Dopravné správy

Maďarčina na lavičkách ŽSR poburuje

Organizátori Gombaseckého letného tábora (Gombaszögi Nyári Tábor), ktorí propagovali svoju akciu reklamnými tabuľami na novozámockej a štúrovskej železničnej stanici, pred časom informovali o tom, ako neznámi páchatelia poškodzovali ich reklamné plochy nálepkami Slovenského Hnutia Obrody.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Velenice obnoví zašlou trolejbusovou slávu

Málokdo by uhodl, kde začaly jako první v republice jezdit trolejbusy. Není to Praha ani jiné velké město, ale České Velenice. V roce 1907 linka v Rakousku-Uhersku vozila především zaměstnance železnice z Gmündu k vlakovému nádraží ve Velenicích. Nyní tady chtějí zašlou slávu trolejbusů obnovit. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

73-ročný vodič prežil zrážku s vlakom

Bratislavskí hasiči zasahovali na železničnom priecestí Majerská a Hradská pri dopravnej nehode osobného vlaku a automobilu. Na mieste bolo osem príslušníkov s dvoma kusmi hasičskej techniky. Informovalo o tom Operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru v Bratislave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražské metro zkontrolují kvůli tragédii v Moskvě

Kvůli úterní nehodě v moskevském metru, kde vykolejil vlak, čeká to pražské kontrola bezpečnosti. Uvedl to exředitel dopravního podniku a současný vedoucí Správy vozidel Metro Josef Němeček. Dodal, že každou nehodu metra ve světě odborníci studují. Snaží se z ní poučit a předejít podobnému neštěstí doma. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Doprastav pokračuje v reštrukturalizácii

Stavebná spoločnosť Doprastav, a.s., ktorá pokračuje v reštrukturalizácii, sa na základe nezávislého auditu dohodla s bankami na navýšení úverového rámca. Dohoda s bankami podľa Doprastavu zaručuje finančnú stabilitu pre spoločnosť, jej dodávateľov a zamestnancov. "Cieľom Doprastavu je ukončiť reštrukturalizáciu v tomto roku a rok skončiť s kladným hospodárskym výsledkom," informoval v stredu agentúru SITA hovorca Doprastavu Michal Krajčír.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Velká jízdenková loupež

Po dvou ženách a jednom muži pátrají od počátku července policisté z pražského Žižkova. Trojice je podezřelá z krádeže několika stovek jízdenek na MHD celkem za 16 tisíc korun. Ženy rozptýlily pozornost prodavačky tím, že si nechávaly vystavovat různé zboží, mladík mezitím sebral lístky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zrážka regionálneho vlaku s TGV vo Francúzsku

Štyridsať ľudí utrpelo zranenia pri zrážke dvoch vlakov, ku ktorej došlo vo štvrtok na juhozápade Francúzska. S odvolaním sa na miestne médiá o tom informovala agentúra DPA. Dvoch ľudí, ktorí boli v kritickom stave, transportovali do nemocnice helikoptérou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Českovelenická vagonka má naději na záchranu

Firma Heavy Machinery Systems (bývalý Legios), která je v úpadku, neskončí v konkurzu. Šanci jí dali věřitelé, kteří nařídili reorganizaci. Firma tak může dál vyrábět pod podmínkou, že bude šetřit a postupně splácet své závazky.
O tom, jaký bude další osud zadlužené firmy, rozhodoval věřitelský výbor tento týden. V úvahu připadala právě reorganizace či konkurz. Výbor nakonec kývl na reorganizaci, což pak posvětil i českobudějovický krajský soud (celá společnost sídlí v Českých Velenicích na jihu Čech, závod má také v Lounech).
 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Deripaska má blokačnú minoritu vo firme Strabag

Ruský oligarcha Oleg Deripaska zvýšil svoj podiel v rakúskej stavebnej spoločnosti Strabag na 25 percent plus jedna akcia. Vo firme tým získal blokačnú minoritu. Obchod za zhruba 123 miliónov eur potvrdil Strabag v utorok. Deripaska využil opciu na kúpu podielov od ďalších kľúčových akcionárov, ktorými sú rodina Haselsteinerovcov, banka Raiffeisen a poisťovňa Uniqa. Opcia končí tento mesiac.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Prodloužení pražského metra očima novinářů

Na prodloužení trasy A pražského metra se právě stavebně dokončují stanice. Než začnou jezdit vlaky, musí se podzemí vybavit technologiemi a „zavést dráty“ do dispečinku. Chybí ještě i „maličkosti“, jako jsou speciální kabely pro šíření mobilního signálu pro telefony. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 28. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v minulom týždni 1 prípad zrážky vlaku s civilnou osobou na trati Zlatná na Ostrove – Komárne. Muž pravdepodobne spáchal samovraždu. Ďalšie dve osoby mali v úmysle spáchať samovraždu, ktorým sa však podarilo zabrániť zásahom. Najvážnejší bol prípad z 12. júla, kedy počas kontroly vo vlaku Ex 141 v Kysuckom Novom Meste našla vlakvedúca na WC zraneného cestujúceho, ktorý chcel spáchať samovraždu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Naftu dodá Českým drahám Unipetrol

Společnost Unipetrol RPA dodá Českým drahám motorovou naftu za 6,7 miliardy korun. Dopravce očekává, že za tříleté období odebere 234 milionů litrů paliva pro dieselové lokomotivy. Cena kontraktu není stanovena definitivně, protože bude záviset na skutečně odebraném množství paliva.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Červená karta aj pre Skansku a Inžinierske stavby

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) už rozhodol vo veci kartelu spred takmer desiatich rokov aj v prípade ďalších dvoch firiem - Skanska a Inžinierske stavby. "Vydali sme prvostupňové rozhodnutie týkajúce sa spoločností Skanska a Inžinierske stavby," potvrdil pre TASR hovorca ÚVO Ján Mažgút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministr hledá „sponzora“ tratě na pražské letiště

Napojení pražského letiště na železnici by mohl zaplatit soukromý investor v rámci projektu partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP). Takový je nejnovější nápad z dílny ministra dopravy Antonína Prachaře. „Stavba v navržené variantě představuje zhruba 30 miliard korun a je logické, že ministerstvo bude hledat potenciálního soukromého investora s cílem investice ušetřit pro využití jinde,“ sdělil Prachař. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK zaviedla SMS lístky na TEŽ

Železničná spoločnosť Slovensko zaviedla od 15. júla 2014 predaj cestovných lístkov na Tatranské elektrické železnice prostredníctvom SMS správ. Uvedená služba výrazne uľahčuje návštevníkom Tatier dostupnosť cestovných lístkov na TEŽ. Dostupná je v sieťach Orange SK, Slovak Telekom a O2 SK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

JHMD jsou v insolvenci

Krajský soud v Českých Budějovicích zahájil insolvenční řízení se společností Jindřichohradecké místní dráhy. Úzkokolejky podle návrhu dluží trojici dodavatelů v čele s výrobcem signalizace AK signal Brno přes 4,1 milionu korun. V problémech se soukromé dráhy ocitly už loni.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Pre haváriu metra v Moskve zatkli dvoch ľudí

Ruskí štátni vyšetrovatelia v stredu oznámili, že zatkli dvoch zamestnancov moskovského metra podozrivých z porušenia pravidiel bezpečnosti, ktoré mohli viesť k utorkovej tragédii. Vykoľajenie súpravy moskovského metra v čase rannej dopravnej špičky si v ruskej metropole vyžiadalo už najmenej 21 obetí a viac ako 150 zranených. Niektoré zdroje uvádzajú 22 obetí, ich počet môže pre početných zranených ešte stúpnuť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SMS jízdenky ve Zlíně jdou na odbyt

Třetím týdnem už lidé ve Zlíně a v Otrokovicích nakupují přes mobilní telefon jízdenky na trolejbus. Dopravní podnik jich zatím prodal více než 1 200, jen v pátek to bylo 140. Zájem cestujících každý den mírně roste. Někteří se ale pokusili i podvést revizory.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavskú MHD čaká ďalšia výluka

Pre opravu križovatky Jiráskova - Smolenická bude od piatku 18. júla od 18:00 najneskôr do pondelka 21. júla 2014 do 6:00 budú v tejto oblasti dočasne presmerované linky 68, 93, 94, 98, N93, N99 nasledovne:

Viď správu na tejto stránke.

Volání o pomoc z Masarykova nádraží

Na internetu se objevilo video, které upozorňuje na velmi vlažný vztah české veřejnosti k lidem bez domova. Vystupují v něm tři desítky bezdomovců, kteří v Praze na Masarykově nádraží zpívají českou hymnu.

Celou zprávu najdete na této stránce.