Dopravné správy

Jančura naštval České i Rakouské spolkové dráhy

Všechny tuzemské vlaky soukromého dopravce RegioJet budou [jsou] od 14. června v jízdních řádech i na staničních tabulích nově pojmenované zkratkou RJ namísto současných EC/IC. Zdánlivě kosmetická změna se však nelíbí Českým drahám. Ty používají totiž zkratku rj pro své jednotky railjet.

Celou zprávu najdete na této stránce.

GEFCO Alžírsko si podmaňuje automobilový trh

GEFCO, globálny hráč v oblasti priemyselnej logistiky a európsky líder v oblasti logistiky pre automobilový priemysel, zaznamenalo za prvý rok pôsobenia v Alžírsku pozitívne výsledky. V roku 2014 dosiahlo obrat 5 mil. Eur a za ten čas sa stalo významným hráčom v odvetví logistiky. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC zaplatila přes miliardu za neodebraný proud

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) prohrála po pěti letech soudní spor o neodebranou elektřinu s polostátní firmou ČEZ. Správce železnice tak musel poslat elektrárenské firmě 1,131 miliardy korun. „K odeslání peněz už došlo,“ potvrdil člen správní rady SŽDC a náměstek ministra dopravy Milan Feranec.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 24. týždeň

Uplynulý týždeň bol na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) tragický, zaznamenalo sa až 5 zrážok vlaku s civilnou osobou. Prvá zrážka sa stala v bratislavskej Rači, kde rýchlik zrazil muža, ktorý náhle vošiel do priechodného prierezu koľaje, takže išlo o samovraždu. V dôsledku tejto nehody bolo zmeškaných 17 vlakov celkovo 632 minút. Aj v Piešťanoch zrazil vlak muža a taktiež išlo o samovraždu. Na trati Žilina – Dolný Hričov došlo k zrážke IC vlaku a osoby, ktorá neoprávnene prechádzala cez koľajisko. Ďalší smutný prípad sa odohral v Ťahanovskom tuneli – osobný vlak zrazil muža, ktorý sedel v koľajisku. Posledný prípad sa stal na trati Príbovce-Rakovo – Martin. Počas jazdy osobného vlaku vbehol do koľajiska náhle z kríkov muž, v tomto prípade išlo tiež o samovraždu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražskou MHD omezí významné výluky tramvají i metra

Na cestující v pražské MHD čeká přes léto několik významných výluk. Tramvaje nepojedou po Evropské nebo Nádražní ulici, metro C pak nepojede několik týdnů mezi Háji a Kačerovem. Nadále pak nepojedou tramvaje z I.P. Pavlova na Otakarovu. Pražský dopravní podnik (DPP) pak chystá i několik drobných výluk v provozu tramvají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jančura sa vláde vyhráža odchodom zo Slovenska

Radim Jančura je zakladateľ spoločnosti RegioJet, ktorá spustila na Slovensku cenovú revolúciu pri cestovaní vlakom. Spoločnosť u nás podniká aj v autobusovej doprave. Práve pri pokuse o zavedenie novej linky medzi Bratislavou a Banskou Bystricou narazila jeho spoločnosť na slovenskú realitu. Bratislavský a Nitriansky kraj mu neudelili licenciu, odmietavý postoj zaujalo aj mesto Nitra. Jančura vyzval šéfov samospráv, aby odstúpili.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

VRT Praha - Drážďany hned tak nebude

Příprava projektu vysokorychlostní železnice, která spojí Prahu, Drážďany a Berlín, zabere ještě minimálně deset let. Po jednání s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou a sasko-anhaltským ministerským předsedou Reinerem Haselhoffem během plavby po Labi to novinářům řekl saský premiér Stanislaw Tillich. Podle Sobotky oba šéfové vlád východoněmeckých zemí slíbili podpořit prosazení tohoto projektu do dopravního plánu německé vlády.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Najrýchlejší európsky vlak majú Taliani

Nový taliansky rýchlovlak Frecciarossa 1000, ktorý sa honosí prívlastkom najrýchlejší vlak Európy, začal v nedeľu pravidelnú prevádzku na linke medzi Milánom, Rímom a Neapolom. Zatiaľ sa bude pohybovať rýchlosťou maximálne 300 kilometrov za hodinu, do decembra má dosahovať až 360 kilometrov za hodinu a teoreticky môže jazdiť aj štyristokilometrovou rýchlosťou.

Celú (nie celkom pravdivú, vrátanie titulky) správu nájdete na tejto stránke.

Čína přispěje miliardami eur do fondu infrastruktury EU

Čína přispěje Evropské unii miliardami eur do nového fondu infrastruktury. S nabídkou má přijít čínský premiér Li Kche-čchiang na summitu EU na konci června, napsala agentura Reuters, která měla k dispozici návrh komuniké z tohoto setkání. Peking se svou "šekovou diplomacií" snaží podle agentury posílit svůj vliv v řadě oblastí světa na úkor Spojených států.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR dostanú bič na neprispôsobivých občanov

Prosím o stanovisko k tomu, že sa pripravuje novela zákona o dráhach, podľa ktorej bude môcť byť človek, ktorý bude špinavý alebo zapáchajúci, byť vykázaný z budov železničných staníc a podobne.
1. Je to podľa Vás v poriadku?
2. Kto, a na základe čoho bude rozhodovať o tom, kedy je ten zápach alebo špina už neúnosné? Kto teda rozhodne, že tá osoba obťažuje iné osoby mimoriadne znečisteným odevom alebo im môže byť z iných dôvodov na ťarchu? Čo je to teda mimoriadne znečistené? Zamestnanec stanice?
3. A čo sa dá chápať pod pojmom, že je z iných dôvodov na ťarchu? Kto povie, že je už na ťarchu? Čo bude kritériom jeho vykázania? Že iní cestujúci to pôjdu nahlásiť?
4.Kto to má teda sledovať, nahlasovať? Kto ho bude môcť vykázať? Polícia alebo zamestnanci železníc? Ako konkrétne to má prebiehať?
(Teda slovo zápach sa tam nespomína - ale myslí sa pod tými inými dôvodmi?)

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Sjednocení napájecích soustav tratí SŽDC na obzoru

Ministerstvo dopravy se chystá učinit první krok k velké drážní revoluci. Na jejím konci by mělo definitivně zmizet historické rozdělení české železnice podle elektrické soustavy na sever a jih. Úřad nyní připravuje zakázku na studii za šest milionů korun, která má zjistit účelnost a výhody převratné změny a nastínit harmonogram přechodu na jednotný napájecí systém.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Číňania postavia v Afrike medzištátnu trať

Čínske konzorcium vedené firmou China Railway Materials (CRM) získalo v Tanzánii kontrakt v hodnote 7,6 miliardy USD (6,81 miliardy eur) na vybudovanie železničnej trate štandardného rozchodu (1435 mm) dlhej 2561 km z Dar es Salaamu do Burundi a Rwandy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

AŽD získala další významnou zakázku v Bělorusku

Další významný kontrakt s Běloruskou železnicí uzavřel český výrobce a dodavatel řídicí a zabezpečovací techniky, společnost AŽD Praha. Pro železniční trať Žlobin - Gomel v Bělorusku dodá zabezpečovací zařízení v hodnotě přibližně 350 mil. Kč. Jedná se již o osmou významnou zahraniční zakázku této ryze české společnosti v daném regionu.

V rámci projektu modernizace železniční tratě Žlobin - Gomel dodá AŽD Praha Běloruským drahám plně elektronické staniční zabezpečovací zařízení typu ESA 44-BC pro 6 železničních stanic, traťové zabezpečovací zařízení ABE-1-BC pro 90 km traťového úseku, systémy diagnostiky a napájecí stojany, 2 železniční přejezdy typu PZZ-J a zkušební vzorek elektromotorických přestavníků určených pro ověřovací provoz.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě.

Do parku vozidiel DP Bratislava pribúdajú nové trolejbusy

V priebehu druhej polovice mája bolo do Bratislavy dodaných prvých 6 kĺbových trolejbusov Škoda 31 Tr SOR z 20-kusovej opčnej série. DPB ich od výrobcu oficiálne prevzal v piatok 29. mája 2015. Po dodaní celej série bude mať bratislavský dopravný podnik spolu 70 kĺbových trolejbusov tohto typu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železniční svět míří do Ostravy

Mezinárodní veletrh drážní techniky Czech Raildays 2015 se od 16. do 18. června uskuteční v Ostravě. Jediná akce svého druhu v České republice, která se letos koná pošestnácté, představí novinky ze světa železniční i městské kolejové dopravy. Informoval o tom manažer veletrhu Stanislav Zapletal.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽOS Trnava zmodernizuje vozne ZSSK

Modernizáciu 13 vozňov zabezpečí pre štátneho dopravcu Železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK) firma ŽOS Trnava. Železničiari zaplatia za zákazku sumu 26,66 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Taký je výsledok súťaže, ktorý bol zverejnený vo vestníku verejného obstarávania. ZSSK si v tendri vyberala z troch ponúk.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Začala přestavba karlovarského horního nádraží

Dovolte mi Vás informovat o tom, že tradičním poklepáním na kolejnici dnes Správa železniční dopravní cesty slavnostně zahájila modernizaci výpravní budovy horního vlakového nádraží v Karlových Varech. V rámci připravované stavby bude postupně zdemolována stávající výpravní budova a na jejím místě bude postavena moderní novostavba vycházející z návrhu architekta Petra Franty.

Výpravní budova na horním nádraží v Karlových Varech byla postavena v poválečných letech jako provizorní stavba dočasně nahrazující původní nádraží, které bylo v roce 1945 zničeno při bombardování spojeneckými vojsky. Této skutečnosti odpovídá i současný technický stav budovy, kdy řada stavebních konstrukcí je již za horizontem své životnosti. Část provozních prostor v budově tzv. „staré pošty“ sice byla v nedávné době zrekonstruována, zbývající část budovy je však v havarijním stavu a současné standardy vybavení pro odbavení cestujících nesplňuje.

„Na místě staré výpravní budovy je navržena nová budova horního nádraží, která odpovídá současným evropským parametrům a standardům. Dvoupodlažní budova organického tvaru bude zasazena do svažitého terénu směrem k centru města. Ústředním prvkem stavby bude prosklená hala přecházející přes obě patra a vytvářející tak vzdušný a prosvětlený veřejný prostor. Díky projektu získá světoznámé lázeňské město skutečně reprezentativní vlakové nádraží, které bude, jak věříme, také dobrou vizitkou práce SŽDC, s. o.,“ shrnul přínosy projektu generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

Více informací naleznete v tiskové zprávě.

V Handlovej pribudne železničná zastávka

Železnice SR (ŽSR) pripravujú výstavbu druhej železničnej zástavky v Handlovej. Na vypracovanie projektovej dokumentácie stavby na sídlisku Morovnianska cesta, ktorá má zlepšiť prepojenie tejto časti mesta s okolitými obcami, vyhlásili už verejnú súťaž. Náklady spoločnosť odhadla na 132.640 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Akvizice AWT nastartovala expanzi PKP Cargo

Nedávno zprivatizovaný polský dopravce PKP Cargo vyrazil na nákupy. První kořistí evropské železniční dvojky se stala tuzemská AWT. Její základna v Paskově má hrát klíčovou roli při dalším rozmachu skupiny. „AWT byla na našem seznamu vždy číslo jedna,“ říká předseda představenstva PKP Cargo Adam Purwin.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Banskej Bystrici testujú elektrobus SOR EBN 8

Začiatkom júna 2015 došiel do Banskej Bystrice na testovanie elektrobus SOR EBN 8. Jeho predchodca SOR EBN 10.5 bol v Bystrici testovaný v roku 2011. Elektrobus testuje DPM BB od 6. júna do 3. júla 2015 na linkách 2, 3 a 4. Z technických príčin je možný nástup iba prednými dverami, kde sa nachádza jediná pokladňa.

Celú správu nájdete na tejto stránke.