Dopravné správy

Dištanc šesticu stavebných firiem nepotrestá

Šestica stavebných firiem, ktorá v roku 2004 uzavrela kartelovú dohodu pri súťaži na úsek diaľnice D1 na Spiši, dostala trojročný dištanc z verejných súťaží. Tento zákaz však z väčšej časti uplynul ešte v minulosti, dnes je tak pre stavbárov takmer úplne vypršaný. Vyplýva to z očakávaného výkladového stanoviska, ktoré vydal Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) a zverejnil ho na svojej internetovej stránke.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ve sporu o Opencard hrozí arbitráž

Až v soudní síni může skončit spor pražského magistrátu s firmou eMoneyServices (EMS) o Opencard. Obě strany se sice zavázaly, že se pokusí najít řešení, zároveň ale přiznávají, že pokud se nedohodnou, půjdou k rozhodčímu soudu. V dubnu skončila hlavnímu městu smlouva se společností EMS na projekt Opencard a apríl na magistrátu od té doby pokračuje a nekončí. Město za čtvrt roku vystřídalo hned několik scénářů k budoucnosti karty Pražana.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 30. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v uplynulom týždni 3 smrteľné prípady zrážky vlaku s civilnou osobou. Na trati medzi Púchovom a Považskou Bystricou bolo políciou nájdené telo muža, ktorý bol zrazený nezisteným vlakom v neznámom čase. Podobný prípad sa odohral v Ružomberku, kde vlak zastavil tiež nad nehybným telom. Rýchlik v Pezinku zrazil a usmrtil ženu, pričom išlo o samovraždu. Na tratiach ŽSR boli v uplynulom týždni zaznamenané 3 pokusy o samovraždu. V Gbelcoch žena ležiaca na koľaji pred príchodom vlaku utiekla. Bola zadržaná zamestnancami a následne odovzdaná polícii.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kazašský fosfor může opět na koleje SŽDC

Po českých kolejích bude dál jezdit žlutý fosfor i ve starých kazašských cisternách, které neodpovídají Řádu pro přepravu nebezpečných věcí (RID). Ministr dopravy Antonín Prachař totiž udělil přepravní firmě AWT výjimku na další půlrok, tedy do konce letošního roku. A to přesto, že ministerstvo už v lednu vyhlašovalo, že s podepisováním výjimek končí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bystrica dostane dotáciu na nové trolejbusy

V pondelok 28. júla 2014 oznámil Dopravný podnik mesta Banská Bystrica svoj úspech vo výzve č. OPŽP-PO3-14-2, ktorá bola vyhlásená dňa 10. februára 2014 a bola zameraná výlučne na náhradu autobusovej dopravy trolejbusovou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express brzdí expanzi na Slovensko

Soukromý železniční dopravce Leo Express chce od prosince rozšířit své spojení v Česku o další pár vlaků mezi Prahou a Starým Městem u Uherského Hradiště. Také hodlá zachovat sedm spojů mezi Prahou a Ostravou. Brzdí kvůli tomu i své plány na expanzi na Slovensko. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo našiel sonar pod Starým mostom

Hlavné mesto SR Bratislava odprezentovalo na tlačovej konferencii 29. júla 2014 výsledky sonarového pyrotechnického prieskumu dna Dunaja v mieste pilierov rekonštruovaného Starého mosta, ktoré si nechalo vypracovať na vlastné náklady v priebehu júla. Sonarový prieskum realizovalo občianske združenie Wellington Tribute Association z Bratislavy za cenu 10 000 €.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Odvolaný šéf SŽDC Kolář povede Drážní úřad

Bývalý generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Jiří Kolář míří na nový post. Od pátku se stane novým šéfem Drážního úřadu, který je v podstatě nejmocnější železniční autoritou v Česku. Jmenování Koláře, který skončil v květnu v čele SŽDC, potvrdil ministr dopravy Antonín Prachař. Kolář nahradí Jiřího Hanuše, kterého Prachař odvolal minulý týden.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Najmenej presné sú v Európe maďarské vlaky

V priebehu uplynulých šiestich rokov nazbierali maďarské vlaky v preprave osôb 12 miliónov minút meškania, čo je v prepočte zhruba 23 rokov. Podľa maďarského spravodajského servera Index.hu z údajov štátnej železnice MÁV vyplýva, že v období od roku 2008 mešká síce iba 12 % vlakov, maďarské železnice sú aj tak najmenej presné v Európe.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mimořádná změna jízdního řádu na trati 086

Správa železniční dopravní cesty připravila od pátku 1. srpna 2014 mimořádnou změnu jízdního řádu železniční osobní dopravy. Stalo se tak na základě dohody Českých drah a Libereckého kraje o částečném obnovení provozu regionálních spojů na trati 086. Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Čierne skládky a ŽSR

Evidujú ZSR čierne skládky?
Ak áno, na ktorých miestach?
Likvidujú ich postupne, alebo kde je problém?

Odpovede na uvedené otázky nájdete na tejto stránke.

Halasně zachráněná budova nádraží tiše chátrá

Budova historického ústeckého nádraží, za kterou bojovala i režisérka Olga Sommerová a další tisícovky lidí, se neopraví a bude dál chátrat. Přestože v její blízkosti nyní investují správci železnice do tratě a budov včetně nové stanice přes 900 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR vyzývajú ľudí na opatrnosť

Na slovenských železniciach minulý týždeň zrazil vlak troch ľudí. Jedno telo muža našla polícia na trati medzi Púchovom a Považskou Bystricou, aký vlak a kedy ho zrazil, sa nevie. Podobný prípad sa stal aj v Ružomberku. V Pezinku zase rýchlik zrazil a usmrtil ženu, ktorá takto spáchala samovraždu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Paní výpravčí přidává k jízdence úsměv a knížku

Zpříjemnit lidem cestu vlakem se rozhodla výpravčí Květa Slabá. S manželem zřídila v čekárnách v Rynolticích a Jablonném v Podještědí unikátní půjčovnu knih. Takovou, kde se vypůjčené tituly vracet nemusejí. Lidé si je mohou ponechat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Do Košíc budú chodiť vlaky troch spoločností

Chcela by som vás požiadať o odpovede na nižšie uvedené otázky. ZSR má do dnešného dňa posúdiť žiadosti železničných dopravcov v súvislosti s novým grafikonom platným od polovice decembra. V tejto súvislosti sa chcem opýtať? Odobrili ste žiadosť RegioJetu? Ak áno, ako často bude jazdiť z Bratislavy do Košíc a z Prahy cez Žilinu do Martina? Bude na trase Praha - Žilina - Košice jazdiť Leo Express? Ako často? Ako často bude na trase Bratislava - Košice a Praha - Košice jazdiť štátny železničný dopravca ZSSK?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Pardubická trolejbusová (ne)trať na účet EU

Ačkoli nad třídou Míru v centru Pardubic musí podle dotačních podmínek i po dokončení rekonstrukce vést trolejbusové trolejové vedení, začal magistrát uvažovat o tom, že by bylo pouze svéráznou ozdobou. Městské vedení se vrátilo k úvahám, že by byla opravená třída Míru určena výhradně pěším, nezajížděla by na ni tedy ani MHD.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kto privedie električku k Hlavnej stanici?

Hlavné mesto SR Bratislava vyhlásilo verejné obstarávanie na zhotoviteľa rekonštrukcie električkovej trate na Hlavnú stanicu v úseku Radlinského - Kýčerského. Obstarávanie je realizované formou výzvy na predkladanie ponúk. V rámci rekonštruckie tohto úseku príde k modernizácii električkovej trate, trakčného vedenia, zastávok a cestnej svetelnej signalizácie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vepřo knedlo zelo v LEO Expressu

Soukromý železniční dopravce LEO Express představil cestujícím své nejvyšší třídy vítanou novinku. V ceně jízdenky mají nově zahrnuto tříchodové snídaňové nebo odpolední hlavní menu. LEO Express tak obohatil unikátní koncept luxusního cestování v Premium třídě, který jako jediný železniční dopravce v Česku zákazníkům nabízí, o gastronomický zážitek.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Ďalší problém na stavbe nového Starého mosta

Val zeminy na Námestí Hraničiarov v Petržalke, ktorý bol na toto miesto prevezený zo stavby Starého Mosta, by mal byť podľa odhadov zhotoviteľa stavby úplne odstránený najneskôr do konca októbra 2014. Ešte stále nie je isté, či sa zemina použije pri výstavbe pilierov novej mostnej konštrukcie, tak, ako to bolo plánované.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Strojvedoucímu „Portáše“ hrozí pět let vězení

Jen 27 metrů dělilo v neděli vlaky na trati z Prahy do Kolína od srážky. Rychlík směřující z hlavního města do Vsetína ve stanici Velim projel na červenou návěstím, srazil výhybku a dostal se na kolej, na které jela jiná souprava. Podle informací serveru Lidovky.cz se strojvedoucí rychlíku k pochybení přiznal. Nešlo tak o selhání techniky. 

Celou zprávu najdete na této stránce.