Dopravné správy

SŽDC otevře šest nových vlakových zastávek

Správa železniční dopravní cesty otevírá v blízkém okolí Prahy šest nových vlakových zastávek v jednom týdnu, mění se i jízdní řády.

V pátek 29. srpna začnou zastavovat vlaky na nové vlakové zastávce Praha-Podbaba, kde vznikne dlouho očekávaný přestupní terminál z vlaku na tramvaje a autobusy. Den před tím přestane cestujícím sloužit původní nádraží v Bubenči.

Od 1. září pak začnou zastavovat vlaky i na pěti nových vlakových zastávkách v oblasti Rudné a Hostivice (Rudná zastávka, Chýně, Jinočany, Hostivice-Sadová a Hostivice-U hřbitova) a v souvislosti s tím se zcela změní jízdní řády na tratích Praha – Rudná u Prahy – Beroun a Praha-Smíchov Na Knížecí – Hostivice – Rudná. SŽDC a Středočeský kraj tu společně investovali desítky milionů korun.

„Pevně věříme, že právě projekt těchto příměstských zastávek se může stát klíčovým faktorem pro to, aby se železnice stala zajímavou alternativou i pro tisíce cestujících, kteří dosud dojížděli za prací do hlavního města osobními vozy,“ řekl při slavnostním představení nových zastávek generální ředitel SŽDC Pavel Surý. „Věřím totiž, že pokud někdo tento způsob dopravy vyzkouší a objeví cestování bez čekání v přecpaných ulicích a stání v každodenních kolonách, pak kouzlu dráhy jistě propadne stejně, jako jsem mu už kdysi propadl já,“ dodal s úsměvem Surý.

Podrobnosti v tiskové zprávě.

Detská železnica oslavuje narodeniny

Košická detská historická železnica vás pozýva stráviť posledný prázdninový víkend v Čermeli. Bohatý program je pripravený na 29. augusta i 1. septembra, kedy si pripomenieme naše výročie. Vlak prepadnú zbojníci, sokoliari predvedú svoje umenie, o bezpečnosť sa postarajú policajti a ich štvornohí spoločníci. Podrobnosti nájdete v priloženej tlačovej správe. Tešíme sa na vás.

Soukromí ve vlaku? Zapomeňte!

Ženy si dámská kupé ve vlacích oblíbily. Vedle většího pocitu bezpečí se jim líbí to, že si mezi sebou mohou probrat věci, které by před muži nevytáhly, či že mohou v soukromí kojit. S postupnou výměnou starých dělených vagónů za velkoprostorové vozy však klasická i ženská kupé z českých kolejí zmizí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rakúšania chcú urýchliť predĺženie širokorozchodnej

Rakúsky denník Die Presse na svojom portáli v piatok (22. 8.) uviedol, že manažéri železníc už roky diskutujú o predĺžení trasy z ruského ďalekovýchodného Vladivostoku do Viedne, aby sa vytvorili podmienky na rýchlejšiu prepravu tovarov z Ázie do Európy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lehké metro v Karlsruhe razí dcera Metrostavu

Rakouská společnost BeMo Tunnelling (BeMo), kterou loni v červenci koupila skupina Metrostav, staví v německém Karlsruhe lehké metro. Na projektu se podílí i další firmy ze skupiny. Hodnotu zakázky společnost nezveřejnila. Podle internetových stránek projektu by mělo vybudování tunelu pro tramvaje vyjít na 486 až 579 milionů eur (13,5 až 16,1 miliardy korun).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košický DP omladzuje park autobusov

Donedávna pestrý vozidlový park autobusov sa pomaly stáva minulosťou. Od začiatku roka 2014, vďaka dodávke nových autobusov SOR, už v košickej MHD dojazdili kompletné typové rady autobusov Karosa B 732(.NGS), B 741, C 744, Ikarusy 415 a 435, autobusy Novoplan C 12.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražský DP má na krku novou žalobu

Pražský dopravní podnik čelí žalobě, kterou na něj podala poradenská společnost BNV consulting. Podnik odmítá uhradit závazky, které mu plynou ze smluv uzavřených minulým vedením. Jde o zakázku za zhruba deset milionů korun. Firma BNV consulting byla v minulosti známá napojením nejen na DPP, ale i na pražský magistrát. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet žiada zdvojkoľajnenie „svojej“ trate

Železničná trať medzi Bratislavou a Dunajskou Stredou by si zaslúžila vybudovanie druhej koľaje. Myslí si to súkromný dopravca RegioJet, ktorý na tejto trase vypravuje vlaky s dotáciou od štátu. Ministerstvo dopravy však nad takýmto krokom momentálne neuvažuje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přesun žst. Brno hl.n. se řeší už přes 100 let

Za týden se aktivistům z občanské aliance Referendum 2014 podařilo získat necelou polovinu ze šesti tisíců podpisů, které jim chybí k tomu, aby dosáhli vyhlášení referenda o přestavbě železničního uzlu v Brně. V termínu petici sice podepsalo celkem 21 tisíc lidí, magistrát při přezkumu ale vyhodnotil třetinu podpisů jako neplatnou, a sdružení tak nepřesáhlo hranici nutnou pro vypsání referenda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava opravuje električkové trate

Okrem veľkých rekonštrukcií električkových tratí v Dúbravke a na Hlavnú stanicu, ktoré sa začali v priebehu letných prázdnin, bratislavský dopravný podnik opravil aj niekoľko menších úsekov tratí na všetkých radiálach. Vďaka opravám ubudlo niekoľko dlhodobých rýchlostných obmedzení pre električky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mezi Klatovy a Železnou Rudou opět jezdí vlaky

Z Klatov do Železné Rudy opět jezdí vlaky. Po většinu prázdnin museli turisté cestovat do srdce Šumavy náhradním autobusem, protože Správa železniční dopravní cesty sanovala skalnaté podloží pod kolejemi u Hojsovy Stráže, které se v červnu pohnulo. Až před posledním prázdninovým týdnem se jim podařilo opravu dokončit a vlaky na turisticky významnou trať opět pustit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na oslavy 70. výročia SNP výhodne vlakom ZSSK

Ak sa na centrálne oslavy 70. výročia SNP do Banskej Bystrice rozhodnete cestovať vlakom, získate 50% zľavu na cestovnom. Špeciálny cestovný lístok s označením: “Vlakom na oslavy 70. výročia SNP“ je určený nielen pre dospelých, aj pre deti od 6 do 15 rokov. Cestovať môžete 29. augusta 2014 z ktoréhokoľvek tarifného bodu ZSSK na Slovensku do staníc: Banská Bystrica alebo Banská Bystrica mesto.

Celú ponuku nájdete na tejto stránke.

DP Praha čelí další žalobě

Palác Koruna na pražském Václavském náměstí tratí na umístění dvou výstupů z metra, které zde ústí. Majiteli Tomáši Plachému totiž dopravní podnik neplatí za využité soukromé prostory žádné poplatky. Plachý se proto chce s podnikem soudit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Práce na Starom moste naďalej stoja

Obnova Starého mosta naďalej stojí a záväzok magistrátu, že stavbu aj so súvisiacou električkovou traťou stihne ukončiť do decembra budúceho roka, sa zdá čoraz nereálnejší. [...] Práce na moste nepostupovali podľa harmonogramu už od začiatku. Starú oceľovú konštrukciu z neho namiesto plánovaného februára odstránili až niekedy v júni.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeňské trolejbusy se stěhovaly

Trolejbusy plzeňských Dopravních podniků v pátek definitivně opustily starou vozovnu v Cukrovarské ulici u zimního stadionu. Po službě zamířily do nového depa na Karlově. Po 115 letech tak v sobotu ráno ze staré vozovny nevyjede ani jeden vůz.

Celou zprávu z 22.8.2014 najdete na této stránce.

Čo prinesie nový cestovný poriadok ŽSR

Od 15. decembra 2014 vstúpi do platnosti nový vlakový grafikon a s ním sa na slovenských tratiach defacto končí monopol štátneho prepravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Pozrite si prvý, zatiaľ oficiálne neschválený návrh cestovného poriadku, ktorý bude s drobnými zmenami platiť celý nasledujúci rok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brno koupí 30 trolejbusů Škoda 31 Tr

Brno si pořídí třicet nových trolejbusů. Za 395 milionů korun mu je dodá plzeňská Škoda Electric. Jde o kloubové nízkopodlažní trolejbusy. Dodávka vozidel typu Škoda 31 Tr se podle uzavřené dohody uskuteční v první polovině příštího roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O bezpečnosti na železničných priecestiach

Rada by som Vás poprosila o vyjadrenie sa k téme - dopravno - bezpečnostná akcia polície zameraná na zníženie nehodovosti na železničných priecestiach: Koľko máme v súčasnosti na Slovensku železničných priecestí? Koľko je zabezpečených/nezabezpečených?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Zmizí „taury“ z vlaků Českých drah?

České dráhy mají problém sehnat pro soupravy railjet vhodné lokomotivy a hrozí, že nová vozidla za 2,7 miliardy korun nebudou moci dále vypravovat na mezinárodní trase do Rakouska. Původně chtěl dopravce pro vlaky použít lokomotivy Taurus zapůjčené od rakouských drah (ÖBB). Dohodu ale zamítl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a drahám se nedaří najít náhradní řešení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka na trati Vrútky - Varín skončí 29. augusta

Železnice Slovenskej republiky a Železničná spoločnosť Slovensko a.s. oznamujú cestujúcej verejnosti, že výluka v osobnej železničnej doprave medzi Žilinou a Vrútkami bude ukončená 29. augusta 2014 o 20.00 hod. Výrazné obmedzenie vlakovej dopravy trvá od apríla tohto roku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.