Naše téma: Železniční události minulého roku

7.1.2019 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naše téma: Železniční události minulého roku

Během roku 2018 jsme na železnici obou nástupnických států jubilujícího (ač už dávno rozpadlého) Československa zaznamenali nemálo jevů, jichž si povšimla média a nám utkvěly v paměti coby více či méně významné. A pochopitelně jsme je posoudili i z hlediska jejich žádoucnosti nebo prospěšnosti. Zkusme si je připomenout a zhodnotit znovu, s časovým odstupem a v kontextu přítomnosti.

Něco z toho potenciálně významného dění na železničních kolejích (nebo kolem nich) České a Slovenské republiky jsme zachytili formou reportáží, jiné jsme společně komentovali přímo v této rubrice (viz níže Súvisiace odkazy). Všechny pak našly svůj odraz v naší sekci dopravních zpráv, nově dostupné z horní lišty našeho webu pod hlavičkou Deje sa. Na západní straně hraničního karpatského hřebene pozornost veřejnosti během uplynulého roku pozornost veřejnosti poutala zejména problematika plánovaných „vlaků zadarmo“ pro školáky, studenty a seniory, později transformovaná ve „státní slevu“ nejen na vlaky, která vstoupila v platnost 1. září. V oboru železniční infrastruktury byl celoročním mediálním hitem dokončovaný a posléze otevřený Ejpovický tunel. Každoroční pozornost vzbudil i nový jízdní řád.


Plzeňský kraj s novým jízdním řádem dostal i nové vlaky (28.11.2018, Plzeň hl.n.)
© Jiří Řechka

Na východní straně výše zmíněného horstva ve sféře železniční sice předchozího roku k nějakým převratným událostem nedošlo, nicméně i tak si slovenská média měla na čem smlsnout. Ať už to byla politicky vyhrocovaná situace kolem kvality motorových jednotek ZSSK. podobně zpochybňovaný nákup nových vozidel pro zubačku či pozdější aféra hořících vlaků. Nicméně i na Slovensku se odehrály události, které mohly být prezentovány a veřejností také vnímány jako pozitivní. Některé z nich se podařilo zaznamenat také našemu internetovému magazínu, a to díky nově získanému bratislavskému reportérovi. Ten byl u prezentace 2. změny jízdního řádu ZSSK, významné pro příměstskou dopravu v okolí Bratislavy, mezi prvními viděl vlaky národního dopravce v novom šate a svezl se i Railjet xpressem do Vídně.


Mimořádný vlak dovezl novináře z bratislavského na vídeňské hlavní nádraží 6.12.2018
© Juraj Földes

Kéž bychom takových reportérů měli na Slovensku víc, než jediného – podotýkám mimo téma. A k němu samotnému už jen to, že uvedené události vás nemají ovlivnit ve výběru, jsou jen ukázkou skutečností, jaké asi přicházejí v úvahu při odpovědích na následující otázky:

Co z dění na železnicích České republiky a Slovenska v uplynulém roce vás nejvíc zaujalo?

Kterou z těch událostí považujete za jev kladný, prospěšný, a kterou za záporný, škodlivý?

Sledujete-li také železniční dění za našimi hranicemi, jak hodnotíte jeho vývoj v roce 2018?

Úvodní snímek: Ejpovickým tunelem dne 16.11.2018 projel první vlak s cestujícími © Jiří Řechka

Súvisiace odkazy