Dopravné správy

Nádraží nedáme, raději je zbouráme

Správa železnice plánuje v severozápadních Čechách zbourat až 31 objektů, jsou mezi nimi zastávky i nádraží. To se ale nelíbí některým radnicím. Například v Hranicích u Aše, kde už demolice začala, měli o budovu nádraží velký zájem. Více než sto let staré nádraží v Hranicích u Aše je přitom symbol nejzápadnější vlakové stanice v Česku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Islamisti plánujú útoky na metrá v Paríži a v USA

Extrémistická skupina Islamský štát plánuje teroristické útoky vo francúzskom Paríži ako aj vo viacerých mestách Spojených štátov. Tvrdí to nový iracký premiér Hajdar al-Abádí, ktorý sa pritom odvoláva na "dôveryhodné zdroje" z prostredia vlastných tajných služieb.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Města bojují proti sběrným surovcům po svém

Po odmítnutí zákazu výkupu kovového a papírového odpadu ve sběrnách, začínají města proti problému sběračů kovů bojovat sama. Příkladem je Ostrava, která připravuje podobnou vyhlášku jako Bohumín, Karviná, Orlová, Havířov nebo severočeský Chomutov. V těchto městech by měla od příštího roku platit pro občany povinnost odevzdávat odpad pouze zdarma ve sběrných dvorech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Aby do podjazdu nepretekala voda

Obrátil som sa na Vás ako na poslednú možnú záchranu kvalitne previesť položenie traťového zvršku ponad podjazd na Sihoť v Trenčíne. Chodím okolo stavby s veľkým záujmom, som už skoro 65 ročný rodák z Trenčína a samozrejme mi záleží ako bude celá stavba kvalitne prevedená. Žiaľ stretám sa s viacerými chybami, od značného predimenzovania projektu, čo by nebol až taký hriech, viem pochopiť prečo, cez projektové chyby až po konkrétne chyby v prevedení stavby.

Celú otázku aj odpoveď nájdete na tejto stránke.

Nový úsek pražského metra ve finiši

Pražský dopravní podnik (DPP) zahájil se zástupci města a firmy Skanska technické prohlídky na novém úseku trasy metra A z Dejvické do Motola. Při nich hledají drobné nedodělky a závady. Novinářům to [...] řekli generální ředitel DPP Jaroslav Ďuriš a Jaroslava Reidingerová ze stavební firmy Skanska. "Při prohlídkách se kontrolují v podstatě všechny technické parametry, tedy stav zařízení a jejich napojení mezi sebou," uvedla Reidingerová.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Maratónsky vláčik na miesto prvého štartu MMM

Košický maratón oslavuje 90 rokov od svojho prvého štartu z Turne nad Bodvou do Košíc. Aj preto Maratónsky klub a Klub historických koľajových vozidiel 4. októbra vypraví z košickej hlavnej stanice do Turne n. Bodvou mimoriadny historický vlak. Z miesta prvého štartu MMM, v Turni n. Bodvou, symbolicky vyštartujú retrobežci v dobovom športovom oblečení. Viac v priloženej tlačovej správe. A na plagáte akcie.

Co přinesl InnoTrans 2014

InnoTrans má za sebou osmnáct let a na berlínském výstavišti zabírá stále větší prostor. Venkovní exponáty letos obsadily přes 3,5 kilometru kolejí, veletrh přilákal zhruba 200 výrobců vlaků a dalších železničních technologií. Nebyla nouze ani o premiéry. Jako magnet působil především první exemplář rychlovlaku Frecciarossa 1000 určený italským drahám. Většinu plochy ovšem zaujímaly soupravy pro regionální a také městskou dopravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prvý elektrobus SOR je už v Košiciach

V noci z 25. na 26. septembra 2014 bol do areálu DPMK na Hornádskej ulici dovezený prvý elektrobus SOR EBN 10.5. Ide o prvý z pätice elektrobusov zo 127-kusovej dodávky nových autobusov SOR. Elektrobus SOR EBN 10.5 nie je v Košiciach úplnou novinkou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nebezpečná výjimka pro staré vagóny AWT

Vysoce hořlavý bílý fosfor putuje z Kazachstánu do Břeclavi v nevyhovujících vagonech. Ačkoli pro přepravu nebezpečných látek existují přísné směrnice, díky ministerské výjimce mohou staré sovětské vozy s fosforem jezdit přímo přes Přerov.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlakového lupiča z Maďarska chytili v Košiciach

Policajti dolapili muža, ktorý okrádal cestujúcich v IC vlakoch, kým stál vlak na košickej železničnej stanici. Takto si už dlhšie prilepšoval 51-ročný József z Maďarska. Cudzinec prišiel z maďarsko-rumunských hraníc na stanicu aj v stredu. Tentokrát sa jeho obeťou stal 55-ročný Kanaďan, železniční policajti zlodeja chytili priamo pri čine.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dvě výluky na tratích Olomouckého kraje

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) uskuteční v nadcházejících týdnech nepřetržité výluky v železniční dopravě na dvou tratích v Olomouckém kraji. Jedná se o trať 273 v úseku Senice na Hané - Litovel předměstí a trať 310 v úseku Hlubočky - Hrubá Voda. České dráhy budou pro své cestující zajišťovat náhradní autobusovou dopravu.

Od 29. září 2014 (7:10) do 24. října 2014 (15:00) proběhne výluka v úseku Senice na Hané - Litovel předměstí na trati 273 - Červenka - Prostějov (a zpět).

České dráhy po dobu výluky nahradí všechny vlaky ve vyloučeném úseku náhradní autobusovou dopravou vedenou přes obec Příkazy, kde bude umožněn přestup z autobusů náhradní dopravy do vlaků směr Olomouc. V Senici na Hané bude přestup do vlaků směr Prostějov. Osobní vlak Os 14057 nahradí autobusy v úseku Litovel předměstí – Drahanovice, vlak Os 14056 bude nahrazen autobusy v úseku Drahanovice - Červenka.

Upozorňujeme cestující, že ve stanici Litovel předměstí nebude zajištěna návaznost mezi autobusy náhradní dopravy a vlaky směr Červenka, výlukové autobusy pokračují z Litovle předměstí až do stanice Červenka. Ve stanici Červenka nejsou zajištěny přípoje od výlukových autobusů.

Při nutnosti včasného příjezdu do cílové stanice, zejména při přestupech na vlaky dálkové dopravy, doporučujeme zvolit dřívější spoj, případně využít náhradní autobusovou dopravu přes Příkazy a přestupovat na olomouckém hlavním nádraží.

Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy:
Litovel předměstí: před nádražní budovou
Myslechovice: na hlavní silnici, zastávka BUS ''Myslechovice, křiž''
Cholina: zastávka BUS"Cholina, nám"
Odrlice: v obci Odrlice zastávka "BUS rest.'' | Senice na Hané zastávka: zastávka BUS '' Dubčany, rozc.''
Příkazy: zastávka BUS ''Příkazy, žel.st.'' | Senice na Hané: před nádražní budovou
Náměšť na Hané: (pouze pro vlaky Os 14056 a 14057) u železničního přejezdu
Drahanovice: (pouze pro vlaky Os 14056 a 14057) před nádražní budovou
Litovel město: zastávka BUS na ul. Dukelská (pouze pro výstup u spojů směr Červenka)
Litovel: zastávka BUS ''Litovel, Papcel'' (pouze pro výstup u spojů směr Červenka)
Červenka: před nádražní budovou

Od 1. října 2014 (7:30) do 15. října 2014 (13:50) proběhne výluka v úseku Hlubočky - Hrubá Voda na trati 310 - Olomouc - Opava východ (a zpět).

Po dobu výluky budou všechny osobní vlaky nahrazeny ve vyloučeném úseku autobusovou dopravou. Všechny rychlíky nahradí autobusy v úseku Olomouc - Hrubá Voda a opačně.

Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy:
Olomouc hl. n.: ulice Táborská, u východu z nového podchodu
Hlubočky Mariánské Údolí: zastávka BUS "Hlubočky, Mariánské údolí, MORA"
Hlubočky: před nádražní budovou
Hrubá Voda zastávka: u žel. přejezdu
Hrubá Voda: před nádražní budovou

České dráhy se omlouvají všem cestujícím za komplikace způsobené výlukami SŽDC.

Váhostavu hrozí bankrot

Okresný súd Bratislava I začal voči stavebnej spoločnosti Váhostav - SK, a. s. konkurzné konanie. Vyhovel tak firme Energy Pro, ktorá navrhla vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka. Informoval o tom v stredu denník SME s odvolaním sa na web Finstat.sk. Váhostav Juraja Širokého podľa novín nedokáže platiť dlhy, ocitol sa preto v konkurznom konaní a hrozí mu vyhlásenie bankrotu. Ak firma rýchlo nesplatí dlhy, súd ju nechá zbankrotovať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stanovisko ČD k „soutěži“ o linku Most - Plzeň

České dráhy na rozdíl od konkurenční Arrivy plní podmínky zadané Ministerstvem dopravy na provoz linky. Připravovaná vozidla Českých drah přitom nabídnou vyšší komfort a celkový rozsah služeb než vozidla Arrivy. Právě zadání služby Arrivě by znamenalo krok zpět a zhoršení služeb, kdy by dnešní vlaky upravené pro komfortní cestování i zdravotně postižených, vozíčkářů, nahradily soupravy bariérové.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

Bezplatná knižnica na prešovskej stanici

Netradičnou aktivitou sa začal tohoročný deviaty knižničný festival Prešov číta rád. Priamo v priestoroch železničnej stanice, v čakárni na poschodí, vznikla nová, bezplatná pobočka knižnice. Ide o otvorenú samoobslužnú knižnicu, kde si cestujúci môžu vybrať ktorýkoľvek titul, prečítať a zase vrátiť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kraj nepřeje tramvaji mezi Libercem a Jabloncem

Snížit výdaje na meziměstskou tramvajovou linku chce napřesrok Liberecký kraj. Důsledkem tak může být omezení provozu tramvají mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Liberec přitom letos trať nákladně rekonstruuje. Proti záměru kraje se ale zvedl velký odpor.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na berlínskom veľtrhu je vyše 20 firiem zo SR

Vyše 20 firiem zo Slovenska sa zúčastňuje na veľtrhu dopravnej a koľajovej techniky InnoTrans Berlin, ktorý sa koná v týchto dňoch v Berlíne. Účasť slovenských vystavovateľov zorganizovala Slovensko-nemecka obchodná a priemyselná komora (SNOPK). Okrem iných sa na veľtrhu zúčastňujú AVOKOV – Asociácia výrobcov a opravcov koľajových vozidiel, Zvolen, Elektrokarbon, a.s., Topoľčany, ELV Produkt, a.s., Senec, EmTest, a.s., Žilina, EVPU, a.s., Nová Dubnica, Tatravagónka Poprad, Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s., Bratislava, Železničné opravovne a strojárne Zvolen, a.s., Zvolen a ďalší.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jihlava stále čeká na novou linku trolejbusů

Nejpozději letos měly být ve Vrchlického ulici v Jihlavě natažené dráty trolejového vedení. A v příštím roce se po ulici, která vede od Domu zdraví kolem nemocnice a sídla záchranky novou jihlavskou zástavbou, už měly prohánět trolejbusy na nově vedené lince B.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Brusel prešetruje podozrivé tendre ŽSR

To, že chce štát umožniť cestovať vlakom aj rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu má aj tienisté stránky. Obrovské tendre, ktoré na zrýchlenie železničných tratí uzatvárali Železnice SR, preverujú v Bruseli už mesiace. Európsky úrad boja proti podvodom sľubuje, že čoskoro bude jasné, čo si o nich myslí a či preto môžeme prísť o stovky miliónov eur.

Celú (platenú) správu nájdete na tejto stránke.

Stovky kamionů nahradí obnovená vlečka

Stovky kamionů, které vozí do areálu bývalého uranového odkaliště u Mydlovar na Budějovicku sanační materiál, by měly ze silnice zmizet. Ministerstvo průmyslu a obchodu chce, aby se doprava alespoň zčásti přesunula na železnici na nepoužívanou vlečku. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štát ponuku RegioJetu nahradiť ZSSK nezamietol

Kompletné prebratie dopravy na najlukratívnejšej železničnej trati medzi Bratislavou a Košicami súkromným prepravcom RegioJet je stále v hre. Obe zainteresované strany popreli v stredu medializovanú informáciu, že by štát ponuku dopravcu zamietol.

Celú správu nájdete na tejto stránke.