361
Diskusia o novovznikajúcej rade HDV.
Ide o komplexnú rekonštrukciu vozidiel 162 a 163 ZSSK v spoločnosti ŽOS Vrútky a.s. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prototypovej rekonštrukcií - 361.001 - ako základ pre rekonštrukciu bol vybratý košický peršing 163.053, ktorého elektronika bola v priebehu roku 2009 sčasti použitá pri oprave požiarom poškodenej 362.006, z ktorej vznikol z hľadiska výkonovej aj riadiacej elektroniky určitý medzistupeň vývoja medzi HDV 362/363 a 361.
Z pôvodných HDV 162 a 163 ostane zachovaná len skriňa a upravené podvozky vrátane trakčných motorov.
Hlavnou výhodou, okrem predĺženia životnosti, je rekonštrukcia jednosystémového HDV pre jednosmernú napájaciu sústavu 3kV na vozidlo dvojsystémové - 3kV js. / 25kV, 50 Hz.
ETCS na SK neni realne zabezpecovac bezpecnosti zeleznicnej prevadzky v useku BA- NMnV, ale len televizorik (na prenos brzdnych kriviek) umoznujuci jazdit 160 namiesto 120.
Hater : áno, s tým súhlasím aj ja. Mal som na mysli hlavný ťah, zvyšok je na autobloku (okrem akožeautobloku na Považí), takže tam je to iné. Jasné že iné trate, ako Horná Nitra..škoda komentovať.
mikulik : ostať nohami na zemi je také slovenské. Na úkor bezpečnosti by nemalo ísť nič, vozíme ľudí a nie vodu.
iron999........chapem ta, ale treba ostat nohami na zemi (aj ked to je na ukor bezpecnosti). kedze peniaze na ETCS do MUVky niet, tak sa tam tratovaci nedostanu a PM sa nam namnozia ako huby po dazdi.
@ENrico: V čem by měly spočívat ty desítky M€?
- to ze ETCS neni a ani skoro nebude v 361-kach je problem ZSSK, ze si to nedali do zmluvy s ZOS-kou. (v 381-je uz od vyroby a dalo sa).................sice vo Vrutkach by sa (aj keby sa chcelo) mozno naozaj nedalo, lebo to je pre nich spanielska dedina (aspon v dobe objednavania,........ mozno sa uz odvtedy technicko-technologicko-predpisovo zorientovali ).
-OT: do tych esusov sa uz aj montuje?????? (naposledy som zaregistroval len vyzvu VO na montaz)
Druhá vec je, že ŽSR to manažérsky nedotiahli - keď sa zaviedlo ETCS, mali hneď stanoviť termín, že od istého dátumu (povedzme po prechodnom období dva-tri roky) bude na trate s ETCS povolený vjazd len HKV s funkčným ETCS. Ten termín žiaľ dodnes nie je zo strany ŽSR stanovený - údajne hlavne kvôli nevôli dominantných štátnych dopravcov (ktorí tak idú vlastne sami proti sebe a vlastnej bezpečnosti)...
Mmch. čo konkrétne je tá "príprava na ETCS"?