Dopravné správy

Plán otevírání železničního trhu schválen

Vláda schválila harmonogram otevírání železničního trhu konkurenčním dopravcům. [...] O první dálkovou trať by se mělo začít soutěžit už letos na podzim. Celkem hodlá ministerstvo dopravy do konce roku 2020 nabídnout v soutěžích šest rychlíkových tras.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Európsky týždeň mobility bude aj v Prešove

V dňoch od 16. do 22. septembra 2014 sa uskutoční už tradičné podujatie Európsky týždeň mobility (ETM), do ktorého sa predbežne zapojí 1596 miest z 37 krajín sveta. 13. ročník ETM je zameraný na prehodnotenie vnímania verejného priestoru v mestách a jeho heslom je "Naše ulice, naša voľba". Jeho cieľom je podnietiť u ľudí záujem vytvárať mestá také, v akých by chceli žiť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vykolejení zastavilo trať mezi Chlumcem a Osekem

V neděli večer vykolejil u Převýšova na Královéhradecku nákladní vlak naložený uhlím. Mimo koleje se dostalo patnáct vagonů, dva se převrátily na bok. Nikdo nebyl zraněn. S odklízením se začalo v pondělí ráno, výluky na trati budou trvat zhruba týden.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet ponúkol štátu lacnejšie rýchliky

Súkromný dopravca RegioJet sa v uplynulých dňoch obrátil listom na predstaviteľov vlády Slovenskej republiky s ponukou na prevádzkovanie rýchlikov medzi Bratislavou a Košicami v súčasnom nezmenenom rozsahu, pri zníženej dotačnej náročnosti pre štát a zachovaní regulovaného cestovného. Očakávaný pozitívny prínos zmeny v podobe zvýšeného komfortu a väčšej pridanej hodnoty potvrdili aj nezávislí odborníci na železničnú osobnú dopravu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z trati Hostašovice – Nový Jičín bude cyklostezka

Na návrh ministra dopravy Antonína Prachaře schválila vláda prodej zrušené a povodněmi poničené regionální dráhy Hostašovice – Nový Jičín. Jedná se o již nevyužívaný a nepotřebný majetek Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Na místě původní dráhy bude cyklostezka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prevádzka jednotiek s naklápaním na tratiach ŽSR

Dobrý den, v souvislosti s myšlenkou ČD nasadit na trasu Praha - Košice jednotky řady 680 bych se chtěl zeptat prosím na následující:
- probíhají nějaká jednání mezi ČD a ŽSR o případné možnosti přidání dalších tras - pokud by se tedy jednalo o dodatečné spoje / trasy oproti dosud objednaným? Pokud by naopak jednotky měly být nasazeny na již dříve plánováné spoje Praha - Košice, probíhají nějaká jednání o případné možnosti úpravy jejich tras - pokud by tedy ovšem ČD o nějakých změnách uvažovaly (např. pro jiné dynamické vlastnosti oproti lokomotivou tažené soupravě)?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Hra o brněnské hlavní nádraží skončila?

Ani Krajský soud v Brně nevyhlásí referendum o poloze brněnského nádraží. Soud [...] odmítl návrh přípravného výboru, který žádal vyhlášení referenda v termínu komunálních voleb. Soud odmítl žalobu aktivistů s tím, že návrh na vyhlášení referenda soudem podali předčasně. Aktivisté totiž napadli fakt, že zastupitelstvo se otázkou vyhlášení referenda nezabývalo hned den po předložení dodatečné vlny podpisů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na košickej rýchlodráhe bude výluka

Z dôvodu pravidelnej údržby električkovej rýchlodráhy a rekonštrukcie vedenia bude od 16. septembra do 11. októbra 2014 prebiehať výluka električkovej dopravy na rýchlodráhe. Výluka bude prebieať v týchto dňoch a časoch uvedených v správe na tejto stránke.

LEO Express přišel o jednu z pěti jednotek

Soukromý železniční dopravce Leo Express musí na pár dnů omezit svůj provoz. V sobotu večer totiž po srážce s autem na Novojičínsku přišel dočasně o jednu ze svých pěti souprav. Už v neděli kvůli tomu musel zrušit dva spoje, další budou následovat i v příštích dnech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Únia chce dať 11,9 mld. eur na koridory

Európska komisia vo štvrtok vyzvala členské štáty, aby navrhli projekty na využitie 11,9 mld. eur z finančných prostriedkov Európskej únie na zlepšenie európskych dopravných spojení. Je to zatiaľ najväčšie jednorazové množstvo finančných prostriedkov EÚ určených na dopravnú infraštruktúru.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Od prosince přibude dvacítka rychlíků ČD

Od prosincového nového jízdního řádu pojede v Česku o dvacítku víc dálkových vlaků než dosud. Podle objednávky ministerstva dopravy budou obnoveny některé dříve zrušené rychlíky, další vyjedou nově. Zrušeny budou dva noční vlaky Excelsior mezi Chebem a Košicemi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizáciu považskej trate sprevádzajú problémy

Modernizácia železničnej trate v Trenčianskom kraji spôsobuje niektorým menším obciam problémy. Napríklad v Košeci vznikla stavba za 6 miliónov eur, o ktorú sa bude musieť starať obec. Preto žiada od železníc, aby jej na údržbu prispeli. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD prohrály soud s ministerstvem dopravy

České dráhy prohrávají s ministerstvem dopravy nula jedna. Městský soud v Praze totiž zamítl první ze dvou žalob, kterou na svého majitele dráhy podaly kvůli vydání citlivých čísel konkurenci. Údaje o dotacích a nákladech na jednotlivé tratě si na ministerstvu vyžádal podnikatel Radim Jančura, majitel konkurenčního RegioJetu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Fico oslávil 20. výročie ŽOS Trnava

Ani nie mesiac po inšpekcii na trnavskom futbalovom štadióne rekonštruovanom aj zo štátnych peňazí zavítal predseda vlády na oslavy 20. výročia Poórovej firmy ŽOS Trnava, ktorá sa špecializuje na opravy železničných vagónov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet se vnucuje slovenské vládě

Český soukromý železniční dopravce RegioJet by chtěl na slovenském hlavním tahu z Bratislavy do Košic převzít osobní rychlíkovou dopravu, kterou na trati nyní zajišťuje státní dopravce ZSSK Slovensko. Majitel holdingu Student Agency Radim Jančura, do kterého RegioJet patří, se už obrátil na slovenského premiéra.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Košice požiada o príspevok na trolejbusy

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK), a. s., plánuje predložiť žiadosť o nenávratný finančný príspevok na projekt s názvom Obnova vozidlového parku trolejbusov v Košiciach. Ako dnes na rokovaní Mestského zastupiteľstva v Košiciach povedal viceprimátor mesta Ján Jakubov, po neúspešnom prvom kole sa DPMK opätovne uchádza o príspevok na nákup troch kusov trolejbusov v celkovej hodnote 1,89 milióna eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Žluté vlaky vyjedou do Košic dřív a za hubičku

Cestující na trase mezi Prahou a Košicemi čeká už od poloviny října výrazné zlevnění jízdenek. Za dva měsíce na trasu vyjede soukromý dopravce RegioJet. Podle očekávání nástup konkurence povede k nižším cenám pro cestující. „Máme volné vozy, proto jsme se rozhodli vyjet dříve,“ prohlásil šéf společnosti RegioJet Radim Jančura. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

O modernizácií železničnej trate Žilina – Košice

V roku 2011 rozširovali na štvorprúdovku cestu z centra Popradu smerom na Kežmarok. Zostalo tam jedno hluché miesto. Je ním železničný most - viadukt. V tomto mieste sa cesta zbieha do dvoch pruhov, vznikol lievik. Slovenská správa ciest v roku 2011 tvrdila, že je pripravená cestu rozšíriť aj pod viaduktom, no čakajú, kým železnice most upravia.

Otázky a odpovede nájdete na tejto stránke.

Protesty spasily vlaky a zastávky na Plzeňsku

Vlna protestů se letos zvedla proti návrhu nového železničního řádu pro Plzeňský kraj. A nakonec přinesla i úspěch. Některé spoje, které měly být zrušeny, budou jezdit dál. Asi největší emoce vyvolal plán na zrušení zastávek v Pavlovicích a Ošelíně na Tachovsku. I ty zůstanou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mimoriadne vlaky na púť do Šaštína

Možnosť priameho spojenia pre stovky veriacich ponúka Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pri príležitosti konania Slávnosti Sedembolestnej Panny Márie, kedy vypraví mimoriadne vlaky na Národnú púť do Šaštína.
Všetky mimoriadne vlaky v pondelok 15. septembra 2014 budú časovo prispôsobené tak, aby prišli do Šaštína v najvhodnejšom čase pred začiatkom hlavnej slávnostnej pontifikálnej omše so začiatkom o 10.30 h.

Celú správu nájdete na tejto stránke.