTS nemozu jazdit rychlejsie, nic uzasne to neprinesie. Iba peniazky niekomu rovno do vacku a zelezniciam kopu financnych strat. Kym vyrobca nebude tvrdo penalizovany, napravu necakajte.
Nori sa kvoli nespolahlivosti Di6 tak nastvali, ze vyrobcovi nauctovali skody a masiny vratili. A neboli ochotni ich prevziat ani po doslednej rekonstrukcii.
Preco si ZSSK nemoze uplatnovat u vyrobcu straty?
Iste si ešte nepočul o moderných HDV dnešnej generácie, ktoré aj rozprávajú.
Samozrejme, ŽOS-ka si sama od seba tú pokutu neudelí, takže je len a len na príslušných útvaroch ZSSK, aby zmluvnú pokutu aj náhradu škody od ŽOS-ky požadovali.
V praxi som bohužiaľ zažil už aj prípady, keď sa zmluvná pokuta neúčtovala len preto, že dotyčnému úradníkovi štátnej firmy sa jednoducho nechcelo riešiť reklamáciu, tak sa radšej tváril, že sa "nedá" alebo že "o ničom nevie".