Dopravné správy

Nafta zlevňuje, Student Agency zdražuje

Cestování žlutými autobusy Student Agency od příštího pondělí podraží. Firma v pátek oznámila svým klientům, že od 12. ledna mění ceníky. Zdražení se týká jen některých linek, na hlavní trase mezi Prahou a Brnem zůstávají ceny stejné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Doprava ruší súťaž na poradenstvo pre eurofondy

Ministerstvo dopravy zrušilo verejnú súťaž na komplexné poradenstvo pri implementácii Operačného programu Doprava 2007 - 2013 (OPD) a príprave Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 - 2020 (OPII). Predpokladaná cena za poskytovanie uvedených služieb počas dvadsiatich mesiacov bola 5,03 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Frenštát chtěl zastávku v centru, teď mu vadí

Město Frenštát pod Radhoštěm v Beskydech vybudovalo druhou zastávku vlaku v centru města. Tamní obyvatelé se na ni těšili patnáct let, výsledek se však mnohým nelíbí. Kritizují, že stanice je postavena ve špatném místě a způsobuje dopravní komplikace. Lidé, kteří bydlí v její blízkosti, si také stěžují na hluk.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Použité vozne ÖBB kupuje aj MÁV

Maďarská štátna železničná spoločnosť MÁV-Start Zrt. nakúpi v hodnote 6,5 milióna eur 55 použitých osobných vozňov od rakúskych železníc ÖBB, uviedol to včera maďarský ekonomický spravodajský server Világgazdaság. Výsledky tendra, v ktorom predložila ponuku iba rakúska spoločnosť, zverejnili v utorok 6. januára.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dostavba pražského metra A čeká na dotaci

Pražský dopravní podnik (DPP) dosud nevyčerpal nic ze zhruba sedmimiliardové dotace na stavbu nových stanic metra A. Usiluje o snížení korekce, kterou mu před časem kvůli pochybením přidělilo ministerstvo dopravy. Pokud se to nepodaří, hrozí že podnik nebude moci vyčerpat dotaci celou ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 1. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali počas prvého týždňa roku 2015 dve zrážky vlakov s civilnou osobou. Obe sa udiali 29. decembra 2014, v prvom prípade sa muž na trati Piešťany – Nové Mesto nad Váhom rozhodol dobrovoľne ukončiť svoj život. V druhom prípade bola do nemocnice prevezená žena, ktorú zrazil a zranil vlak vo Svätom Jure. Obe nehody ovplyvnili aj železničnú dopravu, v prvom prípade meškali štyri vlaky, v druhom až päť vlakov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Silniční i železniční doprava v ČR roste

Příznivý vývoj tuzemské ekonomiky potvrzují další čísla. Podle statistik ministerstva dopravy roste velmi silně především nákladní doprava, za první tři čtvrtletí loňského roku dokonce dvojciferným tempem. Přibývá ale i lidí ve veřejné dopravě, hlavně ve vlacích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jančurovi prekáža už aj slovenský premiér

RegioJet pripúšťa, že by do roka mohol z trate Bratislava – Košice odísť. Biznis plán sa podľa jeho šéfa Radima Jančuru rozsypal pre bezplatné cestovanie. Ešte v polovici decembra nešetril majiteľ RegioJetu Radim Jančura sebavedomím. Jeho vstup na trať Bratislava – Košice sprevádzali hudobníci aj lístky za deväť eur. Po mesiaci RegioJet pripustil zdražovanie a naznačuje, že v krajnom prípade môže linku aj zrušiť. Hlavný problém má s bezplatným cestovaním pre študentov a dôchodcov, ktoré sa na žlté expresy RegioJetu nevzťahuje. Premiéra Fica pre tieto zľavy nazýva „korupčníkom“.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC naletěla podvodníkům

Zajímavý způsob, jak z jedné z největších státních organizací vytáhnout peníze, vymyslela skupina neznámých podvodníků. Zahráli si na jednu stavební firmu, poslali na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) fakturu se svým číslem účtu a ta jim peníze poslala.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Polícia pátra po totožnosti zrazeného vlakom

Polícia pátra po totožnosti muža, ktorého vo štvrtok predpoludním zrazil vlak neďaleko železničného priecestia Kamenný Mlyn v Trnave. Rušňovodič napriek použitiu rýchlobrzdy nedokázal tragédii zabrániť. Ako agentúru SITA informovala trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová, neznámy mal asi 40 až 45 rokov, tmavšie vlasy a mal strnisko. Oblečené mal šedé tričko, modrú mikinu, šedú tenkú bundu, tmavošedé rifle. Obuté mal čierne botasky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ústí hrozí pokuta za prázdné obchody pod nádražím

Už tři roky tam lidé měli popíjet kávu a nakupovat, zatím jsou ale prostory obchodů na pěší zóně v Ústí nad Labem prázdné. Přitom projekt stál 170 miliónů korun. Obchodníci o využití prostor zájem nemají a městu kvůli tomu hrozí pokuta. Stavbu totiž financovala Evropská unie a má v podmínkách, že musí fungovat nejméně pět let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavu zajtra čaká večerná výluka električiek

Pre zabezpečenie bezproblémového prístupu motorových vozidiel k starej budove SND bude v sobotu 10. januára 2015 cca medzi 18:00 a 20:30 vylúčená premávka električkových liniek 1 a 4 v úseku od tunela po Jesenského obojsmerne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančura dal na boj se slovenskými úřady 100 tisíc eur

Český soukromý železniční dopravce RegioJet zahájil na Slovensku billboardovou kampaň, kterou upozorňuje na údajnou korupci a klientelismus. Zareagoval tím na zamítavé rozhodnutí tamních úřadů ohledně povolení na provozování vnitrostátní autobusové linky, kterou by konkuroval zavedeným dopravcům.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jančura čaká licenciju od Kotleby

Spoločnosť RegioJet zrejme nakoniec licenciu na autobusovú linku medzi Bratislavou a Banskou Bystricou dostane. Podľa šéfa spoločnosti Radima Jančuru mu totiž udelenie licencie prisľúbil predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marián Kotleba. A to s tým, že nemieni zasahovať do súťaže, ide o nedotovanú linku a on nemá inú možnosť než licenciu vydať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Představenstvo ČD si platově pohorší

Dozorčí rada Českých drah snížila mzdy nejvyššímu vedení. Oproti tomu předchozímu si pohorší o desítky tisíc korun. Snížení se nejvíc dotkne samotného šéfa státního dopravce Pavla Krtka, jehož maximální příjem bude nižší o 80 tisíc korun. Ročně si tak oproti předchůdci Danielu Kuruczovi pohorší o milion korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Legenda menom Štiavnická Anča

Nech by medzi Banskou Štiavnicou a Hronskou Dúbravou jazdil hoci aj najmodernejší rýchlovlak, zrejme by mu nakoniec predsa len prischla prezývka Štiavnická Anča. Tak ako doteraz všetkým vlakom, ktoré tu premávali od konca 19. storočia. Zažité pomenovanie pretrvalo dodnes. V spomienkach pamätníkov sa však vždy bude Anča spájať s ufučaným parným vláčikom, vlečúcim sa po úzkokoľajke Kozelníckou dolinou. K jej legende prispelo aj množstvo veselých historiek a vtipov, ktoré prežili doteraz.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Opuštěné tratě nikdo nechce, půjdou do slevy

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) poprvé nabídla k prodeji některé nepoužívané tratě. Podle očekávání se do soutěží na jejich prodej nikdo nepřihlásil. Stát za ně totiž podle odborníků požadoval moc. Železniční aktivisté se chtějí ještě pokusit rozprodeji zabránit. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štart vagónovej dcéry ZSSK Cargo je prioriotu roku

Absolútnou prioritou roku 2015 pre štátneho nákladného dopravcu Železničnú spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) je dotiahnutie transakcie so švajčiarskou firmou Ahaus Alstätter Eisenbahn Cargo (AAE) a spustenie dcérskej firmy Cargo Wagon.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Liberecko čeká řada dopravních staveb

Dopravu v Libereckém kraji zkomplikují letos stavební práce za stamiliony. Rušno bude nejen na státních a krajských silnicích, ale také na železničních tratích. Pokračuje i rekonstrukce tramvajového spojení mezi Libercem a Jabloncem. Největší komplikace čekají motoristy na cestě mezi Libercem a Jabloncem, kde se kvůli výstavbě nového rychlého spojení uzavře nejfrekventovanější silnice přes Kunratice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlakom na lyže a do bazéna

Spiatočná cesta vlakom, celodenný lyžiarsky lístok alebo celodenný vstup do vodného sveta, to všetko za výhodnú cenu. To je spojenie, ktoré aj tento rok ponúka Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Zákaznícke balíky na zimnú sezónu 2014/2015:

Ponuku nájdete na tejto stránke.