Dopravné správy

V Praze vzniká unikátní tramvaj

Do Prahy dorazila skříň nové české nízkopodlažní tramvaje. Jedná se o prototyp nesoucí označení EVO1 a vycházející z podobných tramvají, které už jezdí v Liberci. Po dostavení této unikátní tramvaje se s ní v rámci zkušebních jízd svezou Pražané na pravidelných linkách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmeny cestovných poriadkov DP Košice

Od nového roka sa menia cestovné poriadky nočných liniek, ruší sa zachádzka liniek 20 a 20L na Heringeš a linka 32 sa predlžuje až do Košickej Novej Vsi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tahanice o brněnské nádraží leze do peněz

Referendum nebude, referendum bude. Tahanice o polohu brněnského hlavního nádraží zaměstnávaly celý letošní rok média, občanské aktivisty, politiky i magistrátní úředníky. A také právníky, kteří si podle sdružení Děti Země jen letos naúčtovali za služby pro magistrát téměř dva miliony korun. Bývalé vedení města v tom problém nevidí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košice čaká od 2. januára výluka električiek

V rámci modernizácie električkových tratí sa od piatka 2. januára 2015 rozširuje rozsah výluky električkovej dopravy. Okrem koľajovej trate na Kuzmányho ulici sa začína aj rekonštrukcia električkových tratí na Hviezdoslavovej ulici a Námestí Maratónu mieru.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Končí černý rok naší železnice v počtu nehod

Letošní rok byl co do počtu nehod na železnici vůbec nejtragičtějším za posledních deset let. Přibylo nejen nehod, ale stoupl i počet mrtvých. Výsledky statistiky zveřejnila Drážní inspekce, jež k dnešnímu dni eviduje 312 střetů vlaků s člověkem, při kterých zemřelo 237 lidí. Dalších 43 osob zemřelo na železničních přejezdech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii žst. Trenčín

Chcem sa prosím Vás spýtať na rekonštrukciu Železničnej ulice v Trenčíne. Rekonštruovala sa v rámci modernizácie žel. trate? Viacerí ľudia ma dotazujú, že rekonštrukcia nie je v poriadku, že sa tam tvoria znova výmoly a pod. Chcem sa teda spýtať o akú opravu teda na tomto mieste išlo, prípadne či sa bude dokončovať, kto a prečo ju realizoval.

Odpoveď na túto aj ďalšiu otázku nájdete na tejto stránke.

ČD vyplatily přes dva miliony náhrad za ledovku

České dráhy vyplatily cestujícím za komplikace způsobené nedávnou ledovkovou kalamitou přes dva miliony korun. Konečnou výši kompenzací dopravce vyčíslí 6. ledna, uvedl Český rozhlas Radiožurnál. Ledovka začátkem prosince zastavila na tratích na 120 vlaků, ve kterých uvízlo zhruba 20.000 cestujících.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Premávka bratislavskej MHD na Silvestra a Nový rok

Silvester (31. decembra) - Denné linky budú premávať podľa bežných cestovných poriadkov platných pre školské prázdniny, ich premávka nebude skrátená. Kyvadlová doprava do Bory Mall (nie je súčasťou MHD) bude premávať do 17:00.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP Pardubice pořídí nová vozidla

Dopravní podnik města Pardubic nakoupí v příštím roce nová vozidla za více než 50 milionů korun z vlastního rozpočtu. Evropské dotace bude možné čerpat nejdřív napřesrok. Novinkou budou trolejbusy s akumulátory, díky nimž mohou jezdit i tam, kde nejsou troleje. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

MHD v Bratislave zatiaľ mešká maximálne 10 minút

Dopravný podnik Bratislava (DPB) nezaznamenal dnes ráno žiadne problémy s prevádzkovaním bratislavskej MHD. Tá premáva v celom meste s maximálnym desaťminútovým meškaním. TASR informovala vedúca odboru marketingu a komunikácie DPB Zuzana Vachová. Podľa jej slov dispečing DPB požiadal o posyp v oblasti Kramárov, kde sa tvorila poľadovica.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Poříčanech se srazil rychlík s osobním vlakem

14:50 Dnes ve 14.30 hodin se ve stanici Poříčany srazil rychlík R 983 Vysočina jedoucí z Prahy do Brna s osobním vlakem Os 9329 z Prahy do Kolína. Provoz na trati je zastaven, zjišťujeme podrobnosti.

16:39 Upřesňuji předchozí zprávu - při nehodě došlo k vykolejení lokomotivy rychlíku. Předběžný počet zraněných činí 5 osob (nepotvrzený údaj). V tento okamžik stahujeme data ze zabezpečovacího zařízení a z rychloměrů vlaků a probíhají výslechy strojvedoucích.
V příloze posílám fotografie z místa - Drážní inspekce dává souhlas s použitím snímků ve sdělovacích prostředcích bez nároku na honorář v případě, že vždy bude uvedena jako autor fotografií (Foto: Drážní inspekce).

16:53 Posílám statistiku projetých návěstidlech vlaky.
V letošním roce evidujeme celkem 60 případů, kdy vlaky projely návěst zakazující jízdu (a dalších 30 případů, kdy se tak stalo při posunu).
Za celý loňský rok vlaky projely 55 x návěst zakazující jízdu (a dalších 28 případů nastalo u posunu).
Za předchozí roky jsou statistiky 2012 - 54 (+34 posun), 2011 - 56 (+30 posun), 2010 - 45 (+41 posun) a 2009 - 46 (+ 23 posun).
Poslední letošním případem (vyjma dneška), kdy vlak projel návěst zakazující jízdu a vjel do trasy jiného vlaku, byl nedovolený odjezd vlaku IC 1004 Regiojet (Třinec-Praha), který v neděli 14. prosince v 8.32 hodin odjel z České Třebové, a to přes to, že měl na návěstidle zakázánu další jízdu, a vjel do trasy vlaku LE 1354 LEO Express (Bohumín-Praha), který ho právě v České Třebové předjížděl. Tato událost se obešla bez následků, oba vlaky zastavily bez toho, aniž by došlo ke srážce (LEO Express zastavil před návěstidlem, které správně reagovalo na vzniklou situaci a změnilo návěst dovolující jízdu na návěst jízdu zakazující; vlak IC Regiojet zastavil ihned po projetí návěstidla, přesto však již došlo k ohrožení vlakové cesty LEO Expressu). 

17:40 Předběžný odhad škody na vlacích činí 4,5 milionu, na kolejích 15 tisíc korun. Zranění nemáme nepotvrzena.

S pozdravem

Mgr. Jan Kučera, náměstek generálního inspektora
Drážní inspekce

Košická rýchlodráha sa dožila 50 rokov

Projektová príprava investičného zámeru „Elektrická rýchlodráha Košice–VSŽ–Šaca“ prebiehala viacstupňovo. Na základe uznesenia Vlády ČSR č. 36/1960, ktoré Rade Východoslovenského krajského národného výboru v Košiciach ukladalo zabezpečiť rýchlu a pohodlnú dopravu pracujúcich z Košíc do VSŽ, bola vypracovaná investičná úloha (IÚ).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co čeká Prahu (nejen) v dopravě

Prahu v nacházejícím roce čeká otevření nových stanic metra A a podle slibu politiků i několikrát odložené zprovoznění tunelového komplexu Blanka. Nové vedení města se bude muset také vyrovnat se situací kolem problematické karty opencard a svozu odpadu v metropoli. Řešit bude i dostavbu čistírny odpadních vod a zahájení stavby nového sídla záchranné služby.

Celou zprávu najdete na této stránce.

TREŽ bude v lete premávať pravidelne

Premávka na úzkorozchodnej železničnej trati Trenčianska Teplá Trenčianske Teplice po niekoľkoročnej prestávke opäť ožije. Stane sa tak vďaka spoločnému projektu vlády SR, obce Trenčianska Teplá, mesta Trenčianske Teplice a dotácii 25.000 eur z Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ideální pohon pro MHD: plyn, elektřina nebo nafta?

Dopravní podniky napříč Českem zkoušejí moderní technologie. Větší rozšířením ale zatím našly pouze autobusy poháněné zemním plynem. Menší nadšení vzbuzují elektrobusy, které dopravce nepřesvědčily především kvůli malému dojezdu. Řada firem však zůstává pouze u naftových autobusů. S větším využitím plynového pohonu váhají i kvůli nejistotě, kolik bude plyn v budoucnu stát.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky zadarmo ničia autobusové linky

Úbytok cestujúcich v regionálnej autobusovej doprave po zavedení bezplatnej vlakovej dopravy v rámci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) bude podľa aktuálnych indícií v roku 2015 vyšší, ako sa pôvodne predpokladalo. V uplynulých štyroch rokoch sa znižoval počet zhruba o 4 % ročne, na budúci rok by to však mohlo byť aj 15 %.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak se jezdí polským Pendolinem

Poláci jako první z bývalých satelitů SSSR provozují od 14. prosince 2014 rychlovlak jedoucí dvoustovkou. Hned první den jednotka vytvořila rekordně krátké časy při průjezdu na daných tratích. Během jízdy jsme zaznamenali obrovské napětí, klidnou jízdu, příjezd podle jízdního řádu i absurdity. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prečo na železničných priecestiach vypli biele svetlo

Frekvencia železničnej dopravy sa na trati Brezno - Červená Skala počas niekoľkých rokov výrazne znížila. Železnice Slovenskej republiky ako správca a prevádzkovateľ železničnej dopravných ciest aj z tohto dôvodu pristúpili k úprave signalizačných zariadení.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kolektivní smlouva ČD neuspokojila strojvůdce

Nejvyšší manažeři Českých drah byli mile překvapení tím, že se jim v úterý podařilo dohodnout s odboráři. Nejtužší bitvu o peníze a výhody podstoupili se strojvůdci, kteří si vymohli speciální měsíční odměny ve výši 1,5 procenta platu. „Piloti“ Českých drah ale požadovali mnohem víc. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bude nový Starý most hotový načas?

Nový Starý most musí v Bratislave stáť do konca budúceho roka. Stavebná spoločnosť Eurovia zatiaľ nehovorí o tom, že by tento termín napriek komplikáciám nestíhala. „Prijímame opatrenia tak, aby sme stihli odovzdať hotové dielo do konca roka 2015. Treba si však uvedomiť, že táto stavba je rekonštrukciou v zastavanom území, čo so sebou prináša i množstvo neočakávaných komplikácií,“ vraví hovorkyňa Eurovie Lenka Kubejová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.