Dopravné správy

Elektronizace hradecké MHD slaví úspěch

Elektronickou revolucí by se daly nazvat změny v královéhradeckém Dopravním podniku, jehož cestující čím dál víc využívají moderní způsoby, jak si obstarat jízdenku. Už od začátku roku 2012 mají možnost si ji koupit pomocí SMS zprávy. V květnu počet prodaných mobilních jízdenek překročil půl milionu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlakom ZSSK na výlet

Železničná spoločnosť Slovensko chce ukázať zaujímavé a pekné miesta, kam sa oplatí vybrať všetkým, ktorí chcú spoznať Slovensko v celej jeho rozmanitosti. Preto na našej internetovej stránke každý týždeň pribúdajú nové tipy na výlet. Na tomto mieste nájdete všetky tohtoročné tipy roztriedené podľa regiónov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Císař a car přijeli parním vlakem do Kroměříže

Kroměříž odstartovala vzpomínkou na setkání rakouského císaře Františka Josefa I. a ruského cara Alexandra III. turistickou sezónu. Ohlédnutí za 130 let starými událostmi nicméně doprovází i faktické nepřesnosti – není totiž srpen a místo denního rozestupu přijeli oba velikáni do Kroměříže už dvě hodiny po sobě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii trate hranica ČR - Čadca - Krásno n.K.

Chcem sa informovať, či už je definitívne schválený variant modernizácie železničnej trate Krásno - nad Kysucou - hranica ČR,PR a či sa v Krásne vybuduje plánovaný tunel, ktorý mal byť najdlhší na Slovensku, alebo sa od tohto zámeru upustilo a vybral sa iný variant pre modernizáciu.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Praha bude mít nový železniční most

Správa železniční dopravní cesty připravuje jeden ze svých největších a stavebně nejnáročnějších projektů vůbec. Zhruba za pět miliard korun chce státní investor výrazně vylepšit trať mezi Smíchovem a hlavním nádražím, a konečně tak napojit třetí koridor na cetrum Prahy. Železničáři přitom chovají naději, že na konci všeho bude i zbrusu nový most pod Vyšehradem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mimoriadne spoje počas slávností v Žiline

V súvislosti so Staromestskými slávnosťami budú 28. mája 2015 a v noci z 29. na 30. mája 2015 vypravené na vybraných linkách MHD mimoriadne spoje. V noci z 29. na 30. mája 2015 budú premávať mimoriadne spoje aj na šiestich prímestských autobusových linkách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pardubickou MHD vylepší evropské peníze

Dopravní podnik v Pardubicích připravuje evropské projekty za téměř půl miliardy korun. Díky dotačním penězům by se mohly dostavět i tři trolejbusové tratě, zmodernizovat informační a odbavovací systém ve vozidlech či nakoupit nové autobusy a trolejbusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka na trati Nové Košariská - Podunajské Biskupice

Osobnú vlakovú dopravu v úseku Podunajské Biskupice - Nové Košariská nahradí v dňoch 25. a 26. mája od 9:35 do 14:20 náhradná autobusová doprava. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa spoločnosti Železnice Slovensko (ŽSR) Martina Pavliková.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vrah vezl uloupenou televizi tramvají

Policisté v Liberci hledají člověka, který cestoval minulé úterý 12. května tramvají z Jablonce nad Nisou do Liberce, nastoupil kolem osmé hodiny večer na zastávce Ústav sociální péče a nesl volně v ruce televizor s LCD obrazovkou. Mohl by to být vrah. Žádají o pomoc všechny cestující.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia trate poškodzuje prírodu?

Chcem Vás poprosiť o spoluprácu. Pripravujeme reportáž do Správ RTVS o znečistení potoka stavebníkmi, ktorí aktuálne pracujú na modernizácii železničnej trate v obci Plevník-Drieňové.

1. Ešte v nedeľu 17.5.2015 našli obyvatelia obce Plevník-Drieňové umývať stavebníkov v potoku pri železničnej stanici vedrá s farbou. Znečistený bol celý potok. Rybári hovoria o veľkých škodách.
Podľa miestnych vodný tok znečistili stavebníci, ktorí aktuálne natierajú farbou podchod na železničnej stanici v obci Plevník-Drieňové. Po práci nasadli do dodávky spoločnosti Bogl a Krýsl.
Ako hodnotia ŽSR takýto zásah do životného prostredia ? Vyvodia ŽSR nejaké dôsledky voči pracovníkom, ktorí znečistili vodný tok?

2. Pri železničnej stanici v obci Plevník Drieňové sa nachádza ďalší zásah do životného prostredia. Desiatky stromov pri železničnom podchode, podľa miestnych, pracovníci železníc zaliali betónom. Vyvodia ŽSR zodpovednosť voči zhotoviteľovi?

Odpoveď nájdete na tejto stránke

Budějovická MHD se změní k lepšímu

Cestující z Budějovic potřebuje být do deseti minut v práci. Jenže je ranní špička a uvázne v trolejbusu MHD v koloně ve směru do centra za Dlouhým mostem. Určitě přijde pozdě. Na konci léta už bude mít alespoň naději. Autobusy a trolejbusy právě mezi Dlouhým mostem a Mariánským náměstím zrychlí. Budou tam mít totiž vyhrazený jízdní pruh.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tragická zrážka na rakúskom priecestí

Rakúska polícia v sobotu potvrdila smrteľnú dopravnú náhodu, ktorá sa odohrala v piatok v meste Gaisberg, približne 80 kilometrov od Viedne. Účastníkom piatkovej tragickej zrážky bolo auto a vlak. Mladý, iba 26-ročný vodič nezastavil na nezabezpečenom železničnom priecestí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Černý pasažér zastavil pražské metro

Neobvyklý útěk se odehrál v sobotu krátce před osmou hodinou ve stanici I. P. Pavlova. Revizor oslovil cestujícího a chtěl vidět jeho jízdenku. Místo toho, aby se muž nechal zkontrolovat seskočil do kolejiště a dal se na útěk tunelem směrem k Vyšehradu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Martinskú výpravnú budovu čaká prestavba

Dobrý deň, dostali sa k nám informácie, že ešte v apríli si bol námestník generálneho riaditeľa osobne obhlianúť martinskú železničnú stanicu. Zaujímalo by nás, ako naňho zapôsobila a či sa s ňou začne niečo robiť. Ak áno, tak čo konkrétne a kedy. Písomnú informáciu o rekonštrukcii žst. Martin mal už dostať aj primátor Martina Andrej Hrnčiar.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Ústí ruší zálivy na zastávkách trolejbusů

Řidiče v Ústí nad Labem čeká stání za trolejbusy v zastávkách. Magistrát totiž ruší takzvané zálivy, tedy místa, kam mohou trolejbusy zajet a nabrat cestující. Kvůli bezpečnostním ostrůvkům v silnici nyní na některých zastávkách nebude možné trolejbusy objet ani v protisměru. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB má ďalších 5 midibusov Solaris Urbino 10

Vozidlový park vozovne Jurajov dvor sa rozšíril o ďalších 5 midibusov Solaris Urbino 10. Vozidlá dopravný podnik nakúpil v rámci opcie na nákup tohto typu vozidiel. Prvých 5 vozidiel pribudlo ešte v závere roka 2014 a cestujúci sa s nimi môžu v súčasnosti stretnúť prevažne na linkách 23, 30 a 123.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sesuvem poničené trati hrozí zrušení

Osud turistické lokálky mezi Teplicemi a Lovosicemi, kterou v červnu 2013 poničil sesuv nad rozestavěnou dálnicí D8, je nejistý. Ústecký kraj i ministerstvo dopravy na dotaz, zda ji obnoví, odpovídají vyhýbavě. Cestujících zatím kvůli přestupování do autobusů ubývá, což nahrává zrušení trati.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trolejbusy linky 210 budú zachádzať až k Novému SND

Od 1. júna 2015 bude predĺžená trasa linky 210 z Hlavnej stanice cez Autobusovú stanicu až k Novému SND (Eurovea). V úseku Hlavná stanica - Autobusová stanica bude linka premávať po doterajšej trase. Na predĺženom úseku trolejbusy zastavia na týchto zastávkach:
- Autobusová stanica (smer Nové SND na nástupišti liniek 206 a 88; smer Hlavná stanica nástupište liniek 21 a 25)
- Wüstenrot
- Nové SND (výstupište a nástupište ako linka X13 na Olejkárskej ul.)

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Letohrad a Hanušovice spojí parní vlaky

Turisté, kteří v létě zavítají do okolí Kralického sněžníku, mohou využít novou atrakci. Od června do září totiž budou každou sobotu na trati z Hanušovic do Letohradu jezdit pravidelné parní vlaky. Pardubický kraj se na tom dohodl s Českými drahami. Kraj se inspiroval ve Skotsku a přilákat tak chce hlavně turisty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kontrola rýchlosti na tratiach ŽSR

Kontrolujú ŽSR rýchlosť na hlavnej trati jednotlivých dopravcov? Povinnosť kontrolovať rýchlosť na tratiach ŽSR majú samotní dopravcovia, ktorí vykonávajú aj námatkové kontroly. Každý vlak, jazdiaci na tratiach ŽSR, má určenú rýchlosť príslušným Zošitovým cestovným poriadkom. V prípade, že sa ŽSR ako správcovi infraštruktúry niečo nepozdáva, resp. ŽSR má podozrenie na nedodržanie rýchlosti na trati, požiada dopravcu o dodanie rozboru záznamu jazdy. V prípade vzniku akejkoľvek mimoriadnej udalosti - nehody, prevádzkovej poruchy - si ŽSR automaticky žiada od dopravcu rozbor záznamu jazdy vlaku. Vyplýva to z platných predpisov a dokonca aj zo zákona. V ostatnom období sme zaznamenali podnety, na základe ktorých si ŽSR vyžiadali od príslušného dopravcu záznamové zariadenie.

Ďalšie otázky a odpovede k téme nájdete na tejto stránke.