Dopravné správy

ČD Cargo má vyšší zisk, ale méně přeprav

Státní železniční dopravce ČD Cargo v prvním pololetí meziročně zdvojnásobil zisk na 540 milionů korun. Přeprava ale v prvních šesti měsících klesla o pět procent. [...] "Snížení tržeb o 345 milionů korun (o pět procent) bylo způsobeno sílící konkurencí mezi dopravci v přepravách hnědého a černého uhlí a železa a strojírenských výrobků, která vedla ke ztrátě některých přeprav. Tyto přepravy se daří jen částečně nahrazovat nově získanými," píše se v pololetní zprávě ČD.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 37. týždeň

Pre Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) bol druhý septembrový týždeň mimoriadne tragický. ŽSR zaznamenali až 9 prípadov zrážok vlaku s civilnou osobou, z toho 5 prípadov bolo smrteľných. V 7 prípadoch išlo o mužov a v 2 prípadoch o ženy. Príčiny všetkých zrážok vyšetruje polícia. Následkom týchto nešťastí mali vlaky neočakávané meškania, ktoré obmedzili plynulosť železničnej premávky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD nevzdávají boj o rychlíky mezi Plzní a Mostem

České dráhy nevzdávají svůj boj o rychlíky mezi Plzní a Mostem. Ty by od prosince měla převzít společnost Arriva vlaky, která nabídla nižší cenu. Ministerstvu dopravy, které v Českých drahách současně vykonává akcionářská práva, na 14 stránkách zdůvodnily, proč se zadáním konkurenci nesouhlasí. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Piliere Starého mosta konečne miznú

Dňa 18. septembra 2014 sa začalo s niekoľkokrát odkladaným búraním pilierov Starého mosta v rámci jeho rekonštrukcie a výstavby električkovej trate do Petržalky. Oneskorenie začiatku búrania oproti augustovému termínu bolo spôsobené potrebou zapracovania výsledkov pyrotechnického prieskumu do zmlúv jednotlivých podzhotoviteľov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express bude bez páté jednotky přes měsíc

Srážka s vozidlem na přejezdu naruší soukromému železničnímu dopravci Leo Express jeho byznys nakonec na více než měsíc. Firma kvůli srážce přišla o jednu soupravu a její oprava potrvá až do 16. října. Kvůli tomu firma vyškrtne každý den jeden pár spojů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kedy sa spustí ETCS na úseku Tr. Teplá - Ladce?

Kedy prosím Vás bude spustené ETCS na úseku Trenčianska Teplá - Ladce, keďže stavba už bola ukončená. Bude to teraz niekedy alebo až po dokončení priľahlých úsekov okolo Trenčína a Beluša - Púchov?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Škaredá středa na zářijových kolejích

Česká železnice zažila ve středu zatím nejhorší den z celého roku, následky chyb zaměstnanců na dráze kvůli tomu pociťují cestující ještě nyní. Během jednoho dne projely vlaky čtyřikrát červenou nebo měly špatně postavenou kolej, dvakrát se srazily s autem na přejezdu. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Druhá koľaj medzi Bystricou a Zvolenom nehrozí

Rýchle prepojenie dvoch susediacich miest a vyšší komfort dopravy by mohlo priniesť zdvojkoľajnenie železničnej trate medzi Banskou Bystricou a Zvolenom. Hoci Banskobystrický samosprávny kraj zaradil dvojkoľajku medzi priority aj v rámci programu hospodárskeho, sociálneho a kultúrneho rozvoja kraja na obdobie 2007 – 2013, rýchlejšej dopravy sa tak skoro nedočkáme.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další ministr dopravy ČR na odstřel?

Pod Antonínem Prachařem, Svatoplukem Němečkem, Janem Mládkem nebo Jiřím Dienstbierem se začínají třást ministerská křesla. Za tři týdny se konají volby, po kterých by o své resorty mohli přijít. Podle zpráv z kuloárů totiž koalice chystá vládní „škatulata“.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jazda električkou bola rýchlejšia ako autom

V stredu 17. septembra 2014 sa v rámci Európskeho týždňa mobility uskutočnila tradičná rýchlostná súťaž Kto skôr? v presune z Krasňan do centra mesta v rannej špičke. Trasa pretekov viedla z Peknej cesty na Hlavné námestie a merala 8 km. Počas cesty bolo potrebné nakúpiť v obchode na Námestí SNP. Súťaže sa zúčastnili cyklisti, bežec, vodiči osobných áut a cestujúci električkou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha plánuje vlakotramvaj

Společnost ROPID, která organizuje veřejnou dopravu v Praze a okolí, by chtěla rozšířit tramvajovou síť za hranice města. Jednalo by se o propojení tramvajových tratí s železnicí, výsledkem by potom byla tzv. vlakotramvaj. Ta by měla jezdit například do Hostivice, Rudné či do Mělníka. Nejde o žádnou novinku, obdobné systémy existují například v Německu, a to hned v několika podobách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Český EPH chce kúpiť poľskú firmu CTL Logistics

EPH, v ktorom vlastnia kontrolné podiely podnikatelia Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, je momentálne na pytačkách v Poľsku, kde chce kúpiť jedného z tamojších lídrov v doprave - spoločnosť CTL Logistics. Poľská firma, ktorej sila tkvie predovšetkým v železničnej preprave, je momentálne na predaj. Informoval o tom český denník E15 s odvolaním sa na dobre informovaný zdroj.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vyprošťovací tank SŽDC v ostré akci

U Převýšova na Hradecku, kde v neděli večer vykolejil nákladní vlak, začal s ležícími vagony pracovat speciální vyprošťovací tank. Kvůli nehodě je uzavřená trať mezi Chlumcem nad Cidlinou a Velkým Osekem, oprava poškozeného úseku tratě, který je dlouhý asi 350 metrů, by podle původních odhadů mohla skončit do neděle.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo sa robí v žst. Leopoldov

Dobrý deň chcel by som Vás poprosiť o informácie o súčasných drobných opravách - prácach v žst. Leopoldov. - o aké drobné opravy ide, v akom rozsahu a či sa takéto opravy realizujú pravidelne alebo podľa potreby. - akým spôsobom sa kontroluje stav priestorov, cez ktoré najčastejšie chodia cestujúci (koridory).

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Za Elfíkem a zábavou do Zoo Olomouc

Na sobotu 20. září připravují České dráhy v zoologické zahradě v Olomouci pro děti a jejich rodiče veselé odpoledne s názvem S Elfíkem v ZOO.

Veselé odpoledne S Elfíkem v ZOO proběhne od 14.00 do 17.00 hodin. Pro děti jsou připraveny sloní a železniční soutěže, například běh ve sloních botách, krmení slona, skládání puzzle, ale také model kolejiště, kde si děti budou moci vypravit vlak. Děti dostanou herní kartičku a po nasbírání pěti razítek za splněné úkoly dostanou jako odměnu Elfíkův sešit proti nudě číslo 4 a další dárečky.

DP Bratislava pozýva na Deň otvorených dverí

Dopravný podnik Bratislava pozýva širokú verejnosť na Deň otvorených dverí do vozovne Jurajov dvor v sobotu 20. septembra 2014 v čase od 10. do 15. hodiny. Okrem kultúrneho programu pripraveného pre návštevníkov si na svoje prídu aj milovníci historických i moderných vozidiel MHD.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Naše specialita - hromadný sprint na nástupiště

Desítky lidí namačkaných před elektronickými tabulemi čekají, až se dozví, z jakého nástupiště jim jede vlak. Informaci často získají krátce před odjezdem, načež následuje nedůstojný úprk k nástupištím. O prodloužení intervalů pro pasažéry vyjednávají České dráhy i RegioJet. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Košice otvorí svoje brány

Dopravný podnik v sobotu 20. septembra 2014, v čase od 9:30 do 17:30, opäť otvorí brány areálu vozovne na Bardejovskej ulici pre verejnosť. Aj tento rok pripravil bohatý program pre malých aj veľkých. Dopravný podnik počas Dňa otvorených dverí vystaví svoje vozidlá, pričom nebude chýbať napríklad historická električka Cassovia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Polská firma CTL Logistics míří do českých rukou

Energetický a průmyslový holding (EPH) hodlá hrát v brzké době významnou roli i na středoevropském dopravním trhu. Skupina podnikatelů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče je momentálně na námluvách v Polsku, kde chce koupit jednoho z tamních lídrů na poli dopravy společnost CTL Logistics. Polská firma, jejíž síla tkví především v železničních přepravách, je momentálně na prodej.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jedlo a spánok vo vlakoch ZSSK zabezpečí Wagon Slovakia

Ubytovacie a pohostinské služby bude vo vagónoch štátneho dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) zabezpečovať najbližšie štyri roky firma Wagon Slovakia Košice. A to za cenu 15,4 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Taký je výsledok súťaže, o ktorom ZSSK informovala vo vestníku verejného obstarávania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.