Tlačové správy

CZ LOKO představilo firemní hodnoty. Staví na nich další prosperitu společnosti

ČESKÁ TŘEBOVÁ, 20. prosince 2021

Podpisem speciální hodnotové tabule byly v českotřebovském závodě společnosti CZ LOKO slavnostně zveřejněny její nejdůležitější hodnoty. Jsou jimi Odpovědnost, Kvalita, Týmovost, Slušnost a Inovace. Pro všechny zaměstnance a spolupracovníky tvoří závazný rámec chování. Jako první se k nim svými podpisy přihlásili předseda představenstva Josef Bárta se členy vedení.

Pět základních hodnot určuje směr jednání se zákazníky, obchodními partnery a v neposlední řadě i v rámci firemní spolupráce.

„Pojmenovat a uvědomovat si hodnoty, které jsou pro nás důležité, pokládám pro další rozvoj firmy za zásadní,“ říká Josef Bárta.

Výrobce lokomotiv s hlavními závody v České Třebové a Jihlavě tak potvrzuje, že se v posledních letech proměnil v moderní evropskou firmu. Tím rostou i nároky na zaměstnance, jejich práci, chování a myšlení.

„Chceme tím určit směr, kterým jdeme a podpořit týmovou práci. Kdyby měl kdokoliv pocit, že si neumí najít cestu, hodnoty mu napoví. Nejsou to totiž hesla, ale myšlenky, které nás ve firmě léta provázejí. Jen jsme je teď shrnuli a chceme, aby byly slyšet. Věřím proto, že budou lidem dávat smysl,“ vysvětluje Jiří Kutálek, personální a správní ředitel CZ LOKO.

Právě zaměstnance pokládá za klíč k úspěchu – či neúspěchu. Věří proto, že přijmou-li firemní vize za své, mohou být v práci spokojenější i úspěšnější.

Až 200 km nových dálnic, příprava vysokorychlostních tratí. Martin Kupka převzal řízení Ministerstva

18.12.2021

Za čtyři roky přibude na 200 kilometrů nových dálnic na zelené louce, výrazně se pohne příprava prvních staveb vysokorychlostních tratí a zlepší se kvalita veřejné dopravy. Takové plány má nově jmenovaný ministr dopravy Martin Kupka, kterého do funkce uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Až 200 km nových dálnic, příprava vysokorychlostních tratí. Martin Kupka převzal řízení Ministerstva

„Musíme pohnout s dostavbou Pražského okruhu, za čtyři roky bude rozestavěna klíčová část mezi Běchovicemi a D1, severní část okruhu bude připravena k výstavbě. Stejně tak potřebujeme dokončit D1 u Přerova a rozestavět co nejvíce úseků na D35, která je alternativní spojnicí východu a západu země,“ říká ministr dopravy Martin Kupka s tím, že ambicí je za čtyři roky postavit až 200 kilometrů nových dálnic na zelené louce.

Plánované investice do dopravní infrastruktury přesahující významně 100 miliard korun mají u nového ministra jasnou podporu a musí podle něj zůstat v obdobné výši i pro další léta. Zároveň chce vyhodnotit první PPP projekt na dostavbu 32 kilometrů dálnice D4 a zvážit použití stejné formy financování a provozování u dalších dopravních projektů.

„Chceme také zatraktivnit železnici pro cestující, nakoupit moderní a pohodlné vagóny. Výrazně pokročit se stavbami na IV. železničním koridoru s cílem zkrátit jízdní dobu z Prahy do Českých Budějovic na 1,5 hodiny. Rozestavíme také většinu staveb budoucího železničního spojení na letiště Václava Havla Praha. A především, připravíme první stavby vysokorychlostních tratí,“ vypočítává své plány ministr Kupka.

Za použití moderních aplikací a digitálních map chce také nový ministr zlepšit plánování a koordinaci silničních a železničních uzavírek. Cílem nastupující vlády bude také zatraktivnit veřejnou dopravu například postupným rozšiřováním jedné jízdenky OneTicket, rychlejší obnovou kolejových vozidel nebo zdravou soutěží na železnici.

Do roku 2025 bude podle nového ministra dopravy také kompletně digitalizovaná dopravní agenda. „Pro nový nebo vyměněný řidičský průkaz už nebude nutné chodit na úřad obce s rozšířenou působností, stejně tak zmizí povinnost nosit průkaz při řízení vozidla u sebe. Zápisy a změny v registru vozidel půjdou také vyřídit přes internet bez návštěvy úřadu,“ vysvětluje Kupka.

Martin Kupka přichází na Ministerstvo dopravy z pozice prvního náměstka hejtmanky Středočeského kraje zodpovědného právě za dopravu. Zároveň byl dlouholetým starostou Líbeznic a od roku 2017 je také poslancem. Podílel se na přípravě důležité legislativy – např. Zákona o právu občana na digitální služby, Bank ID a digitalizace stavebního řízení. Prosadil dva dny účinnosti zákonů a také automatické upozornění na konec platnosti osvědčení o technické způsobilosti vozidla pro držitele datových schránek. Kupka vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, pracoval v Českém rozhlase jako moderátor a redaktor, byl také mluvčím několika institucí a krátce i mluvčím vlády. Je ženatý, má dvě děti, volný čas tráví v přírodě, na kole nebo na lyžích.

 

ŽOS Zvolen vyhrali súťaž na modernizáciu 22 vlakových jednotiek Stadler RS1 pre České dráhy;

Zvolen, 13. decembra 2021
ŽOS Zvolen vyhrali súťaž na modernizáciu 22 vlakových jednotiek Stadler RS1 pre České dráhy; modernizácia jednotiek Stadler GWT radu D6460 pokračuje

ŽOS Zvolen boli úspešné v súťaži na modernizáciu ďalších 22 kusov vlakových jednotiek Stadler RS1, takisto pre České dráhy.
„Modernizácia jednotiek sa uskutoční v rokoch 2022 a 2023. Hlavnou časťou je návrh a inštalácia klimatizácii podľa požiadaviek TSI, rádiostaníc či vlakových zabezpečovačov. Cestujúci sa môžu tešiť aj na USB nabíjačky aj 230 V zásuvky,“ pripomína Imrich Czére, generálny riaditeľ ŽOS Zvolen.
Vlaky dostanú aj nový náter vo farbách Českých dráh. Odovzdanie prototypu prvej modernizovanej jednotky je naplánované na september 2022.


Druhý Stadler GWT radu D6460 úspešne odovzdaný

Prvú modernizovanú vlakovú jednotku Stadler GWT D6460 odovzdali zvolenskí žoskári už v novembri, teraz sa k nemu pridala druhá. Odovzdaný vlak mieri do skúšobnej prevádzky v Olomouckom kraji.
Vlakové jednotky prešli kompletnou generálnou opravou všetkých systémov. V rámci modernizácie boli vykonané opravy podvozkov, motora a generátora, okruhu klimatizácie, brzdných systémov a interiéru.
„Do konca roka dodáme Českým dráham celkovo 4 vlakové jednotky, pričom zvyšných sa 8 bude postupne odovzdávať v prvom polroku 2022,“ hovorí o pláne práce vo Zvolene Imrich Czére.
 

Železničné opravovne a strojárne Zvolen, a.s.  je jednou z popredných slovenských spoločností opravujúcou motorové rušne, elektrické rušne a motorové jednotky. Zamestnáva cca 400 ľudí. Jej výrobný program predstavuje široký sortiment opráv, modernizácií, rekonštrukcií a revízií motorových rušňov,  motorových vozňov, elektrických rušňov a osobných vozňov podľa požiadaviek zákazníka. Výrazným portfóliom sú subdodávky komponentov pre iných výrobcov koľajových vozidiel.

ZSSK CARGO podpísala kolektívnu zmluvu na rok 2022

 Bratislava, 16. 12. 2021

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s. (ZSSK CARGO) úspešne dokončila kolektívne vyjednávanie so
zástupcami zamestnancov. Výsledkom je podpísanie novej kolektívnej zmluvy ZSSK CARGO na rok 2022. Táto zmluva
zaistí najvyšší mzdový nárast za posledné obdobie.


„Vážim si prácu každého nášho zamestnanca. Našou dlhodobou stratégiou je udržať si kvalitných a dobre
motivovaných zamestnancov. K tomu je zodpovedajúce mzdové ohodnotenie nevyhnutné. Rok 2022 pre nás
všetkých nebude jednoduchý. Na vedenie spoločnosti, aj na našich zamestnancov z toho budú vyplývať zvýšené
pracovné nároky, s ktorými sa budeme musieť vysporiadať. Pevne verím, že to spoločne zvládneme a že navýšenie
miezd bude dávať pre našu spoločnosť zmysel.“
hovorí k výsledkom kolektívneho vyjednávania Roman Gono,
predseda predstavenstva ZSSK CARGO.


So mzdou za mesiac apríl sa vyplatí mimoriadna jednorazová odmena pre všetkých zamestnancov a následne
dôjde aj k zvýšeniu základných miezd od 1. októbra 2022.


ZSSK CARGO v rámci kolektívneho vyjednávania prihliadala aj na to, ktoré profesie sú nedostatkové a kľúčové.
Najviac si na mzdách prilepšia zamestnanci v prevádzkových pozíciách – rušňovodič, dispečer, vlakvedúci nákladných
vlakov, vozmajster - posunovač. Pre tieto profesie bude jednorazová odmena v sume 400 EUR za mesiac apríl a mzda
sa im zvýši o 110 EUR.


„Ako hlavný kolektívny vyjednávač a zástupca zamestnancov ďakujem predstavenstvu ZSSK CARGO a
kolektívnym vyjednávačom zástupcov zamestnávateľa v ZSSK CARGO za dohodnutie Podnikovej kolektívnej zmluvy
2022. Dovolím si povedať, že v tejto pohnutej dobe s dopadom aj na negatívny vývoj ekonomiky sa nám spoločne
podarilo dohodnúť citeľný mzdový nárast a množstvo benefitov nad rámec Zákonníka práce, ktoré nie sú
samozrejmosťou. A to je dôkaz toho, že obom stranám záleží na pilieroch našej spoločnosti, ktorými sú
zamestnanci.“
zhodnotil kolektívne vyjednávanie Peter Pikna, predseda Podnikového výboru OZŽ pri ZSSK CARGO a
člen Dozornej rady ZSSK CARGO.

Správa železnic dokončila architektonickou studii terminálu VRT Praha východ

PRAHA, 16. prosinec 2021

První terminál vysokorychlostní železnice Praha východ má novou, upravenou podobu. Správa železnic ve spolupráci s dodavatelem dokončila architektonickou studii tohoto budoucího významného dopravního uzlu. Nadále probíhají práce na dokumentaci pro územní rozhodnutí.

Dopracování soutěžního návrhu je běžnou součástí procesu projektování dopravních staveb. Dodavatelé zapracovali připomínky místních samospráv z projednání, která absolvoval tým přípravy vysokorychlostních tratí (VRT). Zohledněny byly také návrhy kolegů z francouzských státních drah SNCF, kteří mají s provozem terminálů řadu zkušeností. V neposlední řadě návrh doznal změn z důvodu pokračujících prací na dokumentaci pro územní rozhodnutí (DÚR) úseku VRT Polabí, na němž se bude terminál Praha východ realizovat.

Veškeré úpravy byly provedeny v souladu s požadavky Správy železnic na moderní terminál vysokorychlostní železnice. Architekti a projektanti například navrhli nový severní vstup do přestupního uzlu, který zlepší dostupnost terminálu pro pěší z obce Nehvizdy. Nové jsou rovněž lávky pro zlepšení přístupu na nástupiště z parkoviště. Ty zajistí i komfortní přestup mezi vlaky pro cestující. Terminál je oproti původnímu návrhu prostornější, aby měl dostatečnou kapacitu pro přepravní poptávku. Na nástupištích budou zároveň zřízeny čekárny.

Komfortnější cestování nabídne terminál také cyklistům. Kromě cyklostojanů bude vybaven uzamykatelnými boxy a také zařízením pro dobíjení elektrických kol. Projektanti ale nezapomněli ani na motoristy, kterým bude u každého pátého parkovacího místa k dispozici stojan na dobíjení elektromobilů.

Práce pokračují na dokumentaci pro územní rozhodnutí, kterou, stejně jako architektonickou studii, připravuje sdružení „MP+ov Nehvizdy 2020“, složené ze společnosti METROPROJEKT Praha a.s. a architektonické kanceláře ov architekti s.r.o. Dokumentace na vysokorychlostní terminál bude následně zakomponována do dokumentace pro územní řízení na traťový úsek VRT Polabí. Zahájení stavby očekává Správa železnic v roce 2025.

https://www.spravazeleznic.cz/documents/50004227/143480741/Termin%C3%A1l+Praha+v%C3%BDchod+1.jpg/4ffad2f3-233b-4b7c-92d0-06083ce21169?t=1639663551704

https://www.spravazeleznic.cz/documents/50004227/143480741/Termin%C3%A1l+Praha+v%C3%BDchod+2.jpg/be75156b-fcba-4cab-b41b-4e2d3677da22?t=1639663551923

Autonomní vlaky společnosti AŽD vyjíždí na českou železnici

14.12.2021

polečnost AŽD prezentovala první veřejnou jízdu autonomního vlaku po digitální železnici na Švestkové dráze. Železniční vozidlo bez zásahu strojvedoucího při jízdě reagovalo například na porouchaný automobil stojící na železničním přejezdu.

Společnost AŽD intenzivně pracuje na zavádění pokročilých autonomních technologií do praxe a vytváří tak prostor pro novou filozofii vnímání řízení železničního vozidla. To může znamenat autonomní obsluhu bez jakékoliv posádky na regionální přípojné trati, ale také sadu tzv. asistentů, kteří ulehčí a podpoří práci strojvedoucího při specifických částech jízdy. „Rozhodně nepracujeme s černobílou vizí nahrazování strojvedoucích, ale s vizí moderního způsobu obsluhy železnice, kde i nadále řada procesů nepůjde zajistit jinak než prací odborné obsluhy,“ říká generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle.

Postupnými kroky tak bude možné zvýšit efektivitu a snížit náklady na provoz železničních tratí. V blízké budoucnosti se bude přistupovat k plné automatizaci specifických provozních postupů (např. autonomní posun vlaků v depu) a bude možné nasadit inteligentní asistenční systémy, které ulehčí práci strojvedoucím. Navíc je nutné se připravit na možnost, kdy nedostupnost kvalifikované pracovní síly může výrazně omezit standard regionální dopravní obslužnosti.

Autonomní systém provozu vlaku kromě jiného implementuje funkce „nahrazující“ smysly strojvedoucího. „V praxi to znamená instalaci řady senzorů, detektorů, umělé inteligence, podpůrných a diagnostických systémů na vozidle a na trati s cílem zajistit požadovanou bezpečnost a efektivitu provozu. Nemalá pozornost je také věnována problematice zajištění bezpečné interakce automatizované železnice se silniční dopravou. Zde využijeme kooperativní ITS systémy a výsledky projektu C-ROADS, v němž jde o přímou komunikaci mezi silničními vozidly či vozidly a infrastrukturou včetně železnice,“ vysvětluje Zdeněk Chrdle.

Přechodu k budoucí plně autonomní železnici brání také současné legislativní podmínky. Společnost AŽD tedy řeší nejenom technické výzvy, ale také problematiku legislativní, a to jak na národní úrovni, tak ve spolupráci s evropskými partnery a institucemi. Kromě evropských projektů v rámci společného podniku EU a železničního sektoru Shift2Rail AŽD přímo kooperuje s českými výzkumnými centry včetně významných pracovišť v rámci ČVUT v Praze, ZU Plzni či VUT v Brně. AŽD jako zakládající člen Europe’s Rail (společný podnik EU a železničního sektoru) bude i nadále prosazovat vizi digitální železnice ve spolupráci s významnými evropskými partnery, jako jsou železniční správci, dopravci, velcí výrobci a dodavatelé či výzkumná centra.

 

Scénář jízdy autonomního vlaku 

  1. Vozidlo přijme segmentové profily z dispečerského centra, které poskytnou základní popis tratě z hlediska jízdních poměrů.
     
  2. Vlak pro svou přesnou lokalizaci na trati využije systém ETCS (jednotný evropský zabezpečovač) a standardizované lokalizační prvky umístěné v kolejišti.
     
  3. Automaticky se postaví vlaková cesta, která bude plně zabezpečena elektronickým stavědlem společnosti AŽD typu ESA 44.
     
  4. Vlak počká na příjem jízdního profilu, který je možné generovat automaticky na základě jízdního řádu a ve vazbě na aktuální stav dopravní situace. To umožní dynamicky optimalizovat jízdu vlaku s přihlédnutím k energetickým úsporám a maximálnímu dodržení jízdních dob.
     
  5. Systém je připraven na plně automatický odjezd vozidla bez zásahu strojvedoucího podle jízdního řádu. Vlak ale neodjede a začne autonomně houkat, protože před vozidlem stojí figurant vytvářející živou překážku.
     
  6. Poté, co figurant opustí kolejiště do jedné minuty od plánovaného odjezdu, systém obnoví automatický odjezd vlaku bez nutnosti dálkového manuálního potvrzení dispečerem.
     
  7. Vlak bez zásahu strojvedoucího automaticky odjede ze stanice, přičemž systém pro detekci překážek monitoruje prostor v okolí vozidla. K tomu používá laserové systémy (LiDAR) pro 3D modelování okolí tratě, optické systémy a družicovou lokalizaci vlaku ve spolupráci s digitální mapou tratě. Systém je podpořen funkcemi pro identifikaci detekovaných objektů s využitím umělé inteligence.
     
  8. Vlak se blíží k přejezdu, kde stojí porouchaný automobil, systém automaticky reaguje houkáním, a protože automobil neodjíždí, železniční vozidlo zastaví před překážkou bez zásahu strojvedoucího.
     
  9. Po vyklizení přejezdu se vlak automaticky nerozjede. Čeká na souhlas od dispečera, který situaci na dálku zkontroluje prostřednictvím kamer na vlaku. Po vydání souhlasu vlak pokračuje do následující stanice, kde automaticky zastaví pro výstup a nástup cestujících.
     

Vývojové aktivity v oblasti systémů pro autonomní provoz vlaků společnost AŽD v roce 2022 přesune na svou druhou trať Kopidlno – Dolní Bousov. Tato trať je dnes bez pravidelné osobní dopravy a je v současné době významně technologicky modernizována. Zde budou mít vývojové týmy dostatek prostoru pro další rozvoj, ověřování, testování a uvádění autonomních technologií do běžného provozu.

PESA dodá další vozy pro České dráhy, druhá objednávka podepsána

17.12.2021 - 14:42

České dráhy objednaly další vozidla od společnosti PESA Bydgoszcz SA. Dnes podepsaná smlouva na dalších 33 motorových jednotek v hodnotě téměř 3 miliardy korun je druhou objednávkou z rámcové smlouvy podepsané 26. února 2021, která umožňuje ČD zakoupit až 160 jednotek v celkové hodnotě přes 13,6 miliardy korun.

Vizualizace PESA 847

Dalších 33 nově objednaných jednotek bude sloužit k obsluze regionálních spojů v Královéhradeckém kraji. Vozidla mají být dodána v letech 2024 – 2026. „Do regionů nasadíme moderní vlaky, které splňují všechny nároky na pohodlné cestování v 21. století. Dodržíme slovo tak, jak jsme se k tomu zavázali ve smlouvách s krajskými samosprávami. Nové jednotky od firmy PESA budou již z výroby vybaveny evropským zabezpečovačem ETCS, nabídnou prostorný interiér, 115 míst k sezení, klimatizaci, bezbariérový přístup, Wi-Fi nebo zásuvky pro dobíjení drobné elektroniky. Celkem nám polský výrobce dodá již 66 vozidel,“ říká předseda představenstva a generální ředitel ČD Ivan Bednárik.

Bydhošťská společnost poskytne národnímu dopravci dieselové vozy nové generace určené pro regionální tratě, podobné těm, které cestující již znají pod názvem RegioShark. Celkem již podle platné rámcové smlouvy České dráhy objednaly od společnosti PESA 66 vozidel za více než 5,6 miliardy korun. Rozsáhlá obnova vozidlového parku je součástí Strategie 2030 Českých drah.

Vozidla z první objednávky budou nasazena ve Středočeském, Pardubickém, Jihočeském kraji, na Vysočině a v Praze. „Důsledně posilujeme svou pozici na evropském trhu implementací strategie 2025+. Získali jsme další zakázku na náročném českém trhu, kde působí největší světoví producenti. Tato zakázka potvrzuje dobře se rozvíjející spolupráci mezi PESA a Českými drahami. Mohu ujistit, že nová vozidla budou technologickým krokem vpřed a zaručí cestujícím Českých drah bezpečné a pohodlné cestování,“ zdůrazňuje Krzysztof Zdziarski, generální ředitel PESA.

Stručný popis výbavy objednaných souprav:

  • moderní světlý a přehledný klimatizovaný interiér s ergonomicky řešenými čalouněnými sedačkami ve verzích pro 1. a 2. třídu;
  • bezbariérový nástup s podlahou vozu na úrovni moderních nástupišť bez nutnosti překonávání schůdků, pro cestující na invalidním vozíku budou vybaveny plošinou pro přemostění prostoru mezi nástupištěm a podlahou vozu, přídavný teleskopický schod usnadní nástup na zastávkách s nižšími nástupišti;
  • moderní bezpečné dveře ovládané tlačítky, centrálně zavírané a uzamčené již před odjezdem vlaku; pro nevidomé a slabozraké cestující navíc budou přední dveře jednotky vybaveny dálkovým ovládáním reagujícím na vysílačku pro nevidomé a také akustickým majákem.

České dráhy budou barevnější,o zachování „retrolaků“ některých starších lokomotiv rozhodne veřejnost

17.12.2021 - 12:00

Příznivci železnice dostanou ojedinělou příležitost ovlivnit vzhled vybraných starších lokomotiv Českých drah. Národní dopravce se rozhodl zachovat jejich dnes už historickou podobu a na svém facebookovém profilu spustil hlasování o konkrétním barevném řešení první z nich – dieselové lokomotivy 754.074.

„Jako každá obchodní firma máme nastavená pravidla korporátní identity, jimiž se řídí i podoba našich vlaků. Všechna nová vozidla, ale i ta, která v rámci rekonstrukcí znovu lakujeme, jsou modrá. Samozřejmě s výjimkou historických vozidel, u nichž zachováváme jejich autentický vzhled,“ říká Ivan Bednárik, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah. „Nápad železničních fandů obnovit alespoň některá z barevných řešení u starších lokomotiv v běžném provozu se nám líbí. Proto jsme se dohodli, že jim dáme šanci se na výběru podílet.“

Vítězné retrolaky budou realizovány v rámci větších oprav vybraných vozidel, u nichž je nezbytná celková obnova laku. Namísto provedení v korporátní modré bude nástřik v některé z původních barevných kombinací a případné symboly poplatné době nahradí logo ČD. Kvůli aplikaci retrolaků nedojde k navýšení nákladů.

„U některých vozidel se v minulosti používala celá škála různých barevných řešení. Typické to bylo třeba pro brejlovce nebo esa, kde najdeme i barevné kombinace charakteristické pro jednotlivá depa. Legendární jsou například plzeňští brejlovci s ‚blesky‘ na bočnici. I pro tuto variantu mohou fandové teď hlasovat,“ dodává Ivan Bednárik.

České dráhy tradičně provozují vybrané lokomotivy a motorové vozy v původním historickém nátěru. Například je to lokomotiva 111.011 v původní zelené, 362.001 v oranžovém prototypovém designu, 151.023 v zeleno-krémovém laku s malým oranžovým reflexním pruhem nebo 854.021 v historickém nátěru Vindobony.

ZSSK pristupuje k mimoriadnej zmene cestovného poriadku

16.12.2021

  • Od 19. 12. 2021 do odvolania ZSSK redukuje dopravu o viac ako 350 vlakov
  • Počas trvania zmeny sa vo vnútroštátnych vlakoch nebudú radiť reštauračné vozne
  • Národný dopravca počas sviatkov ale vypraví dovedna 39 posilových vlakov naprieč Slovenskom
  • ZSSK prosí cestujúcich, aby si lístky kupovali bez čakania v radoch cez e-shop alebo mobilnú aplikáciu Ideme vlakom

 

BRATISLAVA – Z dôvodu vývoja mimoriadnej situácie spôsobenej šírením ochorenia COVID-19 a v nadväznosti na uznesenie vlády z 24. novembra o vyhlásení núdzového stavu pristupuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) k mimoriadnej a dočasnej zmene cestovného poriadku.

ZSSK tak reaguje na trvajúci lockdown, dištančné štúdium na stredných a vysokých školách, posunutie začiatku vianočných a novoročných prázdnin, a teda očakávaný výrazne nižší počet cestujúcich a nedostatok personálu (zvýšené čerpanie PN kvôli chorobnosti). Od 19. 12. 2021 do odvolania redukuje dopravu o viac ako 350 pravidelných vlakov GVD 2021/2022. Za nepríjemnosti sa cestujúcim ospravedlňujeme a veríme, že v dohľadnej dobe nabehneme na štandardný systém obsluhy vlakov podľa platného GVD. Cestujúcim odporúčame využiť zostávajúce spoje.

Obmedzenia jazdy vlakov vyplývajú v zásade z bežných vianočných a novoročných obmedzení a sú zavedené len o tri dni skôr ako v platnom cestovnom poriadku.

Počas trvania mimoriadnej zmeny cestovného poriadku budú z vnútroštátnych vlakov vyradené reštauračné vozne, preto prosíme pasažierov, aby sa pred cestou zásobili občerstvením tak, aby ich komfort bol čo najmenej obmedzený. Vyradenie reštauračných vozňov je ďalším krokom, ako chrániť nielen cestujúcich, ale aj zamestnancov.

Očakávaný zvýšený nárast cestujúcich vo vlakoch počas sviatočných dní bude ZSSK kompenzovať posilnením dopravy. Počas vianočných prázdnin vypraví okrem iného celkom 39 posilových vlakov (4 vlaky SuperCity, 24 regionálnych rýchlikov a 11 regionálnych expresov). Tieto spoje sú riadne zapracované v cestovnom poriadku – celý zoznam je na konci správy.

Dočasné zrušenie sa týka týchto spojov:

Diaľková doprava

  • Vlak RR 870 ZÁMČAN, Nové Zámky 16:06 – Bratislava hl. st. 17:08, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak RR 871 ZÁMČAN, Bratislava hl. st. 14:55 – Nové Zámky 15:56, počas mimoriadneho GVD zrušený

 

Prímestská doprava

 

Oblasť Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho samosprávneho kraja

  • Vlak REX 1879, Bratislava hl.st 18:30 – Nové Zámky 19:42, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4705, Bratislava-Petržalka 6:02 – Senec 6:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4706, Senec 7:13 – Bratislava-Petržalka 7:53, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4707, Bratislava-Petržalka 7:10 – Senec 7:50, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4708, Senec 8:05 – Bratislava-Petržalka 8:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4709, Bratislava-Petržalka 8:16 – Senec 8:56, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4710, Senec 9:05 – Bratislava-Petržalka 9:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4711, Bratislava-Petržalka 9:16 – Senec 9:56, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4712, Senec 10:05 – Bratislava-Petržalka 10:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4713, Bratislava-Petržalka 10:16 – Senec 10:56, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4714, Senec 11:05 – Bratislava-Petržalka 11:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4715, Bratislava-Petržalka 11:16 – Senec 11:56, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4716, Senec 12:05 – Bratislava-Petržalka 12:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4717, Bratislava-Petržalka 12:16 – Senec 12:56, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4718, Senec 13:05 – Bratislava-Petržalka 13:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4719, Bratislava-Petržalka 13:16 – Senec 13:56, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4720, Senec 14:05 – Bratislava-Petržalka 14:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4721, Bratislava-Petržalka 14:11 – Senec 14:51, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4722, Senec 15:05 – Bratislava-Petržalka 15:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4723, Bratislava-Petržalka 15:11 – Senec 15:51, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4724, Senec 16:05 – Bratislava-Petržalka 16:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4725, Bratislava-Petržalka 16:11 – Senec 16:51, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4726, Senec 17:05 – Bratislava-Petržalka 17:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4727, Bratislava-Petržalka 17:11 – Senec 17:51, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4728, Senec 18:05 – Bratislava-Petržalka 18:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4741, Bratislava-Petržalka 18:11 – Galanta 19:07, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4742, Galanta 5:34 – Bratislava-Petržalka 6:37, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4743, Bratislava-Petržalka 19:11 – Šaľa 20:20, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4744, Galanta 6:03 – Bratislava-Petržalka 7:09, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4770, Nové Zámky 3:47 – Bratislava-Petržalka 5:31, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 5029, Nové Zámky 18:20 – Nitra 19:22, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 5068, Topoľčany 17:35 – Nitra 18:36, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 5083, Nové Zámky 18:20 – Nitra 19:08, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 5086, Nitra 19:15 – Nové Zámky 20:13, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 5202, Levice 4:31 – Nové Zámky 5:44, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 5225, Nové Zámky 16:03 – Levice 17:10, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 5228, Levice 17:33 – Nové Zámky 19:08, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2043, Malacky 8:04 – Bratislava hl. st. 8:42, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2044 Pezinok 5:41 – Malacky 6:56, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2045, Malacky 17:04 – Bratislava hl. st. 17:42, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2046, Pezinok 6:42 – Malacky 7:56, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2047, Malacky 18:04 – Bratislava hl. st. 18:42, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2048, Bratislava hl. st. 13:18 – Malacky 13:56, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2049, Malacky 19:14 – Bratislava hl. st. 19:42, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2050 Bratislava hl. st. 14:18 – Malacky 14:56, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2054, Pezinok 15:42 – Malacky 16:56, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2056, Pezinok 16:42 – Malacky 17:56, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2058, Pezinok 17:42 – Malacky 18:56, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3040, Pezinok 7:42 – Bratislava hl. st. 8:05, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3041, Bratislava hl. st. 5:00 – Malacky 5:21, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3043, Devínska Nová Ves 5:25 – Pezinok 6:04, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3045, Malacky 14:04 – Pezinok 15:15, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3047, Malacky 15:04 – Pezinok 16:15, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3049, Malacky 16:04 – Pezinok 17:15, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3060, Trnava 19:25 – Bratislava hl. st. 20:11, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3061, Malacky 6:04 – Trnava 7:35, počas mimoriadneho GVD v úseku Bratislava hl. st. – Trnava zrušený
  • Vlak Os 3802, Trnava 05:25 – Bratislava-Nové Mesto 6:17, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3804, Trnava 06:25 – Bratislava-Nové Mesto 7:12, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3806, Trnava 07:25 – Bratislava-Nové Mesto 8:12, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3808, Trnava 08:25 – Bratislava-Nové Mesto 9:12, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3809, Bratislava-Petržalka 07:32 – Trnava 08:35, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3810, Trnava 09:25 – Bratislava-Nové Mesto 10:17, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3811, Bratislava-Nové Mesto 08:48 – Trnava 09:35, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3812, Trnava 10:25 – Bratislava-Nové Mesto 11:12, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3813, Bratislava-Nové Mesto 09:48 – Trnava 10:35, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3814, Trnava 11:24 – Bratislava-Nové Mesto 12:15, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3815, Bratislava-Nové Mesto 10:48 – Trnava 11:35, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3816, Trnava 12:25 – Bratislava-Nové Mesto 13:12, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3817, Bratislava-Nové Mesto 11:45 – Trnava 12:37, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3818, Trnava 13:25 – Bratislava-Nové Mesto 14:12, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3819, Bratislava-Nové Mesto 12:48 – Trnava 13:35, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3820, Trnava 14:25 – Bratislava-Nové Mesto 15:12, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3821, Bratislava-Nové Mesto 13:48 – Trnava 14:35, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3822, Trnava 15:25 – Bratislava-Nové Mesto 16:12, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3823, Bratislava-Nové Mesto 14:46 – Trnava 15:35, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3824, Trnava 16:25 – Bratislava-Nové Mesto 17:12, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3825, Bratislava-Nové Mesto 15:39 – Trnava 16:24, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3826, Trnava 17:25 – Bratislava-Nové Mesto 18:12, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3827, Bratislava-Nové Mesto 16:46 – Trnava 17:35, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3828, Trnava 18:25 – Bratislava-Nové Mesto 19:12, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3829, Bratislava-Nové Mesto 17:39 – Trnava 18:30, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3831, Bratislava-Nové Mesto 18:48 – Trnava 19:35, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3833, Bratislava-Nové Mesto 19:48 – Trnava 20:35, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3841, Bratislava-Nové Mesto 06:56 – Pezinok 07:18, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2401, Skalica na Slovensku 4:15 – Kúty 4:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2406, Kúty 7:01 – Skalica na Slovensku 7:30, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2408, Kúty 8:01 – Skalica na Slovensku 8:30, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2409, Skalica na Slovensku 8:08 – Kúty 8:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2412, Kúty 10:01 – Skalica na Slovensku 10:30, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2413, Skalica na Slovensku 10:08 – Kúty 10:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2416, Kúty 12:01 – Skalica na Slovensku 12:30, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2417, Skalica na Slovensku 12:08 – Kúty 12:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2420, Kúty 14:01 – Skalica na Slovensku 14:30, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2421, Skalica na Slovensku 14:08 – Kúty 14:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2422, Kúty 15:01 – Skalica na Slovensku 15:30, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2423, Skalica na Slovensku 15:08 – Kúty 15:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2424 Kúty 16:01 – Skalica na Slovensku 16:30, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2425, Skalica na Slovensku 16:08 – Kúty 16:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2426, Kúty 17:01 – Skalica na Slovensku 17:30, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2427, Skalica na Slovensku 17:08 – Kúty 17:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2428, Kúty 18:01 – Skalica na Slovensku 18:30, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2429, Skalica na Slovensku 18:08 – Kúty 18:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2432, Kúty 20:01 – Skalica na Slovensku 20:30, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2472, Kúty 7:56 – Skalica na Slovensku 8:26, počas mimoriadneho GVD zmena kalendárneho obmedzenia na ide denne
  • Vlak Os 2473, Skalica na Slovensku 8:29 – Kúty 8:59, počas mimoriadneho GVD zmena kalendárneho obmedzenia na ide denne
  • Vlak Os 2474, Kúty 9:56 – Skalica na Slovensku 10:26, počas mimoriadneho GVD zmena kalendárneho obmedzenia na ide denne
  • Vlak Os 2475, Skalica na Slovensku 10:29 – Kúty 10:59, počas mimoriadneho GVD zmena kalendárneho obmedzenia na ide denne
  • Vlak Os 2476, Kúty 11:56 – Skalica na Slovensku 12:26, počas mimoriadneho GVD zmena kalendárneho obmedzenia na ide denne
  • Vlak Os 2477, Skalica na Slovensku 12:29 – Kúty 12:59, počas mimoriadneho GVD zmena kalendárneho obmedzenia na ide denne
  • Vlak Os 2478, Kúty 13:56 – Skalica na Slovensku 14:26, počas mimoriadneho GVD zmena kalendárneho obmedzenia na ide denne
  • Vlak Os 2479,v Skalica na Slovensku 14:29 – Kúty 14:59, počas mimoriadneho GVD zmena kalendárneho obmedzenia na ide denne
  • Vlak Os 2480, Kúty 15:56 – Skalica na Slovensku 16:26, počas mimoriadneho GVD zmena kalendárneho obmedzenia na ide denne
  • Vlak Os 2481, Skalica na Slovensku 16:29 – Kúty 16:59, počas mimoriadneho GVD zmena kalendárneho obmedzenia na ide denne
  • Vlak Os 2482, Kúty 17:56 – Skalica na Slovensku 18:26, počas mimoriadneho GVD zmena kalendárneho obmedzenia na ide denne
  • Vlak Os 2483, Skalica na Slovensku 18:29 – Kúty 18:59, počas mimoriadneho GVD zmena kalendárneho obmedzenia na ide denne
  • Vlak Os 2484, Kúty 19:56 – Skalica na Slovensku 20:26, počas mimoriadneho GVD zmena kalendárneho obmedzenia na ide denne
  • Vlak Os 2640, Senica 5:25 – Kúty 5:52, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 2641, Kúty 22:02 – Senica 22:29, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak REX 1770, Komárno 5:44 – Bratislava hl. st. 7:43, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak REX 1771, Bratislava hl. st. 15:15 – Komárno 17:28, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak REX 1772, Komárno 6:44 – Bratislava hl. st. 8:33, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak REX 1773, Bratislava hl. st. 16:15 – Komárno 18:17, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak REX 1774, Kvetoslavov 15:50 – Bratislava hl. st. 16:30, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak REX 1776, Kvetoslavov 16:50 – Bratislava hl. st. 17:18, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak REX 17770, Komárno 18:20 – Bratislava hl. st. 20:02, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4300, Komárno 3:30 – Bratislava hl. st. 5:39, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4303, Bratislava hl. st. 5:03 – Komárno 7:36, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4305, Bratislava hl. st. 6:03 – Komárno 8:19, počas mimoriadneho GVD v úseku Dunajská Streda – Komárno zmena kalendárneho obmedzenia na ide denne
  • Vlak Os 4307, Bratislava hl. st. 7:03 – Komárno 9:28, počas mimoriadneho GVD v úseku Dunajská Streda – Komárno zrušený
  • Vlak Os 4319, Bratislava hl. st. 13:03 – Komárno 15:31, počas mimoriadneho GVD v úseku Dunajská Streda – Komárno zrušený
  • Vlak Os 4322, Komárno 14:34 – Bratislava hl. st. 16:54, počas mimoriadneho GVD úseku Komárno – Dunajská Streda zrušený
  • Vlak Os 4325, Bratislava hl. st. 16:03 – Komárno 18:13, počas mimoriadneho GVD v úseku Kvetoslavov – Komárno zmena kalendárneho obmedzenia na ide denne
  • Vlak Os 4326, Komárno 16:30 – Bratislava hl. st. 18:55, počas mimoriadneho GVD úseku Komárno – Dunajská Streda zrušený
  • Vlak Os 4327, Bratislava hl. st. 17:03 – Komárno 19:14, počas mimoriadneho GVD v úseku Dunajská Streda – Komárno zrušený
  • Vlak Os 4328, Komárno 17:42 – Bratislava hl. st. 19:54, počas mimoriadneho GVD úseku Komárno – Dunajská Streda zmena kalendárneho obmedzenia na ide denne
  • Vlak Os 4341, Bratislava hl.st. 9:03 – Dunajská Streda 10:09, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4342, Dunajská Streda 5:20 – Bratislava hl.st. 6:22, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4343, Bratislava hl.st. 11:03 – Dunajská Streda 12:09, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4344, Dunajská Streda 5:57 – Bratislava hl.st. 7:02, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4345, Bratislava hl.st. 13:38 – Dunajská Streda 14:46, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4346, Dunajská Streda 6:20 – Bratislava hl.st. 7:20, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4347, Bratislava hl.st. 14:38 – Dunajská Streda 15:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4348, Dunajská Streda 6:43 – Bratislava hl.st. 7:57, počas mimoriadneho GVD úseku Dunajská Streda – Kvetoslavov zmena kalendárneho obmedzenia na ide denne
  • Vlak Os 4349, Bratislava hl.st. 15:03 – Dunajská Streda 16:07, počas mimoriadneho GVD úseku Kvetoslavov – Dunajská Streda zmena kalendárneho obmedzenia na ide denne
  • Vlak Os 4350, Dunajská Streda 7:19 – Bratislava hl.st. 8:20, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4351, Bratislava hl.st. 15:38 – Dunajská Streda 16:48, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4352, Dunajská Streda 7:53 – Bratislava hl.st. 8:57, počas mimoriadneho GVD úseku Dunajská Streda – Kvetoslavov zmena kalendárneho obmedzenia na ide denne
  • Vlak Os 4353, Bratislava hl.st. 16:38 – Dunajská Streda 17:47, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4354, Dunajská Streda 8:13 – Bratislava hl.st. 9:20, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4355, Bratislava hl.st. 17:38 – Dunajská Streda 18:48, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4357, Bratislava hl.st. 18:38 – Dunajská Streda 19:46, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4358, Dunajská Streda 11:53 – Bratislava hl.st. 12:55, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4360, Dunajská Streda 13:51 – Bratislava hl.st. 14:54, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4370, Komárno 18:42 – Dunajská Streda 19:50, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4371, Dunajská Streda 4:34 – Komárno 5:38, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4373, Bratislava hl.st. 6:27 – Kvetoslavov 7:04, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4375, Bratislava hl.st. 7:27 – Kvetoslavov 8:17, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4802, Komárno 5:33 – Nové Zámky 5:59, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4805, Nové Zámky 6:01 – Komárno 6:27, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4806, Komárno 7:33 – Nové Zámky 7:59, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4809, Nové Zámky 8:01 – Komárno 8:27, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4818, Komárno 13:33 – Nové Zámky 13:59, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4821, Nové Zámky 14:01 – Komárno 14:27, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4822, Komárno 15:33 – Nové Zámky 15:59, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4825, Nové Zámky 16:01 – Komárno 16:27, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4826, Komárno 17:33 – Nové Zámky 17:59, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4829, Nové Zámky 18:01 – Komárno 18:27, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4905, Nové Zámky 6:19 – Štúrovo 6:58, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4906, Štúrovo 7:07 – Nové Zámky 7:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4925, Nové Zámky 16:14 – Štúrovo 16:52, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4926, Štúrovo 17:07 – Nové Zámky 17:45, počas mimoriadneho GVD zrušený

 

Oblasť Banskobystrického samosprávneho kraja

  • Vlak Os 6042, Zvolen 11:15 – Krupina 11:57, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6073, Krupina 12:05 – Zvolen 12:49, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6120, v úseku Zvolen nákl. st. 14:13 – Zvolen os. st. 14:16, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6203, Zvolen 5:25 – Fiľakovo 6:56, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6217, Zvolen 12:20 – Fiľakovo 13:52, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6220, Fiľakovo 14:16 – Zvolen 15:40, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6221, Zvolen 14:24 – Fiľakovo 16:00, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6225, Zvolen 16:25 – Lučenec 17:41, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6235, Zvolen 21:25 – Fiľakovo 22:53, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6262, Fiľakovo 5:42 – Zvolen 7:16, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6272, Fiľakovo 6:29 – Lučenec 6:50, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6240, Rimavská Sobota 4:30 – Fiľakovo 5:34, počas mimoriadneho GVD
  • v úseku Rimavská Sobota – Jesenské zrušený
  • Vlak Os 6640, Poltár 5:43 – Lučenec 6:13, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6641, Lučenec 5:28 – Poltár 6:03, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6642, Poltár 7:48 – Lučenec 8:18, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6643, Lučenec 13:39 – Poltár 14:09, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6644, Poltár 13:48 – Lučenec 14:24, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6645, Lučenec 15:39 – Poltár 16:09, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6646, Poltár 15:48 – Lučenec 16:24, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6647, Lučenec 17:43 – Poltár 18:13, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6648, Poltár 17:52 – Lučenec 18:28, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6702, Rimavská Sobota 4:45 – Tisovec 5:50, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6703, Tisovec 4:40 – Rimavská Sobota 5:34, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6704, Jesenské 5:06 – Tisovec 7:11, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6707, Tisovec 7:16 – Rimavská Sobota 8:10, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6720, Jesenské 13:44 – Tisovec 15:11, počas mimoriadneho GVD v úseku Rimavská Sobota – Tisovec zrušený
  • Vlak Os 6723, Tisovec 15:16 – Rim. Sobota 16:10, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6734, Jesenské 20:44 – Tisovec 21:57, počas mimoriadneho GVD v úseku Rimavská Sobota – Tisovec zrušený
  • Vlak Os 6737, Tisovec 22:02 – Rim. Sobota 22:57, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6750, Tisovec 5:58 – Brezno 7:03, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6751, Brezno 8:55 – Tisovec 10:00, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6754, Tisovec 12:00 – Brezno 13:05, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7203, Bystrica 5:34 – Brezno 6:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7206, Brezno 7:18 – B. Bystrica 8:16, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7209, Bystrica 7:47 – Brezno 8:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7210, Brezno 9:08 – B. Bystrica 10:16, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7218, Brezno 13:08 – B. Bystrica 14:16, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7220, Brezno mesto 14:04 – B. Bystrica 15:26, počas mimoriadneho GVD v úseku Brezno mesto – Brezno zrušený
  • Vlak Os 7221, Bystrica 13:47 – Brezno 14:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7233, Bystrica 19:47 – Brezno 20:45, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7241, Brezno 13:57 – Brezno mesto 14:00, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7250, Červená Skala 4:35 – Brezno 5:35, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7251, Brezno 11:47 – Červená Skala 12:47, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7252, Červená Skala 6:11 – Brezno 7:13, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7254, Červená Skala 12:53 – Brezno 13:53, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7256, Červená Skala 15:15 – Brezno 16:15, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7257, Brezno 14:08 – Červená Skala 15:09, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7305, Brezno 4:58 – B. Bystrica 6:03, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 6781, Brezno 6:49 – Tisovec 7:55, počas mimoriadneho GVD zmena kalendárneho obmedzenia na ide denne
  • Vlak Os 6782, Tisovec 8:05 – Brezno 9:09, počas mimoriadneho GVD zmena kalendárneho obmedzenia na ide denne
  • Vlak Os 6784, Tisovec 13:05 – Brezno 14:09, počas mimoriadneho GVD zmena kalendárneho obmedzenia na ide denne

 

Oblasť Trenčianskeho a Žilinského samosprávneho kraja

  • Vlak Os 1705, Skalité 7:06 – Žilina 7:59, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 1753, Žilina 15:42 – Liptovský Mikuláš 17:09, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3120, Trenčín 13:53 – Myjava 15:35, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3123, Myjava 14:50 – Trenčín 16:07, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3143, Nové Mesto nad Váhom 13:40 – Trenčín 14:07, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3144, Trenčín 7:41 – Nové Mesto nad Váhom 8:08, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3146, Trenčín 15:53 – Nové Mesto nad Váhom 16:20, počas mimoriadneho GVD zrušený,
  • Vlak Os 3220, Púchov 13:35 – Strelenka 14:00, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3221, Strelenka 14:08 – Púchov 14:33, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3350, Žilina 11:52 – Púchov 12:40, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3353, Púchov 13:20 – Žilina 14:08, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3405, počas mimoriadneho GVD zrušený v úseku Vrútky 6:15 – Liptovský Hrádok 7:37
  • Vlak Os 3442, Liptovský Mikuláš 5:02 – Vrútky 6:11, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3444, Kraľovany 9:09 – Vrútky 9:30, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3445, počas mimoriadneho GVD zrušený v úseku Vrútky 7:47 – Kraľovany 8:07
  • Vlak Os 3504, Žilina 5:35 – Rajec 6:29, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3505, Rajec 5:31 – Žilina 6:08, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3520, Žilina 13:43 – Rajec 14:19, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3521, Rajec 13:28 – Žilina 14:17, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3524, Žilina 15:43 – Rajec 16:19, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3525, Rajec 15:28 – Žilina 16:17, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3907, Čadca 7:35 – Žilina 8:13, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3934, počas mimoriadneho GVD zrušený v úseku Martin 20:06 – Vrútky 20:14
  • Vlak Os 3946, počas mimoriadneho GVD zrušený v úseku Liptovský Hrádok 13:34 – Liptovský Mikuláš 13:46
  • Vlak Os 3960, počas mimoriadneho GVD zrušený v úseku Žilina 5:21 – Čadca 6:02
  • Vlak Os 3962, Žilina 7:16 – Čadca 8:02, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3963, Čadca 7:00 – Žilina 7:38, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3964, Žilina 14:02 – Čadca 14:41, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3965, Čadca 15:03 – Žilina 15:41, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 3966, počas mimoriadneho GVD zrušený v úseku Liptovský Mikuláš 12:37 – Vrútky 13:49
  • Vlak Os 4005, Makov 5:40 – Čadca 6:28, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4006, Čadca 6:32 – Makov 7:27, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4018, Čadca 12:32 – Makov 13:27, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4019, Makov 12:40 – Čadca 13:28, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4022, Čadca 14:32 – Makov 15:27, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4023, Makov 14:40 – Čadca 15:28, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4026, Čadca 16:32 – Makov 17:27, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4027, Makov 16:40 – Čadca 17:28, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4030, Čadca 18:32 – Makov 19:27, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4031, Makov 18:40 – Čadca 19:28, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 4473, Zwardoň 6:52 – Žilina 8:13, počas mimoriadneho GVD zmena kalendárneho obmedzenia v úseku Skalité – Žilina na ide denne
  • Vlak Os 5068, Prievidza 16:27 – Topoľčany 17:34, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 5521, Topoľčany 14:08 – Prievidza 15:28, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7522, Horná Štubňa 14:53 – Vrútky 15:41, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7525, Vrútky 16:19 – Horná Štubňa 17:07, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7526, Horná Štubňa 16:53 – Vrútky 17:41, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7529, Vrútky 18:19 – Horná Štubňa 19:07, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7923, Kraľovany 14:55 – Trstená 16:38, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7940, Dolný Kubín 4:39 – Kraľovany 5:10, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7941, Kraľovany 4:37 – Dolný Kubín 5:23, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7942, Dolný Kubín 6:00 – Kraľovany 6:32, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7943, Kraľovany 6:48 – Dolný Kubín 7:22, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7983, Kraľovany 18:45 – Trstená 20:32, počas mimoriadneho GVD zrušený

 

Oblasť Košického a Prešovského samosprávneho kraja

  • Vlak REX 765, Poprad-Tatry 6:23 – Košice 7:41, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak REX 1760, Košice 15:04 – Poprad-Tatry 16:25, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak REX 1761, Poprad-Tatry 4:29 – Košice 5:51, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak REX 1763, Poprad-Tatry 5:29 – Košice 6:51, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak REX 1904, Humenné 6:12 – Košice 7:48, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak REX 1909, Košice 15:37 – Humenné 17:09, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak REX 1930, Košice 6:12 – Prešov 6:42, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak REX 1931, Prešov 7:05 – Košice 7:34, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak REX 1932, Košice 14:12 – Prešov 14:41, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak REX 1933, Prešov 8:20 – Košice 8:49, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak REX 1934, Košice 15:12 – Prešov 15:42, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak REX 1935, Prešov 14:25 – Košice 14:57, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak REX 1936, Košice 16:08 – Prešov 16:40, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak REX 1937, Prešov 16:16 – Košice 16:47, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak REX 1939, Prešov 17:17 – Košice 17:49, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7800, Košice 4:12 – Poprad-Tatry 6:02, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7816, Košice 12:17 – Poprad-Tatry 14:06, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7824, Košice 16:17 – Poprad-Tatry 18:07, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7827, Poprad-Tatry 15:46 – Košice 17:43, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7831, Poprad-Tatry 17:56 – Košice 19:51, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7400, Margecany 4:28 – Nálepkovo 5:26, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7401, Nálepkovo 3:29 – Margecany 4:23, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7405, Nálepkovo 6:00 – Margecany 7:11, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7418, Margecany 13:08 – Nálepkovo 14:10, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7421, Nálepkovo 13:29 – Margecany 14:37, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7422, Margecany 15:08 – Nálepkovo 16:05, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7426, Margecany 17:18 – Nálepkovo 18:16, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7427, Mlynky 16:02 – Nálepkovo 16:30, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7440, Margecany 21:38 – Prakovce 22:03, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7441, Prakovce 13:08 – Margecany 22:40, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7450, Nálepkovo 13:35 – Mlynky 14:05, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 7453, Dobšinská Ľadová Jaskyňa 4:50 – Margecany 6:40, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8106, Poprad-Tatry 6:17 – Štrbské Pleso 7:43, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8108, Tatranská Lomnica 7:06 – Štrbské Pleso 8:31, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8161, Štrbské Pleso 6:28 – Poprad-Tatry 7:48, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8162, Poprad-Tatry 9:52 – Štrbské Pleso 10:59, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8165, Štrbské Pleso 15:32 – Poprad-Tatry 16:48, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8166, Poprad-Tatry 14:52 – Štrbské Pleso 16:01, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8188, Tatranská Lomnica 7:24 – Štrbské Pleso 8:31, počas mimoriadneho GVD zmena kalendárneho obmedzenia na ide denne
  • Vlak Os 8315, Kežmarok 12:03 – Stará Ľubovňa 12:46, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8316, Stará Ľubovňa 11:17 – Kežmarok 11:59, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8319, Stará Ľubovňa 14:50 – Plaveč 15:09, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8332, Plaveč 18:40 – Poprad-Tatry 20:23, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8344, Kežmarok 15:01 – Poprad-Tatry 15:27, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8345, Poprad-Tatry 14:31 – Kežmarok 14:54, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8346, Kežmarok 17:01 – Poprad-Tatry 17:27, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8347, Poprad-Tatry 16:31 – Kežmarok 16:54, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8348, Kežmarok 19:01 – Poprad-Tatry 19:27, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8349, Poprad-Tatry 18:31 – Kežmarok 18:54, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8350, Plaveč 16:35 – Stará Ľubovňa 16:54, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8351, Stará Ľubovňa 17:00 – Plaveč 17:19, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8504, Prešov 7:29 – Lipany 8:06, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8517, Lipany 12:03 – Prešov 12:40, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8520, Lipany 15:57 – Čirč 16:47, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8529, Čirč 17:17 – Lipany 18:02, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8553, Lipany 6:20 – Prešov 6:58, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8572, Lipany 16:07 – Čirč 17:10, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8809, Košice 8:13 – Čierna nad Tisou 9:53, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8810, Čierna nad Tisou 8:04 – Košice 9:49, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8902, Medzilaborce 5:04 – Humenné 5:59, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8907, Medzilaborce 7:48 – Medzilaborce mesto 7:50, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8908, Medzilaborce mesto 8:18 – Medzilaborce 8:20 , počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8921, Humenné 13:29 – Medzilaborce 14:23, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8925, Humenné 15:29 – Medzilaborce 16:23, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 8935, Humenné 20:37 –  Medzilaborce 21:47, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 9102, Humenné 4:40 – Prešov 6:33, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 9121, Prešov 13:44 – Humenné 15:20 –, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 9025, Michaľany 16:11  – Trebišov 16:37, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 9409, Humenné 7:37 – Stakčín 8:24 , počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 9410, Stakčín 8:35 – Humenné 9:24, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 9420, Stakčín 13:35 – Humenné 14:24, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 9421, Humenné 13:37 – Stakčín 14:24, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 9424, Stakčín 15:35 – Humenné 16:24, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 9425, Humenné 15:37 – Stakčín 16:24, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 9428, Stakčín 17:35 – Humenné 18:24, počas mimoriadneho GVD zrušený
  • Vlak Os 9429, Humenné 17:37 – Stakčín 18:24, počas mimoriadneho GVD zrušený

Od začiatku prepuknutia pandémie v maximálnej možnej miere všetkými prostriedkami zabezpečujeme, aby vlaky spĺňali najvyššie štandardy hygieny a bezpečnosti. Doteraz minimálne 1x denne dezinfikujeme nad rámec bežného čistenia (okrem toaliet sa navyše dezinfikujú madlá, tlačidlá, kľučky, odpadkové koše a pod.), 2x týždenne dezinfikujeme naše vozidlá polymérom s účinnosťou 6 – 7 dní, taktiež zabezpečujeme 9x – 12x za hodinu výmenu vzduchu za čerstvý vďaka klimatizácii.

Na kúpu cestovných lístkov odporúčame využiť alternatívne predajné kanály, a to responzívny e-shop ZSSK alebo mobilnú aplikáciu Ideme vlakom, prípadne SMS lístok.

 

Sviatočné posilové vlaky zapracované v platnom cestovnom poriadku:

 

štvrtok 23. 12. 2021

  • SC 243 PENDOLINO KOŠIČAN (Praha hl. n. 15:25 – Košice 23:11)
  • RR 15711 ŠARIŠAN (Bratislava hl. st. 15:13 – Humenné 23:03)
  • RR 15713 TATRAN (Bratislava hl. st. 17:13 – Košice 23:05)
  • RR 15715 POVAŽAN (Bratislava hl. st. 19:13 – Žilina 21:33)
  • REX 15917 (Košice 23:15 – Humenné 00:47)

 

piatok 24. 12. 2021

  • SC 242 PENDOLINO KOŠIČAN (Košice 04:48 – Praha hl. n. 12:32)

 

nedeľa 26. 12. 2021

  • RR 17610 TATRAN (Košice 13:44 – Bratislava hl. st. 19:32)
  • RR 17612 ŠARIŠAN (Humenné 14:06 – Bratislava hl. st. 20:55)
  • RR 17716 POVAŽAN (Žilina 16:20 – Bratislava hl. st. 19:11)
  • REX 17722 (Prievidza 16:28 – Bratislava hl. st. 19:27)
  • REX 17725 (Bratislava hl. st. 20:33 – Prievidza 23:28)
  • RR 17764 TATRAN (Košice 17:57 – Bratislava hl. st. 23:49)
  • RR 17840 URPÍN (Banská Bystrica 15:32 – Bratislava hl. st. 18:58)
  • REX 17912 (Humenné 13:19 – Košice 14:49)

 

štvrtok 30. 12. 2021

  • SC 243 PENDOLINO KOŠIČAN (Praha hl. n. 15:25 – Košice 23:11)
  • REX 15917 (Košice 23:15 – Humenné 00:47)

 

piatok 31. 12. 2021

  • RR 15711 ŠARIŠAN (Bratislava hl. st. 15:13 – Humenné 23:03)
  • RR 15713 TATRAN (Bratislava hl. st. 17:13 – Košice 23:05)
  • RR 15715 POVAŽAN (Bratislava hl. st. 19:13 – Žilina 21:33)
  • SC 242 PENDOLINO KOŠIČAN (Košice 04:48 – Praha hl. n. 12:32)

 

nedeľa 2. 1. 2022

  • RR 17610 TATRAN (Košice 13:44 – Bratislava hl. st. 19:32)
  • RR 17612 ŠARIŠAN (Humenné 14:06 – Bratislava hl. st. 20:55)
  • RR 17716 POVAŽAN (Žilina 16:20 – Bratislava hl. st. 19:11)
  • REX 17722 (Prievidza 16:28 – Bratislava hl. st. 19:27)
  • REX 17725 (Bratislava hl.st. 20:33 – Prievidza 23:28)
  • RR 17764 TATRAN (Košice 17:57 – Bratislava hl. st. 23:49)
  • RR 17840 URPÍN (Banská Bystrica 15:32 – Bratislava hl. st. 18:58)
  • REX 17912 (Humenné 13:19 – Košice 14:49)

 

streda 5. 1. 2022

  • RR 15711 ŠARIŠAN (Bratislava hl. st. 15:13 – Humenné 23:03)
  • RR 15713 TATRAN (Bratislava hl. st. 17:13 – Košice 23:05)
  • RR 15715 POVAŽAN (Bratislava hl. st. 19:13 – Žilina 21:33)
  • REX 15917 (Košice 23:15 – Humenné 00:47)

 

štrvtok 6. 1. 2022

  • RR 17610 TATRAN (Košice 13:44 – Bratislava hl. st. 19:32)
  • RR 17612 ŠARIŠAN (Humenné 14:06 – Bratislava hl. st. 20:55)
  • RR 17716 POVAŽAN (Žilina 16:20 – Bratislava hl. st. 19:11)
  • REX 17722 (Prievidza 16:28 – Bratislava hl. st. 19:27)
  • REX 17725 (Bratislava hl. st. 20:33 – Prievidza 23:28)
  • RR 17764 TATRAN (Košice 17:57 – Bratislava hl. st. 23:49)
  • RR 17840 URPÍN (Banská Bystrica 15:32 – Bratislava hl. st. 18:58)

 

Zároveň budú podľa technických možností jednotlivých vlakov posilnené aj niektoré pravidelné vlaky kategórie IC, Ex, R, RR a Os, u ktorých je predpoklad vyššieho záujmu cestujúcej verejnosti. Cestovné lístky a miestenky odporúčame zabezpečiť si v dostatočnom časovom predstihu. Zakúpiť si ich možno nielen v pokladniciach ZSSK, ale aj pohodlne prostredníctvom responzívneho e-shopu ZSSK alebo mobilnej aplikácie Ideme vlakom, ktorá je dostupná pre Android aj iOS.

Vzhľadom na možnú vyššiu mobilitu počas sviatkov naďalej apelujeme na dodržiavanie všetkých bezpečnostných opatrení. Cestovanie je totiž také bezpečné, ako sa sami správame. Všetky aktuálne informácie pravidelne zverejňujeme na → https://www.zssk.sk/aktuality/.

Na trate západného Slovenska pribudnú v najbližších 2 rokoch 4 nové elektrické poschodové jednotky

16.12.2021

  • Nové súpravy budú nasadené na vysoko frekventované trate západného Slovenska
  • Šesťvozňové poschodové jednotky s kapacitou 611 miest na sedenie budú dlhé 160 metrov a jazdiť rýchlosťou 160 km/h

 

BRATISLAVA – Snahou Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) je aj naďalej modernizovať a obmieňať zastaraný vozidlový park a prinášať cestujúcim čo najkvalitnejšie služby na úrovni 21. storočia. Tentokrát sa národný dopravca zameral na zlepšenie dopravnej obslužnosti na území Bratislavského, Nitrianskeho, Trnavského, Trenčianskeho a Žilinského kraja (za istých okolností i Banskobystrického kraja).

Dnes sme preto za účasti predstavenstva ZSSK a zástupcov dodávateľa jednotiek Stadler Polska podpísali zmluvu na dodávku 4 kusov nových elektrických poschodových jednotiek (EPJ), ktoré výrazne prispejú k skvalitneniu ponuky služieb železničnej osobnej dopravy. Jednotky budú prevádzkované na vysoko frekventovaných tratiach, a to Bratislava – Žilina (trať č. 120), Bratislava – Nové Zámky (trať č. 130) a Bratislava – Kúty (trať č. 110).

Z dôvodu naplnenia potrieb riadenia prevádzky, obratovania a údržby EJ budú nasadzované aj na úseky Kúty – Břeclav (CZ, trať č. 110) a Trnava – Galanta (trať č. 133). Taktiež v prípade nepripravenosti trate č. 120 železničného uzla Žilina (do doby ukončenia rekonštrukcie železničného uzla Žilina – elektrického napájania trolejového vedenia trate č. 120 striedavým napätím 25 kV/50 Hz) budú jednotky jazdiť aj v úseku Palárikovo – Zvolen – Banská Bystrica (trať č. 150 + 170).

Mapa projektu:

„Moderné elektrické jednotky sú pre regionálnu dopravu vyťažených ťahov západného Slovenska a pre udržanie komfortu našich cestujúcich skutočne kľúčové. Posilnením železničnej dopravy o ďalšie štyri moderné poschodové jednotky sa snažíme reagovať na preplnené cesty a ľuďom poskytujeme možnosť cestovať rýchlo, bezpečne a ekologicky. Sme presvedčení, že jednotky úspešného uchádzača budú kvalitné a budú spoľahlivo fungovať,uviedol Roman Koreň, predseda predstavenstva ZSSK.

Základná charakteristika nových jednotiek typu KISS E.MU6:

  • jednotky majú poschodové prevedenie,
  • dosahujú rýchlosť 160 km/h,
  • každý vozeň má nízkopodlažné obojstranné nástupné priestory s výškou nástupnej hrany 550 – 600 mm nad temenom koľaje a pomocný výsuvný/výklopný schodík vo výške 200 – 280 mm pre umožnenie nástupu z nižších nástupíšť,
  • disponujú moderným informačným systémom:
    • akustický systém (vonkajší/vnútorný)
    • vizuálny systém (čelné, bočné a interiérové panely)
    • Wi-Fi
    • kamerový systém
    • systém počítania cestujúcich,
  • sú prispôsobené pre prepravu imobilných cestujúcich, teda pre osoby so zdravotným postihnutím a osoby so zníženou pohyblivosťou, zohľadnením technických špecifikácií interoperability (ďalej TSI PRM) – nástup do EJ, miesto pre doprovod, WC bunka – a taktiež disponujú prebaľovacím pultom pre kojencov. Všetky WC bunky (1x TSI PRM + 3x štandardné) sú s uzatvoreným systémom a vybavené protimrazovou ochranou. Nástup pre imobilných cestujúcich je možný aj cez sklápaciu rampu z nástupíšť výšky 250 – 500 mm nad temenom koľaje,
  • sú klimatizované s priestorovým chladením/ohrevom (ohrev aj podlahový),
  • umožňujú prepravu minimálne 15 ks bicyklov (kombinácia držiakov a napínacích pásov),
  • majú kapacitu 611 miest na sedenie (z toho 30 miest  v 1. triede a 552 miest v 2. triede),
  • možnosť viacčlenného riadenia minimálne dvoch EJ.

 

Súčasťou dodávky bude aj  certifikované školenie rušňovodičov inštruktorov a zástupcov údržby a dodanie dokumentácie pre obsluhu a údržbu EJ.

Cena za dodanie 4 ks EPJ je 76 950 000 eur, za jeden kus 19 237 500 eur.

Financovanie projektu

Roman Koreň, predseda predstavenstva ZSSK a Ján Lukáč, podpredseda predstavenstva ZSSK (sprava) dnes podpísali zmluvu na dodávku 4 EJ so Stadlerom.

Vizualizácia jednotiek. Nové súpravy budú na tratiach jazdiť do konca roka 2023.

Inovace v IT pro dopravce: Personalistika dopravce a tablet strojvedoucího

15.12.2021

Společnost OLTIS Group uvedla na trh zcela nové řešení pro správu personálu železničního dopravce. Řešení sestává ze dvou částí.

Centrální aplikace EDO RAT zahrnuje všechny podstatné funkce: karta zaměstnance, evidence pracovních poměrů, osvědčení a licencí, poznání tratí, místních poměrů a hnacích vozidel, plánování turnusů a směnářů a vyhodnocení docházky, tvorby cestovních příkazů a podkladů pro mzdy.

Druhou částí řešení je mobilní aplikace pro strojvedoucího určená tablety s operačním systémem Android. Tato aplikace umožňuje (nejen) strojvedoucím seznamovat se s dokumentací a plánem směn, evidovat příchody a odchody ze směn, plánované i neplánované výkon, hlásit stavy měřidel na lokomotivě, komunikovat prostřednictvím push zpráv například s dispečerem dopravce a mnoho dalších funkcí.

Obě aplikace jsou plně integrovány s centrální dispečerskou aplikací železničního dopravce (např. Logistický Webový Portál – LWP). EDO RAT slouží LWP pro výběr vhodných zaměstnanců pro realizaci jednotlivých vlakových úloh a zpětně aktualizuje poznání tratí dle skutečných průjezdů strojvedoucích. Aplikace pro strojvedoucího především předává LWP informace o vykonaných činnostech zaměstnance evidovaných u realizovaných vlaků.

ČD Cargo zajišťuje nově spojení Lovosic s Rotterdamem

15.12.2021

V úterý 14. prosince 2021 večer dorazil do terminálu ČD-DUSS v Lovosicích první vlak ČD Cargo z Rotterdamu. Jeho vozba byla v celé trase zajištěna Vectronem ČD Cargo – v České republice a v Německu (do terminálu v Lehrte) na licenci ČD Cargo, dále do Nizozemí pak na licenci LTE-NL.

Pravidelně budou realizovány čtyři roundtripy týdně. V terminálu Lehrte Megahub probíhá v obou směrech částečná překládka kontejnerů a návěsů.

Novinky Českých drah v odbavení a informování cestujících

16.12.2021 - 11:29

České dráhy v těchto dnech zavádějí několik novinek, které cestujícím zjednoduší cestování. Národní dopravce nově informuje zákazníky s elektronicky pořízenými jízdními doklady o změnách rezervací v případě mimořádné změny řazení vlaků. K vylepšení také dochází u samotného výběru míst ve vlacích Railjet. V rámci pilotního provozu si cestující nově mohou vybrat místa z plánku vozů ve směru z Rakouska do České republiky. Tato možnost byla zatím jen při odbavení ve směru do Rakouska.

Národní dopravce zvyšuje informovanost cestujících, kteří využívají elektronické odbavovací kanály. V případě, že dojde k mimořádné změně řazení vlaku a v souvislosti s tím je potřeba přesunout již zakoupenou rezervaci na náhradní místo, odbavovací systém na tuto skutečnost automaticky upozorní cestujícího prostřednictvím e-mailu, SMS zprávy nebo notifikace v aplikaci „Můj vlak“.

Rozšířené informování cestujících umožnily úpravy e-shopu a také rezervačního systému ARES Českých drah. „Tento systém přiděluje místa do všech našich vnitrostátních dálkových vlaků a do řady našich mezistátních dálkových spojů – zpravidla těch, které začínají v České republice. Každý den jde celkem o zhruba 500 spojů od rychlíků až po Railjety a Pendolina,“ říká Jiří Švasta, ředitel Odboru informatiky Českých drah. „Pokud dojde k takové změně řazení vlaku, při které je nutné přesunout již pořízené rezervace na náhradní místa, rezervační systém ARES předá informaci e-shopu. Ten pak automaticky vyhledá správný kontakt na cestujícího a předá mu informaci o změně,“ dodává Jakub Chmelík, ředitel Odboru cenotvorby osobní dopravy Českých drah.

Cestující se tak v  předstihu dozvědí o změně zarezervovaných míst, což jim výrazně zjednoduší nástup do vlaku a vyhledání správného sedadla. „E-mailové upozornění obdrží cestující pokaždé, SMS budeme odesílat jen tehdy, pokud ke změně dojde méně než týden před odjezdem spoje a pokud nám cestující zadal své telefonní číslo při nákupu jízdenky v e-shopu. Změny bude zároveň indikovat e-shop i mobilní aplikace ‚Můj vlak‘,“ vysvětluje Jakub Chmelík.

Tím však úpravy aktivního předávání informací cestujícím nekončí. Národní dopravce se po úpravách informování o změnách rezervací zaměří na předávání upozornění na případné další změny oproti již zakoupené jízdence. Půjde o informace o změně jízdního řádu (např. pokud vlak bude nově odjíždět dříve), služeb (např. mimořádné nezařazení vozu 1. třídy, restauračního nebo lůžkového vozu, vozu s vyhrazenými místy pro kola) a také o upozornění na výluky a mimořádnosti na trase. „Cestující pak dostanou automaticky předem všechny podstatné informace, které mohou ovlivnit jejich plánovanou cestu, což je další výhodou on-line nákupu jízdenky,“ uzavírá Jakub Chmelík.

Výběr místa z plánku v Railjetech z Rakouska

Pozitivní novinka čeká také na cestující, kteří využívají ke svým cestám vlaky Railjet na trase Graz – Vídeň – Břeclav – Brno – Praha (– Berlín) a jízdní doklady nakupují v prodejních kanálech Českých drah.

Díky spolupráci s Rakouskými spolkovými drahami (ÖBB) České dráhy spustily pilotní projekt, kterým umožní vybrat si při nákupu místo z plánku, tak jak jsou dnes zákazníci zvyklí u vnitrostátních spojů a u řady mezinárodních spojů ČD (především těch vyjíždějících z ČR a mnohých dalších).

„Tuto novinku ocení nejen cestující, kteří Railjety využívají k cestě z Rakouska do České republiky, ale samozřejmě i zákazníci, kteří těmito spoji cestují na vnitrostátních relacích, třeba z Břeclavi nebo Brna do Prahy,“ uzavírá Jakub Chmelík.

Zlepšování online prodejních kanálů a rozšiřování služeb při odbavení zapadá do Strategie Českých drah do roku 2030 v oblasti orientace na zákazníka.

Vlak ZSSK roznesie Betlehemské svetlo naprieč Slovenskom už po 32-krát. Aj tento rok iba symbolicky

15.12.2021

  • Kvôli aktuálnej pandemickej situácii symbol nádeje, jednoty a lásky ponesie iba jeden rýchlik z Bratislavy do Košíc

 

BRATISLAVA – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) aj tento rok podporí tradičnú akciu s názvom Betlehemské svetlo, ktoré putuje letecky z betlehemskej Baziliky Narodenia Pána do Európy, konkrétne do Rakúska, odkiaľ sa roznášajú plamienky nádeje aj na Slovensko. Svetlo pre obyvateľov Slovenska prinesie vlak R 605 TATRAN, ktorý vyrazí z Bratislavy o 10:30 a v Košiciach ukončí svoju jazdu o 16:03, klasicky sobotu pred Vianocami, t.j. 18. decembra 2021.

Odpálením Betlehemského svetla od rakúskych skautov na slovensko-rakúskych hraniciach Slovensko rozžiari symbol nádeje, jednoty a lásky už po 32-krát. Podobne ako minulý pandemický rok, aj tentokrát sa nadviaže na túto tradíciu symbolicky. Vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu hliadka nebude Betlehemské svetlo odpaľovať na jednotlivých vlakových staniciach, ani neumožní odpálenie svetla vo vlaku. Aby sa predišlo blízkemu kontaktu s cestujúcimi a možnému šíreniu nákazy, národný dopravca zabezpečí prevoz skautov so svetlom vo vyhradenom priestore.

„V ZSSK si vážime skutočnosť, že už 32 rokov sme hrdým partnerom Slovenského skautingu, ktorý podporujeme pri preprave Betlehemského svetla vlakmi po celej krajine, a to aj napriek nepriaznivej situácii, ktorú zažívame už druhý rok,“ povedal Roman Koreň, predseda predstavenstva ZSSK.

„Skauti majú radi výzvy a priniesť Betlehemské svetlo v čase pandémie je bezpochyby jednou z nich. Teší nás však, že sme spoločne s Železničnou spoločnosťou Slovensko mohli nadviazať na dlhoročnú tradíciu aspoň symbolickým prevezením Betlehemského svetla zo západu, teda z Bratislavy na východ do Košíc,“ uviedol Marián Suvák, koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku.

Posolstvo tejto akcie je, aby každé jedno odpálenie svetielka vyjadrovalo tiché prianie, nech sa pokoj a mier šíri v ľudských srdciach obzvlášť v predvianočnom období. Aj preto slovenskí skauti roznesú plamienky Betlehemského svetla takmer po celom Slovensku a následne betlehemskú štafetu predajú ďalej na sever a východ Európy, teda poľským a ukrajinským skautom.

Aj tento rok si môžete na interaktívnej mape, ktorú skauti každý deň aktualizujú, vyhľadať miesta, kde bude Svetlo v rámci krajiny dostupné → https://www.betlehemskesvetlo.sk/mapa/.

Skauti prevezú Betlehemské svetlo vlakom ZSSK už po 32-krát_foto Marián Suvák.

Slovenskí skauti vďaka ZSSK roznesú symbol nádeje naprieč Slovenskom_foto Emma Velasová.

Další expanze RegioJet: Startuje provoz rakouského hotelu Wallackhaus RegioJet Hotels. ...

Další expanze RegioJet: Startuje provoz rakouského hotelu Wallackhaus RegioJet Hotels. Pod značku RegioJet Hotels se začlení i dosavadní projekt Partyja.cz

13.12.2021

Středoevropská dopravní společnost RegioJet, vlastněná Radimem Janučurou – provozující vlakovou a autobusovou dopravu pod značkou RegioJet – dále rozšiřuje nabídku svých služeb.

terasa

Středoevropská dopravní společnost RegioJet, vlastněná Radimem Janučurou – provozující vlakovou a autobusovou dopravu pod značkou RegioJet – dále rozšiřuje nabídku svých služeb. Pod značkou RegioJet Hotels zahájí 18. prosince provoz hotelu Wallackhaus v rakouských Alpách, v srdci národního parku Vysoké Taury. Hotel Wallackhaus RegioJet Hotels leží přímo na sjezdovce v nadmořské výšce 2304 metrů nad mořem nad ikonickou vesnicí Heiligenblut Am Grossglockner.

RegioJet Hotels Wallackhaus tak nabízí unikátní ubytování s plnou alpskou horskou romantikou přímo pod nejvyšší horou Rakouska – Grossglocknerem – na pomezí spolkových zemí Korutany a Salcbursko. V zimě je dostupný lanovkou, v létě, kdy není silnice pod sněhem, leží přímo na slavné nejvýše položené silnici v Rakousku - Grossglockner High Alpine Road.

Hotel se otevírá s ukončením lockdownu turistických služeb v Korutanech a s otevřením lanovek od v soboty 18. 12. 2021. Na testovací provoz během prvních týdnů bude přímo osobně dohlížet Radim Jančura, který se o první hosty bude starat společně s českým týmem hotelových zaměstnanců.

Káva Illy a wifi zdarma, plzeňské pivo za 3 eura, zákazníci si mohou zvolit samoobslužný servis

Wallackhaus RegioJet Hotels se zařadí vedle dalších lokalit, kde RegioJet Hotels nabízí ubytování pro party i jednotlivce. Jsou to například horský hotel ve Vidlích v Jeseníkách, penzion Habánský dům, či chalupa Bílý Dvůr v Krkonoších nebo v Gerlitzenu, v rakouských Korutanech – přímo nad jezerem Ossiacher See. S kapacitou téměř 82 lůžek je zatím největším objektem RegioJet Hotels. Podobně jako v dalších lokalitách bude i zde fungovat možnost tzv. samoobslužného servisu. Za výhodnější cenu si zákazníci budou moci zvolit model vlastní obsluhy – nebude je nikdo omezovat, načepují si pivo, naservírují si předpřipravené jídlo tehdy, kdy se jim to hodí. Zároveň si ale mohou zvolit také model služeb s plnou obsluhou – je to zcela na nich.

Stejně jako ve vlacích RegioJet budou mít zákazníci k dispozici kávu Illy, vodu či sodu zdarma. Zdarma se mohou připojit také k internetu. Ti, kdo si v RegioJet Wallackhaus objednají pivo, si jej budou moci dát za nejpříznivější ceny v Raksousku. Plzeňský Prazdroj nebo piva Erdinger Urweisse a Stiegel Goldbräu budou k dispozici za 3 Eura. I v případě ostatních služeb je na místě obvyklý přístup RegioJetu - nejlepších cen.

Tradičně zařízené pokoje jsou vybavené satelitní TV s plochou obrazovkou a fénem. Wallackhaus má zimní zahradu a restauraci s výhledem na hory. V zimě mohou hosté využívat wellness centrum se saunou, parní saunou a infračervenou kabinou. K dispozici je také relaxační místnost s panoramatickým výhledem na hory. Ubytovací služby jsou vždy s polopenzí, hosté si mají možnost dokoupit oběd, který je podáván na hotelové terase. Ta je přístupná i neubytovaným lyžujícím hostům.

V zimě je přístupová cesta uzavřena a Wallackhaus je dostupný pouze lanovkou z Heiligenblutu, kde mají hoteloví hosté možnost bezplatného parkingu v podzemních garážích. Rezervace ubytování je možná přes standardní rezervační služby, jako je například Booking.com a další.

lounge

BORCAD cz s.r.o. dodává sedadla pro jednotky Moravia

12. prosince 2021

Naše dlouholetá spolupráce se skupinou ŠKODA pokračuje i na dalším projektu jednopodlažních jednotek, určených pro provoz v Jihomoravském kraji. Nové vlaky dostaly jméno Moravia a budou vybaveny sedadly typu BORCAD VISIO. Sedadla jsou poprvé pro tento typ jednotek uchycena v bočnici vozu tzv. cantilevery, tedy nemají nohu zapuštěnou do podlahy, což usnadňuje čištění vozů a interiér působí prostornějším dojmem.

Celkem 11 200 sedacích míst pro 31 čtyřvozových a 6 dvouvozových jednotek bude v designovém provedení schváleném objednatelem, tedy Jihomoravským krajem. Odvážnější barevné provedení zejména čalouněných částí, područek a madel působí jako výrazný estetický prvek v interiéru a dodává mu potřebnou jedinečnost a nezaměnitelnou image. Dodávky sedadel typu VISIO běží od jara 2021 a budou pokračovat celý příští rok.

Sedadla VISIO jsou ceněna zákazníky v Německu, Polsku, Chorvatsku, na Slovensku a v České republice zejména díky své ergonomii – nabízí pevný sklon zad s úhlem 20°, aniž by se musela zvětšovat rozteč mezi sedadly. Standardem v regionální dopravě je přitom maximální sklon s úhlem 15° nebo i menší.

Jízdenky za více než sto milionů a zapojení téměř všech vlaků. To je první rok provozu OneTicket

13.12.2021

Systém jednotného tarifu, zjednodušeně OneTicket, prodal za první rok svého rutinního provozu 1 198 559 jízdních dokladů za 112 086 879 korun. Po několikaměsíčním testování začal Systému jednotného tarifu naplno fungovat 13. prosince 2020.

Jízdenky za více než sto milionů a zapojení téměř všech vlaků. To je první rok provozu OneTicket

„Za rok provozu jsme nezaznamenali žádný výpadek - systém, web i aplikace fungují, jak mají. Cestující díky OneTicket nemusí řešit tarify jednotlivých dopravců, studovat jízdní řády, spoje. S jednou jízdenkou nasednou do libovolného vlaku a jedou,“ shrnuje Jan Paroubek, pověřený řízením státního podniku CENDIS, který systém provozuje.

K nejčastěji kupovaným jízdenkám patří pochopitelně jednorázové (jednosměrné či zpáteční) - v uplynulém roce se jich prodalo přes milion. Lidé si rovněž kupovali traťové i síťové doklady. Přesto, že roční síťovka stojí 24 206 korun, systém jich vydal přibližně padesát.

Ministr dopravy Karel Havlíček připomíná, že rok 2021 jmenovala Evropská unie Evropským rokem železnice, aby tak podpořila využívání vlaků jako bezpečného a udržitelného způsobu dopravy. „Jednotná jízdenka je přesně tím projektem, který využívání vlaků podporuje,“ říká k tomu Havlíček a dodává: „Pevně věřím, že v budoucnu se koncept jedné jízdenky rozšíří i na autobusy a městskou hromadou dopravu.“

Nejčastěji cestující využívají OneTicket na trase Pardubice – Hradec Králové, na kterou se za rok prodalo 14 126 jednosměrných jízdních dokladů. Zpáteční doklady OneTicket si cestující nejvíce kupují na relaci Jaroměř – Hradec Králové, a to dokonce ve dvojnásobné míře než na druhou trať v pořadí, Frýdek-Místek – Frýdlant nad Ostravicí. Relace kolem Hradce Králové (do Pardubic a Jaroměře) jsou zároveň nejoblíbenější při nákupu traťových jízdních dokladů.

OneTicket lze pořídit na webu oneticket.cz, v mobilní aplikaci, ale také v pokladnách či vlacích třinácti dopravců na české železnici. I přes pohodlnou možnosti on-line nákupů je stále nejrozšířenější fyzický prodej na pokladnách. Tuto možnost využili cestující při 71 procentech svých nákupů, webovou či mobilní aplikaci využilo při nákupu 25 procent cestujících a pouze čtyři procenta nakupili jízdenku ve vlaku.

Ještě v polovině letošního června bylo prodáno pouze 350 tisíc jízdenek OneTicket. Za prázdniny došlo k nárůstu; jen za první měsíc se prodalo takřka 160 tisíc jízdenek a na konci října už byla pokořena hranice jednoho milionu.

„Výhodou OneTicket není cena, ale pohodlí. Pokud nechci při cestování vlakem nic řešit, je pro mě jedna jízdenka tím správným řešením. Ukázalo se to zejména v létě, kdy se prodávalo nejvíce, protože OneTicket byla častým parťákem na výlety, k čemuž jistě výrazně dopomohla navázaná spolupráce s CzechTourismem a portálem kudyznudy.cz,“ doplnil Paroubek.

OneTicket pomáhá také handicapovaným spoluobčanům. Jejím prostřednictvím si mohou objednat asistenci při cestě vlakem s vícero dopravci. 

Systém jednotného tarifu spustilo ve zkušebním období ministerstvo dopravy spolu s CENDISem v létě loňského roku. Od prosince 2020 pak vše funguje v plnohodnotném provozu. Letos v červnu přibyla možnost pořizování místenek a od července se zapojují i komerční spoje, tedy ty vlaky, které neobjednává ani stát ani kraje. Tyto spoje jsou provozovány především na trasách Praha – Ostrava a Praha – Brno.
 
 
Vše o OneTicket najdete na webu www.oneticket.cz

Hlavní nádraží v Praze slaví 150. výročí zahájení provozu

PRAHA, 13. prosince 2021

V úterý 14. prosince oslaví významné jubileum nejfrekventovanější česká železniční stanice. Uplyne přesně 150 let ode dne, kdy na pražské hlavní nádraží přijel první vlak. Za jeden a půl století existence se výrazně rozšířilo, prošlo celou řadou rekonstrukcí a modernizací, další stavební akce se momentálně realizují či proběhnou v následujících letech. Jejich cílem je vytvořit moderní a nejen pro cestující přívětivé nádraží odpovídající požadavkům 21. století.

V prosinci 1871 začal provoz na tehdejší Dráze císaře Františka Josefa z Prahy do Benešova, Tábora a Vídně, která si postavila své nádraží na pomezí Žižkova a Vinohrad. Začátkem 20. století bylo přestavěno a zvětšeno. V letech 1901 až 1908 se zde postavila nová výpravní budova v secesním slohu podle vítězného architektonického návrhu Josefa Fanty. Ve stejném období byly vybudovány podchody, z let 1905 až 1906 pochází ocelová oblouková hala nad čtyřmi nástupišti. Dalším historickým milníkem bylo v roce 1928 zahájení elektrického provozu na tehdejším Wilsonově nádraží.

V letech 1972 až 1979 vznikla na základě výsledků architektonické soutěže nová podzemní odbavovací hala, v květnu 1974 se hlavní nádraží napojilo na první trasu pražského metra. O 20 let později byla zprovozněna další tři nástupiště. Začátek 21. století byl ve znamení modernizace odbavovací haly ze 70. let 20. století, výraznou přestavbou prošlo také v souvislosti se stavbou Nového spojení a tunelů pod Vítkovem severní kolejové rozvětvení. Další fází obnovy nádraží byla oprava historické a památkově chráněné secesní Fantovy budovy. V roce 2014 byla znovuotevřena její střední část včetně Fantovy kavárny. Od října 2014 do září 2017 probíhala rekonstrukce historického zastřešení nad čtyřmi nástupišti.

Letos prakticky skončila rekonstrukce fasády Fantovy budovy, probíhají ještě dokončovací práce. Stavba zahrnovala opravu střechy, omítky a kamenných i štukových prvků, repasi nebo zhotovení replik všech 348 oken a dveří, rekonstrukci krovů a všech střešních světlíků a nadsvětlíků. Na opravu fasády navázala rekonstrukce vnitřních prostor, která je rozdělena do dvou samostatných etap. První začala letos v září a v jejím rámci se opraví velké historické sály a jejich zázemí v severní části. Pro druhou etapu stavby se nyní zpracovává projektová dokumentace, která bude řešit zbylé prostory Fantovy budovy. První fáze skončí ve druhé polovině příštího roku, následně by měla začít realizace druhé etapy.

Připravuje se také rekonstrukce zastropení nové odbavovací haly, jejíž součástí by mělo být i vytvoření klidové zóny na střeše místo dnešního parkoviště, vybudování přechodu přes magistrálu v ose Fantovy budovy a dispoziční změny v interiéru nové odbavovací haly. I tato stavební akce je rozdělena na dvě fáze. V současné době se zpracovává projektová dokumentace 1. etapy stavby, pro 2. etapu se připravuje architektonická soutěž.

V letošním roce se také otevřela nová část severního podchodu, která umožňuje pěší spojení hlavního nádraží s nově vzniklými budovami na rohu Seifertovy a Italské ulice a dále směrem na Prahu 3. Tím došlo k podstatnému zkrácení docházkové vzdálenosti mezi městskými částmi. Příští rok se začne obnovovat trojice podchodů propojujících odbavovací halu s nástupišti. Jejich nový vzhled vychází z vítězného návrhu soutěže na celkové architektonické a designové řešení.

Platba kartou už aj vo vlakoch.ZSSK zavádza možnosť bezhotovostnej platby u vybraných vlakvedúcich..

Platba kartou už aj vo vlakoch. ZSSK zavádza možnosť bezhotovostnej platby u vybraných vlakvedúcich vďaka mobilnému terminálu mPOS

14.12.2021

  • Vybraných 277 vlakvedúcich bude vybavených prenosným mobilným terminálom mPOS
  • Služba bezhotovostnej platby je prednostne spustená v diaľkovej doprave a pri sprevádzaní medzištátnych spojov

 

BRATISLAVA – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oznamuje cestujúcim, že od novembra 2021 sa vo vybraných vlakoch ZSSK postupne sprístupňuje možnosť bezhotovostnej platby, teda platby platobnou kartou. Vybraní vlakvedúci si postupne preberajú mobilné zariadenia mPOS, ktoré im uľahčí prácu s predajom cestovných dokladov.

Vlakvedúcich vybavených terminálmi mPOS môžu cestujúci nájsť v nasledovných strediskách prevádzok:

  • Bratislava (61 vlakvedúcich s terminálom mPOS),
  • Košice (103 vlakvedúcich s terminálom mPOS),
  • Trenčín (13 vlakvedúcich s terminálom mPOS),
  • Štúrovo (40 vlakvedúcich s terminálom mPOS),
  • Žilina (60 vlakvedúcich s terminálom mPOS).

Už na jar tohto roku sme spustili pilotnú prevádzku 10 mobilných zariadení mPOS, účelom ktorej bolo overenie a prijatie rozhodnutia, či sú tieto zariadenia vhodné na prevádzku vo vlakoch. Cestujúci mohli túto službu prednostne využiť vo vlakoch regionálnej dopravy, konkrétne šlo o vlaky kategórie Os na tratiach Bratislava – Kúty, Bratislava – Trnava a vo vybraných vlakoch diaľkovej dopravy, t.j. vo vlakoch R 6xx v úseku Bratislava – Žilina, prípadne Kysak. Ukázalo sa, že zavedenie terminálov mPOS do prevádzky a znížená logistická záťaž pri manipulácii s hotovosťou sú pozitívne vnímané nielen cestujúcimi, ale i našimi vlakvedúcimi, ktorí si predovšetkým pochvaľujú jednoduchú obsluhu zariadenia, rýchlosť spracovania platby a riešenia krízových situácií s cestujúcimi zo zahraničia.

Preto od začiatku novembra ZSSK postupne vybavuje 277 vlakvedúcich terminálom mPOS. Aktuálne viac ako 80 % zariadení je vlakvedúcimi prebratých a uľahčujú platbu cestujúcim vo vlakoch národného dopravcu. Konkrétni vlakvedúci boli z jednotlivých pracovísk vybraní tak, aby sa zabezpečila služba bezhotovostnej platby za cestovné doklady prednostne v diaľkovej doprave a pri sprevádzaní medzištátnych spojov. Konkrétne ide o vlaky kategórie IC na trase Košice – Bratislava, vlaky kategórie SC 24x Pendolino na trase Čadca – Košice, vlaky typu Ex 12x na trase Púchov – Horní Lideč, medzinárodné vlaky kategórie EC 2xx na trase Štúrovo – Břeclav a rýchliky R 6xx na trase Košice – Bratislava (okrem R 614/615).

Najneskôr do konca 1. štvrťroka 2022 by mali dostať terminály mPOS aj zvyšní vlakvedúci. Cieľom ZSSK je, aby každý z cca 1 400 vlakvedúcich mal zverený mobilný terminál mPOS, obdobne ako je nastavené zverenie do osobného užívania predajnej osobnej pokladnice nPOP, ktorú vlakvedúci využívajú už približne rok.

Zariadenia osobnej pokladnice nPOP a prenosného mobilného terminálu mPOS sa vzájomne dopĺňajú, t.z. že terminál mPOS bezkontaktne načíta QR kód zo zariadenia nPOP. Vďaka tomu sa eliminujú omyly vlakvedúcich pri manuálnom zadávaní sumy do mPOS. Zároveň, zavedením bezkontaktnej platby terminálov mPOS do prevádzky, prispievame aj k ekológii, keďže tieto zariadenia netlačia papierové potvrdenky, ale sú zasielané na požiadanie iba elektronicky prostredníctvom SMS alebo e-mailu.

 

O projekte:

V roku 2019 prebehla verejná súťaž a ZSSK začala spolupracovať s Československou obchodní bankou, a. s. (ČSOB), ktorá pre nás zabezpečuje akceptáciu platobných kariet na predajných miestach vybavených terminálom pre pokladnice Komplexného vybavenia cestujúcich (KVC). Za službu akceptácie platobných kariet platí ZSSK zmluvné poplatky za jednotlivé transakcie, pričom prenájom všetkých POS terminálov je bezodplatný. Obdobne je to aj pri rozšírení akceptácie bezhotovostnej platby do vlakov ZSSK, cca 1 400 terminálov mPOS je poskytnutých bezodplatne.

Nové švajčiarske hybridné jednotky už smerujú na trate tatranskej elektrickej železnice

13.12.2021

Na adhéznu trať sa postupne dostanú prvé dve vozidlá z projektu za takmer 40 miliónov eur
Moderné jednotky od švajčiarskeho výrobcu doplnia turnusovú potrebu počas odstavenia aktuálnych jednotiek na ich kompletnú modernizáciu

BRATISLAVA – Vysoké Tatry budú zdobiť moderné „električkozubačky“. Na tatranskú elektrickú železnicu (TEŽ) budú od pondelka 13. 12. 2021 postupne nasadené prvé dve z piatich úplne nových hybridných vozidiel Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), ktoré doplnia súčasnú flotilu.

Švajčiarsky výrobca Stadler začal vozidlá pre ZSSK vyrábať v roku 2020. S ich zaradením do prevádzky však národný dopravca musel počkať na ukončenie technicko-bezpečnostných skúšok a skúšok kompatibility s infraštruktúrou a celý proces sa aj kvôli pandémii koronavírusu a tiež omeškanej rekonštrukcii trate zľahka natiahol. Aktuálne je ZSSK dodaných všetkých päť ozubnicových elektrických jednotiek (OEJ) spolu s multifunkčným rušňom a pluhom.

Už dnes ráno o 7:17 vyrazila zo stanice Poprad-Tatry TEŽ s prvými cestujúcimi na palube prvá zubačka Stredohrot (vlak Os 8208), ktorá smerovala do Tatranskej Lomnice s príchodom o 8:06. Následne druhou zubačkou (Os 8110) s názvom Kostolík, ktorá vyrazila zo stanice Poprad-Tatry TEŽ o 8:17 a na Štrbské Pleso prišla o 9:31, sa za účasti novinárov previezol aj podpredseda predstavenstva a riaditeľ úseku prevádzky ZSSK Ján Lukáč spoločne so starostom obce Štrba Michalom Sýkorom.

Na nových elektrozubačkách sa previezol aj Ján Lukáč, podpredseda predstavenstva a riaditeľ úseku prevádzky ZSSK, a Michal Sýkora, starosta obca Štrba

Na nových elektrozubačkách sa previezol aj Ján Lukáč, podpredseda predstavenstva a riaditeľ úseku prevádzky ZSSK, a Michal Sýkora, starosta obca Štrba

Vďaka svojmu hybridnému pohonu môžu vozidlá jazdiť ako na klasickej trati TEŽ (Štrbské Pleso – Starý Smokovec – Poprad/Tatranská Lomnica), tak aj na ozubnicovej trati OŽ (Štrba – Štrbské Pleso). Prevádzka na ozubnicovej trati je plánovaná v horizonte niekoľkých týždňov, hneď ako bude dokončený ich schvaľovací proces. Podľa doterajších plánov by mali moderné vozidlá nahradiť legendárne „zubačky“ na OŽ začiatkom budúceho roka. V prvých týždňoch prevádzky budú jednotky na TEŽ jazdiť v jednočlennom radení. Schválenie dvojitého radenia je naplánované súčasne s ozubnicovým schválením. Po ich nasadení aj na ozubnicovej železnici poskytnú komfortné cestovanie na úrovni 21. storočia bezmála 3,5 milióna cestujúcim ročne (predkoronový údaj).

„K národnému parku prirodzene patrí ekologická doprava, o ktorú sa zaslúžia aj nové švajčiarske súpravy. Po otvorení ozubnicovej železnice výrazne odbremenia tatranskú kapacitu praskajúcu vo švíkoch, citeľne zvýšia úroveň a kultúru cestovania, turistom a pravidelným pendlerom poskytnú úplne nový zážitok z cestovania. Dúfam, že na ozubnici sa z nich budeme môcť tešiť čoskoro,“ uviedol Roman Koreň, predseda predstavenstva ZSSK.

Prvé dve zubačky budú radené nasledovne:

Stredohrot (vozidlo 495.952) bude nasadený na vozbu vlakov v úseku Poprad – Starý Smokovec – Tatranská Lomnica. Prvý vlak z Popradu bude Os 8208 (Poprad-Tatry TEŽ 7:17 – Tatranská Lomnica TEŽ 8:06) a posledný vlak bude Os 8129 (Tatranská Lomnica TEŽ 18:14 – Poprad-Tatry TEŽ 19:06), ktorý celý deň bude jazdiť na vlakoch Starý Smokovec – Tatranská Lomnica.
Kostolík (vozidlo 495.953) bude jazdiť v úseku Poprad – Štrbské Pleso a bude nasadený na vlaky Os 8110 (Poprad-Tatry TEŽ 8:17 – Štrbské Pleso 9:31), Os 8113 (Štrbské Pleso 10:00 – Poprad-Tatry TEŽ 11:06), Os 8118 (Poprad-Tatry TEŽ 12:17 – Štrbské Pleso 13:31) a Os 8123 (Štrbské Pleso 15:00 – Poprad-Tatry TEŽ 16:06).

Cez víkend budú vozidla nasadzované prioritne na vlaky, kde nie je požiadavka na posilu:
Os 8104 (Poprad-Tatry TEŽ 5:52 – Štrbské Pleso 6:59),
Os 8107 (Štrbské Pleso 7:11 – Poprad-Tatry TEŽ 08:12),
Os 8162 (Poprad-Tatry 9:52 – Štrbské Pleso 10:59),
Os 8117 (Štrbské Pleso 12:00 – Poprad-Tatry TEŽ 13:06),
Os 8166 (Poprad-Tatry TEŽ 14:52 – Štrbské Pleso 16:01),
Os 8127 (Štrbské Pleso 17:00 – Poprad-Tatry TEŽ 18:06),
Os 8132 (Poprad-Tatry TEŽ 19:17 – Štrbské Pleso 20:31),
Os 8135 (Štrbské Pleso 21:00 – Poprad-Tatry TEŽ 22:06),
Os 8208 (Poprad-Tatry TEŽ 07:17 – Tatranská Lomnica TEŽ 08:06),
Os 8129 (Tatranská Lomnica TEŽ 18:14 – Poprad-Tatry TEŽ 19:06).

Zároveň dnešným dňom sa spúšťa v týchto vozidlách predaj cestovných lístkov pre cestujúcu verejnosť, a to využitím mobilných automatov umiestnených vo vlakoch na tratiach TEŽ a OŽ (elektrické jednotky 495). Vo vozidlách bude celkovo nainštalovaných 10 ks mobilných automatov (MA) na predaj cestovných lístkov, pričom v každom vozidle budú cestujúcej verejnosti k dispozícii dva MA. Platba za cestovné lístky je možná iba bezhotovostným spôsobom, t.j. platobnou kartou. V MA je v predaji 24-hodinový časový sieťový cestovný lístok TEŽ obyčajný (4 €/osoba) platný pre oblasť TEŽ/OŽ a 24-hodinový cestovný lístok na bicykel a batožinu (2,50 €/kus) platný pre oblasť TEŽ/OŽ. Predaj cestovných lístkov priamo vo vlaku zabezpečujeme ako doplnkovú službu cestujúcej verejnosti, prednostne odporúčame nákup cestovného lístka online, ešte pred nástupom do vlaku.

Jednotky s maximálnou adhéznou rýchlosťou 80 km/h svojimi parametrami spĺňajú všetky požiadavky pre bezpečnú prevádzku na úzkorozchodných a ozubnicových tratiach, každá z nich ponúka 91 miest na sedenie, 2 miesta pre invalidné vozíky, multifunkčné časti pre bicykle a detské kočíky. Vybavené sú modernými bezpečnostnými a informačnými systémami, kamerovým systémom a systémom na anonymné počítanie cestujúcich. Samozrejmosťou je klimatizácia, elektrické zásuvky či wi-fi pripojenie na internet. Vozne majú protišmykovú podlahu, bezbariérový vstup a vyčlenené priestory pre imobilných cestujúcich. Mená nesú po piatich málo známych tatranských štítoch – Bradavica, Kostolík, Stredohrot, Ganek a Vysoká.

Projekt v hodnote 38,8 milióna eur je z najväčšej časti financovaný z Kohézneho fondu EÚ, ďalej zo štátneho rozpočtu a z vlastných zdrojov ZSSK.

Nové švajčiarske vlaky prevádzkované na TEŽ doplnia jej súčasnú flotilu – 15 elektrických jednotiek radu 425 s rokom výroby 2000 – 2006, ktorých obnovu plánuje národný dopravca vykonať formou modernizácie. V jednotkách sa domontuje klimatizácia, vymenia sa sedadlá, dodá sa nový riadiaci systém a tiež nový informačný systém s LCD displejmi. Prvé modernizované vozidlá by sa na trať TEŽ mali dostať koncom roku 2022 s predpokladaným ukončením modernizácie všetkých 15 ks do novembra 2023.

O projekte:

5 ks elektrických jednotiek (ucelený vlak) a 1 multifunkčný rušeň à projekt EÚ + vlastné zdroje

celkový objem: 38,8 milióna eur
dodanie: január 2021 – december 2021
nasadzovanie: regionálna doprava (tatranské elektrické železnice a ozubnicová železnica)

Nové elektrozubačky ponúkajú 91 miest na sedenie, 2 miesta pre invalidné vozíky, multifunkčné časti pre bicykle a detské kočíky

Nové elektrozubačky ponúkajú 91 miest na sedenie, 2 miesta pre invalidné vozíky, multifunkčné časti pre bicykle a detské kočíky

Prvé dve elektrozubačky Stredohrot a Kostolík previezli prvých cestujúcich na tatranskej elektrickej železnici (TEŽ)

Prvé dve elektrozubačky Stredohrot a Kostolík previezli prvých cestujúcich na tatranskej elektrickej železnici (TEŽ)

Vďaka svojmu hybridnému pohonu môžu elektrozubačky jazdiť ako na klasickej trati TEŽ, tak aj na ozubnicovej trati OŽ

Vďaka svojmu hybridnému pohonu môžu elektrozubačky jazdiť ako na klasickej trati TEŽ, tak aj na ozubnicovej trati OŽ

V elektrozubačkách sú k dispozícii aj mobilné automaty na platbu cestovných lístkov iba bezhotovostnou platbou

V elektrozubačkách sú k dispozícii aj mobilné automaty na platbu cestovných lístkov iba bezhotovostnou platbou