Dopravné správy

SŽDC zbuduje centrální dispečink pro Čechy

Asi 14 miliard korun si vyžádá vznik pražského centrálního dispečinku pro 2200 kilometrů železničních tratí v Čechách. Musí se třeba natáhnout optické kabely či zajistit kamery na tratích. Správa železniční dopravní cesty už zahájila tendry, dispečink má začít fungovat za dva roky, řekl deníku E15 její mluvčí Marek Illiaš.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kauza košických trolejbusov

Po nedávnom zmarenom tendri na nákup trolejbusov spustil Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) ďalší. V tom neúspešnom hodlal kúpiť za takmer 2,14 milióna eur 4 vozidlá (jedno za asi 503-tisíc eur). V aktuálnom tendri sa podľa oznámenia o vyhlásení verejného obstarávania uvádza maximálna cena 1,68 milióna za tri trolejbusy (jeden za asi 560-tisíc, teda asi o 60-tisíc viac).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD railjety pózovaly

České dráhy "zaparkovaly" v neděli nad ránem všech svých pět dosud dodaných railjetů vedle sebe. Na seřaďovacím nádraží v pražské Michli tak bylo poprvé možné spatřit kompletní flotilu nejmodernějších vlaků ve službách Drah.
Zatím poslední pátý railjet Českých drah přijel do Prahy ve středu 3. září. Flotila railjetů je tak téměř kompletní. Poslední dvě soupravy jsou již ve vídeňské továrně Siemens ve výrobě a Dráhy je převezmou letos v říjnu a v listopadu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK aj RegioJet ponúknu detské vagóny

Cestovanie rodín s malými deťmi sa má vo vlakoch podstatne zlepšiť. Kým teraz majú rodičia s deťmi v niektorých vlakoch prednostné kupé, kde však nie je pre deti v podstate nič, od decembra to bude inak. Detské vagóny budú súčasťou štátnych rýchlikov a zrýchlených vlakov na trasách medzi Bratislavou a Zvolenom, Zvolenom a Košicami a Zvolenom a Žilinou. Súkromný český dopravca RegioJet nasadí detské vozne do svojich vlakov InterCity.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Společnost ČD Cargo získala zpět přepravu Škodovek

Železniční dopravce ČD Cargo uspěl ve výběrovém řízení na zajištění přeprav automobilů Škoda z výrobního závodu v Mladé Boleslavi do Polska, konkrétně do distribučního centra ve městě Swarzędz nedaleko Poznaně. Je to úspěch o to větší, že tyto přepravy v předchozích 12 měsících realizoval dopravce AWT.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na železnici pribúda pokusov o samovraždu

Železnice Slovenskej republiky zaznamenali v priebehu prvého polroka 2014 vysoký počet samovrážd a pokusov o samovraždu. Z celkového počtu usmrtených osôb 53 bolo 20 prípadov, kedy si osoby siahli na život sami. To síce predstavuje oproti I. polroku 2013 pokles o 4 prípady, avšak stále ide o alarmujúce číslo. Ťažké zranenia utrpelo 28 osôb, z toho ŽSR evidovali až 6 pokusov o samovraždu. V I. polroku 2013 bolo ťažko zranených 20 osôb, 1 osoba sa pokúsila o samovraždu, to znamená, že v roku 2014 sa toto číslo zvýšilo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ve Varech je volebním tématem Dolní nádraží

Při pohledu z Prahy bývá nejmenší krajské město republiky spojováno s lázeňstvím, ruskojazyčnými nápisy a rudým kobercem před Thermalem. Blížící se komunální volby ovšem spíše rozhodne to, jak se kandidáti postaví k problematickým operačním fondům a prostoru Dolního nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dva dni bezplatnej MHD v Spišskej Novej Vsi

V roku 2014 sa už aj mesto Spišská Nová Ves zapojí do akcie európsky týždeň mobility. V rámci tejto akcie bude cestovanie na všetkých linkách mestskej hromadnej dopravy v Spišskej Novej Vsi (vrátane linky 4 do Smižian) v dňoch 16. a 19.9.2014 bezplatné.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cestující štvou ujíždějící přípoje v Pardubicích

Přestože tzv. optimalizace veřejné dopravy, která vzbudila velké rozhořčení u cestujících a obcí v Pardubickém kraji, je nadobro minulostí, lidé stále nejsou spokojeni. Kraj po poslední úpravě jízdních řádů viní z téhož, z čeho dříve vinili společnost OREDO – přestaly navazovat přípoje a prodloužily se cestovní časy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

České dráhy zaznamenali v 1. polroku zisk

Čistý zisk českej štátnej spoločnosti za prvých 6 mesiacov 2014 dosiahol 158 miliónov Kč (5,7 milióna eur). V rovnakom období vlani ČD zaznamenali stratu 510 miliónov Kč a strata za celý rok 2013 dosiahla takmer 2 miliardy Kč. Hlavnými dôvodmi zlepšenia v 1. polroku 2014 sú podľa šéfa ČD Daniela Kurucza zvýšenie výnosov v osobnej doprave a prevádzkové úspory.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP Praha si od města půjčí 2 mld na metro

Praha dočasně poskytne dopravnímu podniku dvě miliardy korun na stavbu prodloužení metra A do Motola. Rozhodla o tom rada města. Podnik čeká na poslední tranši z jedenáctimiliardového úvěru od Evropské investiční banky (EIB). Banka 2,5 miliardy korun uvolní až po rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který prověřuje zakázky týkající se stavby metra. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Budúcnosť dopravy v meste dvoch kontinentov

Istanbul má 13,3 mil. obyvateľov. Je kultúrnym aj ekonomickým centrom Turecka. Zo severu na juh je dlhé 45 km, z východu na západ až 165 km. Každý deň cestuje medzi Európou a Áziou 1,1 mil. ľudí. Vlastníctvo automobilu je stále pomerne nízke: 145 áut na 1000 obyvateľov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na dopravní stavby má jít napřesrok 94,4 mld

Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) požaduje pro financování staveb a údržby dopravní infrastruktury v příštím roce 94,4 miliardy korun. Ve srovnání s loňskem jde o výrazné navýšení prostředků, se kterými by měl SFDI hospodařit. Letos měl k dispozici 71 miliard korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nová trolejbusová trať DPB v prevádzke od zajtra

Od 8. septembra 2014 bude do prevádzky uvedený nový úsek trolejbusovej trate na Trenčianskej ulici. Linky 207 a 209 budú predĺžené z doterajšej konečnej Ružová dolina po Trenčianskej ulici až po novú konečnú zastávku Mliekárenská, situovanú pri supermarkete LIDL neďaleko Bajkalskej ulice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet zrušil snídaně a zmenšil porce

Soukromý železniční dopravce RegioJet přestal nabízet svým zákazníkům v ranních vlacích možnost speciálního snídaňového menu. Úpravami prošlo i palubní menu: některá jídla jsou za stejnou cenu menší. I přesto je však nabídka jídla na palubě často levnější než v obchodech či restauracích. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prvý vlak od ústia Labe na breh Žltej rieky

Spoločnosť DB Schenker v spolupráci s mestom Zhengzhou a prístavom v Zhengzhou, vypravila prvý nákladný vlak z Hamburgu do hlavného mesta stredočínskej provincie Henan. Oficiálny pokyn na štart vlaku dali symbolicky predstavitelia DB Schenker, Karl-Friedrich Rausch, poradca mesta Hamburg pre oblasť ekonomiky a inovácii, Bernd Egert a guvernér provincie Henan Xie Fuzhan.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak ČD ušetřily 332 milionů

České dráhy se v prvním pololetí vynořily ze ztráty. Za elektřinu a naftu ušetřil státní dopravce 332 milionů korun. Šéf Daniel Kurucz Lidovkám.cz popsal, že se firmě soutěžemi podařilo získat lepší cenu za naftu a elektřinu, ale pomohlo i úspornější topení v depech či šetrnější jízda strojvůdců.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Eurokľúč snáď prenikne aj na ŽSR

Zdravotne ťažko postihnutí pacienti by mohli mať už aj na Slovensku jednoduchší prístup k bezbariérovým toaletám či výťahom a dvíhacím plošinám. Umožniť im to má medzinárodný projekt Eurokľúč, ktorý roky funguje v mnohých európskych krajinách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

WC na Masarykově nádraží je lépe minout

Další zastávka: záchodky na pražském Masarykově nádraží. Upřímně, tohle místo by člověk nejraději minul. Nejen, že se člověk bojí vstoupit, nejhorší je omračující zápach. A když se cestující odváží vykonat potřebu, nastoupí fáze přemýšlení: opravdu má člověk za tohle platit?

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a štúdia realizovateľnosti širokorozchodnej

Dobrý deň, v súvislosti s tendrom na štúdiu realizovateľnosti širokorozchodnej železnice by som chcel poprosiť o zodpovedania niekoľkých otázok za ŽSR ako jedného zo štyroch zakladateľov spoločného podniku Breitspur.
Ako hodnotíte výsledok tendra, kde zvíťazilo konzorcium Bernard-Obermayer-Valbek s cenou necelých 6 miliónov eur?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.