Dopravné správy

Cestující chválí pražskou MHD

Pozitivní vysvědčení dali cestující pražské MHD. Tři čtvrtiny pasažérů, kteří alespoň jednou týdně využijí pražské spoje, jsou s přepravou v metropoli spokojeny. Pozitivně hodnotí především přesnost spojů, profesionalitu řidičů nebo technický stav vozidel.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Priame vlakové spojenie medzi Čínou a Poľskom

Nové vlakové spojenie povedie severným koridorom Transsibírskej magistrály a končiť bude v intermodálnom hube DHL vo Varšave. DHL tak doplní už existujúce linky z Číny do Európy. Po severnej trase magistrály totiž funguje preprava jednovozňových zásielok zo Šanghaja, po západnom čínskom koridore zase spája Európu s Áziou linka z Čcheng-tu cez Kazachstan.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančura neuspěl s linkou Plzeň - Klatovy

Autobusový dopravce Student Agency definitivně opustil plán provozovat linku z Plzně do Klatov. Plzeňský kraj mu totiž vydal licenci s omezením, že nesmí jezdit ve stejný čas jako dotované vlaky. Dopravce se odvolal k ministerstvu dopravy, avšak neuspěl. Zažádal proto o zrušení již vydané licence, uvedla ředitelka autobusové dopravy Ivana Kašická.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jančura a otváranie železničného trhu

O prevádzkovanie osobnej vlakovej dopravy vo verejnom záujme v Českej republike sa okrem štátnych Českých dráh budú môcť uchádzať aj súkromní prepravcovia. Ako v stredu informoval súkromný vlakový dopravca RegioJet, postup liberalizácie osobnej železničnej dopravy, ktorý v pondelok schválila česká vláda na návrh ministra dopravy Antonína Prachařa, obsahuje plán súťaží na prvý balík dotovaných liniek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Plzeňský kraj zruší spoje na sedmi tratích

Plzeňský kraj zruší na sedmi železničních tratích několik nevytížených spojů. Počítá s tím nový jízdní řád, který začne platit 14. prosince. Cestující si tak budou muset zvykat na náhradní autobusovou dopravu. Jiné spoje se ale naopak zrychlí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavou jazdí 6 nových trolejbusov

K novým trolejbusom, ktoré už v rámci bratislavskej MHD jazdia, pribudne oddnes ďalších šesť kĺbových. Nasadené budú na linky, na ktorých už takýto typ trolejbusov jazdí. Nové trolejbusy budú nízkopodlažné, klimatizované, s kamerovým či informačným systémom a časť z nich bude vybavená dieselovým agregátom, preto budú môcť jazdiť aj bez trolejového vedenia. Vďaka modernému elektrickému pohonu by mali byť aj úspornejšie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

CZ LOKO zítra představí v Berlíně dvě novinky

Zítra začíná v Berlíně veletrh InnoTrans, nejprestižnější evropská výstava dopravních technologií. Akciová společnost CZ LOKO na ní představí a uvede na trh dvě absolutní novinky - dvounápravové dieselelektrické lokomotivy 794.001 pro tratě s rozchodem 1 435 mm (na snímku) a TME3 – 020 pro rozchod 1 520 mm.

 

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Liek na dopravu v Bratislave: zapojiť nevyužité trate

Nezávislý kandidát na primátora hlavného mesta Ivo Nesrovnal tvrdí, že v Bratislave sú desiatky kilometrov železničných tratí, ktoré nie sú využívané. Na podobné projekty by pritom podľa jeho slov boli peniaze.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Liberecko-jablonecký DP vstoupil do 21. století

Cestující v městské hromadné dopravě v Liberci budou mít jako první v Česku možnost platit za jízdenky ve voze bezkontaktní platební kartou. Nový systém, podobný těm, které používají k odbavení cestujících v Londýně nebo Chicagu, představil [...] Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou u příležitosti dne otevřených dveří.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bude mať Bratislava mestskú železnicu?

Nezávislý kandidát na primátora Bratislavy Ivo Nesrovnal chce v prípade zvolenia začať využívať na prepravu ľudí koľajovú dopravu. "Na území Bratislavy je až 80 kilometrov železničných tratí, ktoré sú nevyužívané na prepravu ľudí," povedal Nesrovnal.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Liberec nechce Jančurovy autobusy v centru

Magistrát v Liberci chce vystrkat autobusy Student Agency z centra města. Úředníci odboru dopravy po společnosti požadují, aby její vozy přestaly zajíždět na terminál MHD ve Fügnerově ulici, kde vystupují a nastupují čtyři pětiny všech cestujících. Autobusy prý ještě víc zatěžují už tak hustý provoz ve středu města.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nepovolený prechod cez koľaje zabíja

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o informácie k pripravovanej reportáži o nehodách na nepovolenom prechode cez koľaje v Humennom - stávajú sa tu časté nehody. Potrebovala by som nejaké štatistiky za posledné roky - koľko ľudí tu prišlo o život, akým pričinením... Chceme hlavne poukázať na nebezpečenstvo prechodu, ktorým si ľudia zvyknú skracovať cestu zo sídliska 3 cez koľaje.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Havlíčkův Brod plánuje lanovku

Radnice v Havlíčkově Brodě nechala vypracovat studii, jak by se mohl modernizovat lyžařský areál na vrchu Vysoká. Podle dokumentu by se mohl rozrůst na čtyři sjezdovky, tři vleky a lanovku. Stal by se největším lyžařským centrem ve středu republiky. Jeho vybudování by ale stálo přes 100 milionů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električka ako transfúzna stanica

Darcov krvi nikdy nie je dosť, a preto sa transfúzna stanica rozhodla vyjsť za ľuďmi do ulíc. Aby sa darovanie najvzácnejšej tekutiny stalo aj malou atrakciou, lekári vítali dobrodincov v odstavenej električke na bratislavskom Štúrovom námestí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brněnské výstaviště se chystá na MSV 2014

Největší průmyslový veletrh ve středoevropském regionu letos proběhne od 29. září do 3. října. Zájem o účast je podle pořadatelů vyšší než v minulém roce. Vystavovatelé, kteří loni odjížděli velmi spokojeni, letos rozšiřují své expozice a avizují řadu novinek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Práce na Starom moste obnovili

Po takmer trojmesačnej prestávke [...] robotníci začali s búraním pilierov Starého mosta v Bratislave. Práce stáli pre podozrenie, že v Dunaji by sa mohli nachádzať nevybuchnuté bomby ešte z druhej svetovej vojny. Špecialisti, ktorí skúmali dno Dunaja, síce v rieke podozrivé predmety našli, tie by však neboli podľa nich nebezpečné.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škodovka s Alstomem usiluje o zakázku snů

Plzeňská Škoda Transportation usiluje spolu s francouzským koncernem Alstom o dodávku 80 elektrických vlaků do Německa za tři miliardy eur, tedy zhruba 82 miliard korun. V hodnotě kontraktu jsou vozidla plus 30letý kompletní servis strojů. Projekt je pro plzeňské strojírny aktuálně nejdůležitější. Do konce roku podají nabídky tři až čtyři firmy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nemecký „Jančura“ podľahol konkurencii

Prvá väčšia dopravná spoločnosť v Nemecku končí. Podľa informácií novín Berliner Zeitung z trhu čoskoro odíde frankfurtský prevádzkovateľ diaľkových autobusových liniek City2City. Firma informácie novín potvrdila, prevádzku plánuje zastaviť v polovici októbra. Zákazníkom, ktorí majú kúpený lístok na neskorší termín, sľubuje vrátiť plnú zaplatenú sumu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na Vysočinu se vrátí zrušené rychlíky

Na Vysočinu se s novým jízdním řádem platným od prosince vrátí rychlík mezi Havlíčkovým Brodem a Brnem. Ranní rychlík vyjíždějící z Brodu v 05:03 objedná ministerstvo dopravy společně s párovým rychlíkem, který se bude na Vysočinu vracet ve 20:20 z Brna. Kraj nechá na tyto rychlíky navázat příjezdy a odjezdy osobních vlaků ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Keď protihluková stena hluk zvyšuje

Chcem Vás požiadať o informáciu, ako postupovať v nasledujúcom prípade: Som obyvateľ bytového domu Trenčín Pred Poľom 21 a výstavbou železničnej rýchlotrate a protihlukovaj bariéry (ktorá je jej súčasťou) sa nám enormne zvýšila hladina hlučnosti. Hluk z prechádzajúcich vlakov a idúcich automobilou sa odráža od protihlukovaj bariéry do okien bytovky. Na odstránenie uvedeného problému by bolo vhodné zabezpečiť výstavbu presklenej protihlukovaj bariéry medzi 4 prúdovou cestou a našou bytovkou.

Celú otázku a odpoveď nájdete na tejto stránke.