Dopravné správy

Španělé nám s projektem VRT nepomohou

Na řešení podoby budoucích českých vysokorychlostních tratí se chtěl podle zjištění deníku E15 podílet španělský státní správce železnic ADIF. Evropskou jedničku v oboru rychlé železnice ale nakonec odradily české podmínky. ADIF uzavřel kvůli účasti v tendru smlouvu s tuzemskou organizací CEDOP (Centrum pro efektivní dopravu). Soutěž vyhlašovala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) na technické řešení rychlotratí, tedy například podoby nástupišť, nádraží a dalších parametrů. Více na: http://zpravy.e15.cz/byznys/doprava-a-logistika/spanelsti-experti-to-vzdali-rychlotrate-pripravi-cesi-1193282#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pragoimex dodá do Košíc ďalšie električky Vario LF2+

Dopravný podnik 21. mája 2015 na svojej stránke zverejnil druhý dodatok ku kúpnej zmluve na nové električky. Na základe opcie dodá spoločnosť Pragoimex a. s. z Prahy ďalších 5 nízkopodlažných dvojčlánkových električiek typu Vario LF2+. V roku 2014 spoločnosť vyhrala v súťaži na dodávku 23 električiek, s opciou na ďalších 23.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jablonec chce vrátit tramvaje do centra města

Přes Dolní náměstí nebo přes náměstí Anenské? V Jablonci řeší, kudy by mohly na konci desetiletí projíždět tramvaje. Ty z centra města zmizely před padesáti lety a vystřídaly je autobusy. Nyní jablonečtí zastupitelé rozhodli, že radnice nechá vypracovat územně technickou studii, ve které bude zakreslena trasa kolejí, po kterých cestující dojedou k autobusovému nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DB chce kupovať vlaky v Číne

Nemecké železnice Deutsche Bahn (DB) sa usiluje o spoluprácu s čínskymi výrobcami vlakových súprav. "Do troch až piatich rokov získa Ázia a špeciálne Čína kľúčové postavenie pre DB ako jej hlavný dodávateľ vlakových súprav a náhradných dielcov na ne," uviedla to členka správnej rady DB Heike Hanagarthová pre [...] Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přesun dopravy ze silnice na železnici je nesmysl

Za realistický nepovažuje Sdružení ČESMAD Bohemia ani převod 20 procent tranzitní kamionové dopravy ze silnice na železnici, natož pak osmdesátiprocentní, jak o něm hovořil začátkem května v televizní debatě poslanec za hnutí Úsvit Petr Adam. Ministr dopravy Dan Ťok v diskusi uvedl, že za úspěch by považoval, kdyby se podařilo přesunout dvacet procent tranzitní dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Aká bude nová stanica v Liptovskom Mikuláši

Modernizácia hlavnej železničnej trasy čoskoro postúpi na Liptov. Železnice v súčasnosti finišujú šesť rokov trvajúci proces pripravovania rôznych dokumentácii. Vlaky budú jazdiť po novej trati, ktorá im umožní rýchlejšiu jazdu od 160 do 200 kilometrov za hodinu. Na to je ale potrebná zmena trasy, zákruty musia byť plynulejšie. Liptovský Mikuláš spadá do úseku Paludza, výhybňa, Liptovský Hrádok, stanica.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Už na 255 stanicích ČD lze platit jízdné kartou

Rádi bychom vás informovali, že České dráhy rozšířily počet stanic s možností bezhotovostní úhrady jízdného platební kartou o dalších 66 nádraží. Celkem tak nyní mohou cestující uhradit bezhotovostně nákup jízdného v 255 stanicích včetně například dolní stanice lanovky z Horního Hanychova na Ještěd. Objem bezhotovostních plateb přímo na pokladních přepážkách nebo přes eShop Českých drah dosáhl za uplynulých 12 měsíců částky cca 1,8 miliardy Kč, tedy téměř třetiny všech tržeb za jízdné. V létě bychom chtěli zahájit také testování bezhotovostních plateb jízdného kreditními kartami přímo ve vlacích prostřednictvím deseti mobilních terminálů.

Další podrobnosti k rozšiřování úhrady jízdného bezhotovostně kreditními kartami naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 21. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali uplynulý týždeň 1 prípad zrážky vlaku s civilnou osobou, pri ktorej prišla osoba mužského pohlavia v ŽST Žilina o obe nohy a následne bola ihneď prevezená do nemocnice. V 21. týždni ŽSR evidujú aj dva prípady zrážky vlaku s cestným motorovým vozidlom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oslavte Den dětí s Českými drahami!

Na tuto sobotu 30. května připravily České dráhy ve spolupráci se SŽDC a dalšími partnery Dětský den v  železniční stanici Praha-Braník. Od 10 do 18 hodin tu budou připraveny jízdy parními vlaky v čele s lokomotivami „Čtyřkolák“ a „Karkulka“ do Modřan a vyhlídkové jízdy Regionovou na „Most inteligence“. Regionova ráno sveze cestující do Braníka z hlavního nádraží a odpoledne po skončení akce pojede zpět.

Na Dětský den můžou rodiny s dětmi ve stejný den vyrazit také do železničního muzea v Lužné u Rakovníka. V areálu muzea bude přichystán zábavný program a soutěže pro děti i dospělé, výstava parních a motorových lokomotiv a modelové kolejiště. V 10:20 přijede do Lužné parní vlak z Loun v čele s parní lokomotivou 477.043 „Papoušek“. Vlak bude odjíždět z Loun v 8:50, zpět do Loun se bude vracet v 15:05.

Podrobnosti včetně jízdních řádů a ceníků jízdného najdete v přiložené tiskové zprávě a na stránkách
www.cd.cz/zazitky a www.cdmuzeum.cz.

Nové trolejbusy pre Bystricu dodá opäť Škoda

Tretí pokus bol úspešný a verejnú súťaž na nákup 3 kĺbových a 1 sólo trolejbusu sa podarilo dotiahnuť do úspešného konca. Vo vestníku verejného obstarávania č. 101/2015 zo dňa 25.05.2015 bolo pod číslom 11190 - VST zverejnené oznámenie o výsledku verejného obstarávania. Úspešnou sa stala firma ŠKODA ELECTRIC a.s., ktorá dodala aj súčasné trolejbusy Škoda 30Tr #3001 - #3019.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeň vyzkouší MHD na baterky

Projekt Zelené město, který začal v Plzni v roce 2012, zahájí tento pátek svoji praktickou fázi. Hned ráno se vydají do ostrého provozu první dva elektrobusy a začne pracovat dobíjecí stanice na Košutce, řekl ČTK personální ředitel Škody Transportation Lumír Tesař. Výrobu a provoz bateriových autobusů Škody Electric, které se budou téměř dva roky testovat na linkách 27, 33 a 40, podpořila díky projektu ZeEUS Evropská unie.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet kritizuje vlaky zadarmo

Nie 13 miliónov eur, ale 21 miliónov eur bude suma, ktorú budú musieť slovenskí daňoví poplatníci tento rok zaplatiť za cestovné vo vlakoch zadarmo pre deti, študentov a seniorov, ktoré zaviedla vláda Roberta Fica (Smer-SD). Ďalších 15 miliónov eur predstavujú náklady na zavedenie 105 dodatočných spojov na pokrytie zvýšeného dopytu po cestovaní zadarmo. Celkový účet za rok 2015 tak dosiahne najmenej 36 miliónov eur, tvrdí v dnešnom stanovisku súkromný vlakový dopravca RegioJet.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Fantovu kavárnu budou provozovat Indové

Fantovu kavárnu na pražském hlavním nádraží si pronajme kavárenský řetězec z Indie Café Coffee Day. Nájemce pro historickou budovu sháněla Grandi Stazioni spravující pražské hlavní nádraží od konce roku 2013, kdy dokončila opravu střední části Fantovy budovy. V tiskové zprávě to oznámila firma Grandi Stazioni. Kavárna by se pro veřejnost měla otevřít letos začátkem léta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žilinskej MHD ubúdajú cestujúci

Dopravný podnik mesta Žiliny prerobil minulý rok takmer štvrť milióna eur, ktoré bude musieť radnica vykryť z mestského rozpočtu. Podľa riaditeľa podniku Jána Barienčíka je to dôsledok nákupu nových trolejbusov a autobusov, ale aj poklesu predaja cestovných lístkov. Výška hospodárskeho výsledku z výkonov vo verejnom záujme je ovplyvnená najmä zakúpením nových dopravných prostriedkov, čo sa prejavilo nárastom odpisov v medziročnom porovnaní o 116 945 eur a nákladových úrokov z úveru v porovnaní s rokom 2013 o 66 660 eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kamera nahlédla do vznikajícího tunelu u Ejpovic

Stavba největšího českého železničního tunelu za 4 miliardy má za sebou prvních 500 metrů. Dvojice čtyřkilometrových tunelů je klíčovou stavbou pro nový koridor na trase Praha - Plzeň. Vlaky tudy budou jezdit více než 100kilometrovou rychlostí. Obří stavba měla ale problémy a je několik týdnů ve skluzu. Termín zprovoznění v roce 2017 to ale podle stavbařů neovlivní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestavbu Starého mosta komplikujú dažde

Nad bratislavským Dunajom pribúda ďalšia časť konštrukcie nového Starého mosta. Vysunutých tak už bude 135 metrov oceľovej konštrukcie. Na moste sa pracuje aj v nepriaznivom počasí, no dažde čiastočne komplikujú prácu na pilieroch mosta. Cez víkend totiž hladina Dunaja stúpla pri Starom moste na vyše šesť metrov a čiastočne zaplavila základy pilierov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Skupině Škoda Transportation se daří

Strojírenské skupině Škoda Transportation vzrostl v roce 2014 čistý zisk meziročně o třicet procent na 2,27 miliardy Kč. Největší výrobce vlaků, lokomotiv, tramvají, trolejbusů a vozů metra ve střední a východní Evropě utržil loni 16,4 miliardy korun, což je proti roku 2013 zhruba o 12 procent více. Loňský rok byl podle mluvčí společnosti Lubomíry Černé v několika ohledech rekordní, firmě se dobře dařilo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky zadarmo po šiestich mesiacoch

Počet žiakov, študentov a dôchodcov, ktorí sa registrovali pre bezplatné cestovanie vlakom, dosiahol 762-tisíc. Informoval o tom premiér Robert Fico. Na tomto príklade chcel podľa svojich slov demonštrovať, že v prípade sociálnych balíčkov ide o reálne opatrenia pre ľudí. Zvýšil sa aj počet cestujúcich za prácou, ktorí si môžu od začiatku februára uplatniť až polovičnú zľavu, pribudlo ich 10 %. Fico očakáva, že zvýšenie počtu cestujúcich za polovicu môže dosiahnuť postupne až 20 percent.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čtyřletý se vozil mezi vagony pražského metra

Žena, jejíž čtyřletý syn se vozil mezi vagony pražského metra a po pádu do kolejiště málem zemřel, nakonec do vězení možná nepůjde. Obvodní soud pro Prahu 8 jí po odvolání napodruhé zmírnil původní dvouletý nepodmíněný trest na osmnáctiměsíční podmínku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Váhostav do konkurzu nepôjde

Zákonná sudkyňa Okresného súdu Bratislava I Katarína Bartalská schválila reštrukturalizačný plán stavebnej spoločnosti Váhostav. Denník Pravda získal túto informáciu z justičných zdrojov. Reštrukturalizačný plán Váhostavu bol na súd doručený 7. mája. Sudkyňa v zákonnej lehote 15 dní (lehota uplynula v piatok 22.5.2015) mala rozhodnúť, či plán schváli alebo pošle Váhostav do konkurzu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.