Dopravné správy

Odškodnění za ledovku přijde ČD na pět milionů

Odškodnění cestujících za komplikace způsobené nedávnou ledovkovou kalamitou se podle odhadu Českých drah vyšplhají na zhruba pět milionů korun. V současnosti dopravce vyplatil zhruba polovinu této odhadované částky, celkem 2,35 milionu korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bilbordová kampaň RegioJetu je bezprecedentná

Po nitrianskom primátorovi Jozefovi Dvončovi chce majiteľa dopravnej firmy RegioJet žalovať aj Nitriansky samosprávny kraj (NSK) Predseda NSK Milan Belica dnes potvrdil, že je pripravený podať trestné oznámenie v súvislosti s bilbordovou kampaňou spoločnosti RegioJet. Tá stojí za kampaňou, v rámci ktorej je mesto Nitra a Nitriansky kraj označený ako región korupcie a klientelizmu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha zvažuje návrat papírových kuponů MHD

Praha po roce opět zvažuje zavedení papírových předplatných kuponů na městskou hromadnou dopravu. Platit by mohly od poloviny roku 2015 a patrně by fungovaly zároveň s kartami opencard nebo s jinými nosiči. Podle zastupitele a člen komise k opencard Jakuba Michálka (Česká pirátská strana) jde zatím o záložní variantu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trenčiansky kraj usporí na autobusoch

Podpísaním dodatkov k zmluvám o poskytovaní autobusovej dopravy ušetrí tento rok Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) v porovnaní s minulým na doprave asi 3,5 milióna eur. Úspora je podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku zakomponovaná už do rozpočtu na tento rok. Kým v minulom roku dával kraj na dopravu takmer 20,9 milióna eur ročne, v tomto roku počíta rozpočet so 17,3 miliónmi eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Když Prahou jezdily trolejbusy ...

V zahradě domu na rohu letňanských ulic Tvrdého a Rychnovská roste zvláštní strom. Pod změtí listů popínavých keřů ale není kmen. To jen za čtyřicet let příroda změnila k nepoznání jeden z posledních sloupů, na kterých bylo zavěšeno trakční vedení pro pražské trolejbusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Letecká linka Bratislava - Viedeň versus vlak

Chystané letecké spojenie medzi Viedňou a Bratislavou, ktoré má byť v prevádzke od apríla, bude podľa portálu orf.at najkratšou medzinárodnou linkou na svete. Počas celého dvadsaťminútového letu budú musieť cestujúci zostať pripútaní a návšteva toalety bude na vlastné nebezpečenství.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Transportation má nového ředitele

Vedení tuzemského výrobce kolejových vozidel a trolejbusů Škoda Transportation přebírá po čtyřech letech nový manažer. Josefa Bernarda, který přivedl firmu na nejvyšší obrat i zakázkovou náplň v historii, střídá někdejší zakladatel vagónky Pars nova Tomáš Ignačák.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čínske mestá dostali nové linky metra

V posledných štyroch dňoch roka 2014 uviedli vo viacerých čínskych mestách do prevádzky 10 nových alebo predĺžených liniek metra. V Pekingu uviedli do prevádzky štyri linky, ktorých dĺžka dosiahla 62 km. Sieť pekinského metra sa rozšírila na 527 km. V súčasnosti prepravuje denne asi 10 miliónov cestujúcich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Divočák se zajímal o služby Českých drah

Neobvyklý telefonát zaznamenali karlovarští strážníci na svém operačním středisku. Ve sluchátku tísňové linky slyšeli, jak v informačním středisku Českých drah strachy kvičí divoký kanec, který do kanceláře vběhl, i ženské osazenstvo informačního střediska, jež tím vyděsil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky zadarmo ako sociálny experiment

Bezplatná železničná doprava pre študentov a dôchodcov, ktorá platí od 17. novembra, podľa ministerstva dopravy zvýši počet cestujúcich vo vlakoch. Udržať úroveň cestovania na železniciach by zas malo pridaných 105 vlakových spojov. Niektorí odborníci zavedenie vlakov zadarmo pre vybrané skupiny ľudí označili za populistické, nesystémové, sociálne a ekonomicky nezodpovedné rozhodnutie vlády Roberta Fica.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pojmenujte novou elektrickou jednotku ČD!

Společnost Škoda Transportation pracuje na výrobě první nové moderní elektrické jednotky pro České dráhy. Nový jednopodlažní vlak určený pro meziregionální a dálkovou dopravu vyjde z osvědčené koncepce elektrických souprav RegioPanter. V souvislosti s tím vyhlašují České dráhy a Škoda Transportation soutěž, ze které vzejde název pro tento nový vlak. Návrh může zaslat kdokoli.

Bližší informace jsou v přiložené tiskové zprávě.

Test vlakov štátnych a súkromných

Nový Čas na trase Košice - Žilina otestoval prepravcov RegioJet, Leo Express a rýchlovlak Pendolino. Zistili sme, aké služby ponúkajú v porovnaní s IC vlakom Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Okrem RegioJetu, ktorý v cieľovej stanici meškal 10 minút, traja ďalší prepravcovia išli presne. Kateřina Svobodová (36) s Matyášom (3) si pochvaľovali priestranný detský vozeň.

Celú správu (pochybnej úrovne) nájdete na tejto stránke.

Sběrní surovci na Karvinsku mají smůlu

V šesti městech a obcích na Karvinsku začala s novým rokem jako první v zemi platit vyhláška zakazující lidem prodávat šrot v komerčních sběrnách. Strážníci chtějí porušení nejprve řešit domluvou, až později pokutovat. Bohumín, Karviná, Havířov, Orlová, Rychvald a Dolní Lutyně. Všude tam podle vyhlášky platné od Nového roku mohou prodat šrot do sběren už jen firmy. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

O rušeniu nákladísk na sieti ŽSR

Zdravím, chcel by som sa informovať, ktoré nákladiská sa rušia alebo chystajú rušiť? Nedávno to boli Drážovce, o Starej Kremničke a Novej Maši som počul. Ktoré sa ešte chystajú do budúcna zrušiť - poprípade aj vytŕhať koľaje.

Odpoveď na túto aj ďalšiu otázku nájdete na tejto stránke.

Když hokejoví fanoušci jedou vlakem

Rekord ligy. Na sobotní zápas Jihlavy a Českých Budějovic přišlo 6 475 diváků. Z toho bylo odhadem dva tisíce fanoušků Motoru, kteří přijeli speciálním vlakem, autobusy i auty. U největšího výjezdu v historii budějovického klubu byl i redaktor MF DNES.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Autobusovú linku Michalovce - Praha zabili vlaky

Autobusový prepravca eurobus, a. s., Košice, v reakcii na rozsiahle zmeny v železničnej doprave pristúpil k zrušeniu medzinárodnej linky Michalovce - Košice - Brno – Praha. Podľa informácií, ktoré spoločnosť eurobus zverejnila na svojej oficiálnej stránke, prevádzka na uvedenej linke sa skončí 12. januára, pričom cestujúcim bola k dispozícii od roku 2008.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lednový útlum pražské MHD se letos nekoná

Lednové omezení pražské městské hromadné dopravy z důvodu „nižší poptávky“, na něž se v minulých dvou letech snesla vlna kritiky, letos nebude. Informovala o tom společnost Ropid. Méně spojů pojede pouze k areálu strahovských vysokoškolských kolejí a k zemědělské univerzitě v Suchdole.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zrážka autobusu s vlakom v Severnej Dakote

Dvaja ľudia vrátane jedného študenta zomreli pri zrážke školského autobusu s vlakom v americkom štáte Severná Dakota. Najmenej 11 ďalších ľudí bolo pri nehode zranených, informovala agentúra Reuters. Podľa miestnych médií nie je jasné, čo bolo príčinou nehody alebo v akom stave sú zranení.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Start integrované dopravy Ústecka provází zmatek

Start nového dopravního systému, který zavádí Ústecký kraj, začal velkými zmatky. Řidiči nevědí, kudy mají jet, chybí čipové karty, autobusy mají zpoždění. Nejhorší je situace v Teplicích, kde stovky naštvaných lidí musí stát v několikahodinové frontě na nové čipy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prázdninová premávka žilinskej MHD v roku 2015

Podľa prázdninových cestovných poriadkov bude MHD premávať počas všetkých prázdnin. Cestovné poriadky pre dni školských prázdnin platia v roku 2015 počas pracovných dní v čase ...

... ktorý nájdete na tejto stránke.