Tlačové správy

Stavební práce v budově plzeňského hlavního nádraží se přesunou do spodní haly, ...

Stavební práce v budově plzeňského hlavního nádraží se přesunou do spodní haly, která se uzavře pro cestující


PLZEŇ, 29. prosince 2021

První výraznější omezení čeká od 4. ledna 2022 cestující na plzeňském hlavním nádraží. Rekonstrukce tamní památkově chráněné budovy postoupila do další fáze, a proto se pro cestující uzavře spodní hala. Veškeré služby se přemístí do horní haly.

Většina změn bude probíhat přes noc, aby byl dopad pro cestující minimální. Přesun vnitrostátních pokladen do horní haly je připraven ze 4. na 5. ledna, přemístění mezinárodních pokladen z 5. na 6. ledna a odjezdových a příjezdových tabulí z 6. na 7. ledna. V době stěhování a prvních dnů v novém režimu Správa železnic zajistí koordinátory pro případné navádění cestujících. Od pondělí 10. ledna bude spodní hala kompletně uzavřena, zůstane v ní pouze koridor k výtahu. Veškeré služby včetně veřejných toalet budou k dispozici v horní hale.

Celá výpravní budova bude osazena provizorním orientačním systémem, zároveň na všech vstupech (podchod ze Šumavské i Železniční ulice a z přednádraží) bude osazen situační plánek stanice, aby cestující věděli, kde a jaké služby jsou dostupné.

Práce na rekonstrukci výpravní budovy začaly letos v květnu a potrvají minimálně dva a půl roku. Letos se soustředily do zázemí spodní haly a na centrální schodiště, kde budou nově dva eskalátory. Zhotovitelem je SPOLEČNOST NÁDRAŽÍ PLZEŇ, kterou tvoří Metrostav DIZ jako vedoucí společník, dále OHLA ŽS a AVERS, cena je 668 mil. Kč.

Celý objekt dostane novou střechu a fasádu, vše s důrazem na jeho památkovou ochranu. Důležitou součástí rekonstrukce pak bude výměna všech vnitřních rozvodů a také oken a dveří, což zajistí nižší energetickou náročnost budovy. Dále dojde k vytvoření administrativně- provozního zázemí složek Správy železnic a dopravců včetně úprav ve vyšších patrech.

Zcela se přestaví horní hala, která bude sloužit jako otevřený čekárenský prostor v podobě obchodní pasáže s komerčními jednotkami po obou stranách. Snadnější překonání výškového rozdílu mezi hlavní a horní halou zajistí eskalátory a výtahy.

Hlavní hala bude mít nové komplexní osvětlení a kamery s přímým dohledem. Součástí orientačního a informačního systému budou hlasové majáčky pro nevidomé a indukční smyčky pro sluchově postižené.

Střetnutí na přejezdu v Rožné na Žďársku

29.12.2021

Dnes 29. 12. 2021 v 5.42 hodin se v Rožné na Žďársku střetl osobní vlak jedoucí z Nového Města na Moravě do Tišnova s nákladním automobilem a vykolejil. Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor. Při nehodě byl zraněn řidič nákladního automobilu a jedna cestující. Na místě mimořádné události byla škoda odhadnuta na 32,5 milionu korun (30 milionů vlak, 2 miliony nákladní automobil, 500 tisíc trať). Drážní inspekce na místě provádí šetření příčin a okolností vzniku této mimořádné události.

Trať mezi Prahou-Smíchovem a Prahou-Radotínem čeká poslední rok modernizace

PRAHA, 28. prosince 2021

Rok 2022 bude znamenat pro stavbu mezi Prahou-Smíchovem a Prahou-Radotínem velké finále. Poslední část stavebních prací zde skončí během prosince nadcházejícího roku. Modernizace bude mít značný dopad zejména na zlepšení dopravní situace v okolí velmi vytížené železniční trati na hranicích Prahy. Dojde k navýšení kapacity dráhy a ke zvýšení traťové rychlosti i bezpečnosti železničního provozu.

Klasické soupravy budou moct dosahovat rychlosti až 130 km/h, soupravy s naklápěcími skříněmi až 140 km/h. Součástí této stavby je také kompletní proměna stanice v Radotíně, kde se v příštím roce začne budovat i nová odbavovací hala. Celkové investiční náklady dosahují 3,6 miliardy korun, stavba je spolufinancována Evropskou unií z programu CEF.

V Radotíně už cestujícím od září letošního roku slouží nově otevřené 3. nástupiště. V celkovém výčtu budou mít k dispozici dvě nová vnější nástupiště a po jednom ostrovním a jazykovém. Přístup na ně bude zrekonstruovaným podchodem pod celou železniční stanicí a novým podchodem pro pěší v místě zrušeného železničního přejezdu. Bezbariérovost stanice zajistí výtahy a šikmé rampy. Zrušený přejezd nahradí rozšířený podjezd v Prvomájové ulici. Řidiči i chodci ho začnou využívat v listopadu 2022.

V polovině nadcházejícího roku začnou stavbaři v Radotíně v rámci navazujícího projektu pracovat také na výstavbě moderní odbavovací haly. Poskytne zázemí pro cestující, pokladny, toalety i doplňkové komerční prostory. Jednopodlažní prosklený objekt naváže na stávající přístavbu k historické budově. Ta v místě zůstane a přemění se ve služebnu městské policie v majetku města.

Ke změnám dojde také na zastávce ve Velké Chuchli, která se přesouvá k tamnímu čtyřkolejnému přejezdu blíže k centru městské části. U krajních kolejí se budují vnější nástupiště s mimoúrovňovým přístupem podchodem. Vložením kolejových spojek zde navíc vznikne stejnojmenná odbočka. Dosavadní souběh dvou dvoukolejných tratí směřujících do Radotína od Krče a od Smíchova tak nahradí regulérní čtyřkolejná trať. Namísto samotného přejezdu ve Velké Chuchli se počítá s výstavbou nadjezdu, která bude součástí samostatné druhé etapy stavby.

CZ LOKO představilo firemní hodnoty a staví na nich další prosperitu společnosti

20.12.2021

 

Podpisem speciální hodnotové tabule byly v českotřebovském závodě slavnostně zveřejněny nejdůležitější hodnoty společnosti CZ LOKO – Odpovědnost, Kvalita, Týmovost, Slušnost a Inovace. Pro všechny zaměstnance a spolupracovníky tvoří závazný rámec chování. Jako první se k nim svými podpisy přihlásili předseda představenstva Josef Bárta se členy vedení.

Pět základních hodnot určuje směr jednání se zákazníky, obchodními partnery a v neposlední řadě i v rámci firemní spolupráce.

Pojmenovat a uvědomovat si hodnoty, které jsou pro nás důležité, pokládám pro další rozvoj firmy za zásadní,“ říká Josef Bárta.

Výrobce lokomotiv s hlavními závody v České Třebové a Jihlavě tak potvrzuje, že se v posledních letech proměnil v moderní evropskou firmu. Tím rostou i nároky na zaměstnance, jejich práci, chování a myšlení.

„Chceme tím určit směr, kterým jdeme a podpořit týmovou práci. Kdyby měl kdokoliv pocit, že si neumí najít cestu, hodnoty mu napoví. Nejsou to totiž hesla, ale myšlenky, které nás ve firmě léta provázejí. Jen jsme je teď shrnuli a chceme, aby byly slyšet. Věřím proto, že budou lidem dávat smysl,“ vysvětluje Jiří Kutálek, personální a správní ředitel CZ LOKO.

Právě zaměstnance pokládá za klíč k úspěchu – či neúspěchu. Věří proto, že přijmou-li firemní vize za své, mohou být v práci spokojenější i úspěšnější.

Investice do železniční sítě v roce 2021

PRAHA, 27. prosince 2021

Dokončení 92 kilometrů zmodernizovaných tratí, zahájení a pokračování modernizací a rekonstrukcí tratí i stanic, další kroky v přípravě výstavby prvních úseků VRT nebo rekonstrukce a opravy nádražních budov s důrazem na jejich bezbariérovost. To je právě končící rok z pohledu Správy železnic. Manažer infrastruktury v roce 2021 hospodařil s rekordním rozpočtem 60 miliard korun, z něhož 37 miliard bylo určeno na investice.

„Díky připraveným projektům Správa železnic velmi úspěšně čerpala finanční prostředky z fondů EU, jejich podíl na investicích mírně překročil částku 20 miliard korun. Pro modernizaci železniční infrastruktury v České republice jsme využili 99,9 % všech evropských dotačních prostředků, které byly k dispozici,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Napříč všemi finančními zdroji se pak na modernizaci železniční infrastruktury podařilo využít 99,8 % dostupných prostředků.

Mezi klíčové stavby patří především projekty na prvním železničním koridoru, jako jsou modernizace uzlu Pardubice, rekonstrukce trati mezi Brandýsem nad Orlicí a Ústím nad Orlicí či obnova trati mezi Poříčany a Velimí. Před několika týdny začala realizace tří projektů mezi Brnem a Blanskem, kvůli kterým v uvedeném úseku rok nepojedou vlaky. Na trase čtvrtého železničního koridoru se díky letošní intenzivní stavební činnosti výrazně přiblížilo zprovoznění úseků mezi Voticemi a Sudoměřicemi a mezi Soběslaví a Doubím. Dokončila se modernizace mezi pražským hlavním nádražím a Hostivaří, výrazně se pokročilo v dalších dvou stavbách na území Prahy či v jejím nejbližším okolí - rekonstrukci trati mezi Smíchovem a Radotínem i modernizace stanice Praha-Vysočany a navazujícího úseku do Mstětic.

Vybrané stavby s uvedením do provozu v roce 2021:

  • Elektrizace a zkapacitnění Uničov – Olomouc
  • Modernizace Praha hl. n. – Praha-Hostivař
  • Optimalizace Beroun – Králův Dvůr
  • Revitalizace a elektrizace Oldřichov u Duchcova – Litvínov
  • Zvýšení rychlosti Oldřichov u Duchcova – Bílina
  • Prodloužení podchodů ve stanici Praha hl. n.
  • Modernizace a elektrizace Šakvice – Hustopeče u Brna
  • Rekonstrukce stanice Sklené nad Oslavou
  • Kolejové úpravy ve stanici Žďár nad Sázavou
  • ETCS Praha-Uhříněves - Votice

 

Vybrané modernizace tratí a stanic zahájené v roce 2021

  • Stavby v úseku Brno-Maloměřice – Blansko
  • Modernizace Ústí nad Orlicí – Brandýs nad Orlicí
  • Zdvoukolejnění Pardubice-Rosice nad Labem – Stéblová
  • Elektrizace a zkapacitnění Šumperk – Libina
  • Elektrizace a zkapacitnění Libina – Uničov
  • Rekonstrukce stanice Vsetín
  • ETCS Mosty u Jablunkova
  • ETCS a dálkové řízení Votice – České Budějovice

 

Výraznou proměnou prošla řada výpravních budov. Správa železnic v roce 2021 kompletně zrekonstruovala 73 nádražních objektů. Finanční náklady, které byly do stavebních a údržbových akcí vynaloženy, přesáhnou částku dvě miliardy korun. Vznikly moderní odbavovací prostory pro cestující, bezbariérové přístupy a nové technické zázemí. 

Hotové jsou například budovy na těchto nádražích: Milevsko, Havířov, Hanušovice, Protivín, Strakonice, Žihle, Sušice, Kolinec, Nýrsko, Blovice, Horažďovice, Hrušovany nad Jevišovkou-Šanov, Dětřichov nad Bystřicí, Louny, Křižanov, Třebíč, Sklené nad Oslavou, Kadaň, Mnichovo Hradiště, Ivanovice na Hané, Ostrov nad Ohří, Kunčice pod Ondřejníkem, Holice, Šumperk, Kroměříž, Lhotka nad Bečvou, Litvínov, Krnov-Cvilín nebo Skrochovice.

O postupu přípravy VRT v roce 2021 jsme informovali v samostatné tiskové zprávě, která je ke stažení zde: https://www.spravazeleznic.cz/-/sprava-zeleznic-v-uplynulem-roce-vyrazne-pokrocila-s-pripravou-vrt

ZSSK má novú kolektívnu zmluvu pre roky 2022 – 2023 ...

23.12.2024

ZSSK má novú kolektívnu zmluvu pre roky 2022 – 2023, rušňovodiči si za tieto dva roky zarobia o 260 eur mesačne (180 + 80) viac

 

  • Priemerná mzda v ZSSK stúpne od 1. 1. 2022 o 5,53 %, porastie aj v roku 2023
  • Priemerný hrubý plat rušňovodiča v ZSSK bude v roku 2022 viac ako 1 750 eur

 

BRATISLAVA – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) uzavrela 22. 12. 2021 s odborovými centrálami kolektívnu zmluvu na roky 2022 a 2023. Vďaka nej sa už od januára 2022 zvýšia mzdy všetkých zamestnancov ZSSK s tarifnými platmi. Najviac porastie ohodnotenie rušňovodičov, ktorým sa prestávka na jedlo a odpočinok nebude započítavať do týždenného pracovného času, čím prispejú k zníženiu tlaku na potrebný počet zamestnancov v tejto funkcii. To do určitej miery zníži pravdepodobnosť odriekania vlakov z dôvodu nedostatku rušňovodičov. Tarifná mzda v tejto profesii vzrastie budúci rok o 180 eur mesačne (2022), od 1. 1. 2023 o ďalších 80 eur. Je teda predpoklad, že priemerný hrubý plat rušňovodiča v ZSSK bude v roku 2022 viac ako 1 750 eur (vrátane nadčasov – max. 400 hodín ročne).

„Ďakujem všetkým partnerom za ústretový prístup. Nie je to iba o rušňovodičoch, hoci tu je náš problém najviditeľnejší. Chceme férovo odmeňovať každého nášho železničiara, no zároveň musíme s peniazmi daňových poplatníkov narábať rozumne. Sme radi, že úsporami i vďaka pochopeniu nášho akcionára, Ministerstva dopravy, sme mohli zvýšiť platy už od 1. januára 2022 všetkým prevádzkovým zamestnancom. V januári 2023 čaká všetkých ďalšie zvýšenie platu,“ konštatoval po podpise predseda predstavenstva ZSSK Roman Koreň.

ZSSK má dnes 5 826 zamestnancov s priemernou mzdou (vrátane nadčasov) 1 343 eur. Priemerná mzda zamestnancom s tarifnými platmi (96 % v ZSSK) narastie o 5,53 % (v priemere o 72 eur). K 1. 1. 2023 sa priemerná mzda týchto zamestnacov zvýši na 1 413 eur, teda o ďalších 2,98 %.

Najvýznamnejšie body dohody:

  • Mzdový nárast je dohodnutý až na dva nasledujúce roky, je nástrojom stabilizácie zamestnancov
  • Zmeny v oblasti pracovného času, ktorými zamestnávateľ získa chýbajúce kapacity, najmä v profesii rušňovodič
  • Zachovanie všetkých benefitov z predchádzajúcej kolektívnej zmluvy

Od 1. januára sa vďaka kolektívnej zmluve zvýšia mzdy všetkých zamestnancov ZSSK s tarifnými platmi.

Predseda predstavenstva ZSSK Roman Koreň a zástupcovia odborových centrál sa stretli, aby podpísali kolektívnu zmluvu o raste miezd všetkých zamestnancov ZSSK.

PKP CARGO INTERNATIONAL navýší zaměstnancům tarifní mzdy o 5 %

22.12.2021

Mezinárodní dopravní společnost PKP CARGO INTERNATIONAL, člen skupiny PKP CARGO, dne 15. prosince 2021 úspěšně zakončila se vzájemnou shodou kolektivní vyjednávání s odborovými organizacemi a byla podepsána nová Kolektivní smlouva na roky 2022 – 2025. Společnost a odborové organizace se mimo jiné shodly, že tarifní mzdy se v roce 2022 zvýší o 5 % oproti jejich výši v tomto roce a v dalších letech platnosti Kolektivní smlouvy minimálně o 2 %.

Sjednání Kolektivní smlouvy na období čtyř let zcela zřetelně vypovídá o zájmu smluvních stran na dlouhodobém zajištění přijatelných pracovních, sociálních a především mzdových podmínek zaměstnanců společnosti.

„Společnou dohodou a podpisem Kolektivní smlouvy mezi zástupci odborů a zaměstnavatelem je tak vytvořen předpoklad pro stabilizaci zaměstnanců a jejich motivaci k další odborné a odpovědné práci, které si velmi vážíme a naplňovaní našich společných cílů do budoucna. Děkuji týmu ze strany zaměstnavatele, který se účastnil vyjednávání a podílel se na přípravě nové Kolektivní smlouvy. Zároveň děkuji zástupcům odborových organizací za jejich přístup ke kolektivnímu vyjednávání, pochopení obecně nelehké situace na dopravním trhu a nalezení vzájemné shody,“ říká Dariusz Seliga, předseda představenstva PKP CARGO INTERNATIONAL.

V rámci podepsané Kolektivní smlouvy na roky 2022 – 2025 se obě strany mimo jiné dohodly, že hodinové a měsíční mzdové tarify pro zaměstnance společnosti se v roce 2022 zvyšují o 5 % oproti jejich výši v roce 2021. Nová Kolektivní smlouva garantuje navýšení tarifních mezd i v dalším období platnosti Kolektivní smlouvy, a to každoročně nejméně o 2%.

„K pokrytí rostoucí provozní potřeby aktuálně hledáme strojvedoucí, vlakvedoucí, vozmistry, vedoucí posunu, posunovače, řidiče a jiné profese. Můžeme nabídnout práci u stabilní mezinárodní společnosti s adekvátním platovým ohodnocením a mnoha zaměstnaneckými benefity, jako je například 13. plat a příspěvek na penzijní nebo životní pojištění,“ dodává Dariusz Seliga.

Aktuální nabídka volných míst ve společnostech skupiny PKP CARGO INTERNATIONAL, přehled benefitů a výhod jsou k dispozici na webových stránkách karieravdoprave.com.

Pražské metro je kompletně pokryto vysokorychlostní mobilní sítí LTE; ...

22.12.2021

Od dnešního dne je signál v kvalitě LTE (4G) v celé síti pražského metra. Konsorciu operátorů O2 Czech Republic, T-Mobile Czech Republic, Vodafone Czech Republic a společnosti CETIN se dnes ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy (DPP) podařilo připojit poslední úsek Rajská zahrada – Černý Most na trase B. Práce na tomto projektu začaly už v roce 2015 a původně měly trvat do konce roku 2022. I přes dopady pandemie covid-19 se pokrývání pražského metra vysokorychlostním mobilním signálem LTE podařilo urychlit o jeden rok. 

Díky instalovaným stovkám kilometrů kabelů, více než tisícovce antén a přes 2500 dalších pasivních prvků, jako jsou DC bloky, splittery apod. mohou cestující pražského metra využívat vysokorychlostní mobilní signál LTE (4G) kdekoliv na nástupištích, v přestupních chodbách, ve vestibulech, v eskalátorových nebo traťových tunelech bez ohledu na jejich délku či velikost stanice. Jedinou výjimkou je stanice metra Jiřího z Poděbrad, kde DPP buduje výtahy a celou ji zrevitalizuje. Signál LTE i 5G se do ní dostane až po dokončení stavebních prací. 

Z vlastní iniciativy operátoři začali do pražského metra zavádět také signál 5G, kterým je v současnosti pokryta naprostá většina, celkem 56 ze 61 stanic. Ostatně pražské metro byla první podzemní dráha v Evropě, ve které byl signál 5G spuštěn. Vyjma zmiňované stanice Jiřího z Poděbrad chybí 5G signál na trase A v úseku Bořislavka – Nemocnice Motol, na které operátoři plánují potřebou technologii doinstalovat v průběhu prvního čtvrtletí příštího roku. Pražské metro by mělo být kompletně pokryto i 5G sítí od dubna 2022. 

Celkové náklady projektu pokrytí pražského metra vysokorychlostním mobilním signálem činí více než půl miliardy korun a jedná se čistě o investiční náklady konsorcia operátorů a společnosti CETIN.

„Je to náš vánoční dárek Pražanům. Konečně je signál LTE v celém metru, jak jsme slíbili a nakonec se nám to povedlo splnit ještě o rok dříve. Do konce dubna bude všude navíc signál 5G, tím už se pražské metro řadí ke špičce v Evropě. Signál v metru vypadá jako maličkost, ale je pro mě symbolem, že se konečně pracuje na věcech, které Pražanům zlepšují každodenní život,“ řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP

„V první řadě chci poděkovat operátorům za nasazení a parádní finiš v pokrývání pražského metra vysokorychlostním signálem LTE v loňském i letošním roce. Vždyť ze 61 stanic se jim povedlo loni připojit 23, tj. téměř 38 % a letos zbylých 21, tj. více než třetinu. Díky kompletnímu pokrytí signálem LTE a většinově i 5G se pražské metro může směle zařadit ke špičce v Evropě. Kupříkladu londýnská podzemní dráha bude kompletně LTE a 5G signálem pokryta na konci roku 2024. Rozhodně se nemáme za co stydět, v mnoha projektech jsme v Praze dál než v řadě metropolí i na západ od nás,“ uvedl Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

 

„Věříme, že díky dobrému pokrytí metra mobilním signálem se zvýší také bezpečnost cestujících, kteří budou moct nyní už opravdu odkudkoli v případě potřeby zavolat na tísňové linky. Signál využijí pro svou práci i složky IZS,” vysvětluje Tomáš Prokopík, který v O2 Czech Republic zodpovídá za strategické plánování sítí.

 

„Naší prioritou je propojit Českou republiku kvalitní sítí, a proto jsme velmi rádi, že jsme dnešním dnem pokořili další milník. Chci poděkovat všem partnerům v konsorciu operátorů a společnosti CETIN, že jsme společnými silami přivedli Pražanům do metra LTE a 5G signál, a to dokonce o rok dříve, než bylo původně plánováno,“ přidává José Perdomo Lorenzo generální ředitel T-Mobile Czech Republic.

 

„Během výstavby se nám společně podařilo dosáhnout důležitého mezinárodního úspěchu. Jako první země v Evropě jsme spustili síť 5G v metru  a aktuálně jsou už i touto nejmodernější sítí pokryty téměř všechny stanice,“ doplňuje Jan Žbánek, vedoucí plánování rádiové sítě, Vodafone Czech Republic.

 

Zajímavá fakta z pokrývání pražského metra vysorychlostním signálem LTE a 5G:

-        Technici v traťových tunelech naistalovali téměř 114 km vyzařovacího kabelu a dalších více než 120 km kabeláže pro antény a propojky do tunelů

-        Vyzařovací kabely v tunelech drží více než 114 tisíc úchytek

-        Signál na nástupištích a ve vestibulech stanic šíří téměř 1200 antén

-        Součástí sítě je dalších více než 2500 pasivních prvků jako DC bloky, splittery, tappery, couplery, MBC1 konvertory apod.

-        Na celém projektu pracovalo celkem 25 projektantů a více než 200 montážníků a dělníků, rozdělených do pracovních čet o cca 8 až 10 lidech

-        Ve stejnou chvíli v metru pracovalo na 6 různých místech 6 pracovních čet s celkem až 70 pracovníky

-        Stanice s nejmenším počtem antén: Pražského povstání – 9 antén

-        Stanice s největším počtem antén: Můstek – 36 antén

-        Nejjednodušší tunel na pokrytí: obecně ty nejkratší, tj. Muzeum – Hlavní nádraží (425 metrů)

-        Nejsložitější tunel na pokrytí: Nádraží Holešovice – Kobylisy (2748 metrů)

-        Nejjednodušší stanice na pokrytí: I. P. Pavlova

-        Nejsložitější stanice na pokrytí: Hlavní nádraží z důvodu vysokých stropů a rozděleného nástupiště

-        Hlavní projektový manažer celého projektu, Martin Štébl z T-Mobile Czech Republic, v průběhu instalací nachodil po stanicích a tunelech přes 700 km

 

Veškeré práce na výstavbě LTE sítě probíhaly pouze během pravidelných nočních výluk metra, které trvají přibližně tři hodiny. Po dobu lockdownu a zkráceného provozu metra mohli technici pracovat zhruba o hodinu déle, nicméně obdobně jako jiné profese se museli popasovat také s pandemií covid-19 a personálními výpadky, kvůli kterým se zkomplikovala práce a někdy i odsunulo spouštění stanic do provozu. Instalace neprobíhaly každou noc, přednost někdy měly rekonstrukce, opravy stanic či tunelů a veškeré činnosti nezbytné pro zachování plné provozuschopnosti metra.

 

Instalace ve stanicích nebo tunelech není jediná činnost, kterou operátoři museli zajistit. K technologii bylo potřeba propojit všechny stanice optickými propoji, nainstalovat switche, zaintegrovat technologii do sítě operátorů. Bylo nutné splnit veškerou legislativu spojenou s instalací technologie do prostředí pražského metra, protipožární předpisy a další.

 

Jak šel čas s pokrýváním pražského metra sítí LTE a 5G:

-        6. dubna 2015 – nově vybudovaný a zprovozněný úsek na trase A Dejvická – Nemocnice Motol byl jako první pokryt sítí LTE (4 stanice)

-        2015 – zahájení projektování pilotního úseku v původních úsecích metra

-        První čtvrtletí 2017 – vyprojektován první pilotní úsek Muzem – I. P. Pavlova, jeho odsouhlasení operátory a DPP

-        Druhé čtvrtletí 2018 – zahájení prvních instalačních prací v úseku Muzeum – Roztyly

-        2. října 2018 – pokrytý a zprovozněný úsek Muzeum – Vyšehrad na lince C (3 stanice)

-        30. října 2018 – připojen úsek Pražského povstání – Roztyly na lince C (5 stanic)

-        Září 2019 – signál LTE se prodloužil o úsek Muzeum – Nádraží Holešovice (4 stanice)

-        Březen 2020 – signál LTE se poprvé objevuje na trase B v úseku Křižíkova – Invalidovna
(2 stanice)

-        Duben 2020 – signál LTE se dostává i mimo úsek V.A, konkrétně do 2 stanic Můstek
a Muzeum

-        Červen 2020 – připojeno 6 stanic: Anděl, Smíchovské nádraží, Florenc B, Palmovka, Malostranská a Staroměstská

-        Červenec 2020 – pokryty 3 stanice: Českomoravská, Dejvická a Hradčanská

-        Srpen 2020 – připojeny další 2 stanice: Karlovo náměstí a Můstek B

-        1. října 2020 – první stanice pražského metra jsou pokryty také signálem 5G (úsek Dejvická – Muzeum a Smíchovské nádraží – Českomoravská vyjma Národní třídy a Náměstí Republiky). Zpětně byl signál 5G zaveden i do stanic nedávno pokrytých LTE sítí. Nově připojované stanice byly současně pokryvány nejen LTE, ale i 5G sítí.

-        Říjen 2020 – pokryty stanice Chodov a Háje

-        Listopad 2020 – dokončeno pokrývání jižního města (stanice Opatov), připojeny také Národní třída a Náměstí Republiky

-        31. prosince 2020: vysokorychlostní signál spuštěn ve 3 stanicích: Náměstí Míru, Lužiny
a Hůrka

-        25. října 2021 – signálem LTE je kompletně pokryta celá trasa A vyjma stanice Jiřího z Poděbrad, 5G je v úseku Dejvická – Depo Hostivař vyjma Jiřího z Poděbrad

-        14. prosince 2021 – signálem LTE i 5G je kompletně pokryta celá trasa C

-        22. prosince 2021 – připojení posledního úseku Rajská zahrada – Černý Most, signálem LTE a 5G je kompletně pokryta také trasa B

-        V roce 2021 byla síť LTE a 5G spuštěna v těchto stanicích:

  • Trasa A: Flora, Želivského, Strašnická, Skalka, Depo Hostivař
  • Trasa B: Zličín, Stodůlky, Luka, Nové Butovice, Jinonice, Radlická, Vysočanská, Kolbenova, Hloubětín, Rajská zahrada, Černý Most
  • Trasa C: Kobylisy, Ládví, Střížkov, Prosek, Letňany

 

 

Správa železnic vyhlásila zakázku na dodavatele dokumentace pro VRT Vysočina

PRAHA, 22. prosinec 2021

Úsek vysokorychlostní tratě (VRT) z Velké Bíteše do Brna připraví projektanti v podrobnosti dokumentace pro územní rozhodnutí. Jedná se již o osmou veřejnou zakázku na dodání těchto klíčových dokumentů pro síť nových vysokorychlostních železnic.

Správa železnic vyhlásila další veřejnou zakázku na dokumentaci pro územní rozhodnutí (DÚR) pro připravovanou síť vysokorychlostních tratí. Úsek VRT Vysočina fáze I je součástí nového železničního spojení z hlavního města do Brna a Břeclavi. Projektanti kromě zpracování DÚR připraví také veškeré podklady pro tuto dokumentaci, například inženýrskogeologické nebo přírodovědné průzkumy. Zpracují také podklady pro vydání kladného stanoviska v rámci procesu EIA nebo digitální model tratě ve standardu BIM.

Dokumentace pro územní rozhodnutí poskytne informace o konkrétním umístění stavby v dané lokalitě, o půdorysném a výškovém umístění stavby nebo vazbách na okolí stavby. DÚR také stanoví koncepci napojení stavby na stávající dopravní a technickou infrastrukturu a stanoví budoucí majetkoprávní vztahy pro výstavbu VRT. Správa železnic předpokládá vydání územního rozhodnutí pro tento úsek v roce 2025. Vlaky by měly na novou trať vyjet poprvé kolem roku 2031.

VRT Vysočina fáze I bude určena pouze pro osobní dopravu s maximální rychlostí 320 km/h. Novostavba vysokorychlostní tratě v úseku Velká Bíteš – Brno zahrnuje napojení na stávající železniční síť, její úpravy a výstavbu doprovodné infrastruktury. Projektanti rovněž navrhnou přestavbu zastávky Osová Bítýška a také úplně novou zastávku Velká Bíteš. Obě budou předmětem architektonicko-urbanistického návrhu.

Správa železnic plánuje přípravu a výstavbu tratí tak, aby mohli cestující a dopravci čerpat benefity této nové infrastruktury od samotného počátku provozu. VRT Vysočina fáze I, společně s úseky VRT Střední Čechy a VRT Polabí, zkrátí cestovní dobu mezi Prahou a Brnem na zhruba 1 hodinu a 45 minut. Takto zásadní snížení jízdní doby již umožní alespoň částečný přesun dálkových spojů z koridorů mezi těmito městy. Uvolněná kapacita může posloužit nejen intenzivní regionální dopravě v brněnské aglomeraci, ale také nákladní dopravě.

Autonomní vlaky společnosti AŽD vyjíždí na českou železnici

22.12.2021

Společnost AŽD prezentovala první veřejnou jízdu autonomního vlaku po digitální železnici na Švestkové dráze. Železniční vozidlo bez zásahu strojvedoucího při jízdě reagovalo například na porouchaný automobil stojící na železničním přejezdu.

Společnost AŽD intenzivně pracuje na zavádění pokročilých autonomních technologií do praxe a vytváří tak prostor pro novou filozofii vnímání řízení železničního vozidla. To může znamenat autonomní obsluhu bez jakékoliv posádky na regionální přípojné trati, ale také sadu tzv. asistentů, kteří ulehčí a podpoří práci strojvedoucího při specifických částech jízdy. „Rozhodně nepracujeme s černobílou vizí nahrazování strojvedoucích, ale s vizí moderního způsobu obsluhy železnice, kde i nadále řada procesů nepůjde zajistit jinak než prací odborné obsluhy,“ říká generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle.

Postupnými kroky tak bude možné zvýšit efektivitu a snížit náklady na provoz železničních tratí. V blízké budoucnosti se bude přistupovat k plné automatizaci specifických provozních postupů (např. autonomní posun vlaků v depu) a bude možné nasadit inteligentní asistenční systémy, které ulehčí práci strojvedoucím. Navíc je nutné se připravit na možnost, kdy nedostupnost kvalifikované pracovní síly může výrazně omezit standard regionální dopravní obslužnosti.

Autonomní systém provozu vlaku kromě jiného implementuje funkce „nahrazující“ smysly strojvedoucího. „V praxi to znamená instalaci řady senzorů, detektorů, umělé inteligence, podpůrných a diagnostických systémů na vozidle a na trati s cílem zajistit požadovanou bezpečnost a efektivitu provozu. Nemalá pozornost je také věnována problematice zajištění bezpečné interakce automatizované železnice se silniční dopravou. Zde využijeme kooperativní ITS systémy a výsledky projektu C-ROADS, v němž jde o přímou komunikaci mezi silničními vozidly či vozidly a infrastrukturou včetně železnice,“ vysvětluje Zdeněk Chrdle.

Přechodu k budoucí plně autonomní železnici brání také současné legislativní podmínky. Společnost AŽD tedy řeší nejenom technické výzvy, ale také problematiku legislativní, a to jak na národní úrovni, tak ve spolupráci s evropskými partnery a institucemi. Kromě evropských projektů v rámci společného podniku EU a železničního sektoru Shift2Rail AŽD přímo kooperuje s českými výzkumnými centry včetně významných pracovišť v rámci ČVUT v Praze, ZU Plzni či VUT v Brně. AŽD jako zakládající člen Europe’s Rail (společný podnik EU a železničního sektoru) bude i nadále prosazovat vizi digitální železnice ve spolupráci s významnými evropskými partnery, jako jsou železniční správci, dopravci, velcí výrobci a dodavatelé či výzkumná centra.

Scénář jízdy autonomního vlaku

Vozidlo přijme segmentové profily z dispečerského centra, které poskytnou základní popis tratě z hlediska jízdních poměrů.

Vlak pro svou přesnou lokalizaci na trati využije systém ETCS (jednotný evropský zabezpečovač) a standardizované lokalizační prvky umístěné v kolejišti.

Automaticky se postaví vlaková cesta, která bude plně zabezpečena elektronickým stavědlem společnosti AŽD typu ESA 44.

Vlak počká na příjem jízdního profilu, který je možné generovat automaticky na základě jízdního řádu a ve vazbě na aktuální stav dopravní situace. To umožní dynamicky optimalizovat jízdu vlaku s přihlédnutím k energetickým úsporám a maximálnímu dodržení jízdních dob.

Systém je připraven na plně automatický odjezd vozidla bez zásahu strojvedoucího podle jízdního řádu. Vlak ale neodjede a začne autonomně houkat, protože před vozidlem stojí figurant vytvářející živou překážku.

Poté, co figurant opustí kolejiště do jedné minuty od plánovaného odjezdu, systém obnoví automatický odjezd vlaku bez nutnosti dálkového manuálního potvrzení dispečerem.

Vlak bez zásahu strojvedoucího automaticky odjede ze stanice, přičemž systém pro detekci překážek monitoruje prostor v okolí vozidla. K tomu používá laserové systémy (LiDAR) pro 3D modelování okolí tratě, optické systémy a družicovou lokalizaci vlaku ve spolupráci s digitální mapou tratě. Systém je podpořen funkcemi pro identifikaci detekovaných objektů s využitím umělé inteligence.

Vlak se blíží k přejezdu, kde stojí porouchaný automobil, systém automaticky reaguje houkáním, a protože automobil neodjíždí, železniční vozidlo zastaví před překážkou bez zásahu strojvedoucího.

Po vyklizení přejezdu se vlak automaticky nerozjede. Čeká na souhlas od dispečera, který situaci na dálku zkontroluje prostřednictvím kamer na vlaku. Po vydání souhlasu vlak pokračuje do následující stanice, kde automaticky zastaví pro výstup a nástup cestujících.

Vývojové aktivity v oblasti systémů pro autonomní provoz vlaků společnost AŽD v roce 2022 přesune na svou druhou trať Kopidlno – Dolní Bousov. Tato trať je dnes bez pravidelné osobní dopravy a je v současné době významně technologicky modernizována. Zde budou mít vývojové týmy dostatek prostoru pro další rozvoj, ověřování, testování a uvádění autonomních technologií do běžného provozu.

České dráhy si objednaly dalších 31 RegioPanterů od Škody Transportation

21.12.2021

České dráhy objednaly dalších 31 elektrických třívozových jednotek RegioPanter od skupiny Škoda Transportation. Národní dopravce uplatnil opci ke smlouvě, kterou podepsal s výrobcem na podzim 2020. Nové vlaky, které budou určeny pro provoz v Praze, ve Středočeském, Ústeckém a Královehradeckém kraji, poskytnou cestujícím vysoký komfort dopravy. Bezbariérové jednotky nabídnou palubní Wi-Fi, klimatizované oddíly, prostor pro kočárky, jízdní kola i invalidní vozíky nebo možnost dobíjení mobilních telefonů a dalšího elektronického zařízení.

Ten doplnil, že i díky novým kontraktům investuje skupina v závodech v Plzni a Ostravě stovky milionů do rozšiřování a inovace výroby a současně nabírá další zaměstnance.

„Ve spolupráci s objednavateli veřejné dopravy pokračujeme v avizované masivní obnově naší flotily osobních souprav v regionální dopravě. Aktuálně jsme podepsali objednávku na 31 třívozových jednotek RegioPanter v hodnotě skoro 5 miliard korun, které po svém vyrobení obslouží například osobní vlaky z Prahy přes Kralupy nad Vltavou do Ústí nad Labem nebo na tratích z Hradce Králové do Chlumce nad Cidlinou, Týniště nad Orlicí a Chocně nebo do Jaroměře,“ prezentuje poslední objednávku nových vlaků Ivan Bednárik, generální ředitel Českých drah.

Díky nákupu nových jednotek národní dopravce bude moci v současné flotile nahradit již dosluhující soupravy. „Věřím, že v nových vozidlech ze Škodovky ocení cestující moderní výbavu, která přispěje ke zvýšení atraktivity cestování veřejnou dopravou. Nová generace vlaků prošla mnoha vylepšeními a v této třívozové kombinaci navíc nabídnou vyšší přepravní kapacitu. Jedná se téměř o nové vozidlo oproti prvním generacím RegioPanterů. Prakticky všechny systémy jsou nové generace, a to jak trakční pohon, který je úspornější a bezpečnější, tak řídící systém, podvozky mají vylepšený chod a vlak je ještě pohodlnější,“ říká Tomáš Ignačák, místopředseda představenstva skupiny Škoda Transportation.

Komfort a zabezpečení ETCS

Vlaky umožní komfortní přepravu osob na invalidním vozíku, nechybí prostor pro kočárky a jízdní kola. Jsou vybaveny Wi-Fi, kamerami, možností dobíjení cestovní elekroniky jako jsou mobily, notebooky nebo tablety ze zásuvek nebo USB portů. Vlaky disponují dobíjením elektrických invalidních vozíků a jsou vybaveny moderním audiovizuálním informačním systémem. Nové vlaky jsou pak vybaveny nejnovější evropskou zabezpečovací technologií ETCS.

Vlaky oblíbené v Čechách i další evropských státech

Početná flotila nových vlaků z dílny skupiny Škoda Transportation pomůže výrazně modernizovat vozový park na železnici v České republice. Objednávkou 31 jednotek RegioPanter uplatnily České dráhy celou zbývající opci na nové vlaky z rámcových kontraktů uzavřených v letech 2019 a 2020. Jednotky budou dodány v roce 2024. České dráhy tak plně vyčerpají oba rámcové kontrakty na dodávku až 50 kusů jednotek EMU 160 a 60 jednotek EMU 240 v souhrnné hodnotě více než 15 miliard Kč.

Po dodání všech objednaných jednotek se rozroste u Českých drah flotila souprav z rodiny Panter celkem na 147 regionálních a 14 dálkových vlaků. Jednopodlažní elektrické jednotky ze Škodovky jsou úspěšné i v zahraničí. Skupina již dodala 25 jednotek panterů na Slovensko a s tamním výrobcem má smlouva až na dalších 20. Ve výrobě jsou také vlaky stejného typu do Lotyšska a Estonska.

Systém ETCS a dálkové řízení se rozšíří na celou trať z Prahy do Českých Budějovic

PRAHA, 21. prosince 2021

V budově centrálního dispečerského pracoviště Správy železnic v Praze začala příprava nového dispečerského sálu. Z provizorních pracovišť se do něj přesune dálkové řízení provozu v úseku 4. koridoru mezi Prahou a Voticemi a rozšíří se o řízení úseku Votice – České Budějovice. V něm začalo budování dálkového ovládání zabezpečovacího zařízení (DOZ) spojené s instalací jednotného evropského vlakového zabezpečovače na sklonku podzimu.

Instalace ETCS úrovně 2 naváže na letošní zprovoznění systému v úseku Praha-Uhříněves – Votice. Po instalaci až do Českých Budějovic se pokrytí trati evropským zabezpečovačem rozšíří o dalších 107 kilometrů. Systém ETCS bude aktivován společně se systémem dálkového řízení. Ten se v rámci stavby vybuduje úpravou stávajících staničních a traťových zabezpečovacích zařízení a přejezdové zabezpečovací signalizace.

Práce mezi Voticemi a Českými Budějovicemi zahrnují výstavbu radioblokových centrál, úpravu radiové sítě GSM-R, výstavbu obslužných pracovišť pro ETCS L2 a přenosového systému. V kolejišti se zřídí jednotlivé balízy a proběhnou i další úpravy, jako například prodloužení nástupiště u 5. koleje ve stanici Tábor.

V úseku Nemanice – Ševětín dojde rovněž ke stavebním úpravám technologických částí výpravních budov. V Hluboké nad Vltavou-Zámostí, Dobřejovicích, Chotýčanech a Ševětíně bude potřeba do zrekonstruovaných prostor umístit technologie zabezpečovacího a sdělovacího zařízení a silnoproudu.

Projekt i realizaci stavby ETCS + DOZ Votice – České Budějovice zajišťuje od května společnost AŽD. Ve veřejné soutěži uspěla s nabídkovou cenou 1 985,8 milionu korun. Stavební práce by měly být hotové do konce roku 2022.

V současné době probíhá několik staveb, jejichž dokončení je pro realizaci tohoto projektu nutnou podmínkou. Jde například o modernizaci trati v úsecích Soběslav – Doubí a Sudoměřice – Votice nebo rekonstrukci výpravní budovy na českobudějovickém hlavním nádraží.

Systém ETCS bezpečně kontroluje průběh jízdy vlaku ve vztahu k případnému nedodržení návěsti Stůj a dohlíží i na dodržování nejvyšší dovolené rychlosti. Při jejich nerespektování nejprve varuje strojvedoucího a následně sám zasáhne do řízení vozidla. V rámci systému ETCS úrovně 2 probíhá komunikace mezi traťovou částí a palubními částmi ETCS ve vlacích prostřednictvím datových přenosů v radiové železniční síti GSM-R. Národní implementační plán počítá s tím, že od 1. ledna 2025 nebudou na vybrané koridorové tratě vpuštěny vlaky nevybavené palubní částí systému ETCS.

Podpora rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky zo strany správcu majetku štátu ŽSR

21.12.2021

V poslednom období narastá  záujem o využitie železničných pozemkov pri príprave cyklistickej infraštruktúry vrátane možností odkladania bicyklov v blízkosti železničných staníc a zastávok. Súvisí to s podporou  Európskej komisie v schválenom Pláne obnovy a odolnosti, ktorý vytvára priaznivé  podmienky pre financovanie projektov cyklistickej dopravy s priamou nadväznosťou  na železničnú dopravu.  Železnice Slovenskej republiky si ako správca majetku štátu uvedomujú svoj veľký potenciál pri podpore rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky na Slovensku a majú záujem o zefektívnenie celého procesu takaby  trvale prispievali k zvýšeniu podielu verejnej osobnej a cyklistickej dopravy na Slovensku.

V spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby SR  preto aktuálne pripravili Manuál pre získanie povolení na výstavbu cyklistickej infraštruktúry, vrátane umiestnenia odkladacích priestoroch na pozemkoch v ich správe. V snahe o zefektívnenie celého procesu  dokument obsahuje okrem základného vecného a časového postupu pre samotných žiadateľov aj  záväzné  pokyny pre všetky dotknuté organizačné zložky ŽSR. Materiál je verejne dostupný na príslušných webových stránkach Ministerstva dopravy a výstavby SR, ako aj na stránkach Železníc Slovenskej republiky.

Veríme, že týmto krokom vytvoríme optimálne a prehľadné podmienky pre všetky subjekty spolupracujúce pri príprave cyklistickej infraštruktúry v našej spoločnej snahe presadnúť z áut na bicykle.

„Vezieme sa v tom predsa spolu“ !

Manuál pre stanovenie postupov a úkonov pri príprave a realizácii cyklistickej infraštruktúry v ochrannom pásme dráhy, resp. v obvode dráhy a na nehnuteľnostiach v správe ŽSR.

Zamestnanci ZSSK pomohli Stromu splnených prianí

21.12.2021

Dobrí ľudia zo Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) aj tento rok splnili takmer 100 adresných prianí zozbieraných Úsmevom ako dar a Centrom sociálnej pomoci Humanity v Prievidzi, a tiež vyzbierali viac ako 150 kg oblečenia, ktoré bolo odovzdané do OZ Dobrý Pastier v Kláštore pod Znievom. Samozrejme, o prepravu darčekov sa postarala ZSSK.

Darčeky smerujú hlavne deťom zo sociálne slabších rodín z celého Slovenska a dôchodkyniam, ktoré, žiaľ, nemali také šťastie na vlastné deti, aby sa o ne postarali.

„Som rád, že dobročinnosť má v našej spoločnosti svoje pevné miesto a kolegom som za ich aktivitu mimo pracovného času vďačný,“ hovorí František Šiller z odboru komunikácie ZSSK, ktorý tieto verejnoprospešné aktivity koordinuje.

Najčastejšie priania, ktoré ľuďom v núdzi zamestnanci ZSSK splnili, boli napríklad pre deti teplé oblečenie, obuv či školské potreby a pre dôchodkyne sladkosti, hygienické potreby a vitamíny, ale aj krížovky, knihy a vlna na štrikovanie.

Strom splnených prianí začal na Slovensku plniť priania deťom už pred 17. rokmi, kedy sa postavil prvý strom obvešaný prianiami v nákupnom centre v Martine a Martinčania plnili priania deťom z detského domova. Projekt sa rozšíril po celom Slovensku a každý rok pribudne nová spoločnosť, ktorá má záujem niekoho potešiť, a tak sa nám darí pomoc rozširovať. Doteraz sa nám podarilo spolu s láskavými ľuďmi splniť viac ako 10 000 prianí deťom z detských domovov, z krízových centier, osamelým dôchodcom, ženám v núdzi alebo týraným ženám a deťom.

Projekt sa teší veľkej popularite najmä preto, že priania sú adresné, viete, komu plníte prianie, aj kam investujete svoje financie a najmä máte možnosť ukázať, že vám na druhých záleží. Zapojiť sa môže ktokoľvek, jednotlivec, spoločnosť či škola. Teší nás, že vďaka všetkým môžeme robiť svet na Vianoce radostnejším práve tým, ktorí to najviac potrebujú.

ZSSK plnila priania aj v minulosti. V minulom roku pre pandémiu koronavírusu nebolo možné plniť adresné priania, a tak zamestnanci ZSSK vyzbierali viac ako 100 kg hygienických potrieb, liekov, vitamínov a rôzne darčeky pre deti z detských domovov. V roku 2019 zamestnanci ZSSK splnili viac ako 200 adresných prianí z Úsmevu ako dar.

Milan Pranda na stanici Vrútky preberá zásielku darčekov pre OZ Dobrý Pastier.

Splnené priania a zamestnankyňa Anita Hromadová napiekla vianočné koláče pre CSP Humanity.

Splnené priania pre CSP Humanity.

České dráhy posílí před Vánoci dálkové vlaky na hlavních trasách

21.12.2021 - 12:02

České dráhy posílí před vánočními svátky dálkové vlaky na nejvytíženějších linkách. Posilové vozy na vnitrostátních i mezistátních trasách nabídnou o několik tisíc míst k sezení více, a to zejména ve dnech 22. a 23. prosince. Nejvíce posilových vozů bude zařazeno do souprav na linkách Ex1 a Ex2 z Prahy na Ostravsko a Valašsko a dále na Slovensko, nicméně delší soupravy v těchto dnech pojedou z hlavního města i do ostatních hlavních směrů. K dispozici budou také záložní vozy pro operativní posílení nejvytíženějších spojů. Během Vánoc pojedou vlaky podle svátečních jízdních řádů a mírně omezen bude i provoz mezi Vánoci a Silvestrem. S dalším výrazným posílením provozu počítají ČD také o novoročním víkendu, zejména v neděli 2. ledna, kdy se bude řada lidí vracet zpět domů.

Nejvíce posilových vozů zařadí České dráhy do provozu těsně před Štědrým dnem, tedy ve středu a ve čtvrtek 22. a 23. prosince. Národní dopravce posílí prakticky všechny expresní a rychlíkové linky vycházející z Prahy, zejména však linky Ex1 Praha – Olomouc – Ostrava – Slovensko / Polsko a Ex2 Praha – Olomouc – Vsetín – Slovensko. Posílené budou např. vlaky na trasách z Prahy do Českých Budějovic, Chebu, Hradce Králové, Havlíčkova Brodu a Brna, ale také třeba na lince z Plzně přes České Budějovice a Jihlavu do Brna. Podobná situace pak bude i v neděli 2. ledna 2022, kdy se bude řada lidí vracet domů po vánoční dovolené.

Přestože jezdí v souvislosti s epidemií COVID-19 průměrně o 30 % méně cestujících než v obvyklém provozu (roce 2019), může u vybraných spojů dojít ke skokovému nárůstu poptávky. České dráhy proto doporučují cestujícím, aby si včas pořídili rezervace. Budou tak mít garantované místo k sezení a dopravce bude současně moci plánovat další operativní posílení souprav.

Slabší provoz o Vánocích 

V pátek 24. prosince budou jezdit spoje Českých drah jako ve svátek a tradičně jako každý rok bude okolo 18. až 19. hodiny postupně provoz většiny regionálních i některých dálkových vlaků utlumen. Většina regionálních vlaků, která jede po šesté hodině večer, má v jízdním řádu poznámku, že nejede na Štědrý den. Týká se to spojů po celé České republice. Ve večerních hodinách nepojede ani řada vnitrostátních rychlíků, například poslední rychlík z Prahy hlavního nádraží do Českých Budějovic odjede v 18:04. Podobná situace je i v dalších směrech, když např. poslední vlak do Plzně odjede z Prahy v 19:38 a do Ústí nad Labem v 18:46.

V sobotu 25. prosince pojedou vlaky také podle svátečních jízdních řádů, klasický sváteční provoz však začne o něco později až mezi šestou a sedmou hodinou ráno. Podle svátečních jízdních řádů pojedou vlaky ČD také 26. prosince na 2. svátek vánoční.

Omezení provozu vlaků během vánočních prázdnin

V průběhu vánočních prázdnin bude z důvodu nižší poptávky po cestování omezen provoz některých spojů. Cestující prosíme, aby informacím o omezení provozu v době Vánoc a novoročních oslav věnovali zvýšenou pozornost. Konkrétní údaje o omezení jednotlivých vlaků jsou uvedeny v elektronických vyhledávačích spojení, v knižních jízdních řádech jsou datumová omezení vyznačena příslušnou poznámkou (např. údaj 10 označuje vlaky, které nejedou 24. a 31. prosince, číslice 11 značí spoje, které nejedou 25. prosince a 1. ledna, poznámkou 18 jsou vyznačené vlaky, které jedou v pracovní dny s výjimkou vánočních prázdnin atp.).

České dráhy objednaly dalších 31 moderních elektrických jednotek RegioPanter

21.12.2021 - 11:11

České dráhy objednaly od skupiny Škoda Transportation dalších 31 třívozových elektrických jednotek z rodiny RegioPanter. Nové soupravy zamíří na linky v Praze, ve Středočeském, Ústeckém a Královéhradeckém kraji. Nové soupravy nabídnou bezbariérové cestování, palubní Wi-Fi síť a další služby, které cestující v současných vlacích očekávají. Rozsáhlá obnova vozidlového parku je součástí Strategie 2030 Českých drah.

„Ve spolupráci s objednateli veřejné dopravy pokračujeme v avizované masivní obnově naší flotily osobních souprav v regionální dopravě. Aktuálně jsme podepsali objednávku na 31 třívozových jednotek RegioPanter v hodnotě skoro 5 miliard korun, které plánujeme nasadit například na osobní vlaky z Prahy přes Kralupy nad Vltavou do Ústí nad Labem nebo na tratích z Hradce Králové do Chlumce nad Cidlinou, Týniště nad Orlicí a Chocně nebo do Jaroměře,“ prezentuje poslední objednávku nových vlaků Ivan Bednárik, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

„Nové jednotky nahradí starší, dosluhující soupravy v regionech, kam zamíří. Ve Středočeském kraji budeme moci odstavit starší patrové vozy a v Královéhradeckém nepohodlné klasické osobní vagóny východoněmecké produkce. Cestujícím tak nabídneme klimatizované oddíly, bezbariérový nástup, velký prostor pro uložení kočárků a jízdních kol, palubní Wi-Fi, možnost dobíjení cestovní elektroniky, jako jsou mobily, notebooky nebo tablety, ze zásuvek 230 V nebo USB portů. Ve vlacích bude navíc možné dobíjet i elektrické invalidní vozíky a soupravy budou také vybavené moderním audiovizuálním informačním systémem,“ vyjmenovává přednosti nových jednotek Jiří Ješeta, náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

„Moderní, ekologická a komfortní vozidla s vyšší kapacitou – to přesně je nová generace RegioPanterů, na které se mohou těšit cestující v dalších krajích naší země. Je velmi dobrá zpráva, že na české železnici probíhá veliká obnova vozidel, která do veřejné dopravy přiláká více cestujících. Celkově tak dojde k vyšší efektivitě dopravy a také ke zlepšení celkové dopravní situace. Děkujeme za důvěru, kterou do nás České dráhy vložily,“ říká Petr Brzezina, prezident skupiny Škoda Transportation.

Objednávkou 31 jednotek RegioPanter uplatnily České dráhy celou zbývající opci na nové vlaky z rámcového kontraktu uzavřeného na podzim 2020. Jednotky budou dodány v roce 2024. České dráhy tak plně vyčerpají oba rámcové kontrakty na dodávku až 50 kusů jednotek EMU 160 a 60 jednotek EMU 240 v souhrnné hodnotě více než 15 miliard Kč. Po dodání všech objednaných jednotek se rozroste u Českých drah flotila souprav z rodiny Panter celkem na 147 regionálních a 14 dálkových vlaků (celkový počet všech vozů bude 436). 

Nové soupravy RegioPanter nabídnou:

  • moderní světlý a přehledný klimatizovaný interiér s ergonomicky řešenými čalouněnými sedačkami v provedení 1. a 2. třídy;
  • bezbariérový nástup s podlahou vozidla ve výši moderních nástupišť bez nutnosti překonávat schody, pro cestující na vozíku budou vybaveny plošinou pro překlenutí prostoru mezi nástupištěm a podlahou vozu, na zastávkách s nižšími nástupišti usnadní nástup dodatečný výsuvný schod;
  • moderní bezpečné předsuvné dveře ovládané tlačítky, centrálně uzavírané a blokované již před rozjezdem vlaku, navíc pro nevidomé a slabozraké budou čelní dveře jednotky vybavené dálkovým ovládáním, obsluhovaným slepeckou vysílačkou, a akustickým majáčkem;
  • prostorné bezbariérové WC přístupné také osobám na vozíku s uzavřeným systémem a vybavené také sklopným stolem pro přebalování kojenců;
  • doplňkové služby, jako jsou elektrické zásuvky pro napájení přenosné elektroniky cestujících, např. mobilní telefony, tablety atp. včetně USB portů, Wi-Fi, sklopné nebo rozkládací stolky podle rozmístění sedaček a zásuvky 230 V pro dobíjení baterií elektrických invalidních vozíků;
  • velké prostory pro umístění kočárků, jízdních kol a přepravu osob na invalidním vozíku;
  • moderní audiovizuální informační systém poskytující informace o jízdě vlaku a zastávkách všem cestujícím včetně nevidomých, slabozrakých nebo neslyšících osob, pro nevidomé a slabozraké budou uvnitř soupravy k dispozici také informační štítky v Braillově písmu.

DPP pojmenoval další tramvaj po významné osobnosti pražské MHD, tentokrát po Janu Kotěrovi. ...

DPP pojmenoval další tramvaj po významné osobnosti pražské MHD, tentokrát po Janu Kotěrovi. DPP pokřtil i novou knihu o pražské lanovce

19.12.2021

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) vypravil ode dneška do provozu další, již desátou tramvaj 15T pojmenovanou po významné osobnosti pražské MHD, tentokrát po architektovi Janu Kotěrovi, který patřil mezi vůdčí postavy českého kulturního života na začátku minulého století. Jeho významným počinem je např. “primátorská“ tramvajevidenčního čísla 200 (1900), jíž mohou zájemci dodnes obdivovat v Muzeu MHD ve Střešovicích. DPP zároveň dnes pokřtil nově publikovanou knihu „13 + 1 příběh 130leté petřínské lanovky“, popisující příběhy z prostředí nejznámější pražské lanové dráhy v Praze.

Základy tradice pojmenovávání tramvají 15T po významných osobnostech pražské MHD se datují na 9. února 2017, kdy byla pojmenována první tramvaj, a to po bývalém zaměstnanci Elektrických podniků (předchůdce DPP) a olympijském medailistovi ve vzpírání Václavu Pšeničkovi. V roce 2017 následovaly další osobnosti ze síně slávy pražské MHD, kdy byly tramvaje pojmenované po košířském starostovi a podnikateli Matějovi Hlaváčkovi (ev. 9398), českém vynálezci a elektrotechnikovi Františkovi Křižíkovi (ev. č. 9391), designérovi Františkovi Kardausovi (ev. č. 9355) a Františku Pelikánovi, prvním „chefinženýrovi“ Elektrických podniků královského hlavního města Prahy, předchůdce DPP (ev. č. 9342). O rok později DPP pojmenoval tramvaj ev. č. 9278 po Eustachovi Mölzerovi, předsedovi Správní rady EP a veličině meziválečné pražské MHD. Vloni dostaly dvě tramvaje 15T nová jména po Františkovi Ringhofferovi IV., významném inženýrovi a zakladateli Ringhofferových závodů (ev. č. 9374) a Aloisovi Píblovi, řediteli elektrických drah v letech 1923 – 1941 (ev. č. 9280). Letos přibyl profesor František Jansa a jako desátá osobnost nyní Jan Kotěra.

Jana Kotěru připomene uvnitř i zvenčí speciální polep na tramvaji 15T, jejíž domovskou vozovnou jsou Vokovice. Výběr tramvaje ev. č. 9323 odkazuje na rok 1923, kdy Jan Kotěra skonal. Podobně jako u předchozích devíti tramvají, i tato bude nosit nové jméno po dobu deseti let. 

Jan Kotěra (1871 – 1923)

Úspěšný architekt se světovým rozhledem, autor řady moderních interiérů a nábytkových kusů, vynikající pedagog a kreslíř – to jsou hlavní charakteristiky brněnského rodáka Jana Kotěry, jedné z vůdčích postav českého kulturního života na začátku minulého století. Architekturu vystudoval ve Vídni u profesora Otto Wagnera, významné osobnosti moderní středoevropské architektury, v necelých třiceti letech se poté stal profesorem na pražské Uměleckoprůmyslové škole a od roku 1910 vyučoval architekturu na Akademii výtvarných umění v Praze. V obou školách vychoval s noblesou, tolerancí a skromností generaci skvělých meziválečných architektu – Josefa Gočára, Pavla Janáka, Bohuslava Fuchse a řadu dalších. Mezi jeho blízké přátele patřili sochaři Stanislav Sucharda a Jan Štursa, nakladatel Jan Laichter nebo slovinský architekt Josip Plečnik. 

Tvůrčí dráhu začínal návrhy budov a interiéru v secesním stylu, který v našich zemích prosazoval jako jeden z prvních. Přes geometrickou podobu secese a jednoduché linie racionální moderny se nakonec dopracoval ke stavbám v duchu moderního klasicismu. K jeho nejznámějším secesním stavbám patří vedle Peterkova domu na Václavském náměstí (1899) a řady pražských a mimopražských vil nebo náhrobku především Národní dům v Prostějově (1905 –1907), vodojem vršovické vodárny (1906) nebo Městské muzeum v Hradci Králové (1909 – 1913). V jednodušším pojetí je postavena Kotěrova vlastní vila na Vinohradech (1908 –1909), Urbánkův obchodní dum – „Mozarteum“ v Jungmannově ulici (1913) nebo nový zámek v Ratboři u Kolína (1911). Jeho poslední vetší prací byla budova Právnické fakulty Univerzity Karlovy, kterou po Kotěrově smrti dokončil jeho spolupracovník Ladislav Machoň. Neméně významným dílem je “primátorská“ tramvaj evidenčního čísla 200 (1900), která je stále k vidění v Muzeu městské hromadné dopravy ve Střešovicích.  

Nová kniha 13 + 1 příběh 130leté petřínské lanovky

Kniha popisuje na 128 stranách celkem 14 příběhů z prostředí pražské lanovky a je již v prodeji na Fanshopu DPP za 139 Kč. Autorem je Vlastimil Kučera, na knize dále spolupracovali Pavel Fojtík a Hana Petržílková. 

K této nově vydané knize autor Vlastimil Kučera uvedl: „Lanová dráha na Petřín není jen jízda po kolejích nahoru a dolů. Jsou to bez nadsázky příběhy mnoha milionů lidí. Těch, kteří s ní cestovali a cestují, těch, kteří se podíleli na jejím vzniku, ale i těch, kteří tu každým dnem pracovali a pracují. Měl jsem to štěstí, že jsem si díky některým z nich mohl sáhnout na 130letou historii nejstarší dosud fungující lanovky v Praze. Poznat pracovní i osobní osudy jejích zaměstnanců, seznámit se s fascinujícími příběhy architektů, konstruktérů, výtvarníků, geologů, stavitelů, archivářů, cestovatelů, i těch, kteří myšlenku její stavby přivezli z Paříže do Prahy. Sledoval jsem nadšení všech, kteří o lanovce a Petříně vyprávěli. Poslouchal souvislosti, které jsem dosud nevnímal. Všem těmto lidem patří mé velké děkuji. Vám pak chci zkusit předat alespoň malou část jejich znalostí a emocí.“

První souprava metra pro Varšavu se chystá na testy na Velimi, v Praze i Varšavě

20.12.2021

Polské hlavní město se již těší na nové soupravy metra, které se vyrábí v České republice. Dnes právě výrobce – skupina Škoda Transportation, slavnostně představila první kompletní soupravu. Ta je nyní na zkušební koleji v plzeňském závodě a chystá se na testovací jízdy. Ty budou probíhat postupně na několika místech – na zkušebním okruhu VÚŽ ve Velimi, v pražském metru i v metru ve Varšavě. Metro Warszawskie podepsalo se skupinou Škoda Transportation smlouvu na dodání až 45 šestivozových souprav metra. Celková hodnota kontraktu činí bezmála 8 miliard korun.

„Nejmodernější plně průchozí souprava metra pro Varšavu, mimo jiné vybavena rekuperací energie při brždění, vstupuje nyní do stádia oživování a typových zkoušek. Následovat bude další statické a dynamické oživování. Výhledově jsou to týdny až měsíce statických i jízdních zkoušek, abychom odladili vše potřebné k dokonalosti. Jedná se o standardní proces, který musí podstoupit všechny nové modely,“ doplňuje Zdeněk Sváta, Senior Viceprezident pro Realizaci ve skupině Škoda Transportation.

„Jsem velmi rád, že práce probíhají hladce a první nový vlak vyrobený pro Varšavu se začal testovat. Doufám, že se v hlavním městě objeví na jaře 2022. Obyvatelé Varšavy se něj hodně těší, protože v polovině příštího roku budou dokončeny práce na výstavbě dalších stanic metra v Bemowu a Targówku,“ říká Rafał Trzaskowski, primátor hlavního města Varšavy.

Na cestující čekají plně průchozí soupravy, které nabízí přehledný vnější i vnitřní informační audiovizuální systém.  Součástí metra jsou také oddíly pro vozíčkáře, kočárky i kola. Celkové kapacita jedné soupravy je 1 500 osob. Návrh vnitřního prostoru oddílu pro cestující – uspořádání, volba materiálů, návrh tvarů i barev – byl proveden s ohledem na vytvoření příjemného prostředí pro cestující i pro strojvedoucího. Tomu bude k dispozici i kamerový systém. Skříň vozů je hliníková a jejich výroba probíhala na největším obráběcím centru v Evropě, které slouží v ostravském výrobním závodě Škody Transportation. Délka jednoho vozu je zhruba dvacet metrů a celková délka soupravy je pak 118,2 metrů. Maximální rychlost nových souprav činí 90 km/h.

Soupravy umožňují plnohodnotné elektrodynamické brzdění při všech režimech obsazení soupravy s preferencí rekuperačního brzdění, při kterém je elektrická energie předávaná zpět do napájecí soustavy. Soupravy jsou vyrobeny podle EN a UIC norem.

Jedná se o průlomovou zakázku v oblasti městských kolejových vozidel, protože tendr ve Varšavě byl při vyhlašování jedním z největších v Evropě. Varšava se tak stane již osmým evropským hlavním městem, kde budou jezdit škodovácká vozidla. Součástí zakázky jsou také dodávky náhradních dílů, simulátor, rozšířené záruky a školení.

Skupina Škoda Transportation vyráběla již dvě generace metra pro ruský Petrohrad a pracovala také na modernizaci vozů pro pražské metro.

Správa železnic v uplynulém roce výrazně pokročila s přípravou VRT

PRAHA, 20. prosinec 2021

Správa železnic v roce 2021 zahájila práce na dokumentacích pro územní rozhodnutí, představila veřejnosti vítězný architektonický návrh terminálu Praha východ a vyhlásila řadu veřejných zakázek souvisejících s přípravou VRT.

Největším milníkem v přípravě vysokorychlostních tratí v roce 2021 je zahájení projekčních prací. Projektanti v průběhu uplynulého roku pracovali na dokumentacích pro územní rozhodnutí (DÚR) ke třem úsekům nových železnic. Jde o Krušnohorský tunel, který zajistí napojení české vysokorychlostní infrastruktury na západoevropskou, VRT Jižní Morava mezi Modřicemi a Šakvicemi a VRT Polabí mezi Prahou a Poříčany. Spolu s dokumentacemi připravují dodavatelé mimo jiné také podklady pro proces posouzení vlivů stavby na životní prostředí EIA. Významným posunem v přípravách je rovněž návrh Evropské komise na zařazení většiny nových tratí do transevropské sítě TEN-T Core.

Svou podobu získal v uplynulém roce také historicky první připravovaný terminál vysokorychlostní železnice. Přestupní uzel Praha východ nabídne rychlé železniční spojení pro pravidelné dojíždění do centra hlavního města a zároveň pohodlné spojení s Brnem, Ostravou, Drážďany a dalšími městy u nás i v zahraničí. Architektonická studie byla definitivně dokončena na konci letošního roku. Správa železnic vyhlásila také další soutěž na architektonicko-urbanistické řešení terminálu VRT u Roudnice nad Labem. Její výsledky by měly být známy na začátku roku 2022.

Správa železnic v rámci přípravy VRT vyhlásila několik klíčových veřejných zakázek. Týkaly se vypracování dokumentace pro územní rozhodnutí a pro proces EIA pro VRT Střední Čechy na rameni Praha – Brno – Břeclav a VRT Podřipsko na připravované trati z hlavního města do Ústí nad Labem a Drážďan. Na vyhlášení čeká také veřejná zakázka na DÚR VRT Vysočina fáze I. Byla vyhlášena také např. veřejná zakázka na provedení přírodovědného průzkumu a biologického hodnocení a zpracování migrační studie pro úsek Ústí nad Labem – státní hranice CZ/SRN. Důležitým krokem bylo rovněž uzavření nové smlouvy o spolupráci mezi Správou železnic a SNCF Réseau na příštích 8 let. Zástupci francouzských státních drah budou s českými experty konzultovat následující stupně přípravy VRT.

Tým přípravy VRT prezentoval aktuální stav projektu na více než stovce jednání se samosprávami, spolky, úřady nebo zájmovými sdruženími. Správa železnic také do dokumentací již zapracovala některé požadavky obcí. Upraveny byly také internetové stránky, na kterých si zájemci mohou prohlédnout studie proveditelnosti, mapy a další materiály. Spuštěna byla skupina na Facebooku s aktuálními informacemi o připravovaných tratích. V příštím roce plánuje Správa železnic projekční práce na osmi úsecích budoucí sítě vysokorychlostních tratí. Dokumentace by se měly připravovat pro zhruba 300 km nových železnic. Expertní týmy se zaměří také na navazující procesy přípravy vysokorychlostních tratí a přípravu prvních veřejných zakázek typu Design & Build. I nadále bude Správa železnic usilovat o posílení komunikace projektu s veřejností, hospodářskou sférou a zájmovými sdruženími.

Vysokorychlostní tratě v České republice budou součástí hlavní sítě TEN-T

PRAHA, 20. prosinec 2021

Evropská komise zveřejnila 14. prosince 2021 návrh revize nařízení TEN-T , který zohledňuje cíle Evropské dopravní politiky, Strategie chytré a udržitelné mobility a Green Deal. Správa železnic v období přípravy tohoto návrhu usilovala o zařazení systému vysokorychlostních tratí (VRT), zejména Via Vindobona (Berlín – Vídeň) a Vídeň – Ostrava do hlavní sítě TEN-T, také z důvodu získání možnosti čerpání dotací z fondů EU.

Vyjednávání bylo složité, Evropská komise na počátku zcela vylučovala zásadní změnu map hlavní sítě, nechtěla ohrozit její dokončení do roku 2030. Původní návrh byl ponechat české VRT v globální síti, což by reálně vylučovalo financování z CEF před rokem 2040. Správě železnic se pomocí série osobních jednání, která vyvrcholila během akce Connecting Europe Express, podařilo přesvědčit Evropskou komisi k zařazení české VRT do hlavní sítě a rozšířené hlavní sítě TEN-T již v úvodním návrhu revidovaného nařízení.

Návrh EK plně respektuje požadavky prosazované Správou železnic a umožní kofinancování českých VRT z fondů EU. Současně je zřejmé, že projekt Via Vindobona je projektem prioritního významu EU pod přímým dohledem a s podporou Evropské komise.

Novinky návrhu v trasování a rozsahu hlavní sít:

  • Via Vindobona: Berlín – Praha – Vídeň – celá trasa nové VRT v ČR (s možnou výjimkou Středohorského tunelu – z mapy není patrné) bude zařazena do hlavní sítě s tím, že úseky Lovosice – Praha – Světlá nad Sázavou a Velká Bíteš – Břeclav budou součástí hlavní sítě s maximální prioritou financování a dokončením do roku 2030 (úsek Světlá nad Sázavou – Velká Bíteš je zařazen do rozšířené hlavní sítě s termínem dokončení 2040, financování je možné již nyní).
  • Brno – Přerov – Ostrava je zařazen také do hlavní sítě s tím, že Brno – Přerov je již dnes její součástí (modernizace na 200 km/h). Úsek Přerov – Ostrava je pravděpodobně zařazen do rozšířené varianty.
  • V hlavní síti pro nákladní dopravu zůstává úsek Brno – Česká Třebová, což umožňuje spolufinancování projektů na této trati z Blending Call CEF.
  • V hlavní síti zůstává i úsek Česká Třebová – Ostrava, jehož zachování se podařilo vyjednat i v případě zařazení VRT do hlavní sítě. Spolufinancování projektů z Blending Call CEF je tedy zachováno.
  • Trať Velký Osek – Choceň je nově zařazena do hlavní sítě TEN-T pro nákladní dopravu.
  • Základním principem revize nařízení je sloučení Koridorů hlavní sítě (angl. Core Network Corridors, zkr. CNC) a Železničních nákladních koridorů (angl. Rail Freight Corridors, zkr. RFC) a vytvoření tzv. Evropských dopravních koridorů (angl. European Transport Corridors, zkr. ETC), které budou zahrnovat nejvýznamnější tratě Hlavní sítě TEN-T.
  • Přes ČR nově mají procházet dva evropské dopravní koridory, a sice Rýnsko-dunajský a Balticko-adriatický. Tím budou odstraněny překryvy dosavadních koridorů RFC, avšak všechny dosavadní hlavní směry zůstanou součástí nových koridorů ETC.
  • Revize nařízení dále zavádí novou vrstvu sítě TEN-T. Podle původního nařízení byl termín dokončení hlavní sítě stanoven na rok 2030 a globální sítě na rok 2050. Nově je zařazena tzv. rozšířená hlavní síť (angl. Extended Core Network) s termínem dokončení 2040.
  • Zařazení českého systému VRT a hlavních nákladních os do hlavní sítě a rozšířené hlavní sítě je extrémně důležité z pohledu budoucího kofinancování staveb z prostředků EU. Pouze projekty na těchto tratích budou kandidáty na spolufinancování z CEF 2 a dalších fondů EU. CEF 2 je hlavním nástrojem pro financování projektů rozvoje evropské dopravní infrastruktury.
  • Návrh nařízení dále zavadí nové nároky na minimální parametry tratí, jež jsou součástí sítě TEN-T, nicméně veškeré tyto dodatečné parametry bude v dalším kroku schvalování diskutovat a posuzovat Evropský parlament, a může tedy dojít k výrazným úpravám návrhu Evropské komise.