Dopravné správy

V Praze zlevnila tramvajenka i jízdy s dětmi

Vstup do druhé poloviny roku 2015 přináší změny tarifů městské hromadné dopravy v některých městech. Nejvíce diskutovanou změnou je zlevnění části předplatních jízdenek v Praze, drobné úpravy ale nastaly také v Ústí nad Labem a Liberci. Zejména ve větších městech navíc začíná prázdninový provoz, kdy jezdí méně spojů ve špičkách pracovních dnů a vůbec nejezdí školní linky či posilové školní spoje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na priecestiach sa za 1. polrok stalo 25 nehôd

Na železničných priecestiach sa stalo za prvých šesť mesiacov tohto roku 25 nehôd. Sedem ľudí pri nich zomrelo, z nich boli traja cyklisti, jeden vodič auta a jeden chodec. Ďalších osem, a teda štyria vodiči auta, traja spolujazdci a jeden chodec, sa zranili ťažko ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výluky v MHD zvedají Brňákům tlak

Léto je doba výluk a změn v dopravě. Jen co se po roce minulou sobotu po ulici Milady Horákové rozjely první tramvaje, dalšími několika ulicemi jezdit přestaly. Letos je výluk tolik, že se Brňané museli v podstatě naučit nový jízdní řád. A ani po týdnu z něj nejsou moudří.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O podchode pre peších a cyklistov pri Budatíne

Pripravujeme reportáž o plánovanom prechode cez železnicu pri Budatínskom hrade a chcel by som Vás požiadať o telefonické vyjadrenie stanoviska vedenia ŽSR k otázke výstavby podchodu pre peších a cyklistov.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Ve Špindlu bude nová lanovka

Bohatí tuzemští investoři, kteří již třetím rokem provozují nejznámější české lyžařské středisko Špindlerův Mlýn, chystají významnou investici. Areál už v nadcházející zimní sezoně nabídne novou šestisedačkovou lanovku za 200 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Kampaň ŽSR „Zastav a preži!“

ZASTAV A PREŽI! Týmto mottom Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) spolu s Prezídiom Policajného zboru SR a mediálnym partnerom projektu Zelenou vlnou RTVS apelujú na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby dodržiavali predpisy a zbytočne neriskovali nielen svoj život.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy hlásí vozíčkářský rekord

Červen letošního roku byl pro České dráhy nejúspěšnějším měsícem v počtu přepravených vozíčkářů. Do vlaků se objednalo 528 těchto cestujících. Podle informací serveru Lidovky.cz je rekordní i prvních šest měsíců roku, kdy státní dopravce dopravil k cíli 2 262 tělesně postižených.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O modernizácii železničnej trate Žilina – Košice

Prosím Vás o vyjadrenie k otázkam v súvislosti s rokovaním vlády v Ružomberku (24. 6. 2015).
1. Na základe návrhu uznesenia vlády verejné obstarávanie na dodanie projektovej dokumentácie a na realizáciu automatického informačného zariadenia pre verejnosť a na realizáciu rekonštrukcie výpravnej budovy železničnej stanice Ružomberok by malo začať do 31. 12. 2015. Je tento termín reálny, stihnete to dovtedy?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Třebíč má terminál, na který nesmějí spoje

Před pár týdny se v Třebíči otevřel nový a nákladní dopravní terminál. Zatím na něj ale zajíždí jen jedna linka městské dopravy. Aby sem mohly i další, musí být splněny hlukové normy. Hygienici se ohradili, že by k navýšení počtu spojů mohlo dojít už od října, jak plánovala radnice. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tallin opäť spoja vlaky s Moskvou a Petrohradom

Vedenie Ruských železníc v piatok (3. 7.) oznámilo, že o od 10. júla obnoví rýchlikové spojenie medzi Moskvou, Petrohradom a estónskym Tallinom. Nové spojenie nahradí predchádzajúce dva rýchliky. Jeden z nich smeroval z Tallinu do Moskvy a druhý do Petrohradu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rekonstrukce olomouckého nádraží končí

Hlavní nádraží v Olomouci bylo poslední dva roky bolavým místem českých železnic. Kvůli rozsáhlé rekonstrukci celé stanice nabíraly vlaky zpoždění a cestující museli zdlouhavě obcházet uzavřená místa, když se chtěli dostat na nástupiště. Do týdne se to ale změní, Správa železniční dopravní cesty chce ukončit práce na samotném nádraží 8. července.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Opitý bezdomovec prežil zrážku s vlakom

53-ročný Miloš z Hnúšťe mal obrovské šťastie. Prežil zrážku s vlakom. Opitý mu vošiel do dráhy. Po kolízii utrpel vážne zranenia, no je mimo ohrozenia života. V piatok o 21:40 prichádzal na železničnú stanicu v Hnúšti osobný vlak, keď mu do jazdnej dráhy vošiel 53-ročný Miloš. Rušňovodič robil, čo mohol, no muž z koľajiska neodišiel. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zubačka slaví 113 let

Kořenovská zubačka, jak se dráze vybavené Abtovou ozubnicí v ose koleje, pomáhající vlakům překonat strmé stoupání, slavila 113 výročí. Dráha na sedmi kilometrech mezi Tanvaldem a Kořenovem překonává výškový rozdíl 235 metrů. Unikátní technická památka láká na slavnostní historické jízdy rok od roku více zájemců.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Polícia hľadá utečencov aj vo vlakoch

Počet nelegálnych migrantov, ktorí smerujú za vidinou lepšej budúcnosti cez Slovensko do západnej Európy, stúpa. Za posledné štyri dni minulého týždňa zadržala polícia na našom území až 89 cudzincov, ktorí prišli na naše územie z Maďarska a z Ukrajiny. Z Maďarska smerovala aj skupina 27 ľudí, ktorých polícia cez víkend prichytila v medzinárodných rýchlikoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky kvůli vedru zpomalují

Vlaky v Česku nyní kvůli vedru na některých úsecích preventivně zpomalují. Vysoké teploty by totiž mohly ohýbat koleje, nebo je i zlomit. Zatím železničáři žádné škody nezaznamenali. Řekl to dnes mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský. V sousedním Rakousku v posledních dnech koleje kvůli horku popraskaly.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V parku DPB pribúdajů električky 29T ForCity Plus

Po prvej novej jednosmernej električke Škoda 29T ForCity Plus #7401, dodanej ešte vo februári tohto roka, bola v závere júna dodaná do Bratislavy v poradí druhá električka tohto typu, ktorá dostala číslo 7403. Ďalšia nová jednosmerná električka (s číslom 7402) príde do Bratislavy v noci z 1. na 2. júla.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak se bourá železniční most

Z plzeňské čtvrti Doubravka mizí jedna ze zdejších dominant. Těžké stroje začaly tento týden bourat polovinu železničního mostu přes řeku Úslavu vedle Těšínské ulice. Místo něj se bude stavět nový, který už nebude potřebovat prostřední podpěrný pilíř.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V košickej MHD dôchádza k výrazným zmenám

V košickej mestskej hromadnej doprave (MHD) dôjde od nedele 5. júla k výrazným zmenám trás liniek a cestovných poriadkov. Dôvodom bude uzavretie križovatky Protifašistických bojovníkov – Rooseveltova a cestno-koľajového prejazdu v križovatke Štúrova – Moyzesova – Rastislavova. K dopravným obmedzeniam dochádza pre pokračujúce práce na rekonštrukcii električkových tratí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Státní fond dopravní infrastruktury má nového šéfa

Novým ředitelem Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) se stal Zbyněk Hořelica. První červencový den složil služební slib před státním tajemníkem Ministerstva dopravy Tomášem Čočkem. Hořelica v SFDI pracuje již více než sedm let, z toho poslední čtyři roky jako náměstek sekce pro správu finančních zdrojů a statutární zástupce ředitele fondu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky medzi Zvolenom a Bystricou nepôjdu

Železnice plánujú na ťahu Banská Bystrica – Zvolen pre stavebné práce ďalšiu dvojdňovú výluku. V utorok 7. júla a stredu 8. júla zasiahne výluka 31 z celkovo 61 spojov, medzi ktorými budú osobné vlaky medzi Zvolenom a Banskou Bystricou, ale aj zrýchlené vlaky a medzinárodné expresy spájajúce banskobystrický región s Vrútkami, Žilinou, prípadne Prahou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.