Dopravné správy

Unikátní kavárna „Káva s párou“ má úspěch

V Litoměřicích vznikla unikátní stylová kavárna. Její majitelé, manželé Jana a Miroslav Plíhalovi, ji zřídili v budově bývalého nádraží, kterou kvůli tomu koupili. K podniku nazvanému Káva s párou jako tahák dokonce postavili patnáctitunovou parní lokomotivu 3625 Krauss München z roku 1897.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Revitalizácia žst. Trenčín mešká

Dobrý deň, s rýchlo postupujúcimi prácami na stanici v Trenčíne nám pribúda otázok od občanov, ako to bude s budovou stanice. Ak si dobre spomínam, súťaž na jej modernizáciu vyhrala spoločnosť SIRS. Nemali už s tým niečo začať robiť? Sú majiteľom budovy stanice ešte ŽSR? Ako je postavená zmluva na rekonštrukciu stanice?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Nové zastávky přilákaly nové cestující

Teprve minulý týden otevřely České dráhy pět nových zastávek v obcích západně od Prahy a už musely kvůli přeplněnosti ranních spojů přidávat vagony. Vlaky projíždějící novými stanicemi v Rudné, Chýni, Jinočanech a Hostivici přepravily za první školní týden třináct tisíc cestujících.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP mesta Košice sa dostal medzi elitu

Dopravný podnik mesta Košice sa dostal medzi elitu. V medzinárodnom ratingovom hodnotení získal najvyššie hodnotenie AAA. Na Slovensku ho tento rok dostalo len 4,9 % firiem. Ide o elitné spoločnosti, ktoré nemajú evidované žiadne dlhy a včas si plnia svoje záväzky a povinnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Unikátnímu nádraží na lokálce hrozí zkáza

Souboru původních železničních objektů na regionální trati do Martinic v Krkonoších hrozí zánik. Pokud nebudou stavby a zařízení nádraží v Martinicích v Krkonoších zapsány do seznamu technických památek, vznikne tu další unifikované nádraží se zámkovou dlažbou a aseptickou čekárnou. Původní budovy budou vyklizeny chátrat a pustnout, až jednoho dne spadnou jako tolik jim podobných.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Európsky týždeň mobility v Bratislave

V dňoch od 16. do 22. septembra 2014 sa uskutoční už tradičné podujatie Európsky týždeň mobility (ETM), do ktorého sa predbežne zapojí 1203 miest z 37 krajín sveta. 13. ročník ETM je zameraný na prehodnotenie vnímania verejného priestoru v mestách a jeho heslom je "Naše ulice, naša voľba".

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České Velenice čekají na elektrizaci, zatím marně

Do poloviny 90. let bývaly České Velenice významnou železniční křižovatkou. Dnes toto období připomíná jen obrovská prázdná budova, ke které jednou za dvě hodiny přijedou regionální vlaky ze tří stran. K tomu, aby se sem opět vrátily dálkové expresy, by Velenice potřebovaly moderní elektrizovanou trať směrem na Třeboň a Veselí nad Lužnicí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obnovenie dopravy na trati Brezno - Tisovec

Žiadam vás o informáciu týkajúcu sa obnovenia dopravy na trati z Brezna do Tisovca. Aká dlhá bola výluka a aké boli jej dôvody? Bude doprava na tejto trati sčasti slúžiť aj počas uzávierky cesty I/72 pre jej rekonštrukciu?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Referendum o brněnském nádraží v říjnu nebude

Krajský soud v Brně zamítl žalobu občanské aliance Referendum 2014, která usiluje o lidové hlasování o poloze brněnského vlakového nádraží. Soud potvrdil výrok magistrátu, podle kterého měl návrh na vyhlášení plebiscitu nedostatky. Město rozhodnutí přivítalo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 36. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v uplynulom týždni 3 smrteľné prípady zrážky vlaku s civilnou osobou. Prvý prípad sa stal na trati Poriadie – Papraď, druhý na trati Humenné – Udavské, v oboch prípadoch išlo o osobu mužského pohlavia. Na trati Veľký Šariš – Prešov vlak zrazil a usmrtil ženu, pričom išlo o samovraždu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České republice ujel (vysokorychlostní) vlak

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Francie prohlásil, že by si přál, aby rychlovlaky TGV jezdily z Paříže až do Prahy. Podle experta na železniční dopravu Petra Šlegra Česko s vysokorychlostními tratěmi zaspalo. „U nás bylo rozhodnutí místo vysokorychlostních tratí opravovat koridory na rychlost 70 až 160 kilometrů v hodině a přitom ta oprava koridorů stála někdy až 60 procent z ceny nové tratě,“ míní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vodičiak ako cestovný lístok bratislavskej MHD

Počas tohtoročného Európskeho týždňa mobility budú môcť vodiči automobilov využívať denné linky MHD v Bratislave bezplatne. Ako cestovný lístok im bude slúžiť platný vodičský preukaz vydaný v ktoromkoľvek štáte EÚ. Bezplatná preprava za vyššie uvedenej podmienky bude možná len na denných linkách MHD v rámci mesta Bratislava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva linku Čelákovice – Praha - Benešov vzdala

Nová železniční linka na trase Čelákovice – Praha – Benešov se prozatím neotevře. Středočeský kraj odmítl kompenzovat ztráty a linku se tak podle dopravce Arriva, který o ni požádal, nevyplatí provozovat. Praha by přitom linku uvítala.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Predĺženie širokorozchodnej očami expertov

Predĺženie širokorozchodnej železnice z Košíc do Viedne má patriť k projektom, ktoré vytvoria hospodárske prepojenia území medzi Tichým a Atlantickým oceánom. Z pohľadu Slovenska je zaujímavé, ak sa dosiahne vybudovanie kombinovaného terminálu s prístupom k Dunaju, a tak, aby sa dosiahlo prekladanie kontajnerovej dopravy na našom území v smere sever-juh.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šumavská lokálka se dočkala opravy

Správa železniční dopravní cesty [...] slavnostně zahájila revitalizaci šumavské lokálky z Českých Budějovic do Volar. Trať číslo 194 České Budějovice – Český Krumlov – Černá v Pošumaví – Černý Kříž – Volary o délce 94 kilometrů čeká částečná rekonstrukce železničního svršku a spodku, modernizace sdělovacího a zabezpečovacího zařízení a hlavně zvýšení traťové rychlosti.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

„Ministrom dopravy“ EÚ bude Slovák

Slovenský zástupca v Európskej komisii Maroš Šefčovič získal v budúcej exekutíve EÚ ekonomicky zaujímavý rezort. Podľa TASR bude Šefčovič v najbližších piatich rokoch zodpovedať v únii za rezort dopravy, kde vďaka novej organizačnej štruktúre bude mať na starosti aj vesmírnu agendu, ktorá doteraz patrila pod komisára pre podnikanie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zvláštními vlaky ČD do historie i za vínem

V sobotu 13. září vypraví České dráhy v rámci Oslavanských historických slavností parní vlak z Brna do Ivančic a Oslavan a také z Oslavan a Ivančic do Střelic. Ve vlaku bude zařazen vůz pro jízdní kola s přepravou zdarma. Návštěvníci se mohou vydat na projížďku nádherným krajem údolí řek Oslavy a Jihlavy. Pro milovníky vína vypravují o víkendu České dráhy tradiční Mikulovský expres. Vedle výborného vína láká vinobraní bohatým kulturním programem, připraveny jsou koncerty, lidová hudba, jarmark, šermíři. Pro cestu vlakem a návštěvu pátečního i sobotního programu platí permanentka za výhodnou cenu.

Podrobnosti včetně jízdních řádů najdete v přiložené tiskové zprávě.

ŽSR a širokorozchodná trať

Dobrý deň, v súvislosti s tendrom na štúdiu realizovateľnosti širokorozchodnej železnice by som chcel poprosiť o zodpovedania niekoľkých otázok za ŽSR ako jedného zo štyroch zakladateľov spoločného podniku Breitspur. Ako hodnotíte výsledok tendra, kde zvíťazilo konzorcium Bernard-Obermayer-Valbek s cenou necelých 6 miliónov eur? 

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Pendolino spojí od prosince Prahu a Košice

České dráhy (ČD) a Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) se dohodly na společném provozu rychlovlaků SC Pendolino na lince Praha - Olomouc - Ostrava - Žilina - Poprad-Tatry - Košice. Tento spoj nabídne téměř o hodinu kratší cestovní čas než současný vlak EC/Ex Košičan. Nové přibližně 7,5 hodiny trvající spojení bude historicky nejrychlejším spojem mezi Prahou a východním Slovenskem a také nejrychlejším spojem mezi všemi vlaky, včetně konkurenčních spojů.

ČD a ZSSK připravily i další vylepšení dopravy mezi oběma státy, například nový vlak mezi Ostravou a Žilinou nebo mezi Prahou a Bratislavou.

Podrobnosti ke změnám dopravy mezi ČR a Slovenskem naleznete v příloze.

Slovenskí kamionisti zasa protestujú

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) nie je spokojná s návrhom zmeny dane z motorových vozidiel. Takzvaná cestná daň zostane podľa autodopravcov aj naďalej neštandardná a spôsobí odlev podnikateľov do iných krajín. "Slovensko príde o milióny, ktoré sa mu už nikdy nevrátia," vyhlásila UNAS vo svojom dnešnom stanovisku. O návrhu vládneho zákona o dani z motorových vozidiel bude parlament rokovať na septembrovej schôdzi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.