Dopravné správy

Cestujících vlakem ubylo, ale ujedou víc kilometrů

Postupný růst počtu cestujících na železnici se v prvním pololetí zastavil. Lidé ale vlaky cestují na delší vzdálenosti. Mírný meziroční pokles zaznamenala i linková autobusová doprava. Vyplývá to ze statistik zveřejněných ministerstvem dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet oslavuje tretie narodeniny

Súkromný železničný dopravca RegioJet oslavuje tretie narodeniny. Za doterajšie pôsobenie prepravil na trati Praha - Ostrava - Žilina cez 4,5 milióna cestujúcich. Vlakmi RegioJet (v Českej republike a na Slovensku) cestovalo za tri roky viac ako 9 miliónov osôb. Presne 26. septembra 2014 uplynuli tri roky, odkedy rozbehol svoje pôsobenie súkromný železničný prepravca - spoločnosť RegioJet, člen STUDENT AGENCY holdingu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na jižní Moravě přibývají RegioPanteři

Moderní vlaky RegioPanter v posledních měsících postupně nahrazují starší soupravy. Na jižní Moravě jezdí v regionální dopravě už tři soupravy, v říjnu přijde do provozu čtvrtý. Do ledna jich budou mít České dráhy (ČD) pro linku z Březové nad Svitavou přes Brno do Křenovic rovnou sedm.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Konflikt na Ukrajine zasiahol aj ruské železnice

Konflikt na Ukrajine vážne zasiahol ruské aj ukrajinské železnice. Obe spoločnosti však naďalej spolupracujú. A ruské železnice priamo pocítili aj dôsledky sankcií, ktoré obmedzili ruským bankám prístup na západné finančné trhy. Vyhlásil dnes pre agentúru RIA Novosti šéf ruských železníc Vladimir Jakunin.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mezi Semily a Železným Brodem nepojedou vlaky

Oprava galerie na jednom ze čtyř Říkovských tunelů, které jsou technickou památkou, uzavře na měsíc železniční úsek mezi Semily a Železným Brodem na hlavní trati z Liberce do Hradce Králové. Místo vlaků budou cestující vozit autobusy. Výluka potrvá od 1. do 30. října ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Žilina mení cestovné poriadky

V stredu 1. októbra 2014 vstúpia do platnosti zmeny v cestovných poriadkoch, ktoré vzišli z návrhov cestujúcich.
Cieľom zmien je predovšetkým: zlepšenie nadväzností medzi linkami; skrátenie času čakania na spoje; zabezpečenie dopravy do priemyselnej zóny počas víkendu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD testují sedačky do rychlíkového RegioPantera

České dráhy a společnost Borcad nyní ve východních Čechách na lince Pardubice - Hradec Králové - Jaroměř testují nové sedačky typu Genio, které budou instalovány do nových rychlíkových souprav odvozených od jednotek RegioPanter. Cestující si mohou nové sedačky vyzkoušet až do 19. října 2014 a vyjádřit se k nim v anketě připravenou výrobcem.

Podrobnosti o zkouškách nových sedaček naleznete v přiložené tiskové zprávě[...] Tento typ sedaček bude dodán také pro vlaky v Rakousku a v Německu.

ZSSK chce nakúpiť nové rušne za 72 miliónov

Štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) hľadá dodávateľa na nákup šiestich nových rušňov. Súčasťou zákazky má byť aj možnosť uplatnenia si opcie na maximálne 10 kusov nových rušňov. Celkovú hodnotu dodávky odhadujú železničiari na 72 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kauza ČD Cargo a logistický areál v Lovosicích

Vedení státního nákladního železničního dopravce ČD Cargo hodlá koupit za miliardu korun vysoce ztrátovou halu v Lovosicích. Po dobách rozprodejů svého majetku je to nezvykle velká investice. U vzniku smlouvy na nevýhodný pronájem přitom kdysi byl jeho současný šéf.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z histórie električky do Karlovej Vsi

Karlova Ves, kedysi vinohradnícka obec, ležala v minulosti v tesnom susedstve západnej hranice mesta Bratislavy. Obyvatelia tejto obce spočiatku dochádzali za prácou alebo na trhy do Bratislavy pešo, alebo konskými povozmi. V dvadsiatych rokoch 20. storočia začali medzi Bratislavou a blízkymi obcami cestujúcich voziť prvé súkromné autobusy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Špatný stav kolejí ničí ČD vlaky i reputaci

Špatný stav železničních tratí nutí České dráhy, aby jejich vlaky po kolejích jezdily leckde jen desetikilometrovou rychlostí. V některých úsecích už dopravce dokonce rezignoval a pro pasažéry raději posílá autobusy. Správa železniční dopravní cesty má problém udržovat nejen lokálky, ale i hojně využívané trasy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jančurova firma zneužila svoj monopol

Autobusový dopravca Student Agency zneužil svoje dominantné postavenie na autobusovej linke Praha-Brno a musí zaplatiť pokutu 5,154 milióna Kč (186.929 eur). Krajský súd v Brne tak svojím rozsudkom potvrdil rozhodnutie protimonopolného úradu z roku 2011.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ani švýcarské dráhy nejsou dokonalé

Otřesný suchý záchod ve Francii, pozdní hlášení a odpadky ve Švýcarsku. Ale i záchodky v milionářském sídle Antibes na Francouzské riviéře a jinde ve světě. Čtenář serveru Lidovky.cz přináší pohled na zahraniční nádraží. A zdá se, že ta česká nejsou ta nejhorší.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vagónovú dcéru ZSSK Cargo vyhrali Švajčiari

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s. (ZSSK Cargo) by za prenájom tristo nákladných vozňov na osem rokov mala zaplatiť firme Axbenet, a. s. z Trnavy menej ako pôvodne predpokladanú cenu 18,71 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Krkonošské metro“ zůstává jen snem

Sdružení obcí Jilemnicko vystoupilo ze společenství, které mělo za cíl zvelebit skomírající trať z Martinic do Rokytnice nad Jizerou. A to především proto, že plány na přidání zastávek, vlakových spojů i prodloužení kolejí až k parkovištím lanovky na Lysou horu zůstávají stále jen na papíře. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava kúpi ďalších 50 autobusov

Mestské zastupiteľstvo schválilo na svojom septembrovom zasadnutí návrh na nákup ďalších 50 nových autobusov pre Dopravný podnik Bratislava. Obnovu vozidlového parku DPB prostredníctvom prvých 50 nových autobusov schválili mestskí poslanci už v decembri 2013.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Auto s kmotrovskou značkou blokovalo tramvaje

Řidič bílého mercedesu s kmotrovskou značkou pořádně naštval cestující, kteří po poledni jeli tramvají přes pražskou Letnou. V ulici Milady Horákové mezi zastávkami Letenské náměstí - Kamenická zaparkoval tak, že nemohly jezdit tramvaje. Dopravní podnik musel zavést náhradní autobusovou dopravu. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

EÚ uvoľnila Slovensku platby na dopravné projekty

Platby z Európskej komisie na dopravné projekty sa obnovia po kontrolnom audite, ktorý nenašiel v kontrolných systémoch Operačného programu Doprava (OPD) žiadne pochybenia. Ako vo štvrtok informovalo ministerstvo dopravy, kontrolný audit potvrdil predchádzajúci výsledok kontroly z roku 2013, keďže audit OPD za posledné dva roky vykazuje minimálnu chybovosť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Automobilka v Kvasinách pomůže železnici

Automobilka Škoda Auto plánuje do závodu v Kvasinách v příštích letech investovat asi 450 milionů eur (asi 13 miliard korun). Plánuje také přijmout 1 500 nových zaměstnanců. V rámci oslav 80 let od zahájení výroby vozů v Kvasinách to řekl člen představenstva Škody Auto pro výrobu Michael Oeljeklaus.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hroziaci konkurz a.s. Váhostav a ŽSR

Dobrý deň prajem, mám na Vás opäť niekoľko otázok. Určite ste postrehli, že spoločnosti Váhostav hrozí konkurz. Preto by ma zaujímalo, či táto spoločnosť (Váhostav SK, a.s.) pre Vás momentálne robí nejaké práce a ak áno, čo by ste robili v prípade, že by išla do konkurzu? Nahradili by ste ju cez tender alebo ako to môžete riešiť?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.