Dopravné správy

LEO Express je stále prodělečný

Byznys Leoše Novotného je i dál ztrátový. Soukromý železniční dopravce Leo Express v letošním prvním pololetí ale přece jen ztrátu o něco snížil. Prodělal 63,6 milionu korun oproti 86,6 milionu za stejné období před rokem. [...] Leo Express vlastněné podnikatelem Leošem Novotným tvrdí, že za to může především tvrdá konkurence na trati Praha - Ostrava. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Blumentálom integrácia zastávok DPB nekončí

Spoločná zastávka pre električky a autobusy už je realitou aj v Bratislave. Bratislavský primátor Milan Ftáčnik v stredu oficiálne spustil do prevádzky novú integrovanú zastávku Blumentál na Radlinského ulici. Od piatka 29. augusta budú na zastávke už zastavovať električky 2, 3, 5, 6 a 8. Na začiatku školského roka, od 2. septembra, začne zastávka slúžiť aj pre autobusy č. 31, 39, 94 a N55.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jihočeši chtějí rychlé dokončení koridoru

Co nejrychlejší dokončení tranzitního koridoru mezi Českými Budějovicemi a Prahou by mělo být prioritou v projektech železniční infrastruktury v jižních Čechách. Shodli se na tom minulý týden zástupci kraje a Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) při podpisu memoranda o spolupráci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pendolino ČD a trate ŽSR

V souvislosti s myšlenkou ČD nasadit na trasu Praha - Košice jednotky řady 680 bych se chtěl zeptat prosím na následující: - probíhají nějaká jednání mezi ČD a ŽSR o případné možnosti přidání dalších tras - pokud by se tedy jednalo o dodatečné spoje / trasy oproti dosud objednaným?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Vysočina chystá revoluci veřejné dopravy

Hejtmanství připravuje komplexní dopravní systém. Přednost dostanou autobusy. Hraje se teď o mnohé: o víkendové spoje pro po Vysočině rozdrobené vesnice, návaznost na okolní kraje a rovněž o smlouvy dopravců na osm let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Nitre budú premávať historické autobusy

V sobotu 6. septembra 2014 budú v prevádzke historické autobusy na bezplatnej okružnej linke, ktorej trasa bude začínať a končiť v areáli spoločnosti ARRIVA NITRA a.s. Historické autobusy tak budú jednou z možností, ako cestovať na Deň otvorených dverí, ktoré v tento deň nitriansky autobusový dopravca poriada.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Krach radiobusů pomůže železnici

Královéhradecký kraj zrušil tzv. radiobusy – autobusové spoje jezdící pouze na zavolání. Projekt, který zprvu působil velice nadějně a kraj si od něj sliboval velké úspory, nakonec selhal – cestujícím se telefonovat nechtělo. Kraj teď nabídku autobusů zredukuje, všechny spoje ale pojedou od nového školního roku i bez zavolání. Od prosince také Královéhradecký kraj posílí vlaky na trati do Rokytnice v Orlických Horách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK na konci prázdnin posilní vlaky

Štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v súvislosti so začiatkom školského roka posilní všetky InterCity (IC) vlaky a rýchliky približne o 70 vozňov. Najväčší záujem o cestovanie pritom dopravca predpokladá v pondelok 1. septembra. V ten deň preto podľa riaditeľky odboru komunikácie ZSSK Jany Morháčovej pridá najviac vozňov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeň má nejmodernější depo MHD v Evropě

Depo pro zhruba 350 vozů Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) začalo [...] naplno fungovat v areálu plzeňské Škody. Je to o rok dříve oproti plánu, řekl ČTK Josef Bernard, generální ředitel Škody Transportation, jejíž firma Škoda City Service od ledna 2013 zajišťuje servis vozidel plzeňské hromadné dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové cestovné poriadky DP Bratislava

Od utorka 2. septembra sa menia cestovné poriadky liniek MHD:
Linky 31, 39, 94, a N55 majú nový cestovný poriadok v súvislosti so zmenou trasy cez uzol Blumentál. Počet spojov aj ich časové polohy ostávajú zachované.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak je to s bezplatnou dopravou mrňousů

Malá dopravní hádanka: táta a máma cestují místenkovým vlakem se dvěma malými dětmi. Rodina sedí na čtyřech místech, ale platí jen za dva dospělé. Opodál ve vagonu jede se stejně starými dětmi jen matka, za druhé z dětí však musí zaplatit. Možná teď kroutíte hlavou. Na podobný jev ale narazíte u všech dopravců.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky zadarmo prinesú dodatočné daňové zaťaženie

Zrušenie cestovného pre študentov a dôchodcov, ktoré plánuje vláda od 17. novembra tohto roku, bude znamenať dodatočnú záťaž pre daňovníkov v rádoch miliónov eur. Myslí si to analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Martin Vlachynský.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlakem ČD výhodně na ústecký půlmaraton

V neděli 14. září se v Ústí nad Labem poběží Mattoni ½Maraton. České dráhy jsou již devátým rokem oficiálním dopravcem RunCzech běžecké ligy a jsou také hlavním partnerem Rodinných běhů. Držitelé In Karet ČD proto získají 50% slevu na startovném.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.

Prešov mení cestovný poriadok MHD

Od pondelka 1. septembra 2014 sa obnovuje cestovný poriadok platný pre obdobie školského roka, charakteristický vyšším počtom spojov a kratšími intervalmi medzi nimi. Rozsah premávky bude rovnaký ako pred prázdninovým obmedzením, na niektorých linkách však v porovnaní s predošlým rokom dochádza k miernym úpravám cestovného poriadku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SFDI má příští rok hospodařit s 95 miliardami

Na dopravní stavby v Česku půjde v příštím roce nejméně 95 miliard korun. Česká televize (ČT) dnes uvedla, že s tím počítá návrh rozpočtu Státního fondu pro dopravní infrastrukturu, který má k dispozici. Podle ČT fond má už rozpočtový plán i na roky 2016 a 2017 a ani v jednom případě nemají být výdaje nižší než 90 miliard korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O košickej modernizácii električkových uzlov

Dopravný podnik Mesta Košice v priebehu augusta uzarvel so spoločnosťou SUDOP Košice a.s. zmluvu na poskytnutie služby súvisiacej vypracovaním projektovej dokumentácie vrátane inžinierskej činnosti a autorského dozoru projektanta na stavbu: „KE, Modernizácia električkových uzlov z rozsahu MET v meste Košice“.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express mění po roce své klíčové manažery

Soukromý železniční dopravce Leo Express mění po roce opět své klíčové manažery. Z postu provozního ředitele odchází Václav Henzl, končí i šéf údržby Petr Prchal. Za necelé dva roky od vyjetí bude mít Leo Express už třetího ředitele provozu. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Český výrobca električiek v rukách čínskeho štátu

Štátom vlastnená čínska spoločnosť China Railway Signal & Communication Corp (CRSC), Xiangtan Electric Manufacturing Group Corp (XEMC) a česká spoločnosť Inekon Group založili spoločné joint venture, s cieľom vyrábať nízkopodlažné električky a preraziť s nimi na čínskom trhu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stavba druhé koleje do Hradce si vybírá svou daň

Lidem cestujícím mezi Pardubicemi a Hradcem Králové od pondělí zkomplikuje přepravu desetidenní vlaková výluka. Firma Skanska totiž na trati od června staví druhou kolej, díky níž budou moci vlaky mezi krajskými městy jezdit až 160kilometrovou rychlostí. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava otvorila zastávku MHD viedenského typu

Bratislavčania nastupujú a vystupujú od piatka 29. augusta na Radlinského ulici z električiek a autobusov na integrovanej zastávke tzv. viedenského typu. Mesto si od novinky v uliciach Bratislavy sľubuje zvýšenie komfortu pre cestujúcich i bezpečnosti dopravy na frekventovanej komunikácii.

Celú správu nájdete na tejto stránke.