Dopravné správy

Jak dál kolem dolního nádraží v Karlových Varech?

Dvě zásadní otázky musí vyřešit majitelé pozemků okolo dolního nádraží v Karlových Varech, kde plánuje developer čtvrť za miliardy. Vyplynuly z hotové studie. Zatím pouze takzvaný hrubopis toho, jak bude vypadat okolí dolního nádraží, má vedení karlovarské radnice. Narazilo ale na dva body, nad kterými se musí sejít jak úředníci magistrátu, tak další majitelé pozemků. Těmi jsou také Správa železniční a dopravní cesty či Karlovarské minerální vody se svým areálem bývalé stáčírny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ďalšie plány ŽSR na modernizáciu tratí

Dobrý deň prajem, chcem sa ešte spýtať k modernizácii železničných tratí, aké sú ďalšie plány v tejto oblasti. Napríklad, kedy sa cestujúci môžu tešiť aj na vyššie rýchlosti než 160 km/hod. a kde?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Unikátní plot ochrání (nejen) trať před balvany

Děčínskou část Horní Žleb, kde před rokem obrovský balvan těsně minul obydlenou roubenku, ochrání zábrana vysoká čtyři a dlouhá 260 metrů. Tvoří ji několik vzájemně se překrývajících hradeb a jde o jednu z nejmodernějších technologií na světě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavčanov čakajú obmedzenia v MHD

V najbližších dňoch budú v Bratislave dopravné uzávery a výluky v mestskej hromadnej doprave. Od pondelka 13. júla bude čiastočne uzavretá križovatka ulíc Imricha Karvaša a Radlinského. Dôvodom je realizácia koľajových konštrukcií v rámci projektu modernizácie električkovej trate Radlinského - Štefanovičova. Obmedzenia sa dotknú liniek č. 31, 39, 94 a N55. Trvať majú štyri až päť týždňov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Slevu zadarmo už senioři v plzeňské MHD nedostanou

Senioři, kteří v Plzni chtějí nadále cestovat městskou hromadnou dopravou zdarma, si budou muset pořídit Plzeňskou kartu. Její vydání stojí 170 korun, město ale slibuje, že část ceny za seniory uhradí. Městská rada své rozhodnutí zdůvodnila potřebou sběru statistických údajů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo sa stalo 5.7.2015 medzi žst. Bytča a Dolný Hričov

Prosil by som vyjadrenie k udalosti z 05.jula 2015, v useku medzi ZA a Dolnym Hricovom. Konkretne ma zaujimaju kriteria na zaklade ktorych ZSR vyhodnocuje prioritu prechadzania vlakov problemovym usekom v nasledovnom duchu: IC 404 firmy Regiojet pred prijazdom do stanice Zilina meskal cca 30 minut sposobenom prevadzkovymi dovodmi zo strany samotneho Regiojetu.

Celú otázku a odpoveď nájdete na tejto stránke.

Obce zachraňují nádražní budovy na odpis

Správa železniční dopravní cesty a České dráhy se postupně zbavují nepotřebných budov. Jen za poslední čtyři roky prodali majetek za více než 200 milionů. O bývalé nádražní budovy mají zájem některé obce. Například Úvalno na Krnovsku chce koupit chátrající čekárnu a provozovat ji.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električky na Štúrovej budú chodiť obojsmerne

Električková doprava na Štúrovej ulici v hlavnom meste bude po novom obojsmerná. Dnes [10.7.] to počas kontrolného dňa prác na rekonštrukcii križovatky Štúrova-Jesenského potvrdila hlavná dopravná inžinierka Bratislavy Tatiana Kratochvílová. Stavebné práce tu začali v pondelok 6. júla.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Czech Raildays 2015 přilákaly nejvíce vystavovatelů

Za dosud největší účasti vystavovatelů v historii proběhl v polovině června na tradičním místě – ostravském nákladním nádraží – již 16. ročník mezinárodního veletrhu železniční techniky, výrobků a služeb pro potřeby železniční i městské kolejové dopravy Czech Raildays. Prezentovalo se zde celkem 192 firem, k vidění bylo i několik českých výstavních premiér. Pokud jde o samotná kolejová vozidla, nechyběly zde nové lokomotivy ani soupravy určené pro regionální dopravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prepnutie trakčnej napájacej sústavy v Púchove

Můžete mi prosím zjistit, kdy by mělo dojít k přepínání trakční napájecí soustavy 3 kV na 25 kV 50 Hz v žst. Púchov, případně k danému procesu poslat i další informace? Minulý rok v aprílovém čísle ŽM jsme se tomuto tématu věnovali a padl tam termín dokončení rekonstrukce stanice i s přepnutím v tomto roce.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Opravy zastaví provoz na trati z Lovosic do Č. Lípy

Rekonstrukce železničního mostu na tři měsíce zcela zastaví provoz na železniční trati z Lovosic do České Lípy. Výluka na trati začne platit 1. srpna a potrvá do 29. října, řekl [...] novinářům vedoucí regionální pobočky Českých drah Vladimír Štochl. Od konce srpna bude navíc zcela uzavřeno horní nádraží v Litoměřicích, které čeká rozsáhlá rekonstrukce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košické električkové trate budú hotové neskôr

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR odsúhlasilo predĺženie termínu rekonštrukcie električkových tratí v Košiciach v rámci projektu Integrovanej koľajovej dopravy (IKD) do 28. septembra. Posun termínu o zhruba dva mesiace potvrdil dnes TASR hovorca rezortu Martin Kóňa. Ministerstvo dopravy je riadiacim orgánom Operačného programu Doprava, z ktorého je projekt za 40 miliónov eur realizovaný.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škodovácké motory pro trolejbusy v USA

Motory vyvinuté experty plzeňské Škody Electric začnou sloužit v trolejbusech ve Spojených státech amerických. Konkrétně v hromadné dopravě měst Seattle a San Francisco, které si objednaly 201 nových vozidel. První z nich vyrazí s cestujícími do provozu koncem letošního léta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK je partnerom televízneho programu

Unikátny zábavný cestovateľský projekt sa dočkal pokračovania. V pondelok 6. júla odštartovala na TV Markíza prvá časť televízneho programu Vo štvorici po Slovensku vlakom. Druhá séria (prvá sa vysielala v roku 2012) zábavnej cestovateľskej šou je opäť postavená na súťažnom cestovaní známych hereckých osobností – Juraja Kemku, Roba Jakaba, Lukáša Latináka a Mariána Miezgu – po Slovensku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo na sestupu

Tržní podíl státem ovládaného dopravce ČD Cargo na trhu s železničními nákladními vlaky od uvolnění konkurence dál strmě klesá, firma propadla do ztráty. Z tuzemského trhu nejvíce ukusuje především Poláky vlastněná konkurence. Ukazují to data zveřejněná Správou železniční dopravní cesty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tender na modernizáciu trate Zlatovce - Tr. Teplá

Mám na Vás otázku v súvislosti s opätovným posudzovaním tendra na modernizáciu trate Zlatovce - Trenčianska Teplá (nariadené Najvyšším súdom). V tejto súvislosti by ma zaujímalo, v akej fáze tohto posudzovania sa aktuálne nachádzate, čo všetko ste už posúdili a s akým výsledkom? (splnenie podmienok účasti apod.) Kedy možno očakávať, že o tomto tendri nanovo rozhodnete?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Co bude dál s Nákladovým nádražím Žižkov?

Přestavba památkově chráněného Nákladového nádraží Žižkov, ze kterého by v budoucnu mělo být společenské a kulturní centrum, by vyšla na 1,1 až 1,7 miliardy korun bez DPH. Po započtení nákladů na koupi budovy a na projekční a inženýrské práce jde o zhruba dvě miliardy korun. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Márny boj rodičov mŕtvej rušňovodičky

„Kde to žijeme?“ pýtajú sa zúfalí manželia Očkovci, ktorí sa márne snažia domôcť spravodlivosti za smrť ich dcéry. Cestní hazardéri navyše získali návod, ako sa vyhnúť trestu. Mal to byť obyčajný pracovný deň, ktorý sa napokon pre rodinu Dany Mičencovej zvrhol na obrovskú tragédiu. Keď išla 39-ročná rušňovodička 7. januára 2014 do roboty, netušila, že to bude jej posledná cesta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD pronajaly desítky starých vagonů do Polska

Nejstarší osobní vozy Českých drah nejsou sice výkladní skříní státního dopravce, současně jsou ale pro něj čím dál zajímavějším zdrojem dodatečných příjmů. Po pronájmu na Slovensko míří desítky osobních vozů Českých drah do Polska.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavu čaká ďalšia výluka električiek

Počas víkendu 11. a 12. júla 2015 bude pre výstavbu nového priecestia na križovatke Račianskej a Kominárskej ulice vylúčená premávka električiek na Račianskej ulici v úseku Blumentál - Vozovňa Krasňany. Zmena sa dotkne liniek 3, 5 a 8 ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.