Dopravné správy

Selfie na kolejích je špatný nápad

Už více než deset lidí v Rusku letos stálo život pořízení autoportrétu selfie, a tak policie zahájila osvětovou kampaň k tomu, jak by majitelé chytrých telefonů měli fotit bezpečně. Napsala to agentura Reuters. Ministerstvo vnitra v rámci kampaně Bezpečné selfie představilo sérii situací, kdy není radno se věnovat vlastnímu výrazu na fotografii v chytrém telefonu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Pečovskej Novej Vsi opravili zastávku

Pečovská Nová Ves je stredisková obec na trati Prešov – Lipany a železničná doprava je tu obľúbeným spôsobom dopravy najmä pre študentov a pracujúcich. Počas pracovných dní zastavuje vlak v obci v oboch smeroch viac ako 30 krát. Cestujúci sa sťažovali na uzamknutú čakáreň aj nevyhovujúci prístup k nástupišťu. Zástupcovia obce a Železníc SR sa po rokovaní dohodli na spolupráci a spoločným úsilím tento stav zmenili.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Novinka v jihlavské MHD

Zatímco například České Budějovice od podobného systému ustoupily, Jihlava nastupování předními dveřmi v MHD zavedla. Tato novinka se ovšem v krajském městě Vysočiny týká jen pozdně večerních a nočních spojů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 27. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v minulom týždni jeden smrteľný prípad zrážky vlaku s civilnou osobou. Odohral sa na trati medzi Devínskou Novou Vsou a Zohorom, kde vlak zrazil a usmrtil muža, ktorý sa neoprávnene pohyboval v koľajisku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rail Baltica spojí baltská města s Evropou

Ve dnech 22. a 23. června se v lotyšské metropoli Rize uskutečnila konference TEN-T Days 2015 zorganizovaná Evropskou komisí ve spolupráci s lotyšským předsednictvím Evropské unie. Součástí setkání byly podpis deklarace o implementaci projektu Rail Baltica, který podepsali ministři Finska, Estonska, Litvy, Lotyšska a Polska.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Niekoľko hodín v pokazenom rozpálenom vlaku

Cestujúci v rôznych dopravných prostriedkoch a samotné technické zariadenia majú počas extrémne teplého počasia sťažené podmienky. Situáciu v prípade ľudí často zachraňuje klimatizácia. Ak však nastane porucha, teploty vnútri dopravného prostriedku môžu stúpať do závratných výšok. Už počas uplynulého víkendu sa o tom presvedčili ľudia, ktorí cestovali vlakom na trase Bratislava – Košice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stížnost SŽDC zastavila přenos choceňské kamery

Pět let přenášel server chocen.tv bez problémů především železničním fanouškům provoz na hlavní železniční trati z Prahy do České Třebové. Na začátku července však musel nečekaně utlumit provoz: kamera se znelíbila Správě železniční dopravní cesty, jejíž trať zařízení snímá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR opravia priecestie na trati Želiezovce - T. Lužany

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) opravia železničné priecestie na trati Želiezovce – Tekovské Lužany v okrese Levice na 38,537 kilometri. Oprava sa uskutoční od 9. do 15. júla tohto roka a vyžiada si zmenu organizácie cestnej dopravy. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zájem o Airport Express roste

Stále více lidí využívá při cestě z a na pražské Letiště Václava Havla přímý spoj z centra Prahy Airport Express. Jeho interval byl zkrácen v letošní sezóně na pouhých 15 minut. Více je také cestujících, kteří Airport Expressem cestují s přímou vlakovou jízdenkou. Tu je možné koupit ze všech stanic a zastávek Českých drah. Na pražském hlavním nádraží je snadný přestup mezi vlaky a AirportExpressem. Pro letecké zpáteční cesty, např. na dovolenou, služební cestu nebo eurovíkend je možné využívat i zpáteční zlevněné jízdenky s prodlouženou platností až 30 dní Vlak+letiště Praha.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Štrajk zamestnancov londýnskeho metra

Rokovania, ktoré mali zabrániť 24-hodinovému štrajku zamestnancov londýnskeho metra (LU) od dnešného večera, zlyhali. Vedenie metra rokovalo s delegátmi štyroch odborových organizácií reprezentujúcich 20000 zamestnancov, ale odbory uviedli, že sa nedohodli.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vizovická likérka proti prodloužení železnice

Likérka Rudolf Jelínek podala žalobu na město Vizovice. Firmě se nelíbí jeho územní plán, podle kterého by v budoucnu mohla vést přímo přes areál likérky železniční trať. S plánem nesouhlasí ani sama vizovická radnice, ta ale musí respektovat rozvojové plány kraje. A kraj se zase odkazuje na celostátní plány rozvoje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK zrušila tender na nákup nových rušňov

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) zrušila užšiu súťaž na nákup nových viacsystémových hnacích dráhových vozidiel. Za dodanie šiestich rušňov a v rámci opcie maximálne desiatich kusov počas piatich rokov predpokladala zaplatiť z vlastných zdrojov predbežne 72 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, resp. 86,4 mil. eur vrátane dane. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Boj proti sběrným surovcům hlásí první úspěch

Krádeží kovů ubylo. Podle některých obcí v Moravskoslezském kraji až o padesát procent. Potvrzují, že vyhláška, která od března nařizuje jen bezhotovostní platby za kovový odpad, je v boji proti sběračům kovů skutečně účinná. A potvrzují to i majitelé sběren, kteří si stěžují, že mají o polovinu nižší tržby. Například sběrna v Orlové teď ve větší míře vykupuje od lidí plasty, protože za ty může vyplácet hotové peníze. Využívají toho hlavně bezdomovci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trate ŽSR pod zvýšenou kontrolou

Železnice Slovenskej republiky v súvislosti s extrémnymi horúčavami zatiaľ nezaznamenali žiadne vážne poruchy či mimoriadnosti, ani ohrozenie železničnej dopravy. V súvislosti s počasím ŽSR prijali nasledovné opatrenia: ŽSR zvýšili počet a zintenzívnili kontroly na koľajach, ako aj kontroly trakčného vedenia, ktoré majú tendenciu vplyvom horúčav meniť svoje fyzikálne vlastnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Podivné praktiky Státního fondu dopravní infrastruktury

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) odhalil nedostatky u konzultačních, právních a poradenských služeb, za něž dal Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) přes 3,5 milionu korun. Někdy si je prý fond najímal na práci, kterou měl dělat sám.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové električky a trolejbusy DPB v premávke

Od piatku 3. júla 2015 boli do premávky zaradené ďalšie 4 nové obojsmerné električky Škoda 30T. V najbližších dňoch sa budú objavovať najmä na linke 6 medzi Dúbravkou a Mostom SNP, pretože na nej bude pri moste zabezpečené otáčanie električiek prejazdom na opačnú koľaj na dočasnej koľajovej spojke, a tak nasadenie obojsmerných električiek bude nevyhnutné. Zaujímavosťou je, že posledná hlavová konečná doslúžila v roku 1961 v Petržalke pri Sade Janka Kráľa.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vozíčkáři vytvořili nový rekord v cestování s ČD

Lidé upoutaní na vozík vytvořili nový cestovatelský rekord. Jen za prvních šest měsíců cestovalo spoji Českých drah 2 262 osob na vozíku, kteří využili k objednání přepravy nový objednávkový systém přepravy a rezervace. Oproti loňskému prvnímu pololetí je to přibližně o 300 cestujících - vozíčkářů více. Před několika lety přitom dosahoval počet vozíčkářů využívajících vlak jen několika desítek, maximálně stovek osob za celý rok.

Prudce rostoucímu zájmu vozíčkářů o cestování vlaky Českých drah nahrává především velké množství moderních bezbariérových souprav. Počtem bezbariérových spojů jsou České dráhy srovnatelné s mnoha bohatými západoevropskými železnicemi. Komfortní cestování vozíčkářů umožňuje také snadné vyhledání spojení v internetovém vyhledávači spojení, kde lze zadat podmínku najít bezbariérová spojení pro cestující na vozíku, a v neposlední řadě moderní internetový způsob objednání přepravy, za který získaly České dráhy ocenění od Národní rady zdravotně postižených.

Další informace o novém cestovatelském rekordu našich spoluobčanů odkázaných při svém pohybu na vozík najdete v přiložené tiskové zprávě.

Kedy bude druhá koľaj Palárikovo – Zvolen?

Kedy bude zdvojkoľajnený celý úsek Nové Zámky (Palárikovo) - Hronská Dúbrava? (Kedy je v pláne alebo kedy sa dostane do plánu?)

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

V Chebu je sprejerství legální

Ještě nedávno to byly obyčejné šedivé zdi. Dnes je zdobí velkoformátová umělecká díla. Vytvořili je přední streetartoví umělci, kteří se letos už pošesté sjeli do Chebu v rámci festivalu Graffiti Boom. Na západě Čech tak vzniká ojedinělá graffiti galerie pod širým nebem, která nemá v republice obdoby.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vozičkári v Bratislave prídu o MHD zadarmo

Úder pod pás zdravotne postihnutým, nahnevané sociálne siete. Bratislavčanov nepríjemne prekvapila správa, že mestská hromadná doprava od novembra už nebude pre ŤZP, darcov krvi a vojnových veteránov zadarmo. Odsúhlasili to mestskí poslanci na júnovom zasadnutí. Napríklad v Košiciach či Banskej Bystrici majú hendikepovaní v MHD stopercentnú zľavu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.