Dopravné správy

Testovali sme štátne IC vlaky: kde sú najväčšie problémy?

Reportér Aktuality.sk hodnotí cestovanie v štátnych IC vlakoch na trase Bratislava - Košice (a späť) po odchode súkromného dopravcu. Hneď 1. februára sme si cez internet kúpili lístok na IC 525 z Bratislavy do Vrútok. Stál nás 14,50 eur. Na poslednú chvíľu sme však cestu museli zrušiť – zakúpený cestovný doklad sme preto chceli stornovať.

Celý príspevok nájdete na tejto stránke.

Francie otevřela LGV z Tours do Bordeaux

Evropská velmoc ve vysokorychlostních vlacích dál rozšiřuje svoji síť tratí, kde vlaky mohou jet nejméně třistakilometrovou rychlostí. Od tohoto týdne jezdí ve Francii vlaky po novém úseku Tours - Bordeaux.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ukrajinskí radikáli rozširujú blokádu aj na železnicu do Ruska

Podľa štábu blokády chcú radikáli do mesiaca získať kontrolu nad všetkými ôsmimi kľúčovými železničných pohraničnými priechodmi. Ukrajinskí radikáli, ktorí zablokovali železničné a čiastočne aj cestné spojenie so samozvanými ľudovými republikami v Donbase, začali v sobotu aj s blokádou na železničnej trati do Ruska.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Děti naskládaly kameny na koleje, najel do nich LE

Tři děti ve věku od 12 do 14 let si v sobotu odpoledne krátily dlouhou chvíli tím, že na koleje na trati Olomouc - Praha položily kameny. Přejel po nich vlak společnosti Leo Express, který si tím poškodil kola. K úhoně při tom přišly i koleje, škoda zatím není vyčíslena.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na tramvaje do Libuše přispěje EU

Prodloužení tramvaje z pražských Modřan do Libuše by mělo stát kolem půl miliardy korun, část by mohla zaplatit Evropská unie. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košiciam chýbajú nové električkové trate

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražský silniční okruh lze nahradit posílenou MHD

Praha - Severovýchodní část pražského městského okruhu lze podle sdružení Automat dostavět levněji, když bude posílena městská hromadná doprava a železnice. Podle města má úsek mezi Holešovičkami a Jižní spojkou, pracovně nazývaný Blanka 2, stát 50 miliard korun. Sdružení navrhuje variantu odhadovanou na 30 miliard, řekl dnes ČTK jeho dopravní expert Vratislav Filler. Vyjádření hlavního města, se kterým chce Automat své návrhy probrat, ČTK zjišťuje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Detská železnička nespí ani v zime

V stanici detskej železničky v Čermeli začali na jeseň s výstavbou novej budovy. Práce aj v zimných mesiacoch pokročili a stanička je už pod strechou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Muž blokoval dveře teplického autobusu a zbil řidiče

Policie obvinila z ublížení na zdraví a výtržnictví šestadvacetiletého muže, který jako pasažér surově zbil řidiče městské hromadné dopravy v Teplicích. Vadilo mu, že na něj šofér opakovaně zazvonil, aby nezdržoval zavření dveří a tím i odjezd autobusu ze zastávky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Ružinove sa trolejbus zrazil s autom

V bratislavskom Ružinove sa v piatok večer zrazil trolejbus s osobnom autom. Z miesta zrážky hlásia niekoľko zranených. Vodič osobného auta z miesta nehody ušiel.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výpadek zabezpeč. zařízení mezi Prahou a Ústím n. L.

Provoz na hlavní železniční trati mezi Prahou a Ústím nad Labem zkomplikovala v sobotu ráno porucha zabezpečovacího zařízení. Závada se týkala řídicích počítačů, sdělil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš. Vlaky nabíraly zpoždění v řádech desítek minut. Provoz byl ještě před polednem obnoven v plném rozsahu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

NKÚ: Zavádění ETCS vázne, na GSM-R je monopol

Praha - Zavádění evropského systému řízení železniční dopravy na české tratě vázne. Zabezpečení ETCS má jen 22 kilometrů tratí, přitom loni to podle původních plánů ministerstva dopravy mělo být víc než 1300 km. Oznámil to dnes Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Poukázal také na to, že u komunikačního systému GSM-R vznikl monopol jednoho dodavatele. Za zpoždění u ETCS může dřívější vedení resortu a také pomalý vývoj technologie, uvedlo ministerstvo dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do Lovečkovic by se mohly vrátit vlaky

Na bezmála čtyřicet let nefunkční železniční trať mezi Lovečkovicemi na Litoměřicku a Zubrnicemi na Ústecku by mohly v brzké době znovu vyrazit vlaky. Na lovečkovické nádraží byly totiž navezeny koleje z bývalé vagonky v České Lípě, které poslouží k znovuzprovoznění tratě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Občerstvenie v žst Púchov

ŽSR vyhlásili výberové konanie na prevádzkovateľa automatov na ľahké občerstvenie. Vyhlasovalo sa už niekedy výberové konanie na výber prevádzkovateľov bufetov, resp. automatov v stanici Púchov od jej prestavby?

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vláda má zakázat MD přípravu tratí s rychl. pod 300 km/h

Do debat o vysokorychlostních tratích v Česku zásadně vstoupili poslanci napříč všemi stranami. Ve Sněmovně protlačili usnesení, které vládu zaváže, aby zrychlila přípravy a výstavbu rychlých tratí. Zároveň má vláda zakázat ministerstvu dopravy a SŽDC vymýšlet tratě s rychlostí nižší než 300 kilometrů v hodině.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava výhybiek v Lenartovciach

ŽSR v dňoch 6. - 7. marca v čase od 7.10 h. do 18.50 h., 8. - 9. marca od 7.10 do 16.40 h. a 10. marca 2017 v čase od 7.10 do 12.40 h. vykonajú opravu koľajového lôžka výhybiek v traťovom úseku železničnej stanice Lenartovce.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Spadlý sloup u Kolína omezoval provoz i v pátek

I v páteční dopravní špičce, kdy se například na víkend vracejí z Prahy domů studenti z Moravy, bude omezený provoz na železničním koridoru mezi Prahou a Kolínem. Po čtvrtečním pádu trakčního sloupu ve Velimi bude v postiženém úseku většinu dne průjezdná jen jedna kolej, vlaky naberou zpoždění.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pars propustil 160 pracovníků, má málo zakázek

Firmy na Šumpersku a v okolí, které s obtížemi hledají zaměstnance na pozice v technických oborech, dostaly překvapivou příležitost. Šumperská firma Pars nova, která se zabývá modernizací vlaků, totiž propustila půldruhou stovku lidí. Plánuje je nicméně v budoucnu opět přijmout.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD dajú do starých vozňov čidlá otvárania dverí za jazdy

Najstaršie vozne Českých dráh s otočnými sklopnými dverami, z ktorých v minulosti za jazdy vypadli ľudia, pomaly u štátneho dopravcu končia. Zvyšné vozne ale ČD vybaví novým zariadením, ktoré by malo nehodám zabrániť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SOR míří do Íránu a okolí

Český výrobce SOR Libchavy by mohl dodat 400 autobusů do Íránu. Autobusy by se postupně mohly v Íránu i vyrábět. Ve čtvrtek to řekl jednatel exportní firmy Czech Machine Tools Sajjed Hosejn Misbahí. Smlouva ale ještě nebyla podepsána.

Celou zprávu najdete na této stránce.