Dopravné správy

ČD prý do vlaků zavedly muslimskou praxi

České dráhy po více než dvou letech provozu speciálních kupé pro ženy vědí, komu se líbí a komu protiví. Dámy a rodiče mladých dívek je vítají, někteří muži je naopak nesou nelibě a chápou je jako přebírání kultur některých muslimských zemí, kde muži a ženy jezdí odděleně. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Širokorozchodná z Ruska nepovedie až do Viedne

Umiestnenie nákladného terminálu nebude vo Viedni, ale pravdepodobne v už existujúcom priemyselnom parku Kittsee alebo v Parndorfe. To by bola pre Rakúsko najlacnejšia a pre Slovensko výhodná ekonomická aj strategicko-geopolitická lokalizácia. Samozrejme, ideálne by bolo jeho umiestnenie na slovensko-rakúskej hranici.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cheb se vrátí na železniční mapu Evropy

Trať z Chebu na hranice s Německem čeká rekonstrukce. V budoucnu by po ní mohly jezdit moderní a rychlé vlaky směrem na Norimberk. Právě tento úsek je na českém území poslední překážkou k tomu, aby se Cheb jako důležitý železniční uzel vrátil do evropské železniční sítě. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

29. augusta po Bystrici iba bezplatnou MHD

Banskobystričanov i návštevníkov mesta pod Urpínom čakajú počas osláv 70. výročia SNP, ktoré budú 29. augusta, mnohé dopravné obmedzenia. Do centra mesta sa autom nedostanú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Liberci koupíte jízdenku MHD přes čipovou kartu

Je konec hledání kovových drobáků v peněžence, konec rozměňování bankovek nebo lovení vrácených mincí. Liberecký dopravní podnik zprovoznil na terminálu Fügnerova první automat na jízdenky, kde lze platit také bezkontaktní čipovou kartou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zajtra sa začnú búrať piliere Starého mosta

O možných bombách pri pilieroch rozoberaného Starého mosta vedeli na bratislavskom magistráte už začiatkom roka, práce však prerušili až koncom júna. Kovy pod mostom objavil magnetoskopický prieskum, ktorý koncom zimy vo februári tohto roku robila česká firma Destrux.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Honba za podpisy pro referendum o žst. Brno hl.n.

Už jen jedenáct dní zbývá alianci Referendum 2014 k sehnání šesti tisíc podpisů, které mohou posvětit konání referenda o poloze brněnského nádraží. Z původních 21 tisíc jich totiž magistrátní úředníci více než třetinu neuznali. Členové přípravného výboru teď dělají všechno proto, aby termín 1. září stihli.

Celou zprávu z 20. srpna najdete na této stránce.

Širokorozchodná a ukrajinsko-ruský konflikt

Uvažované predĺženie širokorozchodnej železnice z Košíc do Viedne je od začiatku v prvom rade politickým projektom na rozšírenie ruského vplyvu v západnej Európe. Tvrdí to odborníčka na železničnú dopravu a šéfredaktorka časopisu Železničná revue Desana Mertinková.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Opuštěné budovy bechyňské železnice

V roce 1903 vyjel v Čechách první elektrický vlak. Bylo to na trati z Tábora do Bechyně, kterou postavil vynálezce a podnikatel František Křižík. Vlaky po trati jezdí dodnes – po dvouletém intermezzu s lehkými motorovými vozy se dokonce vrátily elektrické lokomotivy. Většina budov, které u ní Křižík a tehdejší Státní dráhy postavily, však už svému účelu neslouží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stavebné práce obmedzia vlaky na trati do Viedne

Troch vlakov smerujúcich z Bratislavy do Viedne a tiež v opačnom smere sa budú od 24. augusta do 14. novembra týkať dopravné obmedzenia. Pôjde o vlaky na trase Bratislava Petržalka - Gattendorf - Bruck/Leitha - Wien Hauptbahnhof.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pošta vymůže pokuty od pražských „černochů“

Česká pošta bude vymáhat pokuty u více než 100.000 černých pasažérů pražského dopravního podniku. Celková částka je téměř 700 milionů Kč. [...] Finanční závazky z let 2012 a 2013 odkoupila od dopravního podniku inkasní společnost Fidentia.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Národný systém dopravných informácií mešká

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) dostal štyri námietky firiem, ktoré nesúhlasia s vylúčením zo súťaže na Národný systém dopravných informácií (NSDI). Ten by mal podľa predpokladov stáť 15 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) a tender naň spustilo ministerstvo dopravy v decembri minulého roku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP Praha bere předprodej jízdenek do svých rukou

Pražský dopravní podnik (DPP) na konci srpna převezme od firmy Cross Point, která údajně připravila metropoli o stamiliony, všechna předprodejní místa pro prodej jízdenek městské hromadné dopravy. Kriminalisté kvůli kontraktu mezi dopravním podnikem a firmou Cross Point stíhají čtyři lidi. Mezi nimi i exředitele dopravního podniku Martina Dvořáka a jednatele Cross Point Pavla Švarce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bystrickú MHD obmedzia oslavy výročia SNP

V piatok 29. augusta 2014 sa v Banskej Bystrici konajú ústredné oslavy 70. výročia Slovenského národného povstania (29. augusta 1944). Počas osláv budú uzatvorené miestne komunikácie Kapitulská, Cikkerova, Švantnerová, Námestie slobody, Československej armády, Národná, Horná Strieborná, Lazovná, Bakossova, Kollárova, Námestie Š. Moysesa, Skuteckého, Železničiarska, Robotnícka a Komenského.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD nepřestanou kupovat elektřinu od firmy ČEZ

Elektřinu pro napájení lokomotiv dodá Českým drahám na následující dva roky společnost ČEZ. Státní dopravce za předpokládaný odběr 2500 gigawatthodin zaplatí 2,8 miliardy korun. Proti odhadované ceně jde o úsporu zhruba 600 milionů korun. ČEZ je pro tuzemskou železnici dlouhodobým dodavatelem elektřiny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rezort dopravy dostane o 199 mil. eur menej

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR nie je úplne spokojné s objemom prostriedkov, ktorý mu na budúci rok navrhuje rezort financií. V roku 2015 by malo podľa predloženého návrhu štátneho rozpočtu hospodáriť so sumou 2,06 miliardy eur. Oproti tomuto roku by tak dostalo o 8,81 % menej, čím by prišlo o 199 miliónov eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Strojvůdce přejel zastávku a pak couvl na přejezd

Neobvyklou situaci zažili tento týden cestující ve Střeni na Olomoucku. Vlak totiž projel kolem nástupiště a teprve pak zabrzdil. Kousek zacouval a zastavil na blízkém přejezdu. Za vším byla chyba strojvedoucího, který si pozdě uvědomil, že zde má zastavit a chtěl chybu napravit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 33. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v 33. týždni 2 smrteľné prípady zrážky vlaku s civilnou osobou. V obidvoch prípadoch išlo o osoby mužského pohlavia. V prvom prípade išlo o samovraždu, ktorá sa stala na trati Fiľakovo – Prša. V druhom prípade vlak zrazil civilnú osobu v ŽST Sklené pri Handlovej a príčinu nehody vyšetruje policajný zbor.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Frýdek-Místek rozšíří bezplatnou veřejnou dopravu

Vedení Frýdku-Místku, ve kterém mohou lidé z města i okolí od roku 2011 jezdit hromadnou dopravou zdarma, už poněkolikáté rozšiřuje neplacenou dopravu i do okolí města. Po Visalajích v Beskydech a Hukvaldech pod Palkovickými hůrkami, Staříči, Paskovu či Bašce, budou od konce srpna lidé jezdit zadarmo také do okolních vesnic Palkovice, Kozlovice či Pržna, do města Brušperku i na okraj Ostravy do Nové Bělé.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako cestovať na Agrokomplex 2014

Návštevníkom výstavy Agrokomplex, ktorí do Nitry pricestujú vlakom alebo autobusom, odporúčame na presun medzi železničnou resp. autobusovou stanicou a areálom výstaviska použiť mestskú hromadnú dopravu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.