Dopravné správy

Praha plánuje 29 nových železničních zastávek

Na území Prahy by mohlo v budoucnu vzniknout téměř třicet nových železničních zastávek. Vybudovány mají být v rámci zkvalitnění železničního propojení Prahy a Středočeského kraje. Vyplývá to z materiálu, který na neveřejném zasedání minulý týden projednával magistrátní výbor pro dopravu. Kdy by se výstavba stanic schvalovala, nebo kolik by stála, z materiálu není jasné. Výbor jej zatím neschválil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vzdelávanie žiakov v dielňach DP mesta Košíc

Dopravný podnik mesta Košice získal osvedčenie o spôsobilosti poskytovať praktické vyučovanie v systéme duálneho vzdelávania na pracovisku praktického vyučovania na Hornádskej ulici v Stredisku údržby autobusov, trolejbusov a technologických vozidiel. Teoretické vyučovanie bude poskytované v Strednej odbornej škole automobilovej (SOŠA, Moldavská cesta 2, Košice), s ktorou DPMK uzatvára zmluvu a následne učebnú zmluvu so žiakom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škodovka chce přeprodat dluh Prahy za tramvaje

Strojírenská firma Škoda Transportation chce přeprodat dluhy, které vůči ní má pražský dopravní podnik. Pražská městská firma dosud zaplatila zhruba polovinu z 250 objednaných tramvají, jejichž hodnota je přes 19 miliard korun. Záměr Škody musí posvětit vedení hlavního města Prahy, které je ručitelem dopravního podniku. Radní o tom začali diskutovat tento týden, usnesení zatím nepřijali.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Autobusy RegioJetu chodia protiprávne?

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja sa stotožnilo s názorom prokurátora vo veci udelenia autobusovej licencie spoločnosti RegioJet. Na základe preskúmania spisu rezort dopravy rozhodol, že Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) nemal právo ignorovať stanovisko Bratislavského samosprávneho kraja a pri vydávaní licencie pre autobusovú linku sa s ním musí vysporiadať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať mezi Otrokovicemi a Zlínem čeká modernizace

Modernizace železniční trati Otrokovice – Vizovice na Zlínsku by měla začít nejpozději v roce 2019. Informoval o tom krajský radní pro dopravu Jaroslav Kučera. Záměr již dříve schválilo ministerstvo dopravy, stavba by měla stát kolem osmi miliard korun. Projekt počítá s elektrizací celé tratě a vybudováním druhé koleje v úseku Otrokovice – Zlín, kterým cestující v budoucnu projedou za 11 minut.

Celou zprávu najdete na této stránce.

1. júna sa začne výluka električiek na Hlavnú stanicu

Pre rekonštrukciu električkovej trate od 1. júna 2015 nebudú premávať električky liniek 1 a 2 na Hlavnú stanicu. Rekonštrukčné práce potrvajú približne do konca augusta tohto roka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo posílá policii na svůj sklad

Vedení společnosti ČD Cargo podalo trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli nevýhodné smlouvě, kterou uzavřelo bývalé vedení se společností Hyparkos na pronájem logistického skladu v Lovosicích. Státní dopravce na něm prodělává zhruba šedesát milionů ročně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košická MHD v čase výluk nie je veľmi pohodlná

Cestujúca verejnosť v Košiciach, ktorú negatíve zasiahla rozsiahla rekonštrukcia električkových tratí, má získať kompenzácie. Mesto Košice v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Košice (DPMK) v blízkom čase predstaví dočasný systém zvýhodnení s cieľom uľahčiť dochádzanie ľudí, ak sa rozhodnú využiť mestskú dopravu. Opatrenie má zároveň eliminovať hustotu dopravy najmä v denných špičkách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lokomotiva Škoda 109E konečně schválena v Německu

Nová lokomotiva 109E Emil Zátopek českého výrobce Škoda Transportation získala schválení k uvedení do provozu na celé německé železnici. Už předtím získala tato schválení v pěti evropských zemích – v Rakousku, Polsku, Maďarsku, Slovenské a České republice. V roce 2013 navíc získala jako druhá na světě certifikát TSI High Speed RST, což je dokument nutný pro evropskou interoperabilitu vysokorychlostního železničního systému.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

ŽSR zrekonštruujú priecestie v Dolných Krškanoch

Železnice SR (ŽSR) začnú v sobotu 23. mája s komplexnou rekonštrukciou priecestia v Dolných Krškanoch, v železničnom kilometri 30,065. Podľa slov Ivany Popluhárovej z komunikačného odboru ŽSR dôvodom rekonštrukcie je nevyhovujúci technický stav železničného zvršku a priecestnej konštrukcie. Po začatí výluky bude priecestie úplne uzavreté až do 29. mája.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava lokálek jako východisko z nadbytku peněz

Ministerstvo dopravy dumá, jak v následujících měsících urychlit čerpání evropských fondů na dopravní projekty. Podle posledních odhadů nechá český stát v oblasti dopravy ke konci roku ladem v unijních fondech deset až dvanáct miliard korun. To by byl po problémech s čerpáním v minulých letech úspěch, ke kterému ale vede ještě trnitá cesta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košičania budú odškodnení za problémy v MHD

Cestujúca verejnosť, ktorá pocítila rekonštrukciu električkovej trate v rámci košického projektu IKD má získať kompenzácie. Mesto Košice v spolupráci s DPMK v blízkom čase predstaví dočasný systém zvýhodnení s cieľom uľahčiť dochádzanie ľudí, ak sa rozhodnú využiť mestskú dopravu. Opatrenie má zároveň eliminovať hustotu dopravy najmä v denných špičkách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brazílie s čínskou pomocí chystá trať mezi oceány

Brazílie a Čína se dohodly na vytvoření studie proveditelnosti ambiciózního železničního spojení brazilského pobřeží Atlantiku s přístavem v Peru na pobřeží Tichého oceánu a na 35 investičních a obchodních dohodách v celkové výši 53 miliard dolarů (1,3 bilionu korun) Čína hodlá pomoci Brazílii hlavně s modernizací infrastruktury a podpořit její zpomalující ekonomiku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii električkovej trate v Karlovej Vsi

Magistrát spolu s projektantom, firmou Reming Consult, a. s., Karlovej Vsi prezentovali verejnosti, v čom bude spočívať modernizácia električkovej trate v Karlovej Vsi a v časti Dúbravky. Po nezvládnutom projekte „modernizácie“ trate v Dúbravke zrealizovanej predchádzajúcim vedením mesta sa obyvatelia obávali, či podobne nedopadne aj rovnako pomenovaný projekt v Karlovej Vsi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem Českých drah do Posázaví

Tuto sobotu 23. května vypraví České dráhy parní vlak v čele s lokomotivou 434.2186 „Čtyřkolák“ po trati Posázavského pacifiku. Odjíždět bude z Prahy-Braníka a jeho cílovou stanicí budou Postupice na vlašimské trati. Cestující můžou jízdu vlakem spojit s návštěvou vojenského technického muzea v Lešanech, které právě o tomto víkendu zahajuje letošní sezónu, nebo prohlídkou benešovského pivovaru Ferdinand a zámku Jemniště u Postupic.

Parní vlak pojede po trati Posázavského pacifiku přes Davli a Jílové u Prahy letos ještě pětkrát. Cílovou stanicí bude 20. června Sázava, 27. června Postupice, 4. července a 22. srpna Kácov a 29. srpna Vlašim. Poslední parní jízda do Vlašimi se bude konat u příležitosti 120. výročí tratě Benešov u Prahy – Vlašim.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 20. týždeň

Uplynulý týždeň sa na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenalo 5 zrážok vlaku s civilnou osobou, z toho 4 zrážky sa skončili tragicky. Na trati Veľké Kozmálovce – Kozárovce rýchlik zrazil muža, ktorý kľačal na železničnom priecestí. V tomto úseku bola následne zavedená náhradná autobusová doprava. Taktiež mimoriadne smutný prípad sa odohral v stredu (13.5.) vo večerných hodinách na trati Bratislava-Vajnory – Bratislava hlavná stanica, kde osobný vlak zrazil a usmrtil maloletého chlapca, ktorý sa nachádzal v priechodnom priereze koľaje. Ďalší prípad sa stal na trati Rusovce – Bratislava Petržalka, vlak zrazil muža, ktorý sa neoprávnene pohyboval v obvode dráhy ŽSR. Posledný prípad sa odohral na trati Veľký Horeš – Pribeník. Osobný vlak tam zrazil muža a išlo o samovraždu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem na setkání vladařů či do Pohádkového lesa

Tuto sobotu 23. května vypraví České dráhy ve spolupráci s občanským sdružením Kroměřížská dráha parní vlak tažený lokomotivou řady „464.202“ Rosnička a historický motorový vůz Hurvínek (M131) do Zdounek na tradiční Pohádkový les. V Kroměříži si příjezdem parních vlaků připomenou 130. výročí setkání rakouského císaře s ruským carem.

V Kroměříži se bude v sobotu 23. května slavit 130. výročí setkání vladařů Františka Josefa I. a ruského cara Alexandra III. Panovníci přijedou do Kroměříže parním vlakem taženým Rosničkou, v 7:40 přijede rakouský císař, v 9:30 ruský car a společně se vydají v čele slavnostního průvodu z nádraží do centra města.

Další informace jsou v přiložené tiskové zprávě.

Bratislava má už 11 trolejbusov Škoda 30 TrDG

V priebehu apríla a mája 2015 bolo do Bratislavy dodaných 10 trolejbusov Škoda 30 TrDG s pomocným diesel-elektrickým agregátom. Spolu s prototypom #6101 tak už dopravný podnik obdržal 11 týchto trolejbusov z celkovej 15-kusovej série.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stávka německých strojvůdců nečekaně končí

Stávka na německé železnici dnes skončí. Po nočních vyjednáváních to časně ráno oznámily vedení dopravce Deutsche Bahn (DB) a Odborový svaz strojvůdců (GDL). Obě strany se také dohodly, že zahájí jednání přes zprostředkovatele o řešení sporu o pracovní podmínky. Společnost DB oznámila, že pracuje na obnovení pravidelného jízdního řádu, zatím není jasné, kdy začne platit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podrobná schéma siete žilinských trolejbusov

Po úspechu na iných sekciách portálu iMHD.sk uvádza aj za.iMHD.sk podrobnú schému mestských dráh. Okrem vedenia trolejbusových tratí a umiestnenia zastávok poskytuje aj informácie o návestiaciach či meniarňach. Na jej tvorbe spolupracoval aj DPMŽ.

Celú správu nájdete na tejto stránke.