Dopravné správy

Na letiskách v Berlíne sa opäť štrajkuje

Pozemný personál letísk Berlín-Schönefeld a Berlín-Tegel vstúpil dnes do štrajku už po druhý raz počas štyroch dní, čo si vynútilo zrušenie stoviek letov. Odborová organizácia Ver.di pôvodne vyzvala zamestnancov týchto letísk na štrajk od dnešnej 04.00 h do 05.00 h v utorok, ale potom ho predĺžila o ďalších 24 hodín do stredajšieho rána, informovala agentúra AP.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

První modrý railjet najezdil už milion kilometrů

Kolem žádného jiného nákupu vozidel Českých drah nebylo nikdy tolik debat, jako o pořízení jednotek railjet. Necelé tři roky po převzetí prvního vlaku se ukazuje, že to byla velmi výhodná transakce i pro České dráhy. První jejich railjet oslavil tento týden významné výročí: najel už milion kilometrů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadne udalosti na ŽSR za 10. týždeň

Počas uplynulého týždňa ŽSR zaznamenali 5 smrteľných zrážok vlaku s civilnou osobou. K týmto tragickým zrážkam došlo v úsekoch Kostoľany nad Hornádom – Košice, Žilina – odbočka Váh, Veľké Leváre – Sekule, Turňa nad Bodvou – Moldava nad Bodvou a v železničnej stanici (ŽST) Senec.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Srážka vlaku a auta mezi Prostějovem a Olomoucí

Úplná uzavírka železniční tratě mezi Prostějovem a Olomoucí, sešrotované auto a naštěstí jen lehce zraněný mladík za volantem.

Celou zprávu najdete na této stránce.
Zdroj: http://olomoucky.denik.cz/nehody/u-mysi-diry-se-srazil-osobak-s-vlakem-jedna-zranena-20170311.html

Rekonštrukcia ŽST Žilina

V akom štádiu je naplánovaná rekonštrukcia železničnej stanice. Podľa posledných informácií, ktoré som mal z roku 2015, už prebiehalo aj výberové konanie na zhotoviteľa a termín začatia prác bol stanovený na rok 2018.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vo vlakoch na trati Bratislava - Komárno budú hlásenia i v maďarčine

Na príchod do stanice i ďalšie dôležité informácie budú v žltých vlakoch na linke Bratislava-Dunajská Streda-Komárno upozorňovať hlásenia nielen v slovenskom, ale i maďarskom jazyku. Novinku chce súkromný dopravca spustiť „v dohľadnom čase“.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Autobus vrazil do skupiny hudobníkov na Haiti: 38 mŕtvych

Najmenej 38 ľudí zahynulo pri dopravnom incidente na Haiti, kde autobus, smerujúci z mesta Cap Haitien do metropoly Port-au-Prince, pri meste Gonaives zrazil dvoch ľudí, pričom jeden zomrel, a následne, keď sa vodič snažil z miesta uniknúť, vozidlo vrazilo do davu pouličných hudobníkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Policie kvůli anonymu prohledala několik vlaků RegioJet

Pardubice/Česká Třebová/Brno/Havířov - Kvůli anonymnímu oznámení o bombě v pátek prohledala policie několik vlaků RegioJet. V době prohlídek byla na tratích přerušena doprava a vlaky nabraly až hodinové zpoždění. Policie prohledávala vlaky v Pardubicích, České Třebové, Ostravě-Svinově, Brně a Havířově na Karvinsku. ČTK to řekla mluvčí Českých drah Monika Bezuchová

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministerstvo ide zaviesť školské autobusy, v Medzanoch fungujú už 10 rokov

Predbehli dobu! Ministerstvo školstva sa už o pár týždňov chystá spustiť projekt školských autobusov. To, čo chce len vyskúšať v dvoch obciach na juhozápade Slovenska, klape v Medzanoch (okr. Prešov) už viac ako 10 rokov!

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Před 50 lety se začala stavět stanice metra Hl. nádraží

Nejstarší stanicí pražského metra je Hlavní nádraží, která se začala budovat ještě v době, kdy podle plánů měla v Praze jezdit podpovrchová tramvaj. Pět měsíců poté, co se 15. března 1967 u železničního uzlu poprvé koplo do země, však československá vláda rozhodla o tom, že se v pražském podzemí objeví klasické metro. Rozestavěná stanice se však už nepředělávala, a proto je na Hlavním nádraží pro pražské metro netypické boční uspořádání nástupišť.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O lanovke medzi Petržalkou a Nivami rozhodne konferencia

K návrhu vybudovať nadzemnú elektrickú dráhu, spájajúcu v Bratislave Mlynské nivy s Petržalkou, sa budú môcť odborníci a zástupcovia dotknutých inštitúcií vyjadriť na konferencii, ktorú chce zorganizovať Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přejde polská peáž u Žitavy pod správu SŽDC?

Polsko by mohlo v příštích letech opravit svoji část železniční trati, která vede z Liberce do německé Žitavy. V posledních letech polský úsek chátrá a výrazně omezuje dopravu. V úvahu připadá i přenechání správy trati české straně. Dlouhodobé spory o opravy a modernizaci tzv. peážní tratě, vede Česko a Polsko několik desetiletí. Smlouvy na přejezd Polska z Česka do Česka, přitom pocházejí ještě z padesátých let minulého století.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hyperloop v púšti. Pozrite sa, ako vzniká testovacia trať.

V púšti neďaleko mesta Las Vegas vzniká polkilometrová testovacia dráha Hyperloopu s priemerom 3,3 metra. Prvé skúšky by mali začať ešte v prvej polovici tohto roka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Spory mezi vládou a ministerstvem ohledně VRT

Vláda tlačí na ministerstvo dopravy, aby urychlilo přípravy na výstavbu tratí pro rychlovlaky. Resort vypracoval na projekt až za 500 miliard další studii, materiál má však řadu kritiků. Ti požadují, aby tratě byly stavěné pro rychlost až tři sta kilometrů za hodinu. A tvrdí, že studie ministerstva podceňuje potenciál vysokorychlostní železnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Naše elektrobusy nemají hrb, podotkla starostka Třince

TŘINEC - Třinec slavnostně pokřtil 10 nových elektrobusů pro městskou hromadnou dopravu. Stal se tak lídrem městské elektromobility v Česku - nikde jinde tak početnou flotilu nemají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopyt po osobnej leteckej preprave vzrástol v januári najviac za 5 rokov

Dopyt po osobnej leteckej preprave vo svete vzrástol v januári takmer o desatinu, čo predstavuje najprudšie tempo rastu za viac než päť rokov. Prispel k tomu najmä rastúci dopyt na najväčších trhoch Indie a Číny.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ropid a hra s čísly linek

Noční linky v Praze budou od konce dubna začínat namísto pětky devítkou. Celkem se přečísluje devět tramvajových linek a patnáct autobusových. Důvodem ke změně je integrace pražské a středočeské veřejné dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tragická nehoda autobusu v Nepále

Najmenej 26 ľudí zahynulo a ďalších minimálne 36 osôb utrpelo zranenia pri nehode preplneného autobusu, ku ktorej došlo vo štvrtok večer na horskej ceste na juhozápade Nepálu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

U Plzně srazil vlak jedoucí z Mnichova muže v kolejišti

Velké omezení na hlavní železniční tepně z Plzně do Prahy způsobil ve středu dopoledne střet rychlíku s mužem, který se nacházel v kolejišti. Vlak, jenž mířil z Mnichova do Prahy, muže na místě usmrtil.

Celou zprávu najdete na této stránce.
Zdroj: http://plzensky.denik.cz/nehody/rychlik-usmrtil-u-chrastu-muze-vlaky-do-prahy-nejezdi-20170308.htm

Vo Francúzsku otvorili ďalších 300 kilometrov tratí LGV

Európska veľmoc vo vysokorýchlostných vlakoch ďalej rozširuje svoju sieť tratí, kde vlaky môžu jazdiť najmenej tristokilometrovou rýchlosťou. Od tohto týždňa jazdia vo Francúzsku vlaky po novom úseku Tours – Bordeaux.

Celú správu nájdete na tejto stránke.