Dopravné správy

Zájem o přepravu jízdních kol ve vlacích ČD roste

České dráhy provádějí v pravidelných dvouletých intervalech průzkumy přepravy jízdních kol. Další z těchto průzkumů tak padl na letošní srpen. Společnost již vyhodnotila první údaje z tohoto průzkumu, který se využívá pro stanovení další strategie v rozvoji služeb pro cyklisty a přizpůsobení kapacity míst pro jízdní kola skutečné poptávce na jednotlivých linkách.

Průzkum potvrdil rostoucí zájem o cestování vlakem s jízdním kolem. Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Električka do Petržalky mešká

Primátor hlavného mesta M. Ftáčnik informoval v stredu 24. septembra 2014 na kontrolnom dni na stavbe petržalskej električky o aktualizovanom harmonograme stavby. Pôvodne mala byť stavba ukončená na konci augusta budúceho roka, nový termín je 31. október 2015. Podľa primátora mesto tento dvojmesačný posun akceptuje a malo by stihnúť aj všetky administratívne záležitosti spojené s ukončením a prefinancovaním stavby.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva boj o rychlíky Plzeň - Most prohrála

Ve sledovaném klání o trať Plzeň – Most došlo k zajímavému obratu. Zatímco dosud tahala za delší konec provazu díky nižší ceně společnost Arriva, ode dneška se mohou radovat České dráhy. Ministerstvo dopravy oznámilo, že o zajištění provozu na trati bude jednat pouze s nimi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jednotky s naklápacími skriňami na sieti ŽSR

Prosím o odpovede:
- na jakých tratích ŽSR je možno využít naklápění pro jízdu vyšší rychlostí? 
- chtěl bych se v návaznosti na toto prosím ještě zeptat, zda ŽSR plánuje, resp. zda třeba ZSSK v nějakém smyslu podal podnět či žádost o osazení trati Žilina - Košice rychlostníky pro vyšší rychlost umožňující využití naklápění? Pokud ano, jak dlouho by takový proces mohl trvat?

Odpovede na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Šéf ČD ve vedení Společenství evropských železnic

Daniel Kurucz se stal členem vedení nejvlivnější evropské železniční organizace Společenství evropských železnic (CER). Do vrcholného orgánu CER – Management Committee – zvolilo Daniela Kurucze jednomyslně Valné shromáždění této organice. Stalo se tak na návrh nejsilnějších evropských železnic a jejich představitelů – šéfa německých železnic DB Rüdigera Grubeho a ředitele rakouských drah ÖBB Christiana Kerna, který je zároveň prezidentem CER.

Společenství evropských železnic (CER) je nejsilnějším představitelem železniční lobby v Bruselu. Bylo založeno v roce 1988 a dnes je jeho členem více než 70 podniků a organizací zahrnujících železniční dopravce (národní dopravci i privátní železniční podniky), manažery infrastruktury, asociace apod. CER dnes zastupuje 61 % evropské železniční sítě, na které se odehrává 84 % výkonů v nákladní dopravě a 99 % výkonů v osobní dopravě v Evropě.

Podrobnosti o zvolení pana Kurucze do Management Committee a jeho vyjádření k této události najdete v přiložené tiskové zprávě.

Plug-in Hybrid Bus - revolúcia v MHD

Viete si predstaviť, aké by to bolo, keby sa znížila hlučnosť väčších miest použitím elektrifikovaných autobusov? Volvo na tomto probléme pracuje a dnes prestavilo model 7900 Plug-in Hybrid Bus. V podstate ide o úplne bežný autobus MHD, v ktorom sa však zmenilo jadro pohonu. Základom nie je diesel, ale elektrický motor.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Když senátorka jede tramvají načerno ...

Pokutu za černou jízdu bude muset zaplatit senátorka za ČSSD Milada Emmerová, která v Plzni jela tramvají bez řádně označené jízdenky. Nepomohla jí ani stížnost, kterou poslala řediteli Dopravních podniků, v níž vylíčila, jak se vše odehrálo. Stěžovat si chce i na strážníka městské policie, který byl přítomen.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Noc svetiel na detskej železnici bude horúca

Atraktívne nočné jazdy spojené s horúcim plamenným prepadom, ohňovou šou, hudobným expresom a ďalšími neobyčajnými atrakciami pripravila na noc zo 4. na 5. októbra Košická detská historická železnica. Železničná noc svetiel sa v Čermeli uskutoční po tretí krát. Program začne o 19:00 a potrvá do polnoci.

Ďalšie informácie nájdete v tlačovej správe a na plagáte akcie.

Jančurův nový vagón vystavuje slovenská firma

Železniční dopravce Regiojet poprvé představil na veřejnosti svůj nový osobní vůz, kterých chce postupně koupit několik desítek a nasadit na své vlaky v Česku i Slovensku. Je to první vůz, který bude mít v druhé třídě v každé sedačce monitory.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O rekonštrukcii žst. Nitra

Dobrý deň, pripravujem reportáž o stave autobusovej a žel. stanice v Nitre. Môžete mi dať informáciu, kedy sa plánuje s rekonštrukciou žel. stanice, príp. v akom je to štádiu príprav?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Slovenské ministerstvo s Jančurou vyběhlo

Soukromý železniční dopravce RegioJet ze skupiny Student Agency prozatím neuspěl se záměrem převzít na Slovensku osobní rychlíkovou dopravu z Bratislavy do Košic, kterou na této nejvytíženější slovenské trati nyní zajišťuje státní dopravce ZSSK Slovensko. Slovenské ministerstvo dopravy sdělilo, že po případném uvolnění dalších vlakových linek pro soukromé dopravce uskuteční výběrové řízení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Občanov ruší trúbenie vlakov

Dobrý deň, v mene regionálneho týždenníka Záhorák sa na Vás obraciame s prosbou o informáciu. Obyvatelia Brodského sa od začiatku tohto roka sťažujú na to, že vlaky prechádzajúce obcou cez deň i v noci trúbia, čím rušia občanov, žijúcich v blízkosti železničnej stanice. Čím je táto situácia spôsobená, ako sa rieši a kedy budú môcť Brodčania opäť pokojne spať?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Vlaky přes Sebnitz nestačí zájmu cestujících

Vlaky na obnovené trati ze Šluknovského výběžku přes Německo do Děčína jsou tak vytížené, že je České dráhy musí o víkendu posilovat. Obce kvůli velkému zájmu chtějí přidat další spoje. „Vlak využívá o třetinu víc cestujících než ostatní spoje v regionu,“ říká starosta Poustevny Miroslav Jemelka, který za obnovu trati roky bojoval. Mezi Poustevnou a německým Sebnitz projel vlak naposledy krátce po válce a obnově stálo v cestě jen pár kilometrů chybějících kolejí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košickú súťaž „Kto skôr“ vyhral skúter

V dopravnom podniku bolo v sobotu (20.9.2014) rušno. Pre Deň otvorených dverí prišlo do areálu na Bardejovskej približne 2 000 ľudí. Opäť sa teda potvrdilo, že ide o obľúbené podujatie. Aj tento rok bol pripravený bohatý program pre dospelákov a deti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brněnský dopravní podnik hledá nový hlas

Obyvatelé Brna budou sami vybírat, čí hlas je bude provázet v městské hromadné dopravě. Jedenáct let hlášení namlouvala bývalá rozhlasová moderátorka, ta ale před několika měsíci zemřela. V Praze například vyvíjejí umělý hlas, který by na nové zastávky nebo změny v dopravě reagoval nejrychleji.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK kúpi 17 nových vozňov za 31,28 milióna

Štátny osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) odhaduje, že cena za dodávku 17 nových vozňov bude vo výške 31,28 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Na zákazku už železničiari vyhlásili súťaž a informovali o nej vo vestníku verejného obstarávania. Vozne by mali premávať v Bratislave a okolí v rámci Integrovaného dopravného systému Bratislava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stavba tratě na ostravské letiště finišuje

Kolejové propojení Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku a železniční stanice Sedlnice, které se začalo stavět před rokem, by mělo být hotové v listopadu. Stavební práce přijdou zhruba na 438 milionů korun. Po dokončení stavby začne na nové trati půlroční zkušební provoz.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rušňovodič nafúkal skoro dve promile

Opitý rušňovodič viedol v nedeľu ráno osobný vlak na trase Kúty - Skalica. Pri náhodnej kontrole na zastávke v Skalici opakovane nafúkal 1,94 promile. Vlak odstavili, piati cestujúci museli vystúpiť, 45-ročný rušňovodič skončil v policajnej cele s obvinením z ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na dopravní stavby bude víc peněz

Vláda schválila návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), informovalo tiskové oddělení vlády. Fond by podle návrhu ministerstva dopravy měl v roce 2015 hospodařit s částkou 94,4 miliardy Kč. Ve srovnání se současnými 71 miliardami korun jde o výrazné navýšení peněz pro rozvoj infrastruktury.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 38. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v uplynulom týždni 2 prípady zrážky vlaku s civilnou osobou, našťastie ani jedna z týchto zrážok nebola smrteľná. Prvý prípad sa stal na trati Krásno nad Kysucou – Čadca, kde došlo k stretu rušňa s mužom sediacim v priechodnom priereze koľaje. O samovraždu sa pokúsila žena na trati Veľké Uherce – Veľké Bielice, ktorú zrazil a ťažko zranil rýchlik. Následne bola odvezená na ošetrenie do nemocnice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.