Dopravné správy

Úspěch Arrivy na mostecké trati hatí toalety

O průlomu alternativního dopravce na české rychlíkové linky zřejmě rozhodne „maličkost“ v podobě toalet. Konkrétně jde o trať Plzeň–Most, o kterou se perou České dráhy a firma Arriva. Ta sice přispěchala na ministerstvo dopravy s výhodnější nabídkou než ČD, bude se ale muset vypořádat s požadavkem úřadu na bezbariérovou přepravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lanovka na Lomnický štít sa zastaví

Lanovka zo Skalnatého plesa na Lomnický Štít nebude premávať od 22. septembra do 3. októbra premávať. Po trinástich rokoch na nej vymenia ťažné lano. Riaditeľ lanových dráh Vysoké Tatry – Tatranská Lomnica Ján Slamený ubezpečil, že výmena potrvá maximálne dvanásť dní.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SNCF plánuje Orient Express 21. století

Francouzská železniční společnost SNCF plánuje obrodu legendárního vlaku. Orient Express 21. století by mohl spatřit světlo světa do pěti až deseti let. „Takový projekt vyžaduje dost času. Každá obroda velkých značek si žádá čas,“ uvedl Patrick Ropert, šéf pobočky Orient Express, kterou nedávno SNCF založila.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Privatizácia ZSSK Cargo viazne

Aby štátne železničné Cargo neskrachovalo a neostali po ňom dlhy za približne 350 miliónov eur, vláda Roberta Fica sa pokúsila niektoré časti firmy vrátane vagónov privatizovať. V júni už štát oznamoval, že našiel firmu, ktorá odkúpi majoritu v dcérskej firme Carga, do ktorej sa vyčlení vyše 12-­tisíc vagónov. Víťazom súťaže sa stala švajčiarska spoločnosť AAE.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

EU hledá smysluplné dopravní projekty

Členské země Evropské unie mohou nyní začít navrhovat projekty ke zlepšení evropského dopravního spojení, na jejichž realizaci bude využito celkem 11,9 miliardy eur (přes 333 miliard Kč) z evropských peněz. Novinářům to řekl eurokomisař pro dopravu Siim Kallas. Je to největší jednorázová částka, jakou kdy unie na podporu dopravní infrastruktury vyčlenila.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Strach z nefunkčného PZZ pri Trenčíne

Mnohokrát sa mi stalo v mieste môjho bydliska pri prejazde železničného prejazdu, že závory neboli spustené, dokonca nefungovalo svetelné upozornenie. Keďže ide o chronický problém a nechcem aby som ja, niekto z mojej rodiny či komunity sa "stretol" s IC vlakom, rýchlikom ani osobným vlakom na nedostatočne výstražnom prejazde, hľadal som na vašich stránkach email, telefón, akýkoľvek kontakt na nahlasovanie takýchto závažných a potencionalne veľmi nebezpečných porúch.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Šéf Českých drah má důvody k radosti

České dráhy dluží za nové vlaky obrovské peníze, ale na zákazníky zabírají. Moderní soupravy výrazně pomohly k tomu, že dopravce zvýšil v prvním půlroce tržby za jízdenky o 137 milionů. O další nové vlaky se ucházejí hejtmani ze tří krajů, říká pro Lidovky.cz generální ředitel ČD Daniel Kurucz.

Rozhovor najdete na této stránce.

Pendolino spojí Prahu s Košicami

Slovensko získa historicky najrýchlejšie priame vlakové spojenie východného Slovenska – Košíc a Tatier s českou metropolou Prahou. Nový priamy vlak pôjde takmer o hodinu rýchlejšie ako súčasný vlak vďaka nasadeniu českého rýchlovlaku pendolino. Zavádzajú ho spoločne Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a České dráhy (CD). Súprava je majetkom ČD.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Karosy B731 v pražské MHD skončily

Pražský dopravní podnik v pátek vyřadil z provozu posledních pět autobusů Karosa B731. Tento typ autobusů vozil Pražany od roku 1982. Z garáží dopravce značka Karosa nezmizí, ve vozovém parku zůstávají pozdější modely, převážně modernizované řady 900 vyráběné v letech 1996 až 2006.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet, LEO Express a ČD v novom GVD ŽSR

Prosím Vás o vyjadrenie k otázkam: RegioJet dnes informoval, že požiadal ŽSR o zavedenie jedného páru vlakov IC z Prahy cez Žilinu až do Košíc a späť už od polovice októbra. Pôvodne plánoval toto spojenie predĺžiť do Košíc až od 14. decembra.

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Ministr chystá změny na vrcholu ČD

České dráhy budou mít po více než roce nejméně čtyři členy představenstva. Rozšíření ze stávajících tří na pět prosazuje ministr dopravy Antonín Prachař. Do vedení státního dopravce míří lidovec Antonín Tesařík. Prachař chce prosadit na nejbližším jednání řídícího výboru Českých drah změnu stanov, která počítá s čtyřčlenným představenstvem. Dosud má představenstvo tři členy. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Petržalka má nové P+R parkovisko, ale ...

Hlavné mesto zriadilo v areáli petržalského výstaviska Incheba nové záchytné parkovisko typu Park+Ride. Strážené parkovisko s kapacitou do 3000 vozidiel je otvorené non-stop po celý týždeň. Parkovisko pre osobné vozidlá bude k dispozícii aj počas konania podujatí v Inchebe. Hodina parkovania na tomto parkovisku stojí 0,50 €.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Preventivní vlak zastaví v Praze a Břeclavi

Úspěšný projekt Českých drah „Preventivní vlak bezpečné železnice“ pokračuje v letošním roce podzimní částí. Jízda vlaku začala dnes na nádraží Praha-Bubny, kde bude souprava k dispozici do čtvrtka 18. září. Ve středu 24. září zastaví vlak na dvoudenní návštěvu v Břeclavi. Preventivní vlak je postaven na netradičním způsobu komunikace s mladými lidmi, která se při uplynulých ročnících Preventivního vlaku velmi osvědčila.

Návštěvníci vlaku z řad starších žáků základních škol a středoškoláků vidí přímo v prostředí železnice, jak končí zbytečná rizika spojená s nerozvážným hazardem, frajerstvím nebo nepozorností. Od roku 2007 Preventivním vlakem prošlo přes 10 tisíc žáků a studentů ve 27 městech České republiky.

Preventivní vlak vypravují společně České dráhy, ČD Cargo, Správa železniční dopravní cesty, Drážní inspekce, BESIP Ministerstva dopravy a Policie ČR.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.

Študentské linky v Košiciach štartujú 21.9.2014

V súvislosti so začiatkom nového akademického roka na vysokých školách bude od nedele 21. septembra 2014 obnovená premávka študentských liniek 5 a 57 zo Staničného námestia k internátom na Medickej, Boženy Němcovej a Jedlíkovej. Podrobnejšie informácie o dňoch premávky týchto liniek a nadväznosti odchodov na prichádzajúce vlaky nájdete v tejto správe.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jihočeši se mohou těšit na modernější železnici

Skoro dvě miliardy korun investuje v tomto a příštím roce Správa železniční dopravní cesty do trati mezi Českými Budějovicemi, Českým Krumlovem a Volary. Jedna cesta se urychlí o 25 minut. Cestující se však nyní musí připravit na řadu výluk.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zľavy na železnici budú mať neželané dôsledky

Navrhované zľavy na železnici totiž môžu mať za následok rušenie autobusových liniek. Autobusy pokrývajú 85 % potrieb cestovania v regiónoch, preto je návrhom vlády diskriminovaná väčšia časť populácie dochádzajúcej za prácou. Rušením autobusových spojov by sa najmä ľuďom, ktorí žijú alebo pracujú na miestach, kam vlak nechodí, zhoršila doprava do súčasného zamestnania, ale aj dostupnosť k novým pracovným príležitostiam.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co ukáže InnoTrans 2014

Bezpečná, efektivní a udržitelná – to jsou klíčové aspekty moderní železniční dopravy. Ve dnech 23. až 26. září se světový železniční průmysl sejde v Berlíně, aby zde na tradičním veletrhu InnoTrans 2014 představil svá inovativní vozidla pro potřeby mobility dneška a blízké budoucnosti. Největším lákadlem budou vozidla vystavená na venkovní ploše na celkem 3500 metrech kolejí. A ztratit se zde nechtějí ani čeští výrobci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Európsky týždeň začína v Nitre zajtra

V dňoch od 16. do 22. septembra 2014 sa uskutoční už tradičné podujatie Európsky týždeň mobility (ETM), do ktorého sa predbežne zapojí 1596 miest z 37 krajín sveta. 13. ročník ETM je zameraný na prehodnotenie vnímania verejného priestoru v mestách a jeho heslom je "Naše ulice, naša voľba". Jeho cieľom je podnietiť u ľudí záujem vytvárať mestá také, v akých by chceli žiť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha chce novou linku metra - za cizí peníze

Plánovaná stavba nové trasy metra D z Písnice až do stanice Náměstí Míru vyjde na 60 miliard korun. Práce na stavbě prvního úseku by mohly začít v roce 2017. Na Žofínském fóru to řekl primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Praha podle něj není schopna tak velkou stavbu zaplatit sama. Pomoci musí stát, uvedl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK kúpi 17 nových vozňov pre Bratislavu a okolie

Štátny osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) chystá nákup 17 nových vozňov, ktoré by mali premávať v Bratislave a okolí. O pripravovanej súťaži už firma informovala vo vestníku verejného obstarávania a vozne budú zrejme dodané v priebehu roku 2015.

Celú správu nájdete na tejto stránke.