Dopravné správy

Nejdelší železniční tunel v ČR má roční zpoždění

S ročním zpožděním hlavně kvůli archeologickému průzkumu začíná stavba nejdelšího železničního tunelu v zemi u Kyšic na Plzeňsku. Půjde o hlavní součást nové dvojkolejné tratě z Rokycan do Plzně, jejíž budování začalo loni v listopadu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Noc svetiel na detskej železnici už zajtra!

Pozývame Vás zažiť úžasnú atmosféru parného vlaku v nočnej prevádzke, ktorú ponúkne už tento víkend Košická detská historická železnica. Najväčším lákadlom je neprehliadnuteľný prúd žeravých iskier nad komínom rušňa, ktorý s okolitou krajinou vytvára priam magický obraz. Nevšedné divadlo dotvárajú svetelné inštalácie, doplnené o umelecké, dramatické a hudobné predstavenia. To všetko bude súčasťou unikátnej šou v sobotu 4. októbra od večera až do polnoci. Pokračovanie v priloženej tlačovej správe.

Olomoucké železniční muzeum letos naposled

Tento víkend 4. a 5. října se letos naposledy pro veřejnost otevře od 10:00 do 16:30 olomoucká expozice historických kolejových vozidel Muzea ČD.

V sobotu od 10:00 do 12:00 bude v rámci doprovodného programu k vidění přibližně 20 historických automobilů a motocyklů, v neděli se do expozice vrátí po opravách legendární parní lokomotiva "Rosnička". Navíc se poprvé otevře miniexpozice železničního učňovského školství Střední školy technické a obchodní Olomouc a v provozu bude kolejiště modelové železnice.

Pro skupiny (zejména školní kolektivy) platí i nadále možnost prohlídky po předchozím objednání během celého roku.

Medzinárodný maratón mieru ovplyvní MHD

V nedeľu 5. októbra 2014 sa uskutoční 91. ročník Medzinárodného maratónu mieru a z tohto dôvodu budú počas jeho konania (cca od 8:00 do 15:30) linky mestskej hromadnej dopravy premávať takto:

Viď správa na tejto stránke.

Ministr dopravy jde po krku šéfovi ČD

Personální rošády kolem vedení Českých drah pokračují. Ministerstvo dopravy ve čtvrtek prosadilo v řídícím výboru změnu v dozorčí radě firmy, která nakonec může vyústit v pád šéfa firmy Daniela Kurucze. Řídící výbor, složený ze zástupců několika ministerstev, odvolal z dozorčí rady Drah ekonoma Michala Zděnka, nahradil ho právníkem Janem Hartem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vstupenka na hokej ako lístok MHD

Možnosť cestovať na vstupenku, t. j. permanentku aj jednorazový zápasový lístok, začína dve hodiny pred začiatkom domácich zápasov HC SLOVAN, t.j. v pracovné dni od 17:00 h a počas víkendov od 15:00 h. Platnosť tohto cestovného lístka vyprší posledným denným spojom. Táto dohoda medzi Dopravným podnikom, hokejovým klubom a mestom Bratislava platí na všetky domáce zápasy HC SLOVAN v Kontinentálnej hokejovej lige od 1. októbra 2014 do konca sezóny 2014/2015.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC rekonstruuje tratě ve velkém

Stát se v posledních měsících snaží dohnat nedostatek stavebních projektů, který brzdí hlavně investice do dopravní infrastruktury. Jen během července státní instituce vypsaly zakázky na projektové práce za celkem 155 milionů korun, což je meziročně o 115,1 procenta více. Vyplývá to z nejnovější analýzy společností CEEC Research, NESS a Komory administrátorů veřejných zakázek. Nejvíce poptávaní jsou dodavatelé projektů na rekonstrukce železničních tratí. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové tipy na akcie v oblasti MHD

Pre tých, ktorí radi chodia na akcie venované výročiam rôznych prevádzok MHD či vozidlám verejnej dopravy, sme pripravili zopár tipov, kam ísť v októbri a v novembri.

Ponuku nájdete na tejto stránke.

Odboráři ČD Cargo požadují podíl na jeho zisku

Odboráři ČD Cargo se museli smířit se zmrazením platů. Nyní chtějí u vedení firmy prosadit alespoň mimořádnou prémii za letošní rok. S plánem na bonus přišli poté, co firma oznámila za první pololetí letošního roku zisk. „Loni jsme kvůli úsporám a ztrátám souhlasili se zmrazením mezd, ale v kolektivní smlouvě jsme si dojednali, že v případě návratu do zisku a překročení plánu můžeme jednat o mimořádné prémii,“ vysvětlil šéf odborů ČD Cargo Radek Nekola, který současně působí i v dozorčí radě státního dopravce. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Priecestie v Dolnom Kubíne pripomína tankodrom

Chcel by som sa opýtať kedy, alebo či vôbec sa bude riešíť želežničné priecestie (blízko hl. žel. stanice v DK)? Pretože prechod cez toto priecestie je naozaj hrozné! Bojím sa, že si tam nechám náparavu a nie som jediný, je to hotový tankodrom.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

První vlak DB Schenker z Hamburku do Zhengzou

Logistická společnost DB Schenker vypravila na začátku září první nákladní vlak z Hamburku do Zhengzou v provincii Henan. Tato událost navazuje na provozování železničního spojení v opačném směru, které je v provozu od srpna 2013. Pravidelná železniční linka, která je v průměru o 20 dní rychlejší než námořní doprava, bude nyní sloužit více zákazníkům.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako postaviť pivovar pri železničnej zastávke

Posielam otázky týkajúce sa výstavby „Pivovaru u Medveďa“ pri železničnej zastávke Humenné mesto. Ako je to s touto stavbou?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Arriva Morava inovuje vozový park

Společnost Arriva Morava (dříve Veolia Transport Morava) si v rámci obnovy vozového parku letos pořídila 26 nových autobusů, do konce roku plánuje nákup dalších 20 vozidel. Jedná se o vozidla značky SOR a Iveco. Sedm autobusů (typu SOR CN 12) bylo pořízeno s finanční podporou z programu ROP Střední Morava, všechna ostatní vozidla si pořizuje dopravce jako vlastní investici. Do modernizace vozového parku investuje letos téměř 200 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK bude za Pendolino Českým dráham doplácať

Za české Pendolino, ktoré začne jazdiť od decembra z Prahy do Košíc a späť, bude náš štátny železničný dopravca doplácať tomu českému. Český rýchlovlak bude jazdiť z Prahy do Košíc raz denne. Pôjde cez Olomouc a Ostravu, na Slovensku bude pokračovať cez Žilinu a Poprad do Košíc.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chráněné skály ohrožují vlaky

V děčínské části Dolní Žleb začala stabilizace Žlebské jehly, která patří k významným skalním dominantám labského údolí. Správa železniční dopravní cesty ji původně chtěla odtěžit, protože ohrožovala projíždějící vlaky. Ochranáři tomu ale zabránili. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vysokorýchlostné vlaky chodia už pol storočia

Japonsko bolo prvou krajinou na svete, kde postavili železničnú trať určenú výhradne pre vysokorýchlostné vlaky. Tamojšia sieť vysokorýchlostných železníc šinkansen oslavuje 1. októbra svoje 50. narodeniny. Prvú trať, ktorá mala spojiť dve najväčšie japonské mestá – Tokio a Ósaku – začali stavať v roku 1959.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stovky nových autobusů DB budou z Vysokého Mýta

Vysokomýtský výrobce autobusů Iveco Czech Republic získal největší zakázku ve své historii. Pro německé dráhy Deutsche Bahn dodá až 710 nových autobusů. Smlouvu podepsali zástupci Iveco Bus se společností DB Regio Bus. Ta je dceřinou společností největšího evropského železničního dopravce, která provozuje především regionální autobusovou dopravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Opitý vodič „zaparkoval“ na koľajniciach

S ľahšími poraneniami vyviazol vodič dodávky, ktorý skončil na koľajniciach medzi obcou Medzibrodie nad Oravou a Bziny v okrese Dolný Kubín. Päťdesiatšesťročný šofér nafúkal 2,15 promile.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šinkanseny dnes slaví padesátiny

Japonský rychlovlak Šinkansen slaví v těchto dnech 50 let v provozu. Poprvé se jím Japonci svezli 1. října 1964 z Tokya do Osaky. Od té doby rychlovlak přepravil asi 10 miliard cestujících, a to až rychlostí 320 kilometrů za hodinu. Podle původních plánů měl být Šinkansen parní vlak. První plány na výstavbu vysokorychlostní páteční sítě se totiž objevily už ve 30. letech minulého století.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Osem štátov za lepšiu dopravu v oblasti Karpát

Lepšie cesty a modernejšia železničná doprava medzi štátmi karpatského dohovoru, to je jedným z cieľov Protokolu o trvalo udržateľnej doprave v Karpatoch. Spolu s predstaviteľmi ďalších siedmich štátov podpísal štátny tajomník ministerstva dopravy František Palko.

Celú správu nájdete na tejto stránke.