Dopravné správy

Antimonopolní úřad řeší tendr na studii VRT

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže opět řeší vysokorychlostní tratě (VRT). Na stole mu skončila dvacetimilionová zakázka Správy železniční dopravní cesty s názvem „Technicko-provozní studie – Technická řešení VRT“. Za krkolomným jménem se skrývá strategický dokument, který určí směr českým železnicím na desítky let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V bratislavskej MHD úradoval falošný revízor

Pracovníci prepravnej kontroly prichytili v spoji MHD osobu, ktorá sa vydávala za revízora. Dopravný podnik Bratislava, a. s. (DPB) preto vyzýva cestujúcu verejnosť, aby bola obozretná. Revízori vykonávali vo štvrtok 14. mája kontrolu v jednom z autobusov v poobedňajších hodinách, pričom zaregistrovali muža, ktorý kontroloval nemecky hovoriaceho cestujúceho a taktiež rozhorčenú cestujúcu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zítra začíná výluka v Olomouci na trati č. 275

Zítra začíná nepřetržitá výluka železniční dopravy mezi olomouckým hlavním nádražím a stanicí Olomouc-Řepčín. SŽDC začne opravovat koleje na trati od zítřejší 7. hodiny ranní, práce skončí příští pátek 29. května v 15:00. Všechny osobní vlaky nahradí v daném úseku autobusy, mimořádně nebude obsluhována zastávka Olomouc-Smetanovy sady.

Zastávky náhradní autobusové dopravy:

  • Olomouc hlavní nádraží - ulice Táborská, u východu z nového podchodu
  • Olomouc-Smetanovy sady - zastávka se neobsluhuje
  • Olomouc-Nová Ulice - za zastávkou MHD "Výstaviště Flora" - provizorní zastávka (u přenosného označníku) v blízkosti lávky pro pěší na komunikaci ul. Havlíčkova
  • Olomouc město - provizorní zastávka za železničním přejezdem ul. Litovelská
  • Olomouc-Hejčín - zastávka MHD "Na Trati" (ulice Dolní Hejčínská)
  • Olomouc-Řepčín - před nádražní budovou

Všem cestujícím se omlouváme za komplikace způsobené výlukou SŽDC a děkujeme za pochopení.

K vlakom zadarmo možno aj lacné autobusy

K vlakom zadarmo možno pribudnú aj lacnejšie autobusy pre žiakov a študentov. Smer uvažuje, že do sociálneho balíčka, ktorý má byť prijatý na straníckom sneme v sobotu, by malo byť zaradené opatrenie, podľa ktorého by mali žiaci a študenti získať výraznejšie zľavy na autobusy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čína dá další miliardy na kolejovou dopravu

Čína schválila projekty na výstavbu železničních spojů a systémů podzemní dráhy za 250 miliard jüanů (974 miliard korun). Oznámila to podle agentury Reuters čínská Národní rozvojová a reformní komise (NDRC). Čína má druhou největší ekonomiku na světě, její růst ale zpomaluje a komunistická vláda v Pekingu zvyšuje úsilí, jak jej podpořit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

(Ne)privatizácia vagónov ZSSK Cargo má zelenú

Predaj a spätný prenájom nákladných vozňov štátnej Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. (ZSSK Cargo) nemeckému strategickému investorovi VTG, sa môže onedlho uskutočniť. Protimonopolný úrad SR (PMÚ) minulý týždeň už schválil posledné dokumenty nevyhnutné pre uzavretie transakcie. "Teraz bude nasledovať proces samotného odovzdávania vagónov," povedal v pondelok na tlačovej besede minister dopravy Ján Počiatek. Tvrdí, že predaj vagónov neznamená privatizáciu samotného štátneho Carga.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD zase vybírají „hospodského“ pro jídelní vozy

Po necelých třech letech musí České dráhy znovu vybírat firmu, která poskytuje na palubách jejich vozů cateringové služby. Na rozdíl od současné smlouvy bude nový kontrakt delší. Dodavatel bude mít jistotu provozu šest let. České dráhy (ČD) už vypsaly soutěž, zatím v ní ale tají detaily, jak velká zakázka to bude a co všechno budou požadovat. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet spraví rušňovodičov z vodičov autobusov

Súkromný dopravca RegioJet, a. s. informoval, že plánuje prijať nových rušňovodičov v súvislosti s rozšírením prevádzky svojich žltých vlakov medzi Bratislavou a Košicami. Na hlavnej domácej železničnej trati totiž k súčasným trom párom vlakov pridá jeden nočný pár a na to potrebuje päť nových rušňovodičov. Ďalších strojvodcov, ktorých počet zatiaľ nie je spresnený, chce spoločnosť získať pre zvýšenie počtu vlakov o ďalšie tri páry v decembri.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V plzeňské MHD bezkontaktně

Ve všech autobusech plzeňské MHD je [...] možné platit jízdné bezkontaktní bankovní kartou. Autobusy Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) jsou vybaveny vždy jedním zařízením Cardman, které pracuje s bezkontaktní bankovní kartou i se všemi verzemi Plzeňské karty. V příštích týdnech dopravní podniky instalují taková zařízení i do tramvají a trolejbusů. Celý vozový park jimi bude vybaven do konce června, sdělil předseda představenstva PMDP Michal Kraus. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Verejnosť k modernizácii trate do Karlovej Vsi

Prípravy modernizácie električkovej trate v úseku tunel – Karlova Ves – Dúbravka (Hanulova ul.) pokračujú. V závere apríla bol na Enviroportáli v rámci zisťovacieho konania zverejnený zámer, ktorý verejnosť môže pripomienkovať do 25. mája. Podľa projektanta, firmy Reming Consult, a. s., ktorá projektovala aj rekonštrukciu električkovej trate v Dúbravke, je cieľom modernizácie zvýšenie traťovej rýchlosti, priestorovej priechodnosti, únosnosti koľajového zvršku, bezpečnosti prevádzky, bezpečnosti cestujúcich, zvýšenie kultúry, komfortu a plynulosti cestovania, zníženie negatívnych dopadov koľajovej prevádzky na obyvateľstvo a zlepšenie a skvalitnenie životného prostredia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC má hodně peněz a málo zhotovitelů

Správa železniční dopravní cesty řeší v českém stavebnictví dlouho nevídaný problém. Zakázek má tolik, že výrazně klesá počet soutěžících a do některých soutěží se dokonce nikdo nehlásí. Důvodem je především příliv peněz do železničních staveb, protože stát finišuje s dočerpáváním evropských financí. Většinu zakázek si nakonec dělí pár firem. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Máj a jún na Detskej železnici

Dobrý deň, dovoľujeme si Vám zaslať program podujatí na Detskej železnici na máj a jún. Na všetky ste srdečne pozvaný. Ďakujeme, že informácie o Detskej železnici šírite ďalej.

Potrebné informácie nájdete na plagáte usporiadateľa.

ČR je dopravním skanzenem Evropy

Zemi v srdci Evropy je rychlejší objíždět obloukem. Pomalé cestování přes Česko by měl vyřešit zákon o vysokorychlostních tratích i dotažení dálniční sítě. Vlakem z Prahy do Brna po nových kolejích za necelou hodinu, do Plzně dokonce za půl. Slovenská a rakouská metropole vzdálené jen dvě hodiny jízdy. A třeba výlet do Paříže superexpresem za šest hodin, což už je důstojná alternativa k letadlu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPMK získal jednotku za služby pre U. S. Steel

Dopravný podnik mesta Košice je najstarším na Slovensku. V Košiciach má monopol na poskytovanie mestskej hromadnej dopravy. Svoje služby poskytuje aj najväčšiemu zamestnávateľovi v Košiciach – U. S. Steel-u.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Němečtí strojvedoucí vyhlásili další stávku

Strojvedoucí v Německu vyhlásili další, tentokrát časově neomezenou stávku. Ta se však provozu v ČR nedotkne, bližší podrobnosti včetně údajů o provozu na jednotlivých hraničních přechodech mezi ČR a Německem najdete níže v naší tiskové informaci.

Další stávka v Německu železnici v Česku neomezí

Odborový svaz strojvedoucích GDL v Německu vyhlásil další stávku, která začne v nákladní dopravě dnes odpoledne v 15 hodin a v osobní dopravě v noci na zítra ve 2 hodiny. Stávka je v současné chvíli časově neomezená a termín jejího ukončení není znám. Z důvodu nočního vyhlášení stávky nepojede už dnes večer vlaky EN 456 Phoenix s přímými vozy do Curychu a Oberhausenu. Náhradní souprava pojede pouze do Drážďan.  

Stávka německých strojvedoucích se dopravy v České republice nedotkne. Provoz vlaků na našem území a také doprava téměř na všech hraničních přechodech bude zajištěna podle běžných jízdních řádů. Jediné omezení se dotkne spěšných vlaků RE z Chebu do Norimberku, které budou zrušeny bez náhrady. Cestující na tomto hraničním přechodu mohou využít regionální vlaky provozované ve dvouhodinovém intervalu ve spolupráci se společností Oberpfalzbahn.  
S komplikacemi a zdržením musejí počítat cestující, kteří budou využívat služeb Německých drah DB v německém vnitrozemí. Rozsah dopravy DB bude omezen. Německé dráhy zajistí omezený rozsah dopravy na hlavních a dalších vybraných tratích podle „stávkových“ jízdních řádů. Na některé linky, např. z Drážďan do Berlína, nasadí podle dostupných informací náhradní autobusovou dopravu. Cestující z České republiky se tak do většiny svých cílových stanic, např. do Berlína, Hamburku atp. dostanou, musejí však počítat s náhradními spoji, větším počtem přestupů a delší dobou cesty. Žádáme cestující, kteří jedou do Německa, aby si další podrobnosti o cestování v německém vnitrozemí se společností DB ověřili přímo u DB, např. na internetu www.bahn.de.
K omezení dopravy u soukromých dopravců nedochází. Jejich vlaky pojedou podle platných jízdních řádů!
Přehled dopravy na jednotlivých přeshraničních linkách:
Dálková doprava:
Praha – Děčín – Drážďany – Berlín – Hamburk (trať č. 814) – vlaky pojedou podle jízdních řádů v úseku Praha – Drážďany, v úseku Drážďany – Berlín je předpokládaná náhradní autobusová doprava, v úseku Berlín – Hamburk je předpokládaný omezený provoz vlaků DB;
Praha – Domažlice – Mnichov (trať č. 810) – vlaky jedou bez omezení.  
Regionální doprava:
Děčín – Bad Schandau – Sebnitz – Rumburk (trať č. 083) – vlaky jedou bez omezení;
Karlovy Vary – Potůčky – Johanngeorgenstadt (trať č. 142) – vlaky jedou do stanice Johanngeorgenstadt bez omezení;
Cheb – Bad Brambach – Gera (trať č. 147)- vlaky jedou bez omezení;
Cheb – Schirnding – Norimberk (trať. č. 179)- bez omezení jedou regionální vlaky do Markredwitz provozované v kooperaci s Oberpfalzbahn, bez náhrady jsou zrušeny spěšné vlaky RE Cheb – Norimberk provozované v kooperaci s DB, cestující mohou využít regionální vlaky;
Plzeň – Domažlice – Furt im Wald (trať č. 180 a 810) – všechny vlaky (dálkové i regionální) jedou bez omezení;
Přechod Železná Ruda – Alžbětín / Bayerisch Eisenstein (trať č. 183) – provoz bez omezení

RegioJet pridá štyri nové žlté nočné vlaky

Cestujúci medzi Bratislavou a Košicami, a tiež Prahou a Košicami budú môcť od júna využívať nové nočné vlakové spoje. RegioJet od 14. júna pridá k súčasným linkám štyri nové žlté nočné vlaky, ktoré budú jazdiť vo štvrtok, piatok a nedeľu. Uspokoja tak požiadavky cestujúcich na najvyťaženejších trasách v čase pred a po víkende, kedy je záujem o cestovanie najvyšší.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nekonečný příběh polského úseku tratě v Trojzemí

Češi i Němci volají po opravě polského úseku železniční tratě mezi Libercem a Žitavou, k níž se Poláci léta nemají. Stav je natolik špatný, že hrozí zastavení provozu. Vlak se kvůli zanedbané trati šine hlemýždí rychlostí jako v době počátků železnice. Protiklad je to o to větší, že jedete moderní vlakovou soupravou Trilex, která může klidně uhánět více než stovkou. Na vině je ale tristní stav tratě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR zrekonštruujú priecestie pri Rajeckých Tepliciach

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začnú v utorok 19. mája rekonštruovať železničné priecestie v km 15,479, ktoré sa nachádza pri Rajeckých Tepliciach, kde železničná trať pretína cestu do kúpeľov. Daný úsek bude pre cestnú dopravu neprejazdný a doprava bude presmerovaná dopravným značením na obchádzkovú trasu cesty I/64A. Pre peších sa zriadi v km 15,471 dočasný priechod. Výluka bude prebiehať od utorka (19.5.2015) do štvrtku (21.5.2015), každý deň v čase od 07:00 do 18:00 hod.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rychlíky z Tallinnu do Moskvy končí

Rychlíky spojující estonskou metropoli s ruským hlavním městem končí. Poslední vyjede v pondělí kvečeru z Moskvy a do Tallinnu dojede v úterý dopoledne. Důvodem je napětí mezi Ruskem a Estonskem a s tím související pokles ruských turistů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravný podnik mesta Prešov otvorí dvere

Dopravný podnik mesta Prešov pripravil pre cestujúcu verejnosť na 30. máj 2015 (od 10:00 do 14:00) už tretí DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ. Rovnako ako predošlý ročník sa bude konať pri príležitosti Medzinárodného dňa detí. Návštevníkov čaká zaujímavý program ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.