Dopravné správy

Bude energie Slunce pohánět vlaky?

Napájení vlakových souprav ze solárních parků má znamenat revoluci v železniční dopravě. A je blíže, než si většina lidí myslí, tvrdí zakladatel firmy 10:10, která technologii vyvíjí společně s britskou Energy Futures Lab.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Minister dopravy sa previezol motorovým vlakom RJ

Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) sa v piatok ráno previezol ranným vlakom z Kvetoslavova do Bratislavy, ktorý prevádzkuje súkromný dopravca RegioJet. Chcel tak vyskúšať kapacitu motorových súprav, ktoré dopravca začína od dnešného dňa nasadzovať na túto trasu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Polovina nafty z Viktoriagruppe je už zpátky v Česku

Polovina české nafty ze skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu je zpět v České republice. Podle informací Správy státních hmotných rezerv (SSHR) bylo zatím převezeno zhruba 38 milionů litrů nafty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Analýza o zrušení Pendolina je na papieri

Prídu Slováci o jedinú možnosť cestovania rýchlovlakom? Pendolino z Prahy do Košíc a späť jazdí poloprázdne, a aby chodilo až na východ, železniciam platíme milióny zo štátneho.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čínská CRRC neuspěla v soutěži Českých drah

Fiaskem skončil pokus největšího výrobce železničních vozidel na světě, čínské společnosti CRRC, vstoupit do zakázek Českých drah. Firma, která se také uchází o Škodu Transportation, nesplnila několik základních kvalifikačních ukazatelů a ze soutěží na dodávky motorových a elektrických jednotek byla vyřazena. České dráhy nakonec tendr zrušily.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako sa cestuje vo vietnamskom vlaku

Stojím pred neveľkou stanicou v Saigone na juhu Vietnamu a mojím cieľom je 1730 kilometrov vzdialené hlavné mesto Hanoj. Čaká ma 31,5 hodiny cesty krížom cez ryžové polia, vysoké bralá a mestá.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ZSSK otvára v IC vlakoch pojazdné knižnICe

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) po roku opäť podporuje projekt „Týždeň slovenských knižníc“. Od 13. do 19. marca 2017 si cestujúci budú môcť bezplatne požičať knihy rôznych žánrov vo vybraných IC vlakoch na trase Bratislava – Žilina – Košice a späť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Olsztyn chce postavit novou tramvajovou trať

Polské město Olsztyn není zapotřebí čtenářům našeho časopisu blíže představovat. Jedná se o jediné polské sídlo, v němž se podařilo prosadit myšlenku výstavby zcela nového tramvajového provozu, který slouží veřejnosti od prosince 2015. A s výsledky provozu jsou město i občané prozatím spokojeni. Stávající síť je tvořena de facto jedinou tratí, z níž vycházejí celkem dvě krátké odbočné větve. V provozu jsou momentálně tři linky, přičemž město se potýká s nedostatkem vozidel (k dispozici je 15 vozů Solaris Tramino), což provoz poněkud omezuje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na stanici v Düsseldorfe muž so sekerou útočil na cestujúcich

Muž so sekerou ohrozoval cestujúcich na hlavnej stanici v nemeckom Düsseldorfe. Informáciu priniesol portál Daily Mail. Cestujúci napísali o útoku na Twitteri. Podľa ich správ sa pri útoku zranilo sedem ľudí, traja z nich vážne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha má nejlevnější MHD, Liberec nejdražší

Nejdražší je roční jízdenka na MHD v Liberci, kde si na ni občan Libereckého kraje vydělá průměrně za více než 34 hodin práce. V přepočtu nejlevnější roční jízdenku lidé koupí v Praze, kde na ni budou v průměru pracovat 16,65 hodiny. Vyplynulo to z aktuální analýzy projektu Česko v datech. Nejméně dotovaná je MHD v Ústí nad Labem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Starý most nominovali na Stavbu roka

Starý most v Bratislave je nominovaný v súťaži na Stavbu roka 2016. Ako informovala Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu, o Stavbu roka 2016 sa bude uchádzať spolu s ďalšími pätnástimi stavbami, ktoré bude posudzovať odborná porota.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Řidiči ČSAD autobusy Plzeň si přilepší o 5000 Kč

Plzeň – Částku 28,6 milionu korun vyplatí Plzeňský kraj společnosti ČSAD autobusy Plzeň, která zajišťuje 90 % dopravní obslužnosti v regionu.

Celou zprávu najdete na této stránce.
Zdroj: http://plzensky.denik.cz/zpravy_region/dohoda-ridici-csad-si-polepsi-o-5-tisic-korun-20170308.html

Termín obnovy električkovej trate v Karlovej Vsi stále neznámy

Hlavné mesto stále nevie presný termín spustenia rekonštrukcie Dúbravsko-Karloveskej električkovej trate. Koncom minulého roka pritom predpokladalo začatie prác v apríli.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Muž napadl revizora v litvínovské tramvaji

Na cizí průkazku MHD bez kreditu cestoval tramvají třiadvacetiletý muž z Litvínova. Revizorům, kteří ho kontrolovali, se pokusil utéct. Když na něj přivolali policii, černý pasažér jednoho z nich fyzicky napadl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovensko přestane platit pendolino i noční vlaky do Čech

Společným nočním vlakům českého a slovenského železničního dopravce na Slovensku a také dennímu spoji Pendolino Košičan hrozí, že už nebudou dotované. Navrhuje to materiál slovenského ministerstva dopravy. Spoje totiž nejezdí dostatečně vytížené. Na konec dotací tlačí i soukromí dopravci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železnice Slovenskej republiky realizujú projekty EÚ

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) aj v roku 2017 pokračujú v realizácii projektov spolufinancovaných z fondov Európskej únie. V rámci projektov intenzívne pracujeme na skvalitnení a zmodernizovaní železničných tratí, staníc a zefektívnení celkovej železničnej infraštruktúry.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD budou dále brát naftu od Unipetrolu

Kolem padesáti milionů litrů nafty ročně bude Českým drahám až do roku 2020 dodávat společnost Unipetrol RPA. Stejná firma dodává naftu státnímu dopravci už nyní. Hodnota kontraktu je 4,4 miliardy korun bez DPH.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Senci zrazil vlak človeka

Železničná polícia vyšetruje smrť muža, ktorý dnes zomrel na jednom z priecestí v blízkosti železničnej stanice v Senci. Aktuality.sk o tom informoval bratislavský policajný hovorca Michal Szeif.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Za nehodu zlínského trolejbusu může bezvědomí řidiče

Za loňskou nehodu trolejbusu v Otrokovicích na Zlínsku, při které bylo pět lidí vážně zraněno, může zdravotní stav řidiče, který za volantem upadl do bezvědomí. Řidič nemohl zdravotní indispozici předvídat, protože u něj nastala poprvé v životě, tudíž se žádného pochybení nedopustil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Považí sa takmer zrazili dva vlaky: Delilo ich 100 metrov!

Na železničnej stanici na Považí sa v stredu krátko po 16. hodine takmer zrazili osobný vlak s protiidúcim vlakom, ktorý tvorili tri spojené rušne. Vlaky od zrážky delilo približne 100 metrov. Prípadom sa už zaoberá polícia!

Celú správu nájdete na tejto stránke.