Dopravné správy

V Španielsku sa pokazila lanovka, ľudí museli evakuovať

Španielskym záchranárom sa podarilo dostať do bezpečia všetkých 111 ľudí, ktorí po poruche lanovky uviazli na najvyššom končiari krajiny, neaktívnom stratovulkáne Pico de Teide (Pekelná hora, 3718 m) na ostrove Tenerife. Informovali o tom tamojšie elektronické i printové médiá.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava přejezdu zadusila Střekov kamiony

Střekov – Nejeden řidič zůstal v pondělí překvapeně stát před železničním přejezdem na Střekově. Objevila se tu totiž značka se zákazem vjezdu. Přejezd v Žukovově ulici nad kruhovou křižovatkou prochází opravou. V úterý bude sice průjezdný, v březnu ho ale zavřou ještě třikrát.

Celou zprávu najdete na této stránce.
Zdroj: http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/oprava-prejezdu-zadusila-strekov-kamiony-20170313.html

Vo vlakoch do Prahy sedí len zopár ľudí, štát o ich rušení neuvažuje

Štátne vlaky na linke medzi Prahou a Košicami chodia takmer prázdne a prerábajú. Taký je predbežný výsledok najnovšej analýzy, ktorú si ešte vlani dalo vypracovať ministerstvo dopravy. Štát o ich rušení napriek tomu zatiaľ hovoriť nechce.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Solaris získal prestižní ocenění EBUS Award 2017

Polský Solaris uspěl v soutěži 2017 EBUS Award, která je organizována německou asociací provozovatelů veřejné dopravy VDV a která se zabývá problematikou vývoje bezemisních vozidel.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Európsky parlament odmietol nemecké mýto pre osobné autá

Európsky parlament počas súčasnej schôdze namietal proti nemeckému mýtu pre osobné vozidlá. Väčšinou hlasov projekt zamietli a vyzvali Európsku komisiu, aby doložila svoje rozhodnutie v prospech mýta.

Celú správu nájdeme na tejto stránke.

Kolo lze převážet v téměř 7000 spojích ČD

České dráhy nabídnou tuto cyklistickou sezónu skoro 7 000 vlaků s rozšířenou přepravou jízdních kol, které by šlo označit za „cyklovlaky“. Zjednodušenou přepravu jízdních kol nabídnou v 6 074 spojích a přepravu jízdních kol formou úschovy během přepravy v 770 vlacích. Oproti roku 2016 je to rozšíření nabídky o 106 spojů. Národní dopravce ročně přepraví okolo tři čtvrtě milionu cyklistů na regionálních, dálkových i mezinárodních linkách.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

 

Spolupráca ŽSR v rámci duálneho vzdelávania

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v systéme duálneho vzdelávania spolupracovať od školského roku 2017/2018 so šiestimi školami. Generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy včera, t.j. 14. marca 2017 podpísal Zmluvu o duálnom vzdelávaní so Strednou odbornou školou dopravnou na Sklenárovej ulici v Bratislave,  ako už so  šiestou školou v poradí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva zdraží na lince do Teplic z 59 na 69 Kč

Cenová válka na trase Praha - Teplice mezi autobusovými dopravci končí. Dopravce Arriva, který vstoupil na linku před rokem a dopravu na této trase ovládl, v pondělí v tiskové zprávě oznámil zdražení nejlevnějších jízdenek z 59 na 69 korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lanovka ponad Dunaj

Nadzemná elektrická dráha od autobusovej stanice k Ekonomickej univerzite má mať na začiatku štyri zastávky a za hodinu by mala prepraviť tri- až štyritisíc ľudí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ropid: 90 lidí v kloubovém SORu je standard komfortu

Do tramvají a autobusů se vejde víc lidí, než s kolika se počítá při plánování jízdních řádů pražské integrované dopravy. Ukázalo to testování společnosti Ropid, která má na starosti dopravu v Praze a okolí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České Railjety oslavujú prvé veľké výročie

Okolo žiadneho iného nákupu vozňov Českých dráh nebolo nikdy toľko diskusií, ako pri obstaraní jednotiek Railjet. Necelé tri roky po prevzatí prvého vlaku sa ukazuje, že to bola veľmi výhodná transakcia aj pre České dráhy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zavře se Nuselské údolí, na I. P. Pavlova hrozí přetížení

Pražskou zastávku I. P. Pavlova protíná šest tramvajových linek, už dnes je tento klíčový dopravní uzel na hraně své kapacity. V září tam však pravděpodobně bude ještě těsněji. Do opravy půjde trať v nuselském údolí a některé tamní linky budou odkloněné právě přes I. P. Pavlova. Na „své“ si kvůli tomu přijdou i řidiči v autech, které čekají nepříjemná omezení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Praha chystá dvacet nových tramvajových tratí

Rozvoj tramvajových tratí v metropoli byl v posledních desetiletích spíše symbolický, nyní však nastal obrat. Do deseti let se může síť významně rozšířit. A dokonce až za hranice města. Nejblíže dokončení je trať z Barrandova do Slivence, která by mohla vzniknout mezi lety 2018 a 2020.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky z České Lípy jezdí na západě, u ČD nemají šanci

V českém železničním průmyslu není jiná firma, která by byla tak orientovaná na západní trhy. Závodu Bombardier v České Lípě ani nic jiného nezbývá: tuzemské zakázky na osobní vlaky pro České dráhy jsou pro něj zapovězeny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR nakúpia 10 zdvíhacích zariadení na plošinové vozne

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) nakúpia desať špecializovaných hydraulických zdvíhacích zariadení na plošinové vozne za 1,49 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Zákazku pre železničiarov zabezpečí spoločnosť IIBC z Banskej Bystrice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Do soutěže na pokrytí tratí GSM-R se přihlásil jen Kapsch

Zatímco veškerá pozornost v souvislosti s Kapschem se soustředí na jeho prodloužený kontrakt na provoz mýtného systému, rakouská společnost získává od státu zakázky jinde. Na železnici. Jde o byznys s pokrýváním hlavních železničních tratí signálem GSM-R, který má zajistit bezpečnější provoz vlaků a snadnější dorozumívání strojvedoucích s řídícími provozu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Investičné projekty železníc

Pripravujeme tému o investičných projektoch železníc. V akej fáze sa nachádza modernizácia železničnej trate Devínska Nová Ves – štátna hranica a trate Žilina - Košice, úsek trate Liptovský Mikuláš - Poprad Tatry (mimo) - 1.etapa (Poprad - Lučivná)?

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Metro bez řidiče je nejprve třeba zanést do zákona

Pražský dopravní podnik a hlavní město má připravený návrh změn v drážním zákonu kvůli chystané stavbě metra D. Zákon zatím neřeší metro bez řidiče, řekl náměstek primátorky Petr Dolínek. "Změna musí být provedena v následujících dvou letech, návrh už má DPP připraven," dodal. Praha chce v září 2018 zahájit geologický průzkum, dokončení první etapy trasy D očekává do roku 2023.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RJ prepravil v roku 2016 na trase do Komárna približne 2,6 milióna ľudí

Súkromný dopravca RegioJet prepravil v roku 2016 vo vlakoch na trase medzi Bratislavou a Komárnom približne 2,6 milióna cestujúcich. Tento počet je podľa hovorcu spoločnosti Aleša Ondrůja 3,2-násobne vyšší, než aký na rovnakej trase prepravovala do roku 2012 štátna Železničná spoločnosť Slovensko.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ostravané se vzbouřili proti nové železniční zastávce

Doslova bouře nesouhlasu se přehnala šesti vchody paneláku ve Výškovické ulici, když jeho obyvatelé zjistili, že by jim měly pod okny brzdit vlaky a z amplionů znít hlášení o odjezdech či příjezdech. 

Celou zprávu najdete na této stránce.
Zdroj: http://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/zeleznicni-zastavka-pod-okny-ne-20170331.htm