Dopravné správy

Prvni strojvůdkyně LEO Expressu

V příloze si Vám dovoluji zaslat tiskovou zprávu informující o první strojvůdkyni ve společnosti LEO Express. Helena Záleská vyjede samostatně na trasu Praha - Ostrava v den svých narozenin v neděli 27. července. Řadí se tak mezi hrstku žen, které řídí vlaky na českých kolejích.

Kariéru strojvůdkyně startuje s nejmodernější jednotkou na železnici Stadler FLIRT.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 29. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v 29. týždni 3 smrteľné prípady zrážky vlaku s civilnou osobou. V dvoch prípadoch išlo o muža, a na trati Handlová - Sklené pri Handlovej vlak zrazil a usmrtil ženu. Veľmi závažný prípad sa stal v ŽST Košice, kedy muselo prísť k použitiu záchrannej brzdy vlakovým personálom, z dôvodu naskakovania cestujúcej do idúceho vlaku, našťastie cestujúca bola iba ľahko zranená a mohla pokračovať v ceste.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem z muzea ČD v Lužné do Zbečna

Železniční muzeum Českých drah připravilo na tuto sobotu 26. července prázdninovou jízdu historickým vlakem z Lužné u Rakovníka do Zbečna a zpět. Soupravu sestavenou z historických vozů 2. třídy poveze parní lokomotiva 354.195 „Všudybylka“. Vlakem se můžou cestující svézt na hrad Křivoklát nebo až do Zbečna, kde můžou navštívit Hamousův statek.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě a také na webu Železničního muzea
www.cdmuzeum.cz.

Slovensko má staré električky aj trolejbusy

Hlavným problémom verejnej osobnej dopravy na Slovensku je nedostatok financií na jej udržateľnú a systematickú prevádzku, ako aj údržbu a obnovu dopravných prostriedkov a infraštruktúry. Konštatuje to ministerstvo dopravy v Strategickom pláne rozvoja dopravnej infraštruktúry SR do roku 2020, ktorý schválila vláda SR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražské tramvaje objektem průzkumu

V Praze se tramvajemi denně sveze přes milion cestujících. Nejvíce vytíženými linkami jsou tramvaje číslo 22 a číslo 9. Tramvajovou zastávku Anděl každý den využije skoro 80.000 cestujících. Patří proto mezi nejvyužívanější. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnil dopravní podnik (DPP) a společnost Ropid spolu se studenty střední dopravní školy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet hľadá 150 nových zamestnancov

Firma rozbehla výberové konania na 150 ľudí, chce posilniť vlakový personál a prevádzkovú základňu. Doplní personál na trati z Bratislavy do Komárna a tiež na pripravovanej trase z Bratislavy do Košíc. "Dáme prácu ľuďom v oblastiach s vysokou nezamestnanosťou, napríklad na východnom Slovensku," povedal Radim Jančura, majiteľ holdingu Student Agency, ktorého súčasťou je aj RegioJet.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nevyužitá trasa vlaku nebude zadarmo

Železniční dopravci budou příští rok platit státu za použití kolejí, i když jejich vlak v domluvený čas nevyjede. Nově zavedenou sankci potvrdilo přes protesty přepravních firem ministerstvo dopravy. Úřadu jde hlavně o to, aby dopravci zbytečně neblokovali místo na přetížených tratích. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky zadarmo zdražia autobusy

Ľudí čaká drahšie cestovanie v autobusoch. To je odvrátená strana vládneho zámeru, poskytnúť niektorým skupinám cestovanie vo vlakoch zadarmo, upozorňuje podpredseda KDH Miloš Moravčík. Ceny autobusovej dopravy podľa Moravčíka pôjdu hore.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ústecký kraj zvažuje převzetí Kozí dráhy

Krajská samospráva zvažuje, ze by převzala oblíbenou Kozí dráhu a platila její provoz. Jezdilo by se po ní až do Duchcova, celá trať by fungovala jako turistická atrakce. Nápad by mohl ale ztroskotat na tom, že kraj od státu žádá, aby opravil zbytek kolejí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet dá prácu desiatkam Slovákov

Súkromný vlakový osobný dopravca RegioJet chce zvýšiť počet svojich zamestnancov na Slovensku zhruba o 150. Posilní tak personálne zázemie v už prevádzkovanej osobnej doprave na trati Bratislava - Dunajská Streda - Komárno i v pripravovanom spojení IC vlakov Bratislava - Žilina - Košice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oběti letu MH17 přivezl do Charkova „čmelák“

Vlak s chladírenskými vozy, vezoucími ostatky obětí ze sestřeleného malajsijského boeingu nad východní Ukrajinou, dorazil v úterý do Charkova. Ostatky budou posléze přepraveny do Nizozemska. Souprava vyrazila přes Doněck v pondělí večer ze separatisty ovládaného města Torez.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlak plný mŕtvol

Vlak s telami obetí katastrofy malajzijského boeingu v pondelok odišiel zo stanice vo východoukrajinskom Toreze, ktorí ovládajú proruskí separatisti. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním sa na očitého svedka. Ukrajinský vicepremiér Volodymyr Hrojsman už skôr uviedol, že záchranári prepravili do chladiarenských vozňov telá všetkých obetí, ktoré vlak odvezie najprv do Charkova kontrolovaného vládou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Door-to-door mobilita je zatím jen vize

Tzv. door-to-door mobilita, kterou začal výrazně podporovat viceprezident Evropské komise Siim Kallas, je v současné stále spíše vizí než realitou. Jaké já situace v České republice i dalších zemích a jaké jsou možnosti pro dosažení ideálního stavu, o tom jsme hovořili s viceprezidentem Sdružení pro dopravní telematiku Ing. Romanem Srpem.

Rozhovor najdete na této stránce.

Eurostar hlási slabý rast výkonov

Spoločnosť Eurostar, ktorá zabezpečuje osobnú železničnú dopravu popod kanál La Manche, prepravila v 1. polroku tohto roka 5 miliónov cestujúcich. Oproti rovnakému obdobiu vlani to znamená rast len o 2 %. Pod slabšie výsledky sa do veľkej miery podpísali aj majstrovstvá sveta vo futbale. Informoval o tom server BBC. V samotnom 2. kvartáli 2014 totiž počet cestujúcich cez Eurotunel klesol.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Náhrady při zpoždění vlaku se odkládají

Železniční dopravci zřejmě dalších pět let nebudou muset vyplácet náhrady při zpoždění vlaku delším než hodinu. Senátní výbory pro dopravu a ústavně-právní to podpořily. Prodloužení výjimky z evropského nařízení až do roku 2019 dopravcům uleví i od některých dalších povinností. Senát o výjimce rozhodne tento týden.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

150 euro za zrážku s vlakom

Na chránenom železničnom priecestí v katastri obce Košťany nad Turcom v okrese Martin zachytil dnes ráno vlak osobné auto. Išlo našťastie len o škodovú udalosť, nikto nebol zranený. Alkohol vodičovi ani rušňovodičovi nezistili.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Praze a okolí rostou nové železniční zastávky

Na železničních tratích v okolí Prahy přibudou do měsíce nové zastávky, jedna ve městě se navíc přemístí. Organizace ROPID, která v Praze a části středních Čech objednává veřejnou dopravu, tak chce posílit význam městské a příměstské železnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Úzkorozchodné“ stretnutie na platforme V4

Do Košíc mieria operátori a prevádzkovatelia úzkorozchodných železníc z okolitých krajín. Dôvodom je dohoda pri postupe vzájomnej propagácie a vydanie spoločného turistického sprievodcu najznámejšími úzkorozchodnými železnicami v regióne V4. Pracovné stretnutie sa uskutoční 22. júla 2014 v Košiciach na Alpinke – konečnej zastávke jedinej zachovanej detskej železnice v bývalom Československu.

Ak Vás táto téma zaujala, podrobnosti nájdete v priloženej tlačovej správe.

Ministr vyhodil šéfa Drážního úřadu

Ministr dopravy Antonín Prachař odvolal šéfa Drážního úřadu Jiřího Hanuše. Další velkou personální výměnu v podřízených organizacích potvrdili Prachař i Hanuš. „Důvodem je Prohlášení o dráze vydané Drážním úřadem,“ řekl Prachař. Jaké konkrétní závady v něm jsou, ale neuvedl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kamionistom sa nepáči vládny návrh zákona

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) a Združenie cestných dopravcov SR Česmad Slovakia nesúhlasia s návrhom štátu na úpravu dane z motorových vozidiel (cestnej dane). V návrhu novely zákona, ktorú pripravil rezort financií, preto žiadajú zmeny. Právna norma sa práve nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Celú správu nájdete na tejto stránke.