Dopravné správy

Letos by za pád dítěte z vlaku čelily obvinění i ČD

Obvinění za loňskou tragédii, při které z rychlíku u Olomouce špatně zavřenými dveřmi vypadlo dvouleté dítě a zemřelo, se jen těsně vyhnuly i samotné České dráhy. Vyšetřovatelé případu řekli, že kdyby se případ stal letos, firma by obvinění z usmrcení z nedbalosti zřejmě čelila také společně s vlakvedoucí a průvodčí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadne udalosti naŽSR za 8. týždeň

ŽSR opäť v uplynulom týždni nezaznamenali ani jednu zrážku vlaku s civilnou osobou, evidujeme však jednu zrážku vlaku s motorovým vozidlom. Nehoda sa stala na nezabezpečenom priecestí v železničnej stanici (ŽST) Veľké Kozmálovce s jedinečným identifikačným číslom (JIČ) SP 0763.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Curych: Soud upřednostnil brzké dodání tramvají

V květnu 2016 bylo oznámeno, že výběrové řízení na nové tramvaje pro švýcarský Zürich (Curych) vyhrála společnost Bombardier se svým modelem Flexity 2. Dodávky těchto tramvají, kterých si dopravce může odebrat až 140, by měly začít v roce 2018 a skončit v roce 2023. V hodnotících kritériích soutěže měla 50% váhu pořizovací cena a dalších 50 % vybraná technická kritéria. Právě výběr technických kritérií ovšem napadl místní konkurent – společnost Stadler Bussnang AG.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Řidič kamionu přerazil ve Slaném závoru a ujel

Na přejezdu ve Slaném na Kladensku ve čtvrtek odpoledne přerazil osmatřicetiletý řidič kamionu sklápějící se závoru. S vlakem se nesrazil, z místa ujel. Policisté ho pak našli v nedaleké obci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rozhovor s řidičem pražského elektrobusu

Na konečné u metra Želivského parkuje zelený elektrobus a na tachometru mu čerstvě svítí cifra sto tisíc kilometrů. Naskočila po roce a půl provozu. Na otázky deníku Metro odpovídal během nabíjecí pauzy testovací řidič Michal Kolek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železnice sa chvália košickou stanicou

Železnice SR tvrdia, že vďaka rozsiahlej rekonštrukcii je z vyše 300 železničných staníc v správe ŽSR práve košická príkladom, ako by moderná stanica tretieho tisícročia mala vyzerať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nekončící pohádka o rychlovlacích

V pohádkách pro děti z železničního prostředí příběh obvykle vypráví vysloužilý přednosta stanice. Existují však i pohádky o vlacích pro dospělé, kde zkušené železničáře nahrazují politici. Nejoblíbenější se jmenuje Budeme jezdit rychlovlaky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava: auto po zrážke ostalo visieť nad železnicou

Hrozivo vyzerajúca nehoda so šťastným koncom. Po zrážke dvoch áut vyšlo jedno z vozidiel z cesty a ostalo visieť rovno nad železničnými koľajnicami. Pred pádom ho udržali iba kríky a stromy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na Novojičínsku zemřel člověk po srážce s vlakem

Srážku s osobním vlakem nepřežil v sobotu odpoledne na Novojičínsku zatím neznámý člověk. Trať mezi Ostravou s Hranicemi na Moravě je průjezdná po jedné koleji. Informovala o tom mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD budou moci tendrovat provoz na železnici

Sněmovna ve čtvrtek ve zrychleném režimu schválila poslaneckou novelu zákona o zadávání veřejných zakázek, která má vyřešit problém státních firem s listinnými akciemi v případech, kdy se chtějí ucházet o veřejné zakázky. Problém se týká hlavně Českých drah, které se podle nového zákona o zakázkách nemohou účastnit tendrů na provoz na železničních tratích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Autá z Nitry bude rozvážať DB Cargo. ZSSK Cargo v súťaži neuspelo

Autá z nitrianskeho závodu Jaguar Land Rover budú po železnici do západnej Európy rozvážať Nemci. V súťaži, ktorú vypísala britská automobilka ešte vlani na jeseň, uspel nákladný prepravca Deutsche Bahn Cargo - donedávna známy ako DB Schenker Rail.

Celú správu nájdete na tjeot stránke.

Třinec představí nové elektrobusy Škoda Perun

Třinec se dočkal svých prvních elektrobusů. Ve středu 15. 2. 2017 byly do města přepraveny z výrobního závodu Škody Electric v Plzni první dva vozy, v dalších dnech pak následovaly další vozidla. Celkem má být do provozu třinecké MHD nasazeno 10 těchto elektrobusů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

LEO Express na Slovensku spolupracuje s bezpečnostnou službou

V niektorých slovenských vlakoch sa objavujú neprofesionálne ľudové hliadky ako reakcia na údajnú potrebu zaistenia bezpečnosti. Spoločnosť LEO Express ako jediný dopravca od začatia prevádzky na Slovensku spolupracuje s profesionálnou bezpečnostnou službou, ktorá zaisťuje bezpečnú a nikým nerušenú jazdu pre našich cestujúcich, vo výnimočných prípadoch tiež za asistencie Polície SR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Elektrobus SOR EBN 11 najel v Praze již 100 000 km

Zatím nejúspěšnější elektrobusový projekt pražského Dopravního podniku, elektrobus SOR/Cegelec EBN 11, pokořil hranici sta tisíců najetých kilometrů. První šesticiferná číslovka na jeho tachometru naskočila po roce a půl provozu s cestujícími, dnes (22. 2. 2017) v ranních hodinách. Zejména díky vysokému kilometrickému nájezdu a tedy vysoké provozní efektivitě patří pražský elektrobusový projekt ke špičce v celoevropském měřítku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zrekonštruovaná ŽST Košice

Železničná stanica Košice patrí vďaka rozsiahlej komplexnej rekonštrukcii k najkrajším v rámci celého Slovenska. Z vyše 300 železničných staníc v správe ŽSR je práve košická príkladom, ako by moderná stanica tretieho tisícročia mala vyzerať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V dodržování JŘ nás předběhli Poláci, Švýcaři vedou

Nejen v nabídce mobilních dat mají polští spotřebitelé nad těmi českými navrch. České dráhy se pochlubily snížením počtu zpozděných vlaků a lichotivým srovnáním s Německem, kde jsou vlaky jen o pár procent přesnější. Nezmiňují ale výsledky dalších středoevropských zemí včetně Polska. I to má ve srovnání s českým dopravcem navrch spolu s Rakouskem a Švýcarskem, které se drží na špici. Slovensko statistiky zpoždění nevede.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ÚOHS zrušil tendr ČD, který nahrával Škodě

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal klíčové rozhodnutí pro miliardové nákupy nových vozidel pro České dráhy. Poprvé zpochybnil krátké dodací lhůty, které dopravce požadoval a které dosud výrazně nahrávaly Škodě Transportation.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do Plaveckého Podhradia a Lupkówa pôjdu víkendové vlaky

Vlaky ZSSK sa znovu vrátia na dve trate, kde už dlho nejazdili. Od konca apríla tohto roka začnú s podporou Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) po viac než 14 rokoch opäť premávať do záhorskej obce Plavecké Podhradie. V lete sa vrátia na koľajnice aj vlaky medzi Medzilaborcami a poľským Lupkówom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Potvrzeno. 8. 3. nevyjedou autobusy na Ústecku

Stávka řidičů v linkové autobusové dopravě kvůli mzdám se v Ústeckém kraji definitivně uskuteční 8. března. Připojí se k ní 514 šoférů, kteří zajišťují provoz linkových autobusů na 80 procentech území kraje. Za odboráře podniku BusLine to dnes řekl Jiří Kuchynka. Nechtějí tedy čekat, jak dopadne ultimátum, které daly ve středu celostátní dopravní odbory vládě, krajům a zaměstnavatelům. Ultimátum vyprší 15. března, poté jsou dopravní odbory připraveny vyhlásit stávku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Požiarovosť na ŽSR za rok 2016

V roku 2016 sme na železničných dráhach prevádzkovaných Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali 86 požiarov. Z tohto počtu bolo 62 vlastných požiarov ŽSR, čo predstavuje až o 41 vlastných požiarov menej ako v roku 2015.

Celú správu nájdete na tejto stránke.