Dopravné správy

Projekt „ČD railjet“ ohrožen

Českým drahám hrozí vážný problém, který může zhatit téměř tří miliardovou investici do nákupu sedmi jednotek railjet pro vlaky mezi Prahou a Štýrským Hradcem. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž stále nevyřešil, zda smlouva o pronájmu lokomotiv Taurus od rakouských drah ÖBB je platná a zda jejím uzavřením bez soutěže nedošlo k porušení zákona. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava zaplatí za nové autobusy viac

Dodanie 50 nízkopodlažných kĺbových autobusov pre mestskú hromadnú dopravu v Bratislave bude stáť 15,41 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty. Oproti prvotnej predpokladanej cene je to o 2,7 %, resp. o 410 tisíc eur viac. Dopravný podnik Bratislava, a.s. (DPB) vybral za dodávateľa autobusov českú spoločnosť SOR Libchavy spol. s r.o. vo verejnej súťaži spomedzi troch prijatých ponúk.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD vydají další dluhopisy a jejich šéf o post nepřišel

Řídící výbor Českých drah, který ve firmě plní funkci valné hromady, dnes na svém mimořádném zasedání schválil vydání nových dluhopisů. Managementu společnosti se tak uvolnily ruce k až pětimiliardové mezinárodní emisi. Samy dráhy věc komentovat nechtějí. Mluvčí Radek Joklík se omezil pouze na konstatování, že „řídící výbor řádně projednal všechny body programu.“

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

 

Obnova električkovej trate na Hlavnú stanicu sa začala

Dopravný podnik Bratislava (DPB) začal včera s prípravnými prácami na obnovu električkovej trate na bratislavskú Hlavnú stanicu, v úseku od obratiska pri stanici po budovu ministerstva financií. Po ukončení prípravného štádia bude oprava trate prebiehať v troch etapách. Dokončenie je naplánované na polovicu novembra. Ako informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová, v prvej etape sa opraví obratisko - vonkajší a stredný koľajový oblúk, vrátane výmeny koľajníc.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky mezi Prahou a Košicemi zlevní

Na konkurenčním boji tří železničních dopravců na lince z Prahy do Košic vydělají hlavně cestující. K Českým drahám, které dosud přímo do Košic jezdí jednou přes den a třikrát přes noc, přibude příští rok RegioJet s jedním párem vlaků do Košic, stejný rozsah bude nabízet také Leo Express.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Počet vlakov dotovaných štátom sa zvýši

Príprava nového cestovného poriadku v osobnej železničnej doprave, ktorý začne platiť 14. decembra 2014, je podľa ministerstva dopravy v záverečnej fáze. Štátna Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) bude mať prvý raz viacerých konkurentov pri prevádzke expresných IC vlakov a rýchlikov na hlavných domácich tratiach.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Skupině Škoda Transportation se daří

Strojírenské skupině Škoda Transportation klesl v roce 2013 čistý zisk meziročně o téměř 42 procent na 1,75 miliardy Kč. Jeden z největších středo a východoevropských výrobců vlaků, lokomotiv, tramvají, trolejbusů a vozů metra utržil loni 14,6 miliardy korun, což je oproti roku 2012 o necelých pět procent méně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čína predĺžila tibetskú železnicu

Čína v týchto dňoch oficiálne otvorila predĺženú časť svojej kontroverznej železnice do Tibetu, ktorá spojila tibetské hlavné mesto Lhasa s kľúčovým strediskom budhizmu. Tibet je pre Čínu obzvlášť citlivým regiónom, nielen pre odpor Tibeťanov voči čínskej nadvláde, ale aj pre jeho strategickú pozíciu vo vzťahu k susedným krajinám ako India, Nepál a Mjanmarsko.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Exšéf Českých drah se realizuje ve filmové branži

Petr Žaluda, který není už více než rok ředitelem Českých drah, se teď objevuje v nové pozici. Je jedním z koproducentů filmu Pohádkář, který režíroval Vladimír Michálek. V hlavních rolích se objeví světová topmodelka Eva Herzigová, Aňa Geislerová a Jiří Macháček, který se na filmové plátno vrací po třech letech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Chystá sa testovacia jazda Pendolina do Košíc

Z Košíc do Prahy budú od decembra jazdiť až štyria železniční dopravcovia. Okrem nášho štátneho dopravcu (ZSSK) aj súkromný RegioJet a Leo Express. No a svoj rýchlovlak chce do Košíc posielať aj český štátny dopravca. „Rokujeme so slovenskými železnicami, že by sme od decembra jazdili do Košíc s pendolínom,“ povedal pre ihned.cz šéf Českých dráh Daniel Kurucz.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

AWT hledá strojvedoucí a vozmistry

Až padesát nových zaměstnanců přijme soukromý železniční dopravce AWT. Zájemce hledá v regionech s největší nezaměstnaností, v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Přijímá i starší lidi, nad padesát let, kteří mají kvalifikaci a zkušenosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Novinky o električkovej trati k Hlavnej stanici

Horný úsek električkovej trate na Hlavnú stanicu v úseku od Kýčerského po obratisko sa začne opravovať od 18. augusta 2014. Dopravný podnik podpísal zmluvu o dielo s firmou Rail Ways s.r.o., ktorá vykoná rekonštrukciu trate v tomto úseku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další šéf Českých drah na odstřel

Ministr dopravy Antonín Prachař se rozhodl zbavit dalšího generálního ředitele, kterého instaloval do čela podřízené organizace. Jeho snahy však zatím narazily. Podle informací MF DNES je na odstřel generální ředitel Českých drah Daniel Kurucz. Odejít má přitom teprve půl roku poté, co se stal jejich šéfem. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovenská premiéra nových vagónov RegioJetu sa blíži

Na prelome augusta a septembra budú mať na Slovensku premiéru nové vagóny súkromnej železničnej spoločnosti RegioJet českého podnikateľa Radima Jančuru. Vagóny vyrába rumunská spoločnosť Astra Vagoane Calatori v meste Arad.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Děsivá srážka nákladních vlaků v USA

Dva nákladní vlaky se v neděli čelně srazily na severu amerického státu Arkansas. Dva lidé při nehodě zemřeli, další dva jsou zranění, uvedla agentura AP s odkazem na místní policii. Po havárii na místě začalo hořet. Zhruba 500 lidí z nejbližšího okolí nehody úřady vyzvaly, aby kvůli požáru a stoupajícímu dýmu opustili své domovy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lanovky priťahujú turistov do Tatier

Najnavštevovanejšou lokalitou v Tatranskom národnom parku je Hrebienok. V jeden deň si ho za cieľ cesty vybralo viac ako 4 400 turistov. Potvrdilo to tohtoročné spočítavanie, ktoré [...] robili Štátne lesy TANAP-u v spolupráci so Správou TANAP-u. Celkovo prišlo do Vysokých Tatier počas tohto dňa vyše 24-tisíc návštevníkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Naplnil Metrans očekávání České Třebové?

Na stránkách Orlického deníku pokračuje „předvolební inventura", kterou budeme přinášet po několik týdnů vždy v úterý. Tentokrát rekapitulujeme uplynulé čtyři roky v České Třebové. [...] Vrcholem končícího volebního období bylo zřejmě loňské otevření železničního kontejnerového překladiště společnosti Metrans. Od něj si vedení města slibovalo kromě pracovních příležitostí i příchod dalších investorů, a dokonce nárůst počtu obyvatel.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky pre stavbu koridoru meškajú aj hodinu

Stavebné práce na hlavnej železničnej trati od Trenčína až za Žilinu spôsobujú čoraz výraznejšie meškania vlakov.
Napríklad rýchlik Dargov, ktorý vyráža pred pol šiestou ráno z Humenného a do Bratislavy prichádza krátko po druhej hodine poobede, sa preto nedávno oneskoril takmer až o hodinu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Naháč na kolejích pokoušel Boha

Poněkud neobvyklý způsob otestování síly vlastní víry si zvolil šedesátiletý muž na vlakové zastávce v Chotuticích. Po setmění si stoupl nahý do kolejiště a vyčkával věcí příštích. Každý člověk by totiž měl mít pevnou víru. A je-li skutečně pevná, Bůh pomůže a zachrání ho.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Doprastav je na ceste do daňového raja

Ako v najnovšom čísle informuje ekonomický týždenník TREND, najväčšiu stavebnú firmu založil jej vlastník Dušan Mráz v prospech britsko-cyperskej firmy Tempelis Limited. Z nej vlani do Doprastavu pritiekla záchranná pôžička vo výške 10 miliónov eur. „Ak Doprastav nebude platiť, kontrolu nad ním môže získať Tempelis. Pôžička z Tempelisu môže konečne dotvoriť obraz o tom, čo sa v Doprastave stalo, no najmä o tom, čo sa tam ešte iba stane,“ uviedol týždenník.

Celú správu nájdete na tejto stránke.