Dopravné správy

Zvýšenie rýchlosti vlakov v ČR od roku 2025

Téma zvýšenia rýchlosti vlakov v Česku spojila dopravných expertov vládnych i opozičných strán v dolnej komore parlamentu. Presadili uznesenie, v ktorom dali vláde veľkú úlohu. Už do roku 2025 by mala zabezpečiť, aby v dopravnej obsluhe došlo k revolúcii.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vrátí se do kanadského Hamiltonu tramvaje?

Městskou dopravu v přístavním městě Hamilton ve státě Ontario v Kanadě, v němž dnes žije okolo 520 000, provozuje společnost Street Railway. Navzdory názvu, jenž lze přeložit jako pouliční železnice, se jedná o autobusového dopravce. Tramvaje zmizely z ulic města před více než 65 lety. Nyní se zdá, že by se v roce 2024 mohl konat jejich návrat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničná stanica Púchov

V posledných týždňoch došlo na Železničnej stanici v meste Púchov k opadávaniu obkladu. K dnešnému dňu sa jedná o pomerne veľkú plochu a na viacero miest, kde je odpadnutých množstvo kusov veľkých obkladačiek.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rychlíky budou nadále vozit ČD

Na více než polovině tratí, kde jezdí rychlíky, už měly cestující vozit vlaky dopravců vybraných ve veřejné soutěži. Tak aspoň hovořily plány ministerstva dopravy v roce 2010. Realita je ale jiná: České dráhy naopak získaly jistotu, že většinu rychlíků budou pro stát provozovat dál bez tendrů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD Komunikátor úspěšně v provozu

Praha - Průvodčí Českých drah mohou od začátku letošního roku využívat mobilní aplikaci pro snazší komunikaci s dispečery. Takzvaný komunikátor má fungovat i v místech, kde není možné kvůli slabému signálu telefonovat a získat od dispečerů nejnovější informace. Dopravce si od tohoto kroku slibuje i lepší a rychlejší komunikaci s cestujícími při mimořádných situacích. ČTK to dnes řekl mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Službu ČD Komunikátor představila firma Oltis Group na konferenci ve Vendryni (říjen 2016). Další informace k funkci Komunikátoru získáte v příslušném článku, z něhož cituji: Představena byla datová služba ČD Komunikátor, jež potlačuje telefonickou komunikaci. Veškerá výměna informací (např. mezi vlakem a dispečerem) je zajištěna pomocí textových sdělení, která mají přidělenou různou prioritu. Díky tomu příjemce zprávy ví její důležitost ještě před přečtením.

ŽSR podpísali s odbormi kolektívnu zmluvu

Vedenie Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) dnes podpísalo kolektívnu zmluvu na roky 2017 a 2018 s 11 odborovými organizáciami, ktoré vo firme pôsobia. Zmluva prinesie všetkým zamestnancom ŽSR zvýšenie tarifných miezd o 35 eur a priemerné prémie prepočítané na jedného zamestnanca 1100 eur za rok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Signalizace dovření dveří bude stát 80 milionů

Nejstarší vozy Českých drah s otočnými sklopnými dveřmi, ze kterých v minulosti za jízdy vypadli lidé, pomalu u státního dopravce končí. Zbývající vozy ale ČD vybaví novým zařízením, které by mělo nehodám zabránit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električkou až do Devínskej Novej Vsi?

Tak toto sú odvážne ambície. Pri riešení územného generelu dopravy sa na magistráte opäť otvorila téma električky do Devínskej Novej Vsi (DNV). Mesto sa chystá na nové pravidlá parkovania, ktoré však podľa odborníkov nebudú fungovať bez kvalitnej MHD.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na staveništi tunelu u Ejpovic řádil vandal

Škodu přesahující čtvrt milionu korun způsobil pachatel, který na stavbě železničního tunelu v Kyšicích u Plzně propíchal nebo prořezal pneumatiky dvanácti nákladních automobilů. Nyní po něm pátrá policie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Studii VRT do Drážďan vypracují CEDOP a Egis Rail

Správa železniční dopravní cesty učinila první krok k vysokorychlostní železnici v tuzemsku. Po několikaměsíčním rozvažování se železničáři rozhodli zadat zpracování studie proveditelnosti k vysokorychlostní trati z Prahy do Drážďan konsorciu CEDOP a Egis Rail.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Další tramvaje Flexity od Bombardieru pro Berlín

Berlínský DP (BVG; Berliner Verkehrsgesellschaft) nakoupí další tramvaje Flexity Berlin, které do města od roku 2009 dodává společnost Bombardier. Dopravce využil možnosti uplatnit poslední část opce, která bude zahrnovat dodání celkem 21 vozidel.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na mestské autobusy v Košiciach možno namontujú cyklonosiče

Zaujímavá novinka – cyklonosiče na zadnej časti autobusu sa možno objavia na niektorých linkách MHD. Či je možné ich kúpiť z eurofondov v rámci výzvy na zvýšenie atraktivity nemotorovej dopravy, preverí košická radnica a DPMK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Modernizace MUV69 u TSS vázne

Blamáží skončila zakázka Správy železniční dopravní cesty na modernizaci drezín u Traťové strojní společnosti. Firma, kterou měli podle původních plánů koupit čínští investoři, vozidla státní organizaci vůbec nedodala. Nyní jí hrozí penále v řádu desítek milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RJ sa dohodol s Érsekom - do Komárna pošle motoráčiky

Na regionálnej linke, ktorú spravuje súkromný dopravca RegioJet, medzi Bratislavou a Komárnom sa v najbližších dňoch objaví nový typ vlakov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD nechají zmodernizovat 25 vozů od ÖBB u DPOV

České dráhy vrací modernizaci osobních vozů do své vlastní dceřiné firmy DPOV. Po dlouhé době se tak nebudou spoléhat na služby externích firem, zejména ze skupiny Škoda Transportation. Na opravu čeká 25 vozů pro dálkovou mezistátní dopravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlak v Poľsku narazil do auta na priecestí (video)

Poľské železnice zverejnili video zrážky vlaku s autom na železničnom priecestí. Ako vidieť na záberoch nedisciplinovaný vodič vošiel do koľajiska v čase keď boli spustené závory. Video je zároveň výstrahou pre ostatných vodičov, aby dodržiavali pravidlá cestnej premávky.

Video z nehody nájdete na tejto stránke.
 

Tramvaje pojedou z Modřan až do Libuše

Tramvajová linka směrem Modřany se prodlouží o čtyři nové zastávky. Dočasně bude trať zakončena v Novodvorské ulici. Po dokončení výstavby metra D přibude konečná zastávka Libuš. Realizace je prozatím odhadovaná na 14 měsíců. K jejímu zahájení je ovšem zapotřebí územní rozhodnutí, které prozatím nebylo Dopravnímu podniku Hlavního města Prahy uděleno.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový soustruh sníží hlučnost tramvají v Ostravě

Dopravní podnik pořídil soustruh za 19 milionů korun, který bude brousit kola tramvají. Díky tomu budou jezdit tišeji. Bezhlučná má být také nová plánovaná trasa v Porubě a Pustkovci, proti které ale mnoho místních stále protestuje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Križovatku VSS uzavrú v sobotu

Modernizácia električkovej trate v úseku križovatky VSS sa môže začať. Ministerstvo dopravy a výstavby povolilo v pondelok čiastočnú uzáveru rýchlostnej cesty R2, ktorá je pre stavbu nevyhnutná.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výpadek elektřiny postihl MHD v Praze

V několika částech Prahy dopoledne nefungovaly dodávky elektrické energie. Příčinou byla porucha rozvodny na Chodově. Do většiny postižených míst elektřina kolem poledne opět začala proudit z náhradních zdrojů.

Celou zprávu najdete na této stránce.