Dopravné správy

ČD potřebují nový zdroj vedlejších příjmů

České dráhy musí objevit v příštích dvou letech nový zdroj příjmů, který jim bude vylepšovat hospodaření. Během dvou let totiž skončí éra rozprodejů nemovitostí, které každý rok posilovaly účty státní společnosti zhruba půlmiliardou korun. Dráhy tak dále nebudou mít co prodávat. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo prinesie boj dopravcov o trať do Košíc

Český súkromný vlakový dopravca Leo Express potvrdil, že spojenie z Prahy do Košíc začne prevádzkovať 14. decembra tohto roku. Pôjde o jeden pár spojov namiesto pôvodne plánovaných dvoch párov denne, pričom vlak z Košíc bude nočný s ranným príchodom do Prahy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Utratily se stovky milard a není ani metr nové trati

Pokud se má v České republice zrychlit výstavba dopravní infrastruktury, je nutné především uzákonit tak zvané integrované povolení, které v sobě skloubí jak územní rozhodnutí, tak stavební povolení, tak i posouzení stavby na životní prostředí. „Pokud ho nebudeme mít, tak je úplně jedno, který ministr tady sedí, riziko nevyčerpání peněz z evropských dotací nikdy neklesne,“ říká ministr dopravy Antonín Prachař.

Rozhovor najdete na této stránce.

Čo ponúka Deň otvorených dverí ARRIVA Nitra

Pár dní pred Dňom otvorených dverí v ARRIVA NITRA a.s. vám prinášame podrobný program akcie. Prezentácia MHD ako modernej ekologickej formy dopravy, zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Petice je na nic, přesun nádraží není projekt Brna

Iniciátoři referenda doufají, že rozhodnutí veřejnosti zaváže magistrát k renovaci stávajícího nádraží. Náměstek primátora Robert Kotzian (ODS) má ale jiný názor. "Jsem přesvědčen, že referendum nemůže nic podstatného ovlivnit, protože přestavba železničního uzlu není projektem města, ale je to projekt státu a státních orgánů, které nejsou vázány rozhodnutím v místním referendu," varoval Kotzian.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žilina oslávi 20. výročie zavedenia trolejbusov

DPMŽ pri príležitosti 20. narodenín žilinskej trolejbusovej dopravy usporiada v sobotu 13. septembra 2014 v trolejbusovej vozovni na Kvačalovej ulici vo štvrti Závodie deň otvorených dverí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet se chlubí zvýšením tržeb, zisk ale tají

Provozovatel žlutých vlakových souprav Regiojet uzavřel první půlrok s výrazně lepšími výsledky než loni. Tržby se zvýšily o 41,3 procenta na 240,1 milionu korun. Zlepšení přičítá dopravce navýšení kapacity a přílivu cestujících. Zisk firma nezveřejnila.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR nakúpia IT za 28,8 milióna eur

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) hľadajú firmu na dodávku technológií. Ich cenu odhadujú na 28,8 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) a zákazka má byť na obdobie štyroch rokov. O vyhlásení súťaže informovali vo vestníku verejného obstarávania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bolo by zaujímavé vedieť, prečo si autor tejto správy predstavuje pod pojmom technológie iba tie informačné (čo však vyplýva až z textu).

Z kolejiště musel zmizet model Ještědu

Království železnic má problém. Model vysílače Ještěd měl být jedním z velkých lákadel nové expozice, těď ho však zakrývá papírová krabice. „Oni měli mít licenci, ale nepožádali o ni,“ tvrdí Ivana Hubáčková, dědička autorských práv na známou českou památku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Panoptikum v bratislavskej MHD

Žijú podobným životom ako my, cestujú MHD, ale nie sú ako my. Možno by chceli zapadnúť, ale nedarí sa im to. Indivíduá v bratislavskej MHD majú svoje najtajnejšiu základňu na Facebooku!

FOTO najvýstrednejších čudákov, akí v bratislavskej MHD kedy boli nájdete na tejto stránke.

Krutý příběh umírání v pardubické nádražní hale

Hala pardubického nádraží se na začátku týdne stala dějištěm tragické události. Dusící se sedmasedmdesátiletý muž čekal dlouhé minuty na pomoc. Když konečně dorazila, bylo už pozdě. Senior zemřel v nemocnici.
Zatímco starý muž na lavičce pomalu ztrácel vědomí, na nádraží panoval ruch.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žilinčania sa môžu vyjadriť k zmenám v MHD

DPMŽ núka cestujúcim možnosť vyjadriť súhlasné alebo nesúhlasné stanovisko k 39 návrhom zmien cestovných poriadkov. Využiť ju môžete do 9. septembra 2014 prostredníctvom elektronického formulára. Pre čo najväčšiu objektivitu je dôležité vyjadriť sa nielen k zmenám, ku ktorým máte záporný postoj, ale aj k tým, ku ktorým máte postoj kladný.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ústecká MHD přejde na čipové karty

Dopravní podnik v Ústí nad Labem připravuje radikální změnu ve způsobu placení jízdného. Společně s radnicí hodlá pro cestující zřídit elektronický odbavovací systém, který postupně nahradí klasické papírové jízdenky a časové kupony.

Celou zprávu najdete na této stránce.

LEO Express chystá svoj štart na trati Praha - Košice

Český súkromný vlakový dopravca Leo Express, a. s. potvrdil, že spojenie z Prahy do Košíc začne prevádzkovať 14. decembra tohto roku. Pôjde o jeden pár spojov namiesto pôvodne plánovaných dvoch párov denne, pričom vlak z Košíc bude nočný s ranným príchodom do Prahy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Hornický skanzen ve Stříbře získal lokomotivu

Figuríny horníků ozvláštnily expozici ve štole Prokop v hornickém skanzenu ve Stříbře na Tachovsku. K vidění je zde také důlní technika, kterou v minulosti horníci používali při dobývání stříbrné rudy. Zájemci mohou navštívit i průzkumnou štolu, která dříve sloužila jako sklad trhavin. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Neexistujúce míny zdržali práce na Starom moste

S búraním pilierov bratislavského Starého mosta začne zhotoviteľ 17. septembra. Najprv začnú búrať pilier číslo 3 a potom budú práce pokračovať podľa schváleného harmonogramu prác. Zhotoviteľ môže v prácach na Starom moste pokračovať po dvojmesačnej prestávke, ktorú spôsobilo podozrenie na možné nevybuchnuté bomby z druhej svetovej vojny pod hladinou Dunaja.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V okolí Prahy přibyla pětice železničních zastávek

Ve čtyřech obcích u Prahy přibyly železniční zastávky. Se začátkem školního roku je možné cestovat na smíchovské nádraží z centra Rudné a Jinočan a s přestupem na hostivickém nádraží až do centra metropole také z Chýně a dvou nových zastávek v samotné Hostivici. S výjimkou Podbaby, kde se otevřela nová zastávka již v pátek, jsou to první nové železniční zastávky v systému pražské příměstské dopravy po čtyřech letech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Redakce VLAKY.NET chystá z otevření nových zastávek vlastní reportáž, která vyjde ve čtvrtek.

Vtáctvo vraj ohrozuje výstavbu koridoru

Prepáčte chcem sa len spýtať na takú mierne nezvyčajnú záležitosť. Počul som, že v niektorých prípadoch prác napríklad na železničnom moste v Trenčíne sa pracovníci stretávajú častým výskytom vtáctva. Zdržiavajú sa na žeriavoch alebo pracovných plochách mosta a podobne, rovnako aj na iných pracovných úsekoch.

Celú otázku aj odpoveď nájdete na tejto stránke.

Osobní i nákladní doprava ČD v zisku

Zásadní meziroční zlepšení vykázala za prvních šest měsíců letošního roku Skupina České dráhy. Podle mezinárodních účetních standardů (IFRS) vylepšila svůj hospodářský výsledek o 668 milionů korun a dosáhla čistého zisku ve výši 158 milionů korun. Lépe si vedly všechny společnosti Skupiny ČD. „V prvních šesti měsících jsme hodně šetřili,“ vysvětluje jeden z důvodů pozitivního trendu předseda Představenstva ČD, a. s., Daniel Kurucz. „Řádově jde o stovky milionů korun, kterými jsme dokázali částečně kompenzovat růst vstupů. Pomáhají nám efektivnější nákupy energií a materiálů, stejně jako snižování režijních či osobních nákladů. Naopak jsme dali více peněz do údržby vozidel.“

O 304 milionů korun lepší výsledek hospodaření vykázal v pololetí segment nákladní dopravy. Čistý zisk společnosti ČD Cargo tak dosáhl podle mezinárodních účetních standardů hodnoty 540 milionů korun. Pozitivně se na hospodářském výsledku projevují především v loňském roce realizovaná restrukturalizační a další úsporná opatření, která přinesla významné úspory provozních nákladů v řádech stovek milionů Kč.

Více informací najdete v tiskových zprávách skupiny České dráhy a společnosti ČD Cargo

Vlakom do Mníchova na Oktoberfest 2014

Poďte na jeden z najznámejších a najpopulárnejších pivných festivalov v Európe, na Októberfest 2014 v Mníchove. Cesta tam a späť vlakom ZSSK s jednodňovým pobytom v centre diania pivného sviatku vyjde len 159 €. Ochutnajte veľkú ľudovú zábavu vo veľkokapacitných pivárňach či priamo na ulici, no najmä obrovské „krígle“ obľúbeného bavorského piva.

celú ponuku nájdete na tejto stránke.