Dopravné správy

„Koženek“ na rychlících ČD ubývá

Vagony, které po desetiletí představovaly zlatý – nebo spíše červený a čím dál více zašlý – standard české železnice, hrají stále menší roli. Přibývá rychlíkových linek, kde si mohou cestující vybrat i z novějších vagonů, a z některých mizí úplně. Přestože ještě nejsou "koženky" naprostou vzácností, ubývá jich a exodus se nemá zastavit ani v příštích letech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O prestavbe trati Vrútky - Varín

Radi by sme informovali o prácach na obnove trate medzi Vrútkami a Žilinou. Na vašej stránke som našla kompletné informácie o tom, akých vlakov a smerov sa táto výluka dotýka. Nová informácia, ktorú chceme priniesť, bude o tom ako práce na trati prebiehajú:
- dodrží sa termín dokončenia prác do 26.8.2014?
- čo sa v rámci prác zatial vymenilo, zmodernizovalo?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Ministerstvo dopravy plánuje nové rychlíky

Česku by mohlo přibýt rychlíkových spojů. Ministerstvo dopravy navrhuje, aby od nového jízdního řádu, jenž začne platit 14. prosince, byl provoz na železnici posílen o rychlíky na čtyřech tratích. Kromě spojení z Prahy do Starého Města na Uherskohradišťsku, které má nahradit rušený spoj Excelsior jezdící do Košic, půjde o moravské spoje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košická rýchlodráha sa zastaví

Počas víkendu, od soboty 26. júla do nedele 27. júla 2014 v čase od 6:00 do 21:00 (v smere do mesta až do 22:00), dôjde k výluke električkovej dopravy na rýchlodráhe. Dôvodom výluky je výmena koľajníc na perešskom moste.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Software k řízení MHD za všechny prachy

Programátoři Dopravního podniku hlavního města Prahy za peníze vynášeli informace jiné firmě, která na jejich základě vytvořila počítačový program pro řízení tramvají a autobusů. Provoz mozku dopravy DPP od firmy Xanthus velmi draze nakupuje, přišel ho už na stovky milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo prepravuje milióny ton tovaru

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. (ZSSK Cargo) dosiahla v prvom polroku tohto roka zisk 2 mil. eur. Pôvodne v tomto období plánovala stratu v objeme 4 mil. eur. Štátny vlakový nákladný dopravca zlepšil hospodárenie nielen oproti plánu, ale aj medziročne. V prvej polovici vlaňajška vykázal totiž negatívny výsledok 12,7 mil. eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať do Tibetu prodlouží Čínané dvěma směry

Čína hodlá do roku 2020 rozšířit železnici spojující Tibet se zbytkem země až k hranicím Indie, Nepálu a Bhútánu. Informoval o tom státní čínský list Global Times, který ale neuvedl žádné další podrobnosti. Čína zahájila provoz železniční linky do hlavního města Tibetu Lhasy v roce 2006.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V ČR sa bude platiť za nevyužitú kapacitu dráhy

Železniční dopravcovia v Českej republike budú od budúceho roka platiť štátu za použitie koľají, aj keď ich vlaky v dohodnutom čase nevyjdú na trať. Denník E15 na svojom portáli informuje, že novú sankciu potvrdilo ministerstvo dopravy napriek protestom prepravných firiem. Úrad chce dosiahnuť, aby dopravcovia zbytočne neblokovali miesto na preťažených tratiach.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministr plánuje noční vlak do rodného města

České dráhy chtějí od prosince zrušit kvůli malé vytíženosti půlnoční vlak Excelsior z Prahy do Košic, část Moravy ale o noční spoj z Prahy nakonec zřejmě nepřijde. Ministr dopravy Antonín Prachař chce totiž od prosince zavést noční spoj mezi Prahou a Starým Městem u Uherského Hradiště.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ďalšie košické trolejbusy idú do šrotu

Za necelý rok bola vyradená tretina vozidlového parku trolejbusov. DPMK na svojej internetovej stránke zverejnil výzvy na zhodnotenie/zneškodnenie vyradených trolejbusov typu Škoda 15 Tr #1003 a 1007 a 14 TrM #2005 a 2007.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Českého výrobce tramvají ovládli čínští soudruzi

Do české firmy Inekon, která vyvíjí a prodává tramvaje, vstupuje čínský kapitál. Jednapadesát procent společnosti od jejího zakladatele Josefa Hušky kupuje státem vlastněná China Rail Signaling Corporation (CRSC). Spojení s bohatým partnerem, který v Číně buduje vysokorychlostní železnice, má Inekonu umožnit financování léta připravovaných zahraničních projektů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hrozia požiare porastu pri tratiach?

Pozdravujem, mal by som niekoľko otázok, čo sa týka problému porastu okolo železničných tratí, keďže leto je v plnom prúde. - minulý rok vznikli na Záhorí viaceré požiare, a to v dôsledku iskier z brzdiacich vlakov. V akom stave sú trate, resp. ich okolie tento rok v okolí Veľkých Levárov, teda smerom na Kúty, či smerom na Malacky?

Celú otázku a odpoveď nájdete na tejto stránke.

Mezi Libercem a Jablonným zas pojedou osobáky

Od pátku 1. srpna začnou na trati mezi Libercem a Jablonným v Podještědí vedle rychlíků jezdit i čtyři páry osobních vlaků. Kraj tak vyslyšel protesty lidí z Kryštofova Údolí, Noviny, Rynoltic a dolní části Křižan a Zdislavy, kteří vlaky využívali a za jejichž návrat sepsali před časem i petici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Indii sa školský autobus zrazil s vlakom

V Indii prišlo vo štvrtok k tragickej dopravnej nehode, ktorú neprežilo najmenej 19 detí. Do školského autobusu počas prechádzania cez železničné priecestie v štáte Telangána tam narazil vlak. Podľa miestnej polície autobus prevážal 32 detí. Dvanásť z nich zahynulo priamo na mieste činu, ďalších sedem zomrelo po prevoze do nemocnice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Černá mračna nad projektem Opencard

Jednání vedení Prahy a firmy eMoneyServices (EMS) ohledně projektu Opencard běží už měsíce. Zatím bezvýsledně. Proto je celkem pravděpodobné, že dříve či později si více než milion uživatelů bude muset červenou plastovou kartu vyměnit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pod Starým mostom hľadajú bomby

Na dne Dunaja medzi piliermi bratislavského Starého mosta sa začína prieskum, ktorý má odhaliť, či sú na dne rieky naozaj nevybuchnuté bomby z druhej svetovej vojny. Zmluvu na prieskum so združením špecialistov na prieskumy v zložitých podmienkach Wellington Tribute Associaton podpísal bratislavský primátor Milan Ftáčnik v pondelok 21. júla.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky ČD na špičkový ženský golfový turnaj

Ve dnech 25. – 27. července se už podruhé uskuteční na hřišti Golf Park Plzeň – Dýšina turnaj světové golfové elity žen Pilsen Golf Masters v rámci série Ladies European Tour. České dráhy jsou oficiálním dopravcem turnaje a během turnaje zajistí mimořádně zastavování vybraných rychlíků na zastávce Dýšina v blízkosti 18. jamky. Diváci tak mají možnost dopravit se vlakem přímo ke golfovému hřišti.

Další podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.

ZSSK Cargo za prvý polrok prekvapivo v zisku

Štátny nákladný dopravca Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) hospodárila v 1. polroku tohto roka so ziskom 2 milióny eur. Firma pritom pôvodne plánovala stratu. Pozitívny výsledok dosiahla spoločnosť podľa jej hovorcu Martina Halandu najmä vďaka dobrému vývoju tržieb z prepravy a činnosti nákladných vozňov oproti plánu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Postaví rychlodráhu na pražské letiště Korejci?

Hlavní město chce mít do čtyř let koleje z centra na Letiště Václava Havla. Ministerstvo dopravy odhaduje náklady na 19 až 27 miliard korun. Ty by přitom nemusely jít z veřejných peněz. Kromě evropských dotací se mluví o soukromých investorech, třeba i ze zahraničí. O projekt projevily zájem korejské firmy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Budú ŽSR pokutovať dopravcov za meškanie vlakov?

Obraciam sa na Vás možno s netradičnou otázkou ale chcel by som sa opýtať či ZSR nemajú uvedené do praxe alebo to nezvažujú - pokutovanie dopravcov za nejaké zásadnejšie meškania. Jedná sa mi o to, že čo poslednú dobu predvádza spoločnosť ZSSK už nie je únosné.

Celú otázku aj s odpoveďou nájdete na tejto stránke.