Dopravné správy

ČD Cargo je opět v zisku

Společnost ČD Cargo realizovala za první pololetí 2014 zisk před zdaněním podle mezinárodních účetních standardů (IFRS) ve výši 723 milionů korun a podle českých účetních pravidel (ČÚP) ve výši 545 milionů korun, což znamená meziročně lepší výsledek o více než 200 milionů korun. Za prvních šest měsíců letošního roku vykázal segment nákladní dopravy zisk po zohlednění odhadované výše daně 540 milionů korun (IFRS).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako ŽSR gazdovali v 1. polroku 2014

Prosím Vás o informácie k otázkam:
Aký hospodársky výsledok po zdanení dosiahli ŽSR v 1. polroku 2014 a aký výsledok plánovali?
Aké boli celkové výnosy v 1. polroku, z toho dotácia od ministerstva dopravy na prevádzku infraštruktúry?
Aké boli celkové náklady v 1. polroku, z toho na prevádzku infraštruktúry? Z toho osobné náklady a investície (na čo najmä)?

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Tragická srážka autobusu s drezínou před soudem

V případu největšího železničního neštěstí na Jihlavsku za posledních deset let padly návrhy trestů. Jihlavský soud ve středu opět řešil srážku autobusu s drezínou, která se odehrála v květnu 2012 na železničním přejezdu v Třešti. Na následky nehody tehdy zemřela Číňanka a dvacet cestujících se zranilo. Obžalovaným státní zástupce navrhuje podmínečné tresty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Banskobystrický maratón obmedzí MHD

V nedeľu 7. septembra 2014 sa koná Banskobystrický maratón. Trasa vedie centrom, Sládkovičovou ulicou, Uhliskom, cez Sídlisko a Jesenský vŕšok opäť do centra. Z tohto dôvodu budú v čase od 4:00 do 18:00 čiastočne uzatvorené dotknuté komunikácie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nové zastávky u Prahy přilákaly nové cestující

ROPID dnes [5.9.2014] domluvil s ČD bleskové posílení vlaků na nových zastávkách v Hostivici a Chýni od pondělí 9. září, vlaky zde ráno nezvládaly nápor nových cestujících.

Zkušenosti prvních dní provozu na vlakové lince S65, která jede z pražské Knížecí přes nově otevřené vlakové zastávky Hostivice-Sadová, Hostivice-U hřbitova a Chýně, ukázaly, že zájem cestujících o nové vlakové spojení z této je mnohem větší, než kdokoliv čekal. Několikrát měly tento týden ranní vlaky do Prahy problém zvládnout nápor cestujících. ROPID proto bleskově domluvil u ČD posílení nejvytíženějších ranních spojů a dál bude s ČD a Středočeským krajem hledat systémové řešení, jak zvýšit kapacitu i u dalších spojů.

Detaily najdete v přiložené
tiskové zprávě ROPID a ČD.

Využitie trati Trebišov - Vranov nad Topľou

V súvislosti so železničnou traťou Trebišov - Vranov nad Topľou, Vás chcem požiadať o zodpovedanie nasledujúcich otázok: 1. Akým spôsobom je táto trať momentálne z Vašej strany využívaná?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Zítřejší stávka na DB bude mít dopad na vlaky ČD

V Německu vyhlásil odborový svaz GDL varovnou stávku v sobotu 6. září od 6:00 do 9:00 hodin. Dotčeny mohou být všechny vlaky dopravce Deutsche Bahn (DB), vlaky ostatních dopravců pojedou bez omezení. V době stávky je možné očekávat, že v Německu vlaky dopravce DB nepojedou a po ukončení stávky budou vznikat nepravidelnosti v dopravě.

České dráhy jednají z Deutsche Bahn a snaží se připravit opatření, snížit dopad stávky a zmírnit nepravidelnosti v dopravě. Informace budou průběžně aktualizovány na stránkách
www.cd.cz/omezeniprovozu.

Opatření v dálkové dopravě se ve spolupráci s německou stranou připravují, v průběhu večera budou zveřejněny na výše uvedených stránkách.

Opatření v regionální dopravě: informace budeme upřesňovat dle vývoje situace.

1) Trať 089 Liberec - Hrádek nad Nisou - Dresden

- očekáváme, že vlak Sp 5250 (Liberec - Dresden) bude v úseku Zittau - Dresden odřeknut bez náhrady;

- očekáváme, že vlak Sp 5251 (Dresden - Tanvald) bude v úseku Dresden - Zittau odřeknut a v úseku Zittau - Liberec - Tanvald bud opožděn o cca 30 - 40 min.

2) Trať 183 Železná Ruda-Alžbětín - Špičák

- očekáváme, že vlak Os 5387 (Plattling - Špičák) bude odřeknut;

- očekáváme, že vlak Os 5388 (Špičák - Plattling) bude odřeknut.

Mezinárodní vlaky regionální dopravy (Os, Sp) na ostatních tratích s vysokou pravděpodobností nebudou stávkou dotčeny.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 35. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v 35. týždni 2 smrteľné prípady zrážky vlaku s civilnou osobou. Prvý prípad sa stal na trati Bartošova Lehôtka – Hronská Dúbrava a druhý sa odohral v ŽST Slovenské Nové Mesto. V prvom prípade išlo o samovraždu. Druhý prípad vyšetruje polícia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ostravu postihne tramvajová výluka

Lidem v Ostravě zkomplikuje o víkendu cestování městskou dopravou výluka tramvají, která se dotkne linek 1 a 2. Spojují centrum města a sídliště v obvodu Ostrava-Jih. Tramvaje pojedou odklonem přes Mírové a Mariánské náměstí, po jejich původních trasách budou jezdit náhradní autobusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košice kúpia tri nové kĺbové trolejbusy

Dopravný podnik mesta Košice zverejnil dňa 2. septembra 2014 vo Vestníku verejného obstarávania č. 170/2014 oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania. Predmetom zákazky je modernizácia vozového parku trolejbusov, konkrétne dodávka 3 kusov nových dvojčlánkových kĺbových nízkopodlažných trolejbusov, teda o jeden trolejbus menej, ako pri predošlom verejnom obstarávaní zo 17. júna, ktoré bolo zrušené.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

PKP Cargo chce pohltit konkurenci

Polský nákladní železniční přepravce PKP Cargo uzavřel předběžnou dohodu o převzetí dalšího soukromého domácího konkurenta CTL Logistics. Už v úterý polský přepravce oznámil, že jedná o koupi provozovatele železniční nákladní přepravy Advanced World Transport (AWT), který má významnou pozici i na českém trhu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kdy už novinářům dojde, že slova dopravce a přepravce nejsou synonyma? V tomto článku si prosím nahraďte všude druhé prvním.

Košice Night Run 2014 obmedzí MHD

Z dôvodu organizácie bežeckej súťaže Košice Night Run 2014 bude v piatok, 5. septembra 2014, v čase od 18:00 do 23:00, upravená prevádzka liniek v širšom centre mesta. Priestor ulíc Moyzesova, Puškinova, Bottova a Štúrova pri hoteli Hilton, vrátane autobusovej zastávky, bude uzatvorený. Uzatvorená bude aj električková trať medzi Námestím osloboditeľov a železničnou stanicou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva chce na rychlíky Plzeň - Most méně než ČD

Společnost Arriva nabídla za roční provoz rychlíkové trati z Plzně do Mostu o 3,4 milionu korun nižší cenu než České dráhy. Celkem dopravce požaduje za provoz od státu dotaci 37,3 milionu korun, informovalo Ministerstvo dopravy. Dá se proto předpokládat, že zakázku na provoz trati Arriva na příští rok získá. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet do Košíc už začiatkom októbra?

Dobrý den do ŽSR, dle našeho zjištění chce soukromý dopravce RegioJet, začít jezdit s EC vlaky Praha – Martin a Praha – Košice již od přelomu měsíců září/října. Zajímalo by mě tedy, zdali jste jako správce žel. infrastruktury na Slovensku zaznamenali ad hoc žádost o přidělení kapacity dráhy pro tohoto dopravce na uvedených trasách a zdali bylo případně žádosti vyhověno, popř. se o vyhovění jedná.

Celú otázku aj odpoveď nájdete na tejto stránke.

Evropským „ministrem dopravy“ bude zřejmě Jourová

Předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker už má v ruce kompletní seznam kandidátů na komisaře Evropské unie. Jako poslední země dnes svou uchazečku o funkci v čele společenství nominovala Belgie. Mezi osmadvaceti politiky je však pouhých sedm žen, mimo jiné také dosavadní česká ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava testuje nový systém preferencie električiek

Na križovatkách električiek s Peknou cestou a Bojnickou ul. a tiež pri železničnej stanici Vinohrady mesto nechalo nainštalovať nový systém preferencie električkovej dopravy, ktorý by mal zabezpečiť, aby električky týmito úsekmi prechádzali bez väčších zdržaní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

PKP Cargo má zájem o koupi AWT

Polský nákladní železniční přepravce PKP Cargo podepsal předběžnou dohodu o koupi soukromého provozovatele železniční nákladní přepravy Advanced World Transport (AWT), který působí i na českém trhu. Dohoda umožňuje PKP Cargo zahájit v AWT hloubkovou kontrolu, tzv. due dilligence, a dává jí exkluzivní právo na jednání o převzetí po dobu deset týdnů od zahájení due diligence, uvedla PKP Cargo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Transport Logistic 2015 sa blíži

Od 5. do 8. mája 2015 sa na výstavisku v Mníchove uskutoční 16. medzinárodný odborný veľtrh logistiky, vnútropodnikovej logistiky, telematiky a nákladnej a osobnej dopravy transport logistic 2015. Posledný ročník veľtrhu Transport Logistic v roce 2013 bol najúspešnejší vo svojej histórii.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České firmy a rozvoj indické železnice

České podniky předběhly obchodní velmoc Čínu a jako první po nástupu nové indické vlády navázaly strategické partnerství s Indickými drahami, které rozbíhají gigantické projekty stavby koridorů pro rychlovlaky. Čechům to pomůže lépe dosáhnout na státní zakázky, což jim v době války sankcí mezi Západem a Ruskem otevírá v dosud spíše opomíjené Indii zajímavé příležitosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Príprava širokorozchodnej naberá meškanie

Neúspešné konzorcium ILF-Werner Consult-Reming Consult v tendri na vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti predĺženia širokorozchodnej železnice z Košíc do Viedne podalo námietku proti jeho výsledku. „Po konzultácii vnútri nášho konzorcia sme sa rozhodli podať námietku. Urobili sme tak 29. augusta. Do uzavretia procesu vyhodnocovania a rozhodovania o našej námietke nebudeme komentovať argumenty,“ potvrdil pre TASR generálny riaditeľ spoločnosti Reming Consult Slavomír Podmanický.

Celú správu nájdete na tejto stránke.