Dopravné správy

Stavebnice a vláčky se jménem boha obchodu

Legendární stavebnice, jež mnoha vědcům pomohla v jejich bádání, slaví úspěch i dnes. V dílně společnosti Merkur Toys ročně 75 zaměstnanců vyrobí desítky tisíc nových sestav. Merkur ale expanduje i do oblasti vzdělávání – podle jednatele společnosti Jaromíra Kříže by právě tato stavebnice mohla dětem vrátit zájem o techniku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O úprave 1. nástupišťa trnavskej stanice

Ako som si všimol, v súčasnosti prebieha obnova 1. nástupišťa. Popíšte mi v krátkosti dôvody úprav, čo sa momentálne robí? Dokedy potrvá úprava 1. nástupišťa?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Na trati Brno - Havl. Brod se chystá rekonstrukce

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chce v letech 2016 a 2017 zrekonstruovat více než desetikilometrový úsek mezi Vlkovem u Tišnova a Řikonínem na hranicích Vysočiny a jižní Moravy. Stavba za 1,3 miliardy korun na jedné z hlavních českých tratí mimo jiné zvýší rychlost ze 100 až na 140 kilometrů v hodině. Informoval o tom mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Trenčiansky kraj chce napodobniť IDS JMK

Kraj sa inšpiroval prepracovaným systémom integrovanej dopravy v susednom Juhomoravskom kraji. Pracovné stretnutie zamestnancov odboru dopravy kraja v Brne (16. 7.) nadväzovalo na májové stretnutie predsedu kraja Jaroslava Bašku a hajtmana Juhomoravského kraja Michala Haška.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

European Locomotive Leasing nakupuje u Siemense

Rakouská společnost European Locomotive Leasing GmbH (ELL) uzavřela se společností Siemens rámcovou smlouvu na dodávku až 50 lokomotiv Vectron. Tato společnost nově působí na evropském trhu v oblasti pronájmu moderních lokomotiv. Objednané lokomotivy Vectron mohou být nasazeny v Německu, Rakousku, Polsku, Maďarsku, na Slovensku a v České republice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Koľaje električky v Dúbravke zatrávnené nebudú

Od pondelka nejazdia do Dúbravky električky. Po úprave z eurofondov však nebude električková trať taká moderná, ako mesto sľubovalo. Prestavba sa zameriava najmä na na lepšie riešenia pre jazdu električiek a bezpečnosť. Aktivisti tvrdia, že bude v protiklade s viacerými opatreniami strategického dokumentu mesta Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja na roky 2010 – 2020.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železniční skladiště se mění v kulturní stánek

Občanské sdružení Container41 pozvolna mění budovu skladiště zvanou Malá Amerika na hlavním nádraží v Brně v nový kulturní prostor, který budou tvořit dvě scény. Několikrát už tam vystupovalo například divadlo. Když se řekne Malá Amerika, vybaví si Brňané buď tržnici, nebo nedalekou historickou budovu v areálu nákladní části brněnského hlavního nádraží. Do chátrající železniční budovy se teď začíná pomalu vracet život, vzniká zde nový kulturní prostor. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Skrášlenie“ Hlavnej stanice bolo na smiech

Magistrát ohlásil veľkú akciu, povolal bezdomovcov aj dobrovoľníkov. Skončilo sa to vznikom Hnutia proti okrášľovaniu Bratislavy. Postavilo sa proti tomu, ako dobrovoľníci premaľovali okolie stanice. Na stĺpoch a múrikoch pribudli maľby zvieratiek, električiek či hmyzu. Po kritike ich zatreli sivou farbou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zloděj zcizil zábradlí z železničního nadjezdu

Zloděj ukradl z mostu přes železniční trať v Mohelnici na Šumpersku stovku kusů zábradlí. Není to přitom v tomto roce poprvé, kdy policie řeší krádež z mostní konstrukce. Před dvěma týdny začalo vyšetřování ukradeného zábradlí hned ze tří silničních mostů vedoucích přes rychlostní silnici R35.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tajomný paradox trenčianskej MHD

Príspevok mesta Trenčín na pokrytie straty za poskytovanie služieb vo verejnom záujme v mestskej hromadnej doprave (MHD) sa za posledných osem rokov zvýšil o takmer 340 percent. Kým v roku 2005 zaplatilo mesto prevádzkovateľovi MHD v Trenčíne ročne 528.000 eur, v minulom roku to už bolo 3,311 milióna eur. Podľa primátora Trenčína Richarda Rybníčka sa za posledných osem rokov znížil počet cestujúcich v MHD o 22 percent, počet najazdených kilometrov však stúpol o 100.000.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

AWT má nového majitele

Miliardář Zdeněk Bakala, spolumajitel OKD, se definitivně odstřihl od partnerů z nizozemské skupiny BXR Group. Ta tento týden oznámila, že dokončila rozdělení aktiv. OKD i se svou matkou NWR stejně jako 44 tisíc hornických bytů na Ostravsku zůstávají ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Unikátny most z vagóna láka turistov

Ako prejsť bez koľajníc železničným vagónom ponad rieku? Prišli na to pred rokmi výmyselníci vo Vígľaši-Pstruši v Detvianskom okrese. Most cez Slatinu vytvorili zo starého vozňa. Miestnym dlho slúžil len ako skratka, teraz sa stáva turistickou atrakciou. Netradičný most, ktorý časom schátral, obnovili domáci nadšenci. Dali mu vynovený vzhľad a postupne upravujú aj jeho okolie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hradecké čtečky ničí pardubické karty MHD

Ve vozidlech městské hromadné dopravy v Hradci Králové jsou nová odbavovací zařízení, na kterých měla fungovat i pardubická čipová karta. Je to ale past. Automaty totiž některým lidem kartu poškodily, takže si museli pořídit náhradní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O rekonštrukcii ŽST Trnava

Chcel by som Vás poprosiť o zaslanie informácií k rekonštrukcii ŽST Trnava v roku 2014
- čo všetko sa v tomto roku doteraz realizovalo
- aké úpravy sa ešte vykonajú na budove ŽST
- aké budú terénne úpravy + rekonštrukcia nástupíšť - dokedy bude dokončené 1. nást. a kedy 2.
- či sa už vyriešili kolaudačné závady pre ktoré nie sú ešte otvorené reštauračné, bufetové atď. prevádzky v budove ŽST. 

Odpovede nájdete na tejto stránke.

TagBust - účinná zbraň proti sprejerům

Už rok používají v Břeclavi strážníci aplikaci proti sprejerům. TagBust funguje na jednoduchém principu - strážníci fotí graffiti v ulicích a nahrávají je do aplikace. Když pak sprejera chytí přímo při činu, srovnají jeho dílo s databází. Ta rychle ukáže, kolik toho má na svém kontě. S vyšší škodou pak přichází vyšší trest. V Břeclavi se díky tomu podařilo sprejerství skoro vymýtit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vozídlá DPB budú mať kamerový systém

Po piatich rokoch prichádza bratislavský dopravný podnik opäť s pilotným projektom monitorovania interiérov vozidiel MHD prostredníctvom systému priemyselnej televízie, tzv. kamerového systému. Začiatkom leta 2014 DPB vykonal porovnávacie testy systémov a na ich základe výsledkoch bude tento systém nainštalovaný do 10 autobusov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hromadné dopravě konkuruje „spolujízda“

Hlavně studenti a mladí lidí stále častěji využívají výhodné cestování založené na principu spolujízdy. Existuje několik serverů, které zájemcům zprostředkují svezení automobilem odněkud někam za ceny příznivější, než hromadnou dopravou. K nejoblíbenějším patří Jízdomat.cz.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Žiline pribudli automaty na lístky MHD

DPMŽ vybavil ďalších 5 zastávok automatmi na cestovné lístky. Zakúpiť si cestovný lístok v automate tak môžu cestujúci už aj na týchto zastávkach: Kysucká, Námestie hrdinov, Tulipánová, Univerzitná, Závodského.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bude havířovské nádraží kulturní památkou?

Ministerstvo kultury bude znovu posuzovat argumenty pro vyhlášení havířovského vlakového nádraží za kulturní památku. Zahájilo správní řízení. Kdy oznámí výsledek, není zatím jasné. Do té doby se s objektem nesmí nic dělat. Jedním z hlavních důvodů řízení je mozaika, která zdobí interiér budovy. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Maďarčina na lavičkách ŽSR poburuje

Organizátori Gombaseckého letného tábora (Gombaszögi Nyári Tábor), ktorí propagovali svoju akciu reklamnými tabuľami na novozámockej a štúrovskej železničnej stanici, pred časom informovali o tom, ako neznámi páchatelia poškodzovali ich reklamné plochy nálepkami Slovenského Hnutia Obrody.

Celú správu nájdete na tejto stránke.