Dopravné správy

České dráhy svou dceru plně neovládnou

Českým drahám a ministerstvu dopravy nevyšel plán na úplné ovládnutí společnosti ČD-Telematika, ve které státní dopravce vlastní více než polovinu akcií. I přes několikaměsíční jednání s drobnými akcionáři nakonec necelých třicet procent získala soukromá společnost Dial Telecom.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jančura urobí na Slovensku prievan

Radim Jančura (43) vtrhol na Slovensko ako vietor. Český podnikateľ prevádzkuje autobusy, vlaky a bojuje proti korupcii. V ČR vďaka nemu klesli ceny za diaľkové vlaky aj o polovicu, to isté sa stalo na Slovensku.

Rozhovor nájdete na tejto stránke.

Koupit si roční kupon pražské MHD nebo ne?

Cestující v pražské MHD se nakonec případné kompenzace za nákup ročního kuponu na přelomu roku, tedy ještě před plánovaným zlevněním, nedočkají. Na stránkách magistrátu to uvedl radní pro dopravu Petr Dolínek z ČSSD. Na nové informace ke zlevnění ročního kuponu upozornila ČTK.

Celou zprávu najdete na této stránce.

TREŽ ožije už zajtra

Viac ako storočná elektrická železničná trať medzi Trenčianskou Teplou a Trenčianskymi Teplicami opäť poslúži cestujúcim. Pred tromi rokmi ju železnice zrušili ako stratovú, teraz budú premávku dotovať tri samosprávy. Prvá električka vyrazí na Tri krále.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sexistická SNCF?

Francouzské státní dráhy se staly terčem kritiky kvůli údajně sexistickému dokumentu. Radí v něm svým zaměstnankyním, jak být krásné. V brožurce, která má 36 stran, se podle drah nacházejí „nezbytné tipy pro krásu“, jako například jaký make-up používat, co nosit na sobě a jak vonět.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prioritami rezortu dopravy sú diaľnice i koridory

Pre ministerstvo dopravy budú prioritami v roku 2015 financovanie rozvoja diaľnic a rýchlostných ciest a tiež modernizácia železničných koridorov. "V tomto roku očakávame aj väčšie investície do modernizácie ciest prvej triedy," priblížil pre TASR hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Martin Kóňa.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nokia si v Bruselu stěžuje na SŽDC

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) musí vysvětlit Evropské komisi, jak je možné, že veškeré zakázky na zabezpečení hlavních tratí signálem GSM-R končí zatím stále u české pobočky rakouské firmy Kapsch. Důvodem je stížnost největšího hráče v oboru na světě, firmy Nokia Networks.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet rozbehol štvavú kampaň

Primátor Nitry Jozef Dvonč podá pre kampaň dopravcu RegioJet v pondelok na Okresnú prokuratúru v Nitre trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohovárania. Šéf nitrianskej radnice zároveň listom vyzve spoločnosť RegioJet a bilbordovú spoločnosť na odstránenie znevažujúcich bilbordov. „Súdnou cestou sa budem domáhať ochrany osobnosti, a tiež dobrého mena mesta Nitra,“ uviedol Dvonč.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z vlakvedoucího-brigádníka drážním inspektorem

Pro 24letého Štěpána Esterleho byl poslední den loňského roku zároveň posledním dnem v práci. Až do 31. prosince byl vlakvedoucím brigádníkem a teď nastal čas na změnu. Na své poslední jízdy zval kamarády, kteří ho přišli rádi podpořit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Udalosť roku 2014 v ekonomike SR sa stala na koľajach

Rok 2014 priniesol aj nástrahy, za ktoré môžu zaplatiť daňoví poplatníci na Slovensku oveľa neskôr. Obyvatelia ocenili v závere tohto roku väčšiu konkurenciu a bezplatné cestovanie na železnici. Podnikateľom priniesol tento rok aj pochybné tendre a neuhradené faktúry od veľkých partnerov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ústecký kraj dá 12,2 milionu na turistické vlaky

Ústecký kraj přispěje v příštím roce 12,2 milionu korun na provoz turistických železničních tratí. Pravidelná doprava se na většině z nich zastavila před sedmi lety, kdy si na nich kraj neobjednal základní dopravní obslužnost. Jakým způsobem budou peníze rozděleny, ale není zatím jasné ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mladí Nemci netúžia viesť auto, stačí im verejná doprava

Automobil už nie je symbolom spoločenskej prestíže. Mladí Nemci sa už nehrnú robiť si vodičské preukazy. Čoraz menej mladých ľudí si robí v Nemecku vodičský preukaz. Veková hranica sa pritom od roku 2011 znížila na 17 rokov, ak mladistvého sprevádza osoba staršia ako 30 rokov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zažila jsem srážku vlaků

Skřípání brzd, náraz, tříštění skla a panika. Tak to vypadalo včera na hlavní trati z Prahy do Kolína u Poříčan, kde se srazil rychlík a osobní vlak. Čtenářka Blesk.cz podala o srážce svědectví, které vypovídá o napjatosti situace. Čtenářka Libuše popsala, jak dramatickou srážku prožila.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestujúci zaútočil na vodiča električky DPB

Agresívny cestujúci v bratislavskej MHD sa v pondelok (29.12.) v neskorých večerných hodinách pokúsil napadnúť vodiča električky. Vďaka rýchlemu zásahu dispečingu Dopravného podniku Bratislava (DPB) a polície sa však tomu podarilo zabrániť, informovala TASR vedúca odboru marketingu a komunikácie DPB Zuzana Vachová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nižší cena paliv se do jízdného nepromítne

Nižší cena paliv se do cen jízdenky a přepravy zboží ve větší míře nepromítne. Výjimkou jsou ti dopravci, kteří mají ke smlouvám palivovou doložku, upravující cenu přepravy podle závislosti na cenách nafty. Tyto dodatky mají zpravidla větší přepravní firmy a týkají se dlouhodobých kontraktů. Nižší cenu nafty vykompenzuje nárůst cen mýtného a náklady na obměnu vozidel ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čínsky výrobca vlakov bude svetovým hráčom

Dvaja najväčší čínski výrobcovia vlakov CNR a CSR sa dohodli na fúzii v hodnote 26 miliárd dolárov (21,57 miliardy eur). Zlúčená skupina bude schopná na svetovom trhu konkurovať západným výrobcom - nemeckému Siemensu alebo kanadskému Bombardieru, napísala agentúra Reuters.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nejlepší snímek roku 2014 zachytil kanadský vlak

Čtenáři iDNES.cz hlasovali o nejlepší fotografii uplynulého roku. Stal se jí snímek nákladního vlaku v kanadské Albertě od fotografa Franka Gunna (The Canadian Press). Získal 395 čtenářských hlasů, jen těsně, o jediný hlas tak zvítězil nad druhou fotografií obřích vln na pobřeží v jižním Walesu fotografa Bena Birchalla (AP).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na zastávkach prešovskej MHD pribudnú prístrešky

V júli 2014 bola podpísaná zmluva, podľa ktorej má spoločnosť euroAWK osadiť v Prešove ďalších 21 prístreškov. 9 z nich už bolo osadených. Tieto prístrešky už mnohí Prešovčania poznajú, sú osadené vo viacerých časiach mesta. Celkovo má byť do konca roku 2015 v uliciach Prešova až 79 prístreškov tejto spoločnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Žatec váhá s výstavbou terminálu

Vedení Žatce zvažuje, zda se má pustit do modernizace autobusového nádraží, na kterou získalo z Regionálního operačního programu Severozápad dotaci 41 milionů korun. Hrozí totiž, že město rekonstrukci nestihne dokončit včas, o dotaci přijde a projekt za 49 milionů bude muset celý zaplatit ze svého.

Celou zprávu najdete na této stránce.

PKP Cargo kúpilo väčšinový podiel v AWT

Poľská železničná spoločnosť kúpila od českého miliardára Zdeňka Bakalu jeho 80-% podiel v druhom najväčšom českom prepravcovi Advanced World Transport (AWT) za 103,2 milióna eur. Zvyšných 20 % vlastní podnikateľ René Holeček. Informovali o tom agentúry PAP a APA. Výkonný riaditeľ PKP Cargo Adam Purwin hovoril o "historickom okamihu" pre celú skupinu PKP.

Celú správu nájdete na tejto stránke.