Tlačové správy

Všudybylka má opravený kotel

7.12.2021 - 11:24

V minulém týdnu proběhlo první zatopení parní lokomotivy 354.195 Všudybylka po oprávě kotle. „Na stroji se kompletně vyměnily trubky v kotli včetně komunikační roury a došlo i k opravě popelníku,“ popisuje ředitel centra historických vozidel ČD Muzea v Lužné u Rakovníka Marek Plochý. Lokomotiva je tak znovu připravena na jízdy, a to nejen v okolí Lužné u Rakovníka.

Tato parní lokomotiva byla oblíbenou lokomotivou osobních vlaků a lehkých rychlíků, zejména pro svoji snadnou obsluhu a dobrou přechodnost. Tyto Lokomotivy patřily k nejzdařilejším u ČSD, nevykazovaly téměř žádné poruchy, byly spolehlivé, rychlé a úsporné. Podle svého rozšíření získaly přezdívku Všudybylka. Lokomotiva se vyráběla v několika sériích a modifikacích, v letech 1913 až 1941. Poslední dojezdila v pravidelném provozu v roce 1978.

Tato konkrétní lokomotiva byla vyrobena v roce 1925. Její rychlost je až 90 km/h, přetlak páry v kotli 13 bar, služební hmotnost je 85 tun a výkon 1150 koní.

Pracovníci ČD muzea v Lužné u Rakovníka aktuálně pracují i na dokončení oprav parní lokomotivy 423.009 Velký bejček. Předpokládaný termín dokončení je leden příštího roku. Tato lokomotiva se pak vrátí do České Třebové, kde je doma.

Český Rail Cargo Carrier získal první EffiShunter 1000M

07.12.2021

Český nákladní dopravce Rail Cargo Carrier – Czech Republic patřící do rakouské skupiny ÖBB se stal prvním soukromým provozovatelem lokomotivy EffiShunter 1000M v České republice. Dodávka lokomotivy provozovateli probíhá za spolupráce se společností Unicredit Leasing Česká republika, která je majitelem lokomotivy a lokomotivu dlouhodobě společnosti RCC CZ pronajímá. Součástí dodávky lokomotivy je  i nová aplikace MyLOKO pro správu a údržbu lokomotivního fleetu. K předání došlo na přelomu listopadu a prosince v jihlavské provozovně CZ LOKO.

 

Lokomotiva vybavená zabezpečovačem ECTS bude využita hlavně na Ostravsku, ale pro provoz bude schválena na území Česka, Slovenska a Maďarska. 

„Našim smluvním partnerem je Unicredit Leasing, s nímž dopravce uzavřel smlouvu na její pronájem a údržbu. O kompletní údržbu se postará naše společnost v rámci full servisní smlouvy, což je aktuální trend“ uvedl Michal Schaffer, Vedoucí oddělení marketingu.

Dopravci RCC má ve svém vozovém parku už také dvě lokomotivy EffiLiner 1600, přezdívané Bizon, a to rovněž prostřednictvím Unicredit Leasing. Firma, která je součástí státní železnice Österreichische Bundesbahne (ÖBB) je využívá ve svých dceřiných společnostech RCC – Czech Republic a RCC - Slovakia.

Společnost METRANS převzala další dvě lokomotivy Siemens Vectron MS

4. prosince 2021

První prosincový den převzala společnost METRANS další dvě vícesystémové lokomotivy Siemens Vectron MS, které v rámci opce z roku 2019 objednala v roce 2020. METRANS je předním poskytovatelem intermodální přepravy v Evropě a provozuje řadu železničních terminálů. V současné době disponuje 14 lokomotivami Vectron MS. Postupná dodávka dalších šesti vozidel bude ukončena na jaře 2022. Nasazení nových lokomotiv je plánováno v rámci přeshraničního provozu v regionu střední a východní Evropy. 

„Společnost METRANS se stala provozovatelem největšího počtu elektrických lokomotiv Vectron MS v České republice a přispívá tak signifikantně k dekarbonizaci dopravy v regionu střední a východní Evropy, kde jsou lokomotivy nasazovány. A to především z důvodu jejich interoperability, šetřící čas i náklady při přejezdech hranic jednotlivých států.“ říká Roman Kokšal, generální ředitel Siemens Mobility Česká republika. Podle jeho slov budou lokomotivy dodány s vlakovým zabezpečovačem ETCS podle základní specifikace 3. Jsou tedy plně připraveny i pro provoz na tratích s touto úrovní zabezpečení.

Lokomotivy pro společnost METRANS mají výkon 6 400 kW a dosahují maximální provozní rychlosti 160 km/h. Jsou vybaveny potřebnými národními vlakovými zabezpečovači včetně evropského zabezpečovače ETCS podle základní specifikace Baseline 3. Ve srovnání se základní specifikací 2, která je v současné chvíli používána ve většině zemí, nabízí ETCS se základní specifikací 3 mnoho nových funkcí. Mimo jiné byl implementován obecně použitelný model brzdové křivky.

Právě dodávané lokomotivy pro METRANS jsou schváleny pro provoz v České republice, Maďarsku, Německu, Polsku, Rakousku, Slovensku a nově i ve Slovinsku a Rumunsko. Do budoucna je možný upgrade systému pro provoz v Bulharsku, Chorvatsku a Srbsku. Společnost Siemens Mobility dosud prodala více než 1 137 lokomotiv Vectron, včetně 746 lokomotiv Vectron MS, 56 zákazníkům v 16 zemích. Flotila lokomotiv Vectron dosud najela více než 490 milionů kilometrů. Lokomotivy založené na platformě Vectron jsou schváleny pro provoz ve 20 evropských zemích (Rakousku, Belgii, Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Finsku, Německu, Maďarsku, Itálii, Nizozemí, Norsku, Polsku, Rumunsku, Srbsku, Slovensku, Slovinsku, Švédsku, Švýcarsku, Turecku a Dánsku).

 

VÚKV: další úspěšné zkoušky v USA

7. prosince 2021

V návaznosti na zkoušky evropských vozidel firmy Stadler realizované zkušebnou VÚKV proběhly v letošním roce dvě série zkoušek patrové elektrické jednotky KISS Caltrain, vyrobené pobočkou Stadler US Inc. v Salt Lake City.

Jednotka KISS Caltrain je patrová elektrická jednotka složená z šesti vozů; při zkouškách však byla sestavena až z osmi. Pro provoz mezi San Franciscem, San José a Gilroy v Kalifornii jich bude postaveno 16 s opcí na dalších 16 jednotek.

Zkoušky se konaly ve dvou etapách – po dobu čtyř týdnů v březnu a dubnu a sedmi týdnů v září a říjnu 2021. V rámci obou etap proběhly zkoušky jízdních vlastností, při kterých se využilo šesti měřicích dvojkolí VÚKV. Na ně navázaly zkoušky jízdní pevnosti; obojí na zkušebním okruhu TTCI u města Pueblo ve státě Colorado. Závěrem proběhly stacionární zkoušky přizpůsobení se meznímu zborcení koleje a zkoušky náklonu, opět s měřicí technologií VÚKV. Tato část se uskutečnila u výrobce v Salt Lake City ve státě Utah.

Zkoušky musely splnit standardy platné v USA. Elektrická jednotka je konstruována na maximální rychlosti 110 mil/h (177 km/h); při jízdních zkouškách však bylo dosaženo až 115 mil/h (185 km/h). Všechna měření potvrdila vyhovující vlastnosti jednotky. Pro zkušebnu VÚKV se opět jednalo o novou zkušenost při zkouškách v prostředí zámořské zkušební základny a v prostorách výrobce. Zkoušky splnily očekávání náročného zákazníka a zkušebně tak otevřely nové možnosti.

Nový jízdní řád 2022 ve Zlínském kraji

6.12.2021 - 17:02

V neděli 12. prosince 2021 začne platit nový železniční jízdní řád. Na území Zlínského kraje budou České dráhy zajišťovat regionální dopravu ve stejném rozsahu jako v aktuálním grafikonu. Na jednotlivých tratích dojde pouze k drobným změnám. Nový jízdní řád bude platit až do 10. prosince 2022.

Spoje zajišťované na území Zlínského kraje Českými drahami ujedou v jízdním řádu 2021/2022 celkem 2,68 mil. vlakokilometrů, podobně jako v současném jízdním řádu. ČD budou v regionu zajišťovat průměrně 333 regionálních vlaků denně. V pracovní dny jich pojede průměrně 345, o víkendech pak 304.

V kraji dojde jen k nepatrným úpravám, jejichž cílem bude zpravidelnění dopravy, a to jak co se týká četnosti, tak hlavně datumových omezení spojů. Zastávka Rajnochovice na trati 303 Kojetín – Valašské Meziříčí bude přejmenována na Podhradní Lhotu.

Přehled změn v regionální dopravě Českých drah ve Zlínském kraji

Na základě požadavku Zlínského kraje dochází od 12. prosince 2021 k následujícím změnám:

Trať 281 Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm

  • Vlaky s odjezdy z Valašského Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm v 6:10 a 13:52 (Os 13209 a 13215) a vlaky v opačném směru s odjezdem z Rožnova pod Radhoštěm v 6:37 a 14:31 (Os 13204 a 13214) budou České dráhy nově zajišťovat jen o víkendech, v pracovní dny pojedou ve stejných časech spoje Arrivy.
  • Vlaky z Valašského Meziříčí do Rožnova p. R. ve 4:12 (Os 13203) a z Rožnova p. R. zpět do Valašského Meziříčí ve 4:40 (Os 13202) pojedou nově denně. Přípoj od vlaku Os 13202 z Rožnova p. R. na vlak IC 522 Valašský expres směrem do Hranic na Moravě, Olomouce, Pardubic a Prahy tak bude zajištěn kromě víkendů a svátků také v pracovní dny.

Trať 303 Kojetín – Valašské Meziříčí

  • Vlaky z Kroměříže do Holešova v 9:18 (Os 3973) a z Holešova zpět do Kroměříže v 11:17 (Os 3944) pojedou nově v celé trase denně.
  • Vlaky z Kroměříže do Holešova v 6:09 (Os 3943) a z Holešova zpět do Kroměříže v 6:46 (Os 3942) pojedou nově v celé trase v pracovní dny a sobotu.
  • Vlaky z Hulína do Bystřice pod Hostýnem ve 12:25 (Os 3935) a v opačném směru z Bystřice p. H. do Kroměříže ve 13:01 (Os 3936) pojedou nově v pracovní dny a sobotu. Vlak Os 3936 bude v pracovní dny a v sobotu pokračovat z Kroměříže jako přímý spoj až do Kojetína, v neděli bude začínat v Kroměříži.

Trať 330 Přerov – Otrokovice – Břeclav

  • Vlak s odjezdem ve 4:13 ze Starého Města u Uh. Hradiště do Moravského Písku zajistí nově místo Arrivy České dráhy (jako Os 4244).
  • Z Moravského Písku pojede ve 4:32 nový vlak do Hulína (Os 4245), který nahradí vlak Os 4243 (v současnosti jezdí vlak v trase Uherského Hradiště 4:41 – Hulín 5:26).

Trať 331 Otrokovice – Zlín – Vizovice

  • Na této trati bude zaveden nový vlak Os 14258 s odjezdem ze stanice Zlín střed ve 12:19 do Otrokovic (příj. ve 12:34 hod.). V Otrokovicích tak vznikne nový přípoj na zastávkový vlak Os 4233 do Přerova a na spoj EC 130 Báthory směrem do Přerova, Hranic na Moravě, Ostravy, Bohumína a dále do Polska.

Tratě 341 Staré Město u Uh. Hradiště – Uherské Hradiště – Luhačovice / Vlárský průsmyk a

  • ČD nově zajistí v pracovní dny a v sobotu vlak Os 4240 (Uherské Hradiště 3:05 – Staré Město u Uh. Hradiště 3:11). Dosud v této časové poloze zajišťovala spojení Arriva.
  • Vlak s odjezdem ve 4:40 z Uherského Hradiště směrem do Starého Města u Uh. Hradiště budou provozovat České dráhy jen v neděli (jako Os 4244), ostatní dny ho zajistí Arriva.

Na ostatních tratích k žádným podstatným změnám nedochází.

Nasazení vozidel v jednotlivých provozních souborech ve Zlínském kraji

České dráhy budou v jízdním řádu 2022 nasazovat na osobních vlacích na území Zlínského kraje následující vozidla:

  • Provozní soubor Zlínský kraj – střed (nezávislá trakce, PS A) – linky Otrokovice – Zlín – Vizovice, Kroměříž – Zlín – Vizovice, Veselí nad Moravou – Otrokovice – Zlín, Přerov – Zlín budou obsluhovány modernizovanými vozidly Regionova (celkem 8 kusů)..
  • Provozní soubor Zlínský kraj – vozba závislé (elektrické) trakce (PS C) – linka Přerov – Břeclav bude obsluhována jako doposud soupravou s řídícím vozem a dvěma vozy Bdmtee (celkem 5 souprav).
  • Provozní soubor Zlínský kraj – tratě 303 Kojetín – Valašské Meziříčí, 281 Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm a 305 Kroměříž – Zborovice (PS D) bude obsluhován moderními jednotkami PESA (5 kusů), jednou modernizovanou motorovou jednotkou Regionova a třemi modernizovanými motorovými vozy řady 810.

Integrace vlaků ČD do ID ZK

Od 1. září 2021 došlo k zavedení bezkontaktní čipové karty „ZETKA“ v prostředí ČD a ve vlacích ČD integrovaných do systému Integrované dopravy Zlínského kraje. U pokladních přepážek ČD ve Zlínském kraji a ve vlacích ČD (integrovaných do systému ID ZK) mohou cestující přes ZETKu zakoupit elektronickou jízdenku pro jednotlivou jízdu, která jim umožní využít zvýhodněný přestup v navazujícím spoji ID ZK, ať už autobusu či vlaku. Cestujícímu bude při zakoupení navazující elektronické jízdenky pro jednotlivou jízdu odečtena základní sazba.

Nový jízdní řád 2022 v Jihočeském kraji

6.12.2021 - 12:26

V neděli 12. prosince 2021 začne na železnici platit nový jízdní řád. V Jihočeském kraji zůstane rozsah regionální dopravy zajišťované Českými drahami na podobné úrovni, jako po letní změně grafikonu v červnu letošního roku. V průběhu platnosti nového jízdního řádu ČD postupně nasadí do provozu celkem deset zcela nových jednotek RegioPanter. Tato nová vozidla doplní stávající moderní soupravy stejné řady v současné době nasazované na trati Strakonice – České Budějovice – České Velenice a začnou vozit cestující i na linkách z krajské metropole do Písku, Jindřichova Hradce, Horního Dvořiště a Tábora. Nový jízdní řád bude platit až do 10. prosince 2022.

Regionální vlaky, které České dráhy zajišťují na základě smluv s Jihočeským krajem, ujedou v novém jízdním řádu 2021/2022 celkem 4,686 mil. vlakokilometrů. V pracovní dny budou ČD v regionu vypravovat 290 vlaků, o víkendech a svátcích 211 spojů.

Rozsah IDS Jihočeského kraje a IDS Táborska zůstává k zahájení platnosti nového grafikonu beze změny. V průběhu platnosti jízdního řádu připravuje objednatel rozšíření IDS Jihočeského kraje.

Hlavní změny v regionální dopravě v Jihočeském kraji

  • Nasazení deseti nových jednotek RegioPanter v Jihočeském kraji

V průběhu platnosti jízdního řádu 2021/22 bude v Jihočeském kraji postupně nasazeno na vlaky provozního souboru elektrické trakce deset nových jednotek RegioPanter. Tyto nové soupravy doplní stávající RegioPantery na tratích 190 Strakonice – České Budějovice a 199 České Budějovice – České Velenice, kde budou jezdit nové soupravy na všech spojích. Následně budou nasazeny na linkách z Českých Budějovic do Písku a Jindřichova Hradce, dále na většině spojů z Českých Budějovic do Horního Dvořiště (s výjimkou vlaků, které pokračují z Rybníka do Lipna nad Vltavou, a vlaků relace České Budějovice – Linz Hbf) a jako poslední začnou vozit cestující z krajské metropole do Tábora. Nasazení na trati do Tábora bude možné až po ukončení modernizace úseku tratě Soběslav – Doubí u Tábora, při níž bude zrušena stanice Roudná.

  • Stavební práce na trati České Budějovice – Benešov u Prahy

V průběhu platnosti jízdního řádu 2021/2022 by měly být dokončeny stavební práce v úseku Soběslav – Doubí u Tábora, dojde ke zrušení železniční stanice Roudná a k otevření nové zastávky Myslkovice. Předběžný termín dokončení prací je listopad 2022. 

  • Obnovení řady spojů v průběhu letních prázdnin

V rámci letní změny jízdního řádu od 13. června 2021 byl na některých tratích omezen provoz vybraných vlaků o letních prázdninách. V novém jízdním řádu 2021/2022 bude toto omezení u mnoha spojů zrušeno a vlaky tak pojedou i v letním období.

  • Zkušební provoz soupravy RegioPanter na trati Rybník – Lipno nad Vltavou

Od 5. prosince 2021 do 31. července 2022 probíhá na trati 195 Rybník – Lipno nad Vltavou zkušební provoz soupravy RegioPanter. České dráhy jednají s Jihočeským krajem o nasazení těchto souprav na regionální vlaky na této trati od roku 2024.

Přehled změn v regionální dopravě Českých drah v Jihočeském kraji

Na základě požadavku Jihočeského kraje dojde od 12. prosince 2021 k následujícím změnám v regionální dopravě Českých drah:

Tratě 190 / 200 České Budějovice – Strakonice (– Písek)

  • Spěšné vlaky České Budějovice – Písek s odjezdem z Č. Budějovic v 8:13 (Sp 1984) a zpět s odjezdem z Písku v 10:38 (Sp 1989) pojedou v pracovní dny, kromě období 23. – 31. prosince, tedy nově i o prázdninách. Osobní vlak s odjezdem z Písku do Českých Budějovic ve 3:54 (Os 8021) pojede v úseku Písek – Protivín nově pouze ve dnech školního vyučování a stejné omezení bude nově platit také u vlaků v opačném směru s odjezdy z Protivína do Písku ve 4:25 a 23:33 (Os 7973 a 7977). Důvodem těchto změn je zajištění prázdninového spojení v občanském dni (nově pojede pár Sp 1984 / Sp 1989) a naopak úspora vlakokilometrů v méně frekventovaných časech.
  • Osobní vlaky s odjezdem z Českých Budějovic do Zlivi ve 20:13 (Os 8080) a zpět s odjezdem ze Zlivi ve 21:23 (Os 8083) pojedou v pracovní dny, kromě 23. – 31. prosince, tedy nově i o prázdninách. Mezi Zliví a krajskou metropolí tak bude o prázdninách zajištěno frekventované večerní příměstské spojení, které cestující využijí např. pro návrat z výletů.
  • Poslední večerní vlak do Strakonic pojede z Českých Budějovic o 5 minut dříve, tj. už ve 22:52 (Os 8016). V krajské metropoli tak bude urychlen přestup od vlaku R 733 z Prahy (příj. do Č. Budějovic ve 22:47). V souvislosti s tím budou rovněž posunuté odjezdy přípojných vlaků Os 7975 a 7977 v Protivíně, které odjedou o 5 minut dříve, tj. už ve 23:33.

Trať 192 Blatná – Nepomuk

  • Na této trati dochází pouze k drobným úpravám vánočních omezení, jinak je jízdní řád beze změny.

Trať 195 Rybník – Lipno nad Vltavou

  • Osobní vlak s odjezdem z Rybníka v 10:07 (Os 18826), který dosud jezdil pouze o sobotách, nedělích a svátcích, pojede nově také v pracovní dny v období od 2. května do 27. září.
  • Na základě požadavku objednatele skončí „letní“ období provozu vlaků již 28. září, u vlaků s odjezdem z Rybníka ve 14:07 (Os 18834) a z Lipna nad Vltavou v 15:15 (Os 18835) již 25. září. Důvodem je úspora vlakových kilometrů. Toto omezení se týká pouze jednoho víkendu.

Trať 196 České Budějovice – Summerau (– Linz)

  • Na základě požadavku objednatele skončí „letní“ období provozu vlaků již 28. září, u vlaků s odjezdem z Českých Budějovic ve 13:02 (Os 3881) a z Horního Dvořiště v 15:53 (Os 3884) již 25. září. Důvodem je úspora vlakových kilometrů, omezení se týká pouze jednoho víkendu.
  • Na základě požadavku objednatele pojede poslední večerní vlak z Českých Budějovic do Horního Dvořiště (Os 3889) z krajské metropole o 7 minut dříve, tj. už ve 22:52. Bude tak urychlen přestup od večerního rychlíku R 733 z Prahy (příj. ve 22:47).

Trať 199 České Budějovice – České Velenice – (Gmünd NÖ)

  • Osobní vlak s odjezdem z Českých Velenic do Českých Budějovic v 16:03 (Os 2174) a spoj v opačném směru s odjezdem z Českých Budějovic v 17:10 (Os 2175) pojedou v pracovní dny, kromě období 23. – 31. prosince, tedy nově i o prázdninách. Zejména vlak Os 2175 je cestujícími hojně využívaný a objednatel proto inicioval zajištění jeho provozu o prázdninách.
  • Poslední vlak z Českých Budějovic do Českých Velenic (Os 2171) pojede o 10 minut dříve, tj. už ve 22:52. Bude tak urychlen přestup od vlaku R 733 z Prahy (příj. do Č. Budějovic ve 22:47).

Trať 200 Protivín – Březnice

  • Osobní vlak s odjezdem z Písku v 8:06 do Protivína (Os 7970) na žádost objednatele nově nepojede. Jako alternativu můžou cestující využít spěšný vlak Sp 1712 s odjezdem z Písku v 8:11 do Ražic, kde přestoupí na Os 8005 s odjezdem v 8:22 a příjezdem do Protivína v 8:31. Díky tarifní výjimce je jízdné při jízdě přes Ražice stejné, jako při cestě z Písku přímo do Protivína.
  • Osobní vlak s odjezdem z Březnice do Protivína v 8:18 (Os 7948) má nově prázdninové omezení v pracovních dny pouze v úseku Březnice – Písek, v úseku z Písku do Protivína pojede tento spoj denně. Ke změně dochází z oběhových důvodů.

Trať 201 Tábor – Ražice – (Strakonice)

  • V pracovní dny od 21. března budou na žádost objednatele obnoveny osobní vlaky z Tábora do Písku v 10:08 (Os 8426) a zpět z Písku do Tábora v 10:20 (Os 8427). Tyto vlaky byly zrušeny při letní změně jízdního řádu od 13. června 2021.

Trať 202 Tábor – Bechyně

  • Po dohodě ČD s objednatelem bude na trati pro přehlednost sjednocen „letní“ jízdní řád. Platit bude od 4. června do 25. září. V současném grafikonu jely některé vlaky o víkendu pouze v období letních prázdnin, jiné v období do konce září.
  • Vlaky s odjezdem z Tábora ve 14:06, 16:07, 18:08 a 20:09 (Os 28412, 28416, 28420 a 28424) pojedou do 27. května a od 29. září v pracovní dny (s výjimkou 31. prosince), od 30. května do 27. září pojedou denně. Se stejným datumovým omezením pojedou i vlaky v opačném směru s odjezdem z Bechyně v 15:02, 17:03 a 19:04 (Os 28415, Os 28419 a 28423).
  • Vlaky s odjezdem z Tábora v 10:06 (Os 28434) a z Bechyně v 11:01 a 21:05 (Os 28435 a Os 28427) pojedou o sobotách, nedělích a svátcích od 4. června do 25. září.

Trať 203 / 200 Strakonice – Březnice (– Beroun)

  • Jízdní řád na této trati zůstává stejný, jako po úpravě platné od 13. června 2021.
  • I nadále tak platí, že vlak s odjezdem z Berouna v 7:01 (Os 7904) pojede pouze v úseku Beroun – Březnice a analogicky vlak Os 7909 bude zajištěn pouze v úseku Březnice – Beroun (odj. z Březnice v 9:43).
  • Vlaky Os 7917 (odj. z Blatné do Březnice v 17:12) Os 7906 (odj. z Březnice do Blatné v 10:14) pojedou v úseku Blatná – Březnice a opačně v období do 25. března a od 31. října denně, od 28. března do 27. října v pracovní dny.

Trať 220 České Budějovice – Tábor

  • Jízdní řád na této trati bude díky společné iniciativě Českých drah a Jihočeského kraje pro cestující přehlednější. Zrušení prázdninových omezení v části trasy některých vlaků navíc zjednoduší oběhy souprav.
  • Osobní vlak s odjezdem z Tábora do Českých Budějovic v 7:22 (Os 8207) nově pojede v úseku Tábor – Veselí nad Lužnicí denně.
  • Osobní vlak s odjezdem z Veselí nad Lužnicí do Tábora v 12:59 (Os 8232) nově pojede v pracovní dny i o prázdninách.
  • Spěšný vlak s odjezdem z Jindřichova Hradce do Českých Budějovic v 15:44 (Sp 1739) nově pojede v celé trase celoročně v pracovní dny. V současném jízdním řádu nejede v úseku Veselí nad Lužnicí – České Budějovice o prázdninách.
  • Osobní vlak s odjezdem z Českých Budějovic do Tábora v 17:12 (Os 8216) pojede denně v celé své trase.

Trať 225 Veselí nad Lužnicí – Jindřichův Hradec

  • Na této trati dojde pouze k drobným úpravám vánočních omezení, jinak je jízdní řád beze změny.

Trať 226 Veselí nad Lužnicí – České Velenice

  • S letní změnou jízdního řádu od 13. června 2021 došlo v rámci úspor k omezení tří spojů o letních prázdninách a o víkendech. Omezení těchto vlaků působilo dopravci oběhové problémy. Jelikož jde o turisticky velmi využívanou trať, navrženou změnu plně podporoval i objednatel.
  • Spoje s odjezdem z Veselí nad Lužnicí do Českých Velenic ve 13:45 a 20:39 (Os 8715 a 8723), které dosud jezdily jen v pracovní dny kromě letních prázdnin, tak znovu pojedou denně. Vlak s odjezdem z Českých Velenic zpět do Českých Budějovic ve 22:06 (Os 8722), který dosud jezdil v pracovní dny kromě letních prázdnin, znovu pojede v pracovní dny celoročně.

Nabídka ČD pro volný čas

Lyžování s Voucherem ČD Yetti

  • Podobně jako v minulých letech, i v této lyžařské sezoně bude možnost využít vlaky k cestě do Skiareálu Lipno nad Vltavou. Od vybraných vlaků bude zajištěn přípoj skibusem přímo ke sjezdovce. Zároveň budou mít cestující Českých drah možnost využít voucher ČD Yetti, který jim bude bezplatně vydán k jízdence do stanice Lipno nad Vltavou. S tímto voucherem získají 30% slevu z ceny celodenního skipasu.

Nostalgie

  • V roce 2022 plánují České dráhy v Jihočeském kraji zvláštní parní vlaky. Předpokládáme např. opětovnou realizaci oblíbeného Šumavského léta s párou.

Mosty z předpjatého betonu prošly kompletní kontrolou

PRAHA, 6. prosince 2021

Správa železnic úspěšně dokončila projekt mimořádné kontroly mostů z předpjatého betonu. Podrobnou diagnostikou a statickým posouzením prošlo celkem 63 objektů. Výsledky ukázaly, že žádný z posuzovaných mostů nevykazuje kritické závady, které by vyžadovaly akutní stavební zásah nebo zásadní snížení provozních parametrů. Celkové náklady projektu dosáhly 32,5 milionu korun.

Z posudků vzešla jenom dílčí omezení. Na třech mostech Správa železnic přistoupila k částečnému omezení provozuschopnosti, kdy se zachovala traťová třída zatížení¨a pouze byla snížena traťová rychlost. Na dalších devíti objektech je z preventivních důvodů doporučen stálý monitoring, diagnostika nebo častější prohlídky.

„Posudky jednotlivých mostů Správě železnic poslouží i v následném období. Využijeme je jako podklad pro plánování a realizaci stavebních akcí posuzovaných objektů,“ popsal generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Zároveň uvedl, že systematické posuzování mostů bude pokračovat dalším projektem, který se tentokrát zaměří na strategická přemostění. „Diagnostice nyní podrobíme provozně exponované mosty s dlouhou délkou přemostění a s konstrukcí na hranici návrhové životnosti 100 let. Zároveň půjde o objekty, které jsme v posledních letech staticky neprověřovali.“

Správa železnic odstartovala projekt mimořádné kontroly mostů s nosnými konstrukcemi z předpjatého betonu v roce 2018 z preventivních důvodů, a to mimo jiné v reakci na kolapsy konstrukcí z předpjatého betonu v Evropě i v České republice. Cílem bylo podrobit všech 167 železničních mostů s tímto typem nosné konstrukce nadstandardnímu rozsahu prohlídek. Na jejich základě pak bylo vybráno zmíněných 63 objektů, u kterých se provedla detailní diagnostika a statický přepočet.

Odrieknuté vlaky v 49. týždni od 06. do 12. decembra 2021

7.12.2021

ZSSK upozorňuje cestujúcich, že z prevádzkových dôvodov budú v aktuálnom týždni
(06. až 12. decembra 2021) odrieknuté nasledovné vlaky:

Platí v dňoch 07. – 10. decembra 2021 – Situácia sa počas dňa môže zmeniť.

Vlak číslo: Os 4308 (Dunajská Streda 06:20 – Bratislava hl. st.07:53)
 odrieknutý 08.12.2021 v úseku: Dunajská Streda – Bratislava hl. st

Vlak číslo: Os 4744 (Galanta 06:03 – Bratislava-Petržalka 07:09)
• Odrieknutý 07. – 10.12.2021 v úseku: Galanta – Bratislava-Petržalka

Vlak číslo: Os 3809 (Bratislava-Petržalka 07:23 – Galanta 08:55)
• Odrieknutý 07. – 10.12.2021 v úseku: Bratislava-Petržalka – Bratislava Nové Mesto

Vlak číslo: Os 4308 (Dunajská Streda 06:20 – Bratislava hl. st.07:20)
 odrieknutý 06. – 09.12.2021 v úseku: Dunajská Streda – Bratislava hl. st – dňa 07.12.2021

Vlak číslo: Os 4325 (Bratislava hl.st. 13:35 – Dunajská Streda 14:46)
 odrieknutý 06. – 09.12.2021 v úseku: Bratislava hl. st. – Dunajská Streda

Vlak číslo: Os 4333 (Bratislava hl.st. 15:35 – Dunajská Streda 16:48)
 odrieknutý 07.12.2021 v úseku: Bratislava hl. st. – Dunajská Streda

Vlak číslo: Os 4345 (Bratislava hl.st. 18:35 – Dunajská Streda 19:46)
 odrieknutý 06. – 09.12.2021 v úseku: Bratislava hl. st. – Dunajská Streda

Vlak číslo: Os 4346 (Dunajská Streda 19:53 – Bratislava hl. st.20:53)
 odrieknutý 06. – 09.12.2021 v úseku: Dunajská Streda – Bratislava hl. st

Vlak číslo: Os 4659 (Bratislava hl.st. 22:09 – Galanta 22:56)
• 
odrieknutý 06. – 09.12.2021 v úseku: Bratislava hl.st. – Galanta –

Trvalo odrieknuté vlaky do 12. decembra 2021

Z prevádzkových dôvodov budú počas pracovných dní do 12. decembra 2021 odrieknuté vlaky:

Vlak číslo: Os 2048 (Bratislava hl. st. 13:16 – Malacky 13:53)
 náhrada: REX 1860 (Bratislava hl. st. 13:31 – Malacky 13:59), ktorý bude v celom úseku vedený ako Os

Vlak číslo: Os 3047 (Malacky 14:05 – Pezinok 15:09)
• 
odrieknutý v celej trase

Vlak číslo: REX 1866  (Pezinok 16:11 – Bratislava hl. st. 16:26)
• 
odrieknutý v celej trase

Vlak číslo: REX 1737 (Bratislava hl.st. 16:36 – Trnava 17:15)
• 
odrieknutý v celej trase

Vlak číslo: Os 3051 (Kúty 15:38 – Pezinok 17:09)
 odrieknutý v úseku Malacky 16:05 – Pezinok 17:09
 náhrada: Os 3027 (Malacky 16:19 – Pezinok 17:40 – Leopoldov 18:21)
 sprevádzajúci personál upozorní na nutný prestup v ŽST Malacky

Vlak číslo: Os 2054 (Bratislava hl. st. 16:16 – Malacky 16:54)
 odrieknutý v celej trase
 náhrada: REX 1866 (Bratislava hl. st. 16:31 – Malacky 16:59), ktorý bude v celom úseku vedený ako Os

ZSSK sa za spôsobené nepríjemnosti a zníženie komfortu pri cestovaní cestujúcim ospravedlňuje.

Pre informácie o konkrétnych spojeniach, cenách a ponukách je Vám k dispozícii Kontaktné centrum ZSSK. Dostupné je denne v čase 8:00 – 20:00 prostredníctvom LIVE CHATU na www.zssk.sk (ikonka v pravom dolnom rohu), alebo NON STOP telefonicky na č.18188 (zo zahraničia +421244858188) prípadne na info@slovakrail.sk.

Ďalšie informácie a prípadné zmeny či doplnenia nájdu cestujúci ONLINE
aj na tomto odkaze → https://twitter.com/zssk_mimoriadne


ZSSK zabezpečuje osobnú železničnú dopravu na Slovensku. Stopercentným akcionárom ZSSK je Slovenská republika prostredníctvom Ministerstva dopravy a výstavby SR, ktorá si zmluvne objednáva a platí služby vo verejnom záujme v osobnej železničnej doprave. Prioritnú časť majetku tvoria železničné koľajové vozidlá (rušne, vozne, vlakové súpravy). Spoločnosť vznikla v roku 2005 a je jedným z troch nástupníckych podnikov jednotných železníc (popri Železniciach SR a Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia).

ZSSK od 13. júna 2021 realizuje priemerne 1 538 vlakov denne, z toho 218 diaľkových vlakov a 1 320 regionálnych a prímestských spojov. Zastavuje v 726 staniciach a zastávkach, jazdí na linkách po 3 047 kilometroch tratí na Slovensku.

Ponuka Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) pre Košický samosprávny kraj od 12. decembra 2021

3.12.2021

Dôležité zmeny:

  • Na traťovom úseku Košice – Moldava nad Bodvou mesto pribudnú 3 páry nových osobných vlakov.
  • Na traťovom úseku Košice – Trebišov – Michalovce – Humenné pribudne 1 pár vlakov kategórie REX.

 

Linka Košice – Moldava nad Bodvou mesto (trať 160)

  • V úseku Košice – Moldava nad Bodvou mesto pribudnú 3 páry nových osobných vlakov, celkové bude vedených 10 párov osobných vlakov, z toho 7 párov každý deň, 3 páry iba v pracovné dni, čím je zabezpečený celodenný 2-hodinový takt osobných vlakov.
  • Mení sa časová poloha vlakov:
  • Košice odchod na 32. minútu,
  • Moldava nad Bodvou mesto príchod na 12. minútu,
  • Moldava nad Bodvou mesto odchod na 50. minútu,
  • Košice príchod na 30. minútu, s výnimkami pri ranných a večerných vlakoch.
  • V Termináli integrovanej osobnej prepravy (TIOP) Moldava nad Bodvou mesto sú zabezpečené prípojné prímestské autobusy od vlakov/k vlakom z Medzeva, Turne nad Bodvou či Rožňavy.

 

Linka Margecany – Nálepkovo – Dobšinská ľadová jaskyňa (trať 173)

  • Osobné vlaky v úseku Margecany – Nálepkovo sú v čase špičky vedené v hodinovom intervale, mimo špičky v 2-hodinovom intervale a prioritne sú zabezpečené prípoje na osobné vlaky trate Poprad Tatry – Košice.
  • V 4 prípadoch sú pôvodné osobné vlaky nahradené vlakmi REX pre spojenie medzi Margecanmi a Banskou Bystricou so zastavovaním ako Os v úseku Margecany – Nálepkovo.

 

Linka Košice – Poprad-Tatry (trať 180)

  • Ponuka verejnej dopravy na traťovom úseku bola stabilizovaná a ostáva nezmenená.
  • V uzlových staniciach sú zabezpečené prípoje na ďalšie regionálne linky:
    • v Košiciach z/do Čiernej nad Tisou, Humenného a Moldavy nad Bodvou,
    • v Kysaku z/do Prešova, Lipian,
    • v Margecanoch z/do Gelnice, Nálepkova,
    • v stanici Poprad-Tatry z/do Kežmarku, zo/do Starej Ľubovne, Starého Smokovca

a z/do Tatranskej Lomnice.

  • V dopravnej špičke jazdia vlaky z/do Košíc každú hodinu, mimo nej každé 2 hodiny.

 

Linka Košice – Čierna nad Tisou (trať 190)

  • Vlaky kategórie Os na linke budú zo stanice Čierna nad Tisou odchádzať 4. minútu a prichádzať do Košíc 49. minutú, vlak 8830 z Čiernej nad Tisou má posunutý čas o 9 minút (odchod 18:15 – príchod 20:05) z dôvodu zlepšenia odvozu zamestnancov.
  • V piatok bude zabezpečený prípoj v Košiciach do Čiernej nad Tisou aj od vlaku SC Pendolino 243 Košičan (Praha hl. n. 15:25 – Košice 23:11) vlakom Os 8881 (Košice 23:20 – Čierna nad Tisou 01:01).
  • V čase špičky jazdia regionálne vlaky v smere do/z Košíc každú hodinu, mimo špičky
    v 2-hodinovom intervale.

 

Linka Košice – Trebišov – Michalovce – Humenné (trať 190 + 191)

  • Vlaky kategórie regionálny expres (REX) na tejto linke budú mať prípoje k diaľkovým vlakom z Košíc (v smere Poprad, Žilina a Bratislava), k rýchlikom (v smere Plešivec – Zvolen),
    k regionálnym vlakom v Trebišove (smer Michaľany) a v Humennom (smer Medzilaborce
    a Stakčín).
  • V piatok bude v Košiciach zabezpečený prípoj do Humenného od vlaku SC Pendolino 243 Košičan (Praha hl. n. 15:25 – Košice 23:11) vlakom REX 15917 (Košice 23:15 – Humenné 00:47).
  • Na linke bude premávať celkovo 9 párov regionálnych expresov v 2-hodinovom intervale, s posilnením v rannej špičke do Košíc a v poobedňajšej špičke z Košíc.
  • Z dôvodu optimalizácie a v snahe o rozšírenie rýchleho železničného spojenia dochádza na úseku k nasledovným zmenám:
  • Dôjde k zmene kalendárneho obmedzenia vlakov:
    • REX 1900 (Humenné 3:28 – Košice 4:59) pôjde denne,
    • REX 1905 (Košice 13:01 – Humenné 14:33) pôjde denne,
    • REX 1908 (Humenné 9:28 – Košice 10:59) pôjde denne.
  • Budú zavedené nové vlaky:
    • REX 1901 (Košice 7:01 – Humenné 8:33) pôjde denne,
    • REX 1904 (Humenné 6:12 – Košice 7:48) pôjde “X”, nejde 24. XII. – 7. I.
  • Budú zrušené vlaky:
    • Os 9040 (Humenné 6:10 – Trebišov 7:19), náhradou bude REX 1904 s odchodom z Humenného 6:12 a s príchodom do Trebišova 6:56,
    • Os 9003 (Trebišov 5:27 – Humenné 6:49), náhradou bude R 615 s odchodom z Trebišova 5:50 s príchodom do Humenného 6:33.
  • Všetky vlaky kategórie REX na linke budú premávať s novými, resp. modernizovanými vozňami a motorovými jednotkami. Klimatizované vozidlá sú vybavené wi-fi pripojením na internet a umožňujú prepravu imobilných cestujúcich i bicyklov.

 

Linka Košice – Kysak – Prešov/Lipany (trať 188)

  • Cestujúci z Prešova a okolia budú mať aj naďalej v Kysaku zabezpečené prípoje na vlaky diaľkovej dopravy ako doteraz.
  • V čase špičky premávajú osobné vlaky v úseku Prešov – Lipany každú hodinu, mimo špičky
    v 2-hodinovom intervale.
  • Medzi Košicami a Prešovom premávajú vlaky počas celého dňa v hodinovom intervale. V pracovných dňoch je tento systém doplnený o 9 vlakov kategórie REX, ktoré zabezpečujú najrýchlejšie spojenie Prešova a Košíc.
  • Vlaky REX 1936 (Košice 16:08 – Prešov 16:40) a REX 1939 (Prešov 17:17 – Košice 17:49) budú naviazané ako priame súpravy s vlakmi EC 184 (Budapest-Keleti pu. 12:30 – Košice 15:59) a EC 191 (Košice 18:01 – Budapest-Keleti pu. 21:30).

 

ZSSK v Košickom samosprávnom kraji:

  • zastavuje v 103 staniciach/zastávkach,
  • prevádzkuje dopravu na 475 km železničných tratí.

 

Presné a aktuálne časy odchodov a príchodov a vlakov nájdete na www.zssk.sk.

Ponuka Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) pre Prešovský samosprávny kraj od 12. decembra 2021

3.12.2021

Dôležité zmeny:

  • Celodenný hodinový takt na tratiach Tatranských elektrických železníc.
  • Na traťovom úseku Košice – Trebišov – Michalovce – Humenné pribudne 1 pár vlakov kategórie REX.
  • Na traťovom úseku Humenné – Stakčín pribudne jeden vlak Os.

 

Tatranské elektrické železnice (TEŽ) + Ozubnicová železnica (OŽ) (trate 182, 183, 184)

  • Na tratiach 183 a 184 doplnené vlaky pre zabezpečenie celodenného hodinového taktu počas celého roka.
  • V ŽST Štrba prípoje na vlaky OŽ zabezpečené u vlakov kategórie R z oboch smerov, prioritne v dopoludňajších hodinách smer Štrbské Pleso, v popoludňajších hodinách v opačnom smere.
  • V ŽST Poprad Tatry prípoje na vlaky TEŽ zabezpečené u vlakov kategórie R zo smerov Bratislava a Košice.

 

Linka Poprad-Tatry – Kežmarok – Stará Ľubovňa  (trať 185)

  • V úseku Poprad-Tatry – Kežmarok sú v čase dopravnej špičky vlaky vedené každú hodinu, mimo nej v 2-hodinovom intervale. V nadväzujúcom úseku Kežmarok – Stará Ľubovňa jazdia vlaky počas väčšiny dňa v 2-hodinovom intervale.
  • Predĺžením trasy pôvodného vlaku (Poprad-Tatry 6:34 – Kežmarok 7:02) o úsek (Kežmarok 7:03 – Stará Ľubovňa 7:46) dochádza k doplneniu systému v rannej špičke.
  • Spojenie s Tatranskou Lomnicou zabezpečené vlakmi trate Poprad-Tatry – Kežmarok s prestupom v Studenom Potoku, v dopoludňajších hodinách prioritne smer Tatranská Lomnica, v popoludňajších hodinách v smere do Popradu.

 

Linka Košice – Kysak – Prešov/Lipany (trať 188)

  • Cestujúci z Prešova a okolia budú mať aj naďalej v Kysaku zabezpečené prípoje na vlaky diaľkovej dopravy ako doteraz.
  • V čase špičky premávajú osobné vlaky v úseku Prešov – Lipany každú hodinu, mimo špičky
    v 2-hodinovom intervale.
  • Medzi Košicami a Prešovom premávajú vlaky počas celého dňa v hodinovom intervale. V pracovných dňoch je tento systém doplnený o 9 vlakov kategórie REX, ktoré zabezpečujú najrýchlejšie spojenie Prešova a Košíc.
  • Vlaky REX 1936 (Košice 16:08 – Prešov 16:40) a REX 1939 (Prešov 17:17 – Košice 17:49) budú naviazané ako priame súpravy s vlakmi EC 184 (Budapest-Keleti pu. 12:30 – Košice 15:59) a EC 191 (Košice 18:01 – Budapest-Keleti pu. 21:30).

 

Linka Košice – Trebišov – Michalovce – Humenné (trať 190 + 191)

  • Vlaky kategórie regionálny expres (REX) na tejto linke budú mať prípoje k diaľkovým vlakom z Košíc (v smere Poprad, Žilina a Bratislava), k rýchlikom (v smere Plešivec – Zvolen),
    k regionálnym vlakom v Trebišove (smer Michaľany) a v Humennom (smer Medzilaborce
    a Stakčín).
  • V piatok bude v Košiciach zabezpečený prípoj do Humenného od vlaku SC Pendolino 243 Košičan (Praha hl. n. 15:25 – Košice 23:11) vlakom REX 15917 (Košice 23:15 – Humenné 00:47).
  • Na linke bude premávať celkovo 9 párov regionálnych expresov v 2-hodinovom intervale, s posilnením v rannej špičke do Košíc a v poobedňajšej špičke z Košíc.
  • Z dôvodu optimalizácie a v snahe o rozšírenie rýchleho železničného spojenia na úseku dochádza k nasledovným zmenám:
  • Dôjde k zmene kalendárneho obmedzenia vlakov:
    • REX 1900 (Humenné 3:28 – Košice 4:59) pôjde denne,
    • REX 1905 (Košice 13:01 – Humenné 14:33) pôjde denne,
    • REX 1908 (Humenné 9:28 – Košice 10:59) pôjde denne.
  • Budú zavedené nové vlaky:
    • REX 1901 (Košice 7:01 – Humenné 8:33) pôjde denne,
    • REX 1904 (Humenné 6:12 – Košice 7:48) pôjde “X”, nejde 24. XII. -7. I.
  • Budú zrušené vlaky:
    • Os 9040 (Humenné 6:10 – Trebišov 7:19), náhradou bude REX 1904 (Humenné 6:12 – Trebišova 6:56),
    • Os 9003 (Trebišov 5:27 – Humenné 6:49), náhradou bude R 615 (Trebišov 5:50 – Humenné 6:33).
  • Všetky vlaky kategórie REX na linke budú premávať s novými, resp. modernizovanými vozňami a motorovými jednotkami. Klimatizované vozidlá sú vybavené wi-fi pripojením na internet a umožňujú prepravu imobilných cestujúcich i bicyklov.

 

Linka Humenné – Medzilaborce mesto (trať 191)

  • Osobné vlaky budú na linke jazdiť v 2-hodinovom intervale. Počas špičky budú k dispozícii vložené vlaky, ktoré skracujú interval medzi vlakmi na 60 minút.
  • ZSSK plánuje všetky osobné vlaky na linke zabezpečovať novými modernými dieselmotorovými jednotkami (DMJ) radu 861, ktoré disponujú klimatizáciou, wi-fi pripojením
    a možnosťou prepravy imobilných cestujúcich či bicyklov.

 

Linka Prešov – Vranov nad Topľou – Humenné (trať 193)

  • Dva vlaky Os končiace a vychádzajúce v ŽST Strážske budú predĺžené do/z Humenného. Pôjde o vlaky:
    • Os 9103 (Prešov 5:04 – Humenné 6:46),
    • Os 9108 (Humenné 7:54 – Prešov 9:27).
  • K všetkým vlakom z Humenného sú v stanici Prešov zabezpečené prípoje na vlaky smer Kysak a Košice. Stanica Kysak je prestupnou stanicou na diaľkové vlaky v smere Žilina a Bratislava.
  • Vlaky na linke jazdia v čase špičky každú hodinu, mimo nej v 2-hodinovom intervale.
  • ZSSK plánuje realizovať všetky spoje na linke prostredníctvom DMJ, resp. novými alebo zmodernizovanými vozňami.

 

Linka Prešov – Bardejov (trať 194)

  • K všetkým vlakom z Bardejova budú v stanici Prešov zabezpečené prípoje smer Kysak a Košice. Stanica Kysak je prestupnou stanicou na diaľkové vlaky v smere Žilina a Bratislava.
  • Na linke budú osobné vlaky premávať v 2-hodinovom intervale.
  • ZSSK plánuje všetky osobné vlaky na linke zabezpečovať novými DMJ radu 861, ktoré disponujú klimatizáciou, wi-fi pripojením a možnosťou prepravy imobilných cestujúcich či bicyklov.
  • Vlak Os 9200 (Bardejov 3:31 – Kapušany pri Prešove 4:25) bude z dôvodu optimalizácie zrušený.

 

Linka Humenné – Stakčín (trať 196)

  • Vlaky na linke budú premávať v hodinovom intervale, v čase nižšej frekvencie cestujúcich
    v 2-hodinovom intervale.
  • Na linke je zavedený jeden nový Os vlak 9409 (Humenné 7:37 – Stakčín 8:24) pôjde “X”, nejde 24. XII. -7. I.
  • Väčšinu spojení zabezpečia moderné DMJ radu 861 alebo nové, resp. modernizované vozne.

 

ZSSK v Prešovskom samosprávnom kraji:

  • zastavuje v 126 staniciach/zastávkach,
  • prevádzkuje dopravu na 400 km železničných tratí.

 

Presné a aktuálne časy odchodov a príchodov a vlakov nájdete na www.zssk.sk.

Ponuka Železničnej spoločnosti Slovensko pre Banskobystrický samosprávny kraj od 12. decembra 2021

3.12.2021

Dôležité zmeny:

  • V regióne došlo k výraznému vylepšeniu kultúry cestovania na železnici. Na prímestské spoje v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) s presahom do Žilinského samosprávneho kraja bolo nasadených spolu 21 nových moderných dieselmotorových  jednotiek (DMJ) z europrojektu EU4. Nové jednotky sú nasadené na úseky Zvolen – Banská Bystrica – Brezno, Zvolen – Fiľakovo – Jesenské – Rimavská Sobota – Tisovec a  Zvolen – Vrútky – Prievidza.
  • Na trati Banská Bystrica – Zvolen (T 170) bude rozšírená ponuka regionálnych vlakov. V hodinovom takte bude rýchle spojenie vlakmi kategórie R/REX doplnené hodinovým  taktom Os vlakov a bude tým v pracovných dňoch vytvorený 30-minútový interval medzi vlakmi v čase dopravnej špičky.
  • Na traťovom úseku Banská Bystrica – Brezno prichádza k pravidelnému intervalovému rozloženiu vlakov počas celého dňa – očakávaná koordinácia s BUS.
  • Rimavská Sobota bude pravidelne každú hodinu spojená s Jesenským, kde je možný prestup na vlaky R linky Košice – Zvolen, resp. na Os smer Fiľakovo.

 

Linka Zvolen – Banská Bystrica – Vrútky (trať 170)

  • Na trati bude vytvorený hodinový systém rýchlych vlakov v kombinácii R/REX, tzn., že rýchle spojenie medzi Banskou Bystricou a Zvolenom bude každú hodinu.
  • Osobné vlaky medzi Zvolenom a Banskou Bystricou budú v čase dopravných špičiek premávať v hodinovom intervale v pracovných dňoch a v 2-hodinovom intervale počas víkendov.
  • Všetky regionálne Os vlaky budú zastavovať vo všetkých tarifných bodoch na trati, vlaky REX budú zastavovať ako vlaky R a navyše v obci Vlkanová.
  • Čas jazdy medzi centrami oboch miest bude pravidelne približne 20 minút.
  • Medzi Zvolenom a Banskou Bystricou prejde v pracovných dňoch denne 17 rýchlikov, 16 vlakov kategórie REX a 31 osobných vlakov, traťový úsek Zvolen – Banská Bystrica je tak najhustejšie využívaná jednokoľajná železničná trať regiónu BBSK.

 

Linka Banská Bystrica – Brezno – Červená Skala (trať 172)

  • Na úseku Banská Bystrica – Brezno príde k zavedeniu pravidelnej intervalovej dopravy, kde budú vlaky prímestskej dopravy vedené v taktových minútach z Banskej Bystrice 37. a 47. minútu, z Brezna 8. a 18. minútu. Výnimkou je len obdobie rannej dopravnej špičky.
  • Zachované ostáva priame spojenie na trati Margecany – Banská Bystrica – Zvolen so zmenou odchodu ranného vlaku REX z Banskej Bystrice, kde vlak REX 1781 bude odchádzať o 9:37, a príchodu dopoludňajšieho vlaku REX 1780 do Banskej Bystrice o 12:20.
  • Zásadnou zmenou je rovnako zmena zastavovania vlakov REX na úseku Banská Bystrica – Brezno, kde vlaky REX zastavujú obdobne ako vlaky Os.
  • V regionálnej železničnej doprave nastanú na úseku Banská Bystrica – Brezno a opačne nasledovné zmeny:
    • nový Os 7203 (Banská Bystrica 5:33 – Brezno 6:45) pôjde v pracovných dňoch,
    • nový Os 7209 (Banská Bystrica 7:47 – Brezno 8:49) pôjde v pracovných dňoch,
    • nový Os 7210 (Brezno 9:18 – Banská Bystrica 10:23) pôjde v pracovných dňoch,
    • nový Os 7218 (Brezno 13:08 – Banská Bystrica 14:16) pôjde v pracovných dňoch.
  • V Banskej Bystrici budú zachované prestupy na 2-hodinový takt vlakov diaľkovej dopravy na trati Zvolen – Žilina, na regionálne osobné vlaky jazdiace do/zo Zvolena a taktiež na vybrané diaľkové vlaky smer Bratislava.
  • Počas pracovných dní bude medzi Banskou Bystricou a Breznom jazdiť spolu 34 vlakov.
  • Na úseku Brezno – Červená Skala nenastali v cestovnom poriadku pri polohách regionálnych Os vlakov zásadné zmeny. Trasy vlakov REX sa menia nasledovne:
  • REX 1780 (Červená Skala 10:00 – Brezno 11:09),
  • REX 1781 (Brezno 10:36 – Červená Skala 11:31),
  • REX 1782 (Červená Skala 16:07 – Brezno 17:00),
  • REX 1783 (Brezno 17:02 – Červená Skala 17:54).
  • Zmeny boli vyvolané zefektívnením obehov železničných koľajových vozidiel.

 

Linka Jesenské – Tisovec – Brezno (trať 174)

  • Na linke Jesenské – Rimavská Sobota budú vlaky jazdiť v približne hodinovom intervale.
  • Os vlaky z Rimavskej Soboty vytvárajú v ŽST Jesenské obojsmerné denné prestupné väzby na všetky rýchliky linky Zvolen – Košice. Súčasne vytvárajú prestupné nadväznosti a priame spojenia smer Fiľakovo pre Os vlaky na linke Fiľakovo – Jesenské.
  • Na linke Rimavská Sobota – Tisovec budú vlaky denne premávať v 2-hodinovom intervale, v špičkách pracovných dní budú doplnené o vlaky do hodinového intervalu.
  • V pracovných dňoch premáva na linke Jesenské – Rimavská Sobota celkom 32 vlakov, na linke Rimavská Sobota – Tisovec 22 vlakov a na linke Tisovec – Brezno v pracovných dňoch 6 vlakov, mimo pracovné dni 6 vlakov.

 

Linka Zvolen – Kozárovce – Levice – Nové Zámky (trať 150)

  • Vykonané zmeny v cestovnom poriadku smerujú k efektívnemu nasadeniu železničných koľajových vozidiel. Na trati Zvolen – Levice budú jazdiť osobné vlaky v 2-hodinovom takte (mimo obdobia dopoludňajšieho sedla v čase od 9:00 do 13:00, kedy Os vlaky nejazdia).
    • Zo Zvolena budú Os vlaky odchádzať o 5:10, 7:10, 13:08, 15:10, 17:10 v pracovných dňoch, 19:10 a súčasne v nedeľu až piatok o 22:10 po Novú Baňu.
    • Z Levíc do Zvolena budú vlaky prichádzať o 6:39, 8:39, 14:47, 16:47, 18:47 v pracovných dňoch, 20:39 a z Novej Bane o 4:53 v pondelok až sobotu.
  • Zrušené budú dnes minimálne využívané vlaky:
  • Os 5701 (Levice 4:07 – Zvolen 5:45),
  • Os 5204 (Nová Baňa 5:00 – Levice 5:36),
  • Os 5744 (Žarnovica 6:30 – Levice 7:23).
  • Na linke ostáva jazdiť 7 párov osobných vlakov rozložených v 2-hodinovom takte mimo dopoludňajšieho sedla v čase od 9:00 do 13:00, kedy Os vlaky nejazdia.
  • Počas pracovných dní premáva medzi Zvolenom a Levicami 14 osobných vlakov, cez víkend 10 osobných vlakov.
  • Na traťovom úseku sú regionálne vlaky doplnené 10 pármi vlakov diaľkovej dopravy, ktoré sú vedené v 2-hodinovom intervale a umožňujú rýchle spojenie medzi rozhodujúcimi sídlami regiónu.

 

Linka Hronská Dúbrava – Banská Štiavnica (trať 154)

  • Na trati zostávajú jazdiť motorové jednotky M 813-913.
  • Počas pracovných dní budú medzi Hronskou Dúbravou a Banskou Štiavnicou i naďalej jazdiť 4 páry vlakov, počas víkendov 3 páry vlakov naviazané na vlaky diaľkovej dopravy v stanici Zvolen os. stanica.

 

Linka Zvolen – Lučenec – Fiľakovo – Jesenské (trať 160)

  • Vlaky zo Zvolena v smere do Lučenca a Fiľakova a opačne budú v čase dopravnej špičky počas pracovných dní jazdiť približne v hodinovom intervale, mimo nej v 2-hodinovom intervale.
    • Nový vlak Os 6215 s odchodom zo Zvolena os. stanice (11:25) bude slúžiť ako prípojný vlak od vlakov diaľkovej dopravy z Bratislavy a Žilina, so súčasne novým prípojom vo Fiľakove (12:55) na smer Jesenské, Rimavská Sobota (13:58).
    • Nový vlak Os 6255 s odchodom z Fiľakova (8:06) bude vo Fiľakove vytvárať prípoj od vlaku Os 6205 zo Zvolena a Lučenca do Jesenského a ďalej do Rimavskej Soboty (8:58) a Tisovca (9:57).
    • Trasa vlaku Os 6247 s odchodom z Fiľakova (14:20) do Jesenského (14:58) v súčasnosti bez prípoja do Rimavskej Soboty bola presunutá do skoršej časovej polohy – Fiľakovo (12:55) s prípojom v Jesenskom na Rimavskú Sobotu (13:58) a v pracovné dni až po Tisovec (15:11).
    • Vlak Os 6204 (Fiľakovo 6:08 – Zvolen 7:40) bude z dôvodu vynútenej technologickej úspory zrušený.
  • V pracovných dňoch bude medzi Zvolenom a Lučencom premávať obojsmerne 30 vlakov, medzi Zvolenom a Fiľakovom 27 vlakov a medzi Fiľakovom a Jesenským 18 vlakov. Na tejto trati jazdia nové DMJ radu 861 financované prostredníctvom eurofondov. Vybavené sú wi-fi pripojením na internet, kamerovým systémom, elektrickými zásuvkami, bezbariérovým WC i plošinou umožňujúcou bezbariérový nástup do vlaku vo vybraných tarifných bodoch.

 

Linka Lučenec – Utekáč (trať 162)

  • Na linke bol zmenený systém dopravnej obsluhy. Zmena nastala v úseku Lučenec – Poltár, kde budú v pracovných dňoch v rannej špičke v smere do Lučenca a odpoludnia z Lučenca vlaky Os vedené v hodinovom intervale.
  • Na úseku Poltár – Kokava nad Rimavicou (Utekáč) bude zabezpečený celodenný systém 2-hodinového taktu vlakov Os.
  • Zachované ostalo napojenie osobných vlakov v železničnej stanici Lučenec na systém diaľkových vlakov (Bratislava – Zvolen – Košice).
  • Na linke Lučenec – Utekáč a späť bude denne premávať v 2-hodinovom intervale 17 vlakov, na linke Lučenec – Poltár a späť bude v pracovné dni jazdiť 26 vlakov a cez víkendy 17 vlakov.
  • Na trati Lučenec – Utekáč je vo vlakoch zavedený samoobslužný výpravný systém (SVS).

 

Linka Zvolen – Dudince – Šahy (trať 153)

  • Dopravná ponuka je rozšírená v pracovných dňoch o 1 pár vlakov na traťovom úseku Zvolen – Krupina:
  • Os 6046 (Zvolen odchod 17:15 – Krupina príchod 17:57),
  • Os 6079 (Krupina odchod 18:05 – Zvolen príchod 18:49).
  • Dopravná obsluha je zabezpečovaná najmä počas pracovných dní (pre potreby študentov a pracujúcich).
  • Na linke Zvolen – Krupina – Šahy bude jazdiť spolu 10 vlakov oboma smermi v pracovných dňoch a 2 vlaky cez víkend.
  • Na linke Zvolen – Krupina bude jazdiť spolu 18 vlakov v pracovných dňoch a 2 vlaky cez víkend.
  • V novom CP budú aj na zastávke Slatina zastavovať všetky vlaky na znamenie alebo požiadanie.
  • V Šahách sú zabezpečené prestupné väzby na osobné vlaky v smere Čata s následným prestupom na smer Štúrovo a Levice.
  • Na celej trati Zvolen – Dudince – Šahy – Čata bude pokračovať zavedený SVS, čo znamená, že cestujúci nastupuje do vlaku s platným cestovným lístkom a v prípade papierového cestovného dokladu si ho označí v označovači. Lístky je možné zakúpiť si v ktorejkoľvek pokladnici ZSSK, prostredníctvom SMS, mobilnej aplikácie Ideme vlakom, e-shopu ZSSK na www.zssk.sk, prípadne u rušňovodiča.

 

Linka Zvolen – Horná Štubňa – Vrútky (trať 171)

  • Na linke došlo k novému rozloženiu osobných vlakov z dôvodu zefektívnenia obehov hnacích vozidiel. Vlaky budú mať nasledovné polohy:
    • Os 6100 (Zvolen 4:20 – Horná Štubňa 5:33) ide v pracovných dňoch,
    • Os 6180 (Zvolen 6:20 – Horná Štubňa 7:34) ide v sobotu a sviatok,
    • Os 6104 (Zvolen 6:33 – Horná Štubňa 7:48) ide v pracovné dni,
    • Os 6120 (Zvolen 14:22 – Horná Štubňa 15:30) ide denne,
    • Os 6124 (Zvolen 16:22 – Horná Štubňa 17:30) nejde v sobotu,
    • Os 6130 (Zvolen 19:05 – Horná Štubňa 20:12) ide denne,
    • Os 6101 (Horná Štubňa 4:10 – Zvolen 5:18) ide v pracovné dni,
    • Os 6105 (Horná Štubňa 5:46 – Zvolen 6:53) ide v pracovné dni,
    • Os 6181 (Horná Štubňa 6:12 – Zvolen 7:18) ide v sobotu a sviatok,
    • Os 6121 (Horná Štubňa 14:09 – Zvolen 15:18) ide denne,
    • Os 6125 (Horná Štubňa 19:09 – Zvolen 17:18) ide denne,
    • Os 6129 (Horná Štubňa 18:09 – Zvolen 19:16) nejde v sobotu,
    • na trati bol zrušený denný vlak Os 6105 (Horná Štubňa 6:12 – Zvolen 7:19).
  • V ŽST Horná Štubňa bude prestup na vlaky smer Vrútky, príp. Prievidza.
  • Počas pracovných dní bude medzi Zvolenom a Hornou Štubňou premávať 10 vlakov, v sobotu 6 vlakov a v nedeľu 8 vlakov.

 

ZSSK v Banskobystrickom samosprávnom kraji:

  • zastavuje v 144 staniciach/zastávkach,
  • prevádzkuje dopravu na viac ako 580 km železničných tratí kraja.

Presné a aktuálne časy odchodov a príchodov vlakov nájdete na www.zssk.sk.

Ponuka Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) pre Žilinský samosprávny kraj od 12. decembra 2021

3.12.2021

Dôležité zmeny:

  • Reforma železničnej dopravy prinesie nové spojenia aj nevyhnutnú optimalizáciu.
  • Zmeny (k lepšiemu) vplyvom výlukových prác na Považí.
  • Vozidlový park na hlavných tratiach obnovený.

 

Linka Žilina – Čadca – Mosty u Jablunkova (ČR) (trať 127)

  • Upraví sa takt Os vlakov, po novom budú odchádzať zo Žiliny smerom do Čadce 46. minútou, teda o minútu skôr.
  • V čase dopravných špičiek pribudnú 4 nové spojenia (3 vlaky kategórie Os a jeden vlak REX), ktoré zabezpečia atraktívnejšiu ponuku v hlavných smeroch prúdenia cestujúcich:
    • nový REX 1705 (Skalité 7:06 – Čadca 7:28 – Žilina 7:59),
      • zo ŽST Skalité pokračuje ako priama súprava od vlaku Os 4473, na úseku Skalité – Čadca zastavuje ako Os, ďalej stojí Čadca mesto, Krásno nad Kysucou a Kysucké Nové Mesto,
    • nový Os 3908 (Žilina 7:46 – Čadca 8:25),
    • nový Os 3964 (Žilina 14:02 – Čadca 14:41),
    • nový Os 3965 (Čadca 15:03 – Žilina 15:41).
  • Ráno do 8:30 príde z Čadce do Žiliny cez pracovný deň celkovo 10 spojení.
  • Vlaky pôjdu po novom v hodinovom takte aj cez víkend.
  • V stanici Čadca je pre cestujúcich z liniek Čadca – Turzovka – Makov výhodné napojenie na vlaky Žilina – Čadca, v čase dopravných špičiek sú vedené priame vlaky Skalité – Žilina.
  • Ponuku spojení počas dňa dopĺňajú medzinárodné expresné vlaky v smere/zo smeru Praha, ktoré zastavujú v Kysuckom Novom Meste a v Čadci.
  • Spojenie linky s Českou republikou zabezpečuje okrem expresných vlakov a rýchlikov aj 14 medzištátnych regionálnych spojení.

 

Linka Žilina – Liptovský Mikuláš – Štrba (trať 180)

  • Budú zavedené nové spojenia medzi Žilinou a Vrútkami:
    • Os 7845 do ŽST Poprad-Tatry (7:08) bude vychádzať namiesto z Vrútok už zo Žiliny (4:18),
    • nový Os 3473 (Žilina 9:25 – Vrútky 9:50) pôjde v pracovné dni,
    • nový Os 3475 (Žilina 20:25 – Vrútky 20:50) pôjde denne.
  • Vlaky Os 3403 a 3412, ktoré premávajú denne medzi Žilinou a Liptovským Mikulášom pôjdu cez víkend až do/z Liptovského Hrádku:
    • Os 3403 (Žilina 5:18 –  Liptovský Mikuláš 6:58 – Liptovský Hrádok 7:10),
    • Os 3412 (Liptovský Hrádok 9:25 – Liptovský Mikuláš 9:39 – Žilina 11:34).
  • Pokračujú súčasne platné obmedzenia v súvislosti s plánovanými výlukovými prácami v uzle Žilina a priľahlom úseku Žilina – Varín realizovanými správcom železničnej infraštruktúry (ŽSR):
    • predĺžená jazdná doba v úseku Žilina – Vrútky,
    • účelové predchádzanie Os vlakov v ŽST Kraľovany,
    • vybrané vlaky R na linke Žilina – Banská Bystrica zrušené v úseku Žilina – Vrútky.
  • Okrem vyššie uvedených obmedzení dôjde k zmene zastavovania REX 1750 (Poprad-Tatry 4:15 – Žilina 6:44), ktorý nebude zastavovať v ŽST Varín.
  • Viaceré spojenia budú vedené ako priame do/z Čadce.
  • Počas rannej a popoludňajšej špičky budú vlaky na linke premávať v 30-minútovom až hodinovom intervale, v iných časoch prevažne v 2-hodinovom intervale.

 

Linka Žilina – Trenčín-Zlatovce (trať 120)

  • Na traťovom úseku Púchov – Považská Bystrica budú ešte pokračovať výlukové práce manažéra železničnej infraštruktúry (ŽSR). Súvisiace obmedzenia budú mať menší negatívny vplyv na časové polohy vlakov ako do 11. decembra, avšak návrat časových polôh viacerých vlakov do „normálneho“ stavu vyvolá ich výraznejšie posuny.
  • Ponuka bude rovnomernejšia – viac vlakov bude vedených v takte.
  • Viaceré spojenia (po vynútenej prestávke) opäť priamo prepoja Žilinu s Trenčínom. Na úseku Žilina – Púchov dôjde k posunom časových polôh do 15 minút:
    • Os 3309 (Trenčín-Zlatovce 7:36 – Žilina 9:08),
    • Os 3321 (Trenčín-Zlatovce 13:36 – Žilina 15:08) pôjde denne,
    • Os 3325 (Trenčín-Zlatovce 15:36 – Žilina 17:08) pôjde denne,
    • Os 3327 (Trenčín-Zlatovce 16:36 – Žilina 18:08) ide v pracovné dni,
    • Os 3322 (Žilina 14:52 – Trenčín-Zlatovce 16:23) v úseku Trenčín – Trenčín-Zlatovce ide v sobotu, nedeľu a sviatok.
  • Ďalšie výraznejšie posuny časových polôh (12 – 38 minút):
    • Os 3313 (Trenčín-Zlatovce 9:36 – Žilina 11:08),
    • Os 3350 (Žilina 11:52 – Púchov 12:40),
    • Os 3326 (Žilina 16:52 – Trenčín-Zlatovce 18:23) ide pondelok až sobotu,
    • Os 3384 (Žilina 18:41 – Trenčín 20:19) ide v nedeľu.
  • Z dôvodu reformy a optimalizácie dopravnej obsluhy dôjde k nasledovným zmenám:
    • Bude predĺžená trasa vlaku Os 3328 z Púchova do Trenčína (nová ponuka):
      • Os 3328 (Žilina 17:52 – Púchov 18:42 – Trenčín 19:19) ide v pracovné dni.
    • Bude zrušený vlak:
      • Os 3355 (Púchov 19:13 – Žilina 20:04).
  • V čase rannej a popoludňajšej špičky pôjdu prímestské vlaky v hodinovom intervale.
  • Ponuku doplnia aj diaľkové vlaky linky Bratislava – Žilina – Košice.

 

Linka Žilina – Rajec (trať 126)

  • Dôjde k posunu časovej polohy pri prvom rannom víkendovom vlaku do Žiliny, pôjde o 10 minút neskôr:
    • nová poloha Os 3581 (Rajec 4:40 – Žilina 5:17).
  • Vlaky budú v čase rannej aj popoludňajšej špičky premávať v hodinovom intervale,
    v ostatných časoch v 2-hodinovom intervale.
  • Počas pracovných dní bude na linke premávať spolu 23 osobných vlakov, ktoré budú vedené prevažne k diaľkovým spojeniam na smer/zo smeru Bratislava.
  • Dopravu v plnom rozsahu zabezpečia modernizované motorové jednotky 813/913 (tzv. Bagety).

 

Linka Čadca – Makov (trať 128)

  • Na traťovom úseku dôjde k zásadnému rozšíreniu ponuky spojení:
    • nový Os 4004 (Čadca 5:32 – Makov 6:27) ide v pracovné dni,
    • nový Os 4028 (Čadca 17:32 – Makov 18:27) ide denne,
    • nový Os 4030 (Čadca 18:32 – Makov 19:27) ide v pracovné dni okrem 24. XII. – 6. I.,
    • nový Os 4034 (Čadca 21:32 – Makov 22:27) ide denne,
    • nový Os 4031 (Makov 18:40 – Čadca 19:28) ide v pracovné dni okrem 24. XII. – 6. I..
  • Vybrané vlaky budú premávať častejšie:
    • Os 4012 (Čadca 9:32 – Makov 10:27) pôjde denne (premával v sobotu, nedeľu a sviatok),
    • Os 4017 (Makov 11:40 – Čadca 12:28) pôjde denne (premával v sobotu, nedeľu a sviatok).
  • V čase rannej a popoludňajšej špičky budú vlaky na linke premávať v hodinovom intervale.
  • V železničnej stanici Čadca budú pre cestujúcich zabezpečené prípoje do/zo Žiliny.
  • Počas pracovných dní bude na linke premávať celkom 32 osobných vlakov.
  • Na trati ostanú jazdiť modernizované motorové jednotky 813/913.

 

Linka Čadca – Skalité – Zwardoň (PL) (trať 129)

  • Budú zavedené nové spojenia:
    • nový Os 3971 (Skalité 8:06 – Čadca 8:26) ide v pracovné dni,
    • nový Os 3949 (Skalité 9:06 – Čadca 9:26) ide denne až do Žiliny,
    • nový Os 3972 (Čadca 8:37 – Skalité 8:58) ide denne,
    • nový Os 3957 (Skalité 18:06 – Čadca 18:26) ide v pracovné dni až do Žiliny.
  • Osobný vlak zo Skalitého (7:06) pôjde do Žiliny po novom počas pracovných dní ako REX 1705 (Skalité 7:06 – Čadca 7:28 – Žilina 7:59):
    • zo ŽST Skalité pokračuje ako priama súprava od vlaku Os 4473, na úseku Skalité – Čadca zastavuje ako Os, ďalej stojí Čadca mesto, Krásno nad Kysucou a Kysucké Nové Mesto.
  • Prioritou na úseku je priame prepojenie so Žilinou a s Kysuckým Novým Mestom v čase rannej a popoludňajšej špičky.
  • V Čadci budú súčasne zabezpečené nadväzujúce spojenia na regionálne vlaky na smer/zo smeru Makov a Česká republika.

 

Linka Vrútky – Horná Štubňa (trať 170)

  • Reformou a optimalizáciou železničnej dopravnej obsluhy na úseku dôjde k nasledovným zmenám:
    • Budú zavedené nové vlaky:
      • nový Os 7505 (Vrútky 6:19 – Horná Štubňa 7:07) ide v pracovné dni,
      • nový Os 7517 (Vrútky 12:19 – Horná Štubňa 13:07) ide v pracovné dni,
      • nový Os 7530 (Horná Štubňa 18:53 – Vrútky 19:41) ide v pracovné dni.
    • Budú zrušené vlaky:
      • Os 7560 (Horná Štubňa 5:19 – Vrútky 6:06),
      • Os 7563 (Vrútky 6:50 – Horná Štubňa 7:38).
    • Dôjde k zmene obmedzenia vlaku:
      • Os 7529 (Vrútky 18:19 – Horná Štubňa 19:07) pôjde v pracovné dni okrem 24. XII. – 7. I. (premával v pondelok až sobotu).
    • Osobné vlaky budú na linke premávať v čase rannej a popoludňajšej špičky v hodinovom intervale, mimo špičky budú vlaky premávať v 2-hodinovom intervale.
    • Vo Vrútkach budú zabezpečené nadväzujúce spojenia na diaľkové vlaky v smere Žilina, Bratislava a Košice, ako aj na regionálne vlaky v smere Liptovský Mikuláš a Žilina.
    • Na linke bude počas pracovných dní premávať spolu 29 osobných vlakov. Ponuku spojení doplnia diaľkové vlaky Zvolen – Banská Bystrica – Žilina – Praha.

 

Linka Kraľovany – Trstená (trať 181)

  • Reformou a optimalizáciou železničnej dopravnej obsluhy na úseku dôjde k nasledovným zmenám:
    • Bude zavedený nový vlak:
      • nový Os 7934 (Trstená 20:42 – Kraľovany 22:49) ide denne.
    • Budú zrušený vlak:
      • Os 7980 (Kraľovany 5:10 – Trstená 7:00).
    • Počas pracovných dní sa na základe požiadaviek zlepší odvoz z práce po 14-tej hodine z Dolného Kubína smerom do Kraľovian, vlak Os 7918 bude vedený nasledovne:
      • Os 7918 (Trstená 12:42 – Dolný Kubín 14:10 – Kraľovany 14:41).
    • Dôjde k minútovým úpravám vlakov z dôvodu usporiadania vlakov do taktového systému.
    • Vlaky budú vedené s prioritou prepojiť Oravu s krajským mestom Žilina a s Bratislavou so snahou minimalizovať prestupné časy na nadväzné spojenia v Kraľovanoch.
    • Počas pracovných dní bude na linke jazdiť spolu 25 osobných vlakov.

 

ZSSK v Žilinskom samosprávnom kraji:

  • zastavuje v 104 staniciach/zastávkach,
  • prevádzkuje dopravu na 373 km železničných tratí.

 

Presné a aktuálne časy odchodov a príchodov vlakov nájdete na www.zssk.sk.

Ponuka Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) pre Nitriansky samosprávny kraj od 12. decembra 2021

3.12.2021

Dôležité zmeny:

  • Prepojenie krajských miest Nitra a Trnava novou linkou.
  • Predĺženie trás vybraných vlakov na úseku Bratislava – Nové Zámky.
  • Vytvorenie priamych spojení Komárno – Nové Zámky – Štúrovo a späť pri vybraných vlakoch.

 

Linka Bratislava – Galanta – Nové Zámky (trať 130)

  • Na uvedenej linke dochádza k nasledovnému zvýšeniu rozsahu dopravy:
  • predĺženie trasy vlaku REX 1873 až po ŽST Nové Zámky (v súčasnosti len po Šaľu), teda (Bratislava hl. st. 15:30 – Nové Zámky 16:42), ide v pracovných dňoch,
  • predĺženie trasy vlaku Os 4637 až po ŽST Nové Zámky (v súčasnosti len po Šaľu), vytvorenie priameho spojenia (Trnava 22:48 – Nové Zámky 23:53),
  • predĺženie trasy vlaku Os 4633 až po ŽST Nové Zámky (v súčasnosti len po Galantu), teda (Bratislava hl. st. 20:09 – Nové Zámky 21:38),
  • predĺženie trasy vlaku Os 4741 až po ŽST Galanta (v súčasnosti len po Senec), teda (Bratislava-Petržalka 18:11 – Galanta 19:07),
  • predĺženie trasy vlaku Os 4743 až po ŽST Šaľa (v súčasnosti len po Galantu), teda (Bratislava-Petržalka 19:11 – Šaľa 20:21), zastavuje aj na zastávkach Reca a Pusté Úľany,
  • predĺženie trasy vlaku Os 4604 (Nové Zámky 6:22 – Bratislava hl. st. 7:52), ide v pracovných dňoch,
  • nový Os 4640 (Nové Zámky 20:22 – Galanta 21:02) ide v pracovných dňoch,
  • nový Os 4634 (Nové Zámky 21:22 – BA hl. st. 22:52) ide denne.
  • Na linke Bratislava – Nové Zámky je zabezpečený základný 2-hodinový takt vlakov, ktorý je v pracovné dni v čase dopravnej špičky doplnený do hodinového taktu a doplnený o vlaky REX.

 

Linka Nové Zámky – Štúrovo – Komárno (trať 130/135)

  • Previazanie trate 135 Komárno – Nové Zámky s úsekom Nové Zámky – Štúrovo, vytvorenie priamych spojení Komárno – Nové Zámky – Štúrovo a späť pri vybraných vlakoch.
  • Pridanie jedného páru vlakov na úseku Štúrovo – Nové Zámky (Nové Zámky 7:14 – Štúrovo 7:52, Štúrovo 17:08 – Nové Zámky 17:46).

Vlaky budú na traťovom úseku vedené v celodennom takte (rovnaká minúta odchodu/príchodu z/do ŽST počas celého dňa), v intervale každú hodinu počas dopravnej špičky pracovných dní a každé dve hodiny počas víkendu a dopravného sedla.

 

Linka Bratislava – Dunajská Streda – Komárno (trať 131), linka S 70 IDS BK

  • Stabilizácia železničnej ponuky na danej linke.
  • Na linke Bratislava – Komárno je zabezpečený základný 2-hodinový takt vlakov, ktorý je v pracovné dni v čase dopravnej špičky doplnený do hodinového taktu.

 

 

Linka Nové Zámky – Nitra – Topoľčany – Prievidza (trať 140)

  • Dochádza k zvýšeniu rozsahu dopravných výkonov s nasledovnými zmenami:
  • prípojové nadväznosti v Nitre – v 2-hodinovom intervale sa tu stretávajú vlaky z troch smerov, z Topoľčian, Nových Zámkov a Leopoldova. Taktiež z Nitry odchádzajú vlaky na všetky 3 smery v 2-hodinovom intervale. Tento dopravný systém zabezpečuje optimálne prestupné väzby na uvedené smery. Dopravná obsluha v okolí Nitry je v čase dopravnej špičky zahustená na hodinový interval,
  • zmenený bude odchod vlaku Os 5001 (Nové Zámky 4:15 – Nitra 5:00) s prípojom na Os 5102 do Leopoldova a Trnavy,
  • na linke Prievidza – Bratislava budú zavedené 2 páry nových vlakov, teda zo 4 na 6 párov. Vlaky budú vedené v celej trase dieselovou trakciou bez preprahu v ŽST Leopoldov, čím dôjde k skráteniu cestovnej doby pre cestujúcich. Vzhľadom k tomu budú mať niektoré vlaky kategórie Os zmenenú časovú polohu o niekoľko minút,
  • z dôvodu vedenia nového vlaku REX z Topoľčian o 15:25, bude vlak Os 5026 vedený iba z Nitry o 16:55, v úseku Topoľčany – Nitra bude vedený v novej polohe pod číslom Os 5068 (Topoľčany 17:35 – Nitra 18:36).
  • Prípojné väzby v Šuranoch a Nových Zámkoch medzi regionálnymi osobnými vlakmi a vlakmi diaľkovej dopravy ostávajú zachované.
  • Všetky regionálne spoje budú realizované dieselmotorovými jednotkami (DMJ).

 

Linka Nitra – Hlohovec – Leopoldov – Trnava (trať 140, 141, 120)

  • Krajské mestá Trnava a Nitra, ako aj okresné mesto Hlohovec bude spájať nová linka vlakov REX a Os. Na tejto linke bude zavedený hodinový interval, kedy sa budú striedať každé 2 hodiny vlaky kategórie Os a každé 2 hodiny vlaky kategórie REX. Vlaky REX budú zastavovať iba v Hlohovci, Leopoldove a Brestovanoch.
  • Nová linka Nitra a Trnava bude mať v ŽST Leopoldov prestupné nadväznosti na linky diaľkovej dopravy Bratislava – Žilina – Košice.
  • Vzhľadom na zahustenie dopravy na traťovom úseku Leopoldov – Nitra dochádza k zrušeniu prípojných vlakov v ŽST Zbehy na/od vlakov linky Bratislava – Prievidza.
  • Všetky regionálne spoje budú realizované DMJ.

 

Linka Nové Zámky – Levice – Zvolen (trať 150)

  • Vlaky kategórie Os sú rozdelené na linku Nové Zámky – Levice a na linku Levice – Zvolen.
  • Na linke Nové Zámky – Levice bola dopravná ponuka na traťovom úseku stabilizovaná s menšími zmenami.
  • Na linke v čase dopravnej špičky ostáva zachovaný hodinový interval vlakov.
  • V Šuranoch ostávajú v ranných hodinách zachované prestupné väzby v smere do Bratislavy
    a do Nitry.
  • V Nových Zámkoch je od vlakov kategórie EC z Bratislavy zachovaný 5-minútový prestupný čas na regionálne vlaky do Levíc. V opačnom smere je z osobných vlakov 3-minútový prestupný čas na vlaky EC do Bratislavy.
  • Z dôvodu vytvorenia prípoja v Nových Zámkoch medzi vlakmi RR 871 (15:56) z Bratislavy a Os 5225 do Levíc bude mať Os 5225 zmenený odchod z Nových Zámkov na 16:03, opačne z Levíc vlak Os 5222 bude mať príchod do Nových Zámkov o 16:03 a prípoj do Bratislavy s vlakom RR 870 16:06.
  • V pracovných dňoch v smere Nové Zámky – Levice bude vedených 9 vlakov, cez víkend 6 vlakov. V opačnom smere bude vedených 10 vlakov a cez víkend 7 vlakov, ktoré budú počas dopravnej špičky premávať v hodinovom takte.
  • V železničnej stanici Podhájska budú počas celého dňa zastavovať v 2-hodinovom intervale všetky rýchliky na linke Bratislava – Banská Bystrica a opačne Banská Bystrica – Bratislava. Okrem toho v tejto kúpeľnej obci zastavuje počas pracovných dní 19 osobných vlakov, cez víkend 13 regionálnych vlakov.

 

Linka Levice – Kozárovce – Zvolen (trať 150)

  • Na traťovom úseku Levice – Zvolen prichádza k zmene systému dopravnej obsluhy.
  • Vykonané zmeny v cestovnom poriadku smerujú k efektívnemu nasadeniu železničných koľajových vozidiel.
  • Na trati Zvolen – Levice budú jazdiť osobné vlaky v 2-hodinovom takte (mimo obdobia dopoludňajšieho sedla v čase od 9:00 do 13:00, kedy vlaky Os nejazdia):
    • z Levíc do Zvolena budú vlaky odchádzať o 5:05, 7:05, 13:05, 15:05, 17:05 v pracovné dni, 19:05 a 22:33 do Novej Bane mimo soboty,
    • príchody do Levíc budú o 5:02 z Novej Bane (ide v pondelok až sobotu) a zo Zvolena o 6:49, 8:49, 14:49, 16:49, 18:49 v pracovné dni a posledný vlak príde o 20:49.
  • Zrušené budú dnes minimálne využívané vlaky:
  • Os 5701 (Levice 4:07 – Zvolen 5:45),
  • Os 5204 (Nová Baňa 5:00 – Levice 5:36),
  • Os 5744 (Žarnovica 6:30 – Levice 7:23).
  • Na linke ostáva jazdiť 7 párov osobných vlakov rozložených v 2-hodinovom takte mimo dopoludňajšieho sedla v čase od 9:00 do 13:00, kedy vlaky Os nejazdia.
  • Počas pracovných dní premáva medzi Zvolenom a Levicami 14 osobných vlakov, cez víkend 10 osobných vlakov.
  • Na traťovom úseku sú regionálne vlaky doplnené 10 pármi vlakov diaľkovej dopravy, ktoré sú vedené v 2-hodinovom intervale a umožňujú rýchle spojenie medzi rozhodujúcimi sídlami regiónu.

 

Linka Zlaté Moravce – Úľany nad Žitavou – Nové Zámky (trať 151, 150)

  • Dopravná ponuka na traťovom úseku bola stabilizovaná.
  • Vlaky sú vedené v úseku Zlaté Moravce – Šurany, kde vytvárajú nadväznosti s osobnými vlakmi na/zo smer/u Nitra – Nové Zámky.
  • Počas pracovných dní bude medzi Zlatými Moravcami, Úľanmi nad Žitavou a Šuranmi premávať spolu 8 osobných vlakov, počas víkendov spolu 6 osobných vlakov.
  • Na traťovom úseku je zavedený samoobslužný výpravný systém (SVS), čo znamená, že cestujúci nastupuje do vlaku s cestovným lístkom a v prípade papierového cestovného dokladu si ho označí v označovači. Lístky je možné zakúpiť si v ktorejkoľvek pokladnici ZSSK, prostredníctvom SMS, mobilnej aplikácie Ideme vlakom, e-shopu ZSSK na www.zssk.sk, prípadne u rušňovodiča.

 

Linka Štúrovo – Levice (trať 152)

  • Ponuka verejnej dopravy na traťovom úseku je mierne navýšená. Dva vlaky Os 5902 a Os 5903 majú zmenené obmedzenie z ide v pracovných dňoch na ide denne a trasa vlaku Os 6002 (ako Os 5902) je predĺžená o úsek Levice – Čata.
  • Vlaky na linke budú jazdiť iba v čase dopravnej špičky. Premávať bude spolu 6 párov vlakov denne.
  • Z dôvodu eliminácie prenosu meškania na vlaky po 13.,15. a 19. hodine od prípojných EC vlakov v Štúrove sú posunuté o 10 minút do neskoršej polohy.
  • Vlaky sú prestupnými väzbami previazané v Štúrove s EC vlakmi, v Leviciach s traťou č. 150
    a zároveň s vlakmi na linke Čata – Šahy – Zvolen s prestupom v Šahách.
  • Na traťovom úseku je zavedený tarifný režim SVS, čo znamená, že cestujúci nastupuje do vlaku s cestovným lístkom a v prípade papierového cestovného dokladu si ho označí v označovači. Lístky je možné zakúpiť si v ktorejkoľvek pokladnici ZSSK, prostredníctvom SMS, mobilnej aplikácie Ideme vlakom, e-shopu ZSSK na www.zssk.sk, prípadne u rušňovodiča.

 

Linka Čata – Šahy – Dudince – Zvolen (trať 153)

  • Vlaky na úseku Čata – Šahy budú jazdiť v rovnakom rozsahu ako v súčasnosti v mierne posunutých časových polohách z dôvodu posunu prípojných vlakov na T 152 v Čate, hlavne pre potreby študentov a pracujúcich. Odchody vlakov zo Šiah sú: 5:10 v X, 6:58, 11:11 v X, 15:11 a 19:11. Príchody do Šiah sú: 5:03 v X, 6:52, 8:52 v X, 14:52 a 16:52.
  • V úseku Šahy – Dudince pôjde v pracovných dňoch oboma smermi spolu 11 osobných vlakov s prípojmi v Šahách a v Čate do Štúrova (EC vlaky Budapešť – Praha) a Levíc (rýchliky Zvolen – Bratislava). Ich polohy budú v nezmenených polohách.
  • Na traťovom úseku je zavedený SVS, čo znamená, že cestujúci nastupuje do vlaku s cestovným lístkom a v prípade papierového cestovného dokladu si ho označí v označovači. Lístky je možné zakúpiť si v ktorejkoľvek pokladnici ZSSK, prostredníctvom SMS, mobilnej aplikácie Ideme vlakom, e-shopu ZSSK na www.zssk.sk, prípadne u rušňovodiča.

 

ZSSK v Nitrianskom samosprávnom kraji:

  • zastavuje v 100 staniciach/zastávkach,
  • prevádzkuje dopravu na viac než 419 km železničných tratí.

 

Presné a aktuálne časy odchodov a príchodov a vlakov nájdete na www.zssk.sk.

Ponuka Železničnej spoločnosti Slovensko pre Trenčiansky samosprávny kraj od 12. decembra 2021

3.12.2021

Dôležité zmeny:

  • Reforma železničnej dopravy prinesie nové spojenia aj nevyhnutnú optimalizáciu.
  • Zmeny (k lepšiemu) vplyvom výlukových prác na Považí.

 

Linka Žilina – Považská Bystrica – Nové Mesto nad Váhom (trať 120)

  • Na traťovom úseku Púchov – Považská Bystrica budú ešte pokračovať výlukové práce manažéra železničnej infraštruktúry (ŽSR). Súvisiace obmedzenia budú mať menší negatívny vplyv na časové polohy vlakov ako do 11. decembra, vďaka čomu bude možné zabezpečiť rovnomernejšiu ponuku Os vlakov v pravidelnom takte. Viaceré vlaky Os budú tak opätovne po viac ako roku vedené na požadovanej linke Žilina – Trenčín bez rozdeľovania v ŽST Púchov. Rýchlosť a čas jazdy na úsekoch ostávajú rovnaké.
  • Ponuka bude rovnomernejšia – viac vlakov bude vedených v takte.
  • Viaceré spojenia (po vynútenej prestávke) opäť priamo prepoja Žilinu s Trenčínom. Na úseku Žilina – Púchov dôjde k posunom časových polôh do 15 minút:
    • Os 3309 (Trenčín-Zlatovce 7:36 – Žilina 9:08),
    • Os 3321 (Trenčín-Zlatovce 13:36 – Žilina 15:08) pôjde denne,
    • Os 3325 (Trenčín-Zlatovce 15:36 – Žilina 17:08) pôjde denne,
    • Os 3327 (Trenčín-Zlatovce 16:36 – Žilina 18:08) ide v pracovné dni,
    • Os 3322 (Žilina 14:52 – Trenčín-Zlatovce 16:23) v úseku Trenčín – Trenčín-Zlatovce ide v sobotu, nedeľu a sviatok.
  • Ďalšie výraznejšie posuny časových polôh (12 – 38 minút):
    • Os 3313 (Trenčín-Zlatovce 9:36 – Žilina 11:08),
    • Os 3350 (Žilina 11:52 – Púchov 12:40),
    • Os 3326 (Žilina 16:52 – Trenčín-Zlatovce 18:23) ide pondelok až sobotu,
    • Os 3384 (Žilina 18:41 – Trenčín 20:19) ide v nedeľu.
  • Z dôvodu reformy a optimalizácie železničnej dopravnej obsluhy dôjde k nasledovným zmenám:
    • Bude zavedený nový vlak:
      • Os 3146 (Trenčín 15:53 – Nové Mesto n/Váhom 16:20) ide v pracovné dni.
    • Bude predĺžená trasa vlaku Os 3328 z Púchova do Trenčína (nová ponuka):
      • Os 3328 (Žilina 17:52 – Púchov 18:42 – Trenčín 19:19) ide v pracovné dni.
    • Bude presunutá časová poloha vlaku REX 1736 (odchod Trenčín 15:35):
      • nová časová poloha pod číslom REX 1738 (Trenčín 16:44 – Nové Mesto n/Váhom 17:00 – Bratislava 18:25), vlak zastavuje po Nové Mesto n/Váhom ako rýchlik.
    • Bude zrušený vlak:
      • Os 3355 (Púchov 19:13 – Žilina 20:04).
  • V čase rannej a popoludňajšej špičky pôjdu prímestské vlaky v hodinovom intervale.
  • Ponuku doplnia aj diaľkové vlaky linky Bratislava – Žilina – Košice.

 

Linka Púchov – Strelenka (trať 125)

  • Dochádza len k drobným úpravám časových polôh vlakov.
  • Na linke premáva počas pracovných dní v oboch smeroch spolu 14 osobných vlakov.
  • Dva vlaky zachádzajú z traťového úseku Žilina – Púchov a premávajú po Púchov závody.
  • Úsekom prechádzajú aj expresné vlaky v smere do/z Prahy, ktoré zastavujú v stanici Púchov a Horní Lideč.
  • Dochádzku do práce a do školy v Púchove, Považskej Bystrici a Trenčíne v plnom rozsahu zabezpečujú elektrické poschodové jednotky série 661.
  • V Púchove sú zabezpečované prípoje na diaľkovú dopravu v smere/zo smeru Košice a Bratislava, ako aj regionálne spojenia.

 

Linka Trenčianska Teplá – Vlárský průsmyk (ČR) (trať 123)

  • Na úseku dochádza k optimalizácii a rozšíreniu ponuky v spojení so zameraním na pravidelnú dochádzku do/z krajského mesta:
    • Budú zavedené nové vlaky:
      • nový Os 5460 (Trenčianska Teplá 16:52 – Horné Srnie 17:02) ide v pracovné dni,
      • nový Os 5425 (Horné Srnie 16:06 – Trenčianska Teplá 16:16) ide denne,
      • nový Os 5461 (Horné Srnie 17:28 – Trenčianska Teplá 17:38) ide v pracovné dni, v piatok ide zo ŽST Vlárský průsmyk.
  • Dôjde k zmene kalendárneho obmedzenia vlakov:
    • Os 5428 (Trenčianska Teplá 17:52 – Horné Srnie 18:02) pôjde v pracovné dni (išiel len v piatok),
    • Os 5430 (Trenčianska Teplá 18:52 – Horné Srnie 19:02) pôjde v pracovné dni (išiel v pondelok až sobotu),
    • Os 5480 (Trenčianska Teplá 19:52 – Horné Srnie 20:02) pôjde v sobotu, nedeľu a sviatok (išiel v nedeľu),
    • Os 5429 (Horné Srnie 18:06 – Trenčianska Teplá 18:16) pôjde v pracovné dni (išiel v pondelok až sobotu).
    • Bude zrušený vlak:
  • Os 5427 (Horné Srnie 17:06 – Trenčianska Teplá 17:16), išiel v nedeľu.
  • Vlaky na traťovom úseku budú vedené s prioritou prepojiť Horné Srnie a Nemšovú
    s Trenčínom a minimalizovať prestupné časy na nadväzné spojenia v Trenčianskej Teplej.
  • Vlaky obsluhujú dve zastávky, Nemšovú a Horné Srnie.
  • Dva osobné vlaky v piatok a v nedeľu mimo školských prázdnin idú aj do/zo stanice Vlárský průsmyk, a tvoria tak prepojenie s Českou republikou.

 

Linka Prievidza – Topoľčany (trať 140)

  • Reformou a optimalizáciou železničnej dopravnej obsluhy na úseku príde k zavedeniu nových diaľkových spojení. V oblasti prímestskej dopravy bude zachovaný rovnaký dopravný výkon, avšak dôjde k viacerým (aj zásadným) úpravám vo vedení a časových polohách Os vlakov.
  • Dôjde k nasledovným zmenám:
    • Na trati Bratislava hl. st. – Leopoldov – Prievidza dochádza k rozšíreniu dopravnej ponuky o štyri nové vlaky, pričom dôjde aj k zmenám vo vedení ostatných vlakov REX. Viac informácií získate v časti diaľková doprava.
    • Prímestské vlaky počas dňa budú premávať rovnomernejšie, ich časové polohy budú z tohto dôvodu upravené v intervale do 10 minút (skôr aj neskôr).
    • Dôjde k zmene kalendárneho obmedzenia vlakov:
      • Os 5048 (Prievidza 6:15 – Topoľčany 7:15 – Nitra 8:54) pôjde v pracovné dni, v celej trase (išiel denne),
      • Os 5012 (Prievidza 7:25 – Topoľčany 8:25 – Nové Zámky 10:46) pôjde denne v celej trase, v úseku Prievidza – Topoľčany išiel v pracovné dni v celom úseku (išiel denne),
      • Os 5074 (Prievidza 19:37 – Topoľčany 20:52 – Nitra 22:04) pôjde denne v celej trase, v úseku Prievidza – Topoľčany išiel len počas víkendov (nová ponuka spojenia Prievidze s Nitrou s prípojom v ŽST Prievidza od Handlovej),
      • Os 5027 (Nové Zámky 17:15 – Topoľčany 19:08 – Prievidza 20:29) pôjde denne v celej trase, v úseku Topoľčany – Prievidza išiel len počas víkendov (nová ponuka spojenia Nitry s Prievidzou).
    • Bude zavedený vlak:
      • nový Os 5068 (Prievidza 16:27 – Topoľčany 17:34 – Nitra 18:36) ide v pracovné dni okrem 24. XII – 7. I., vlak je náhradou za REX 1726.
    • Budú zrušené vlaky:
      • Os 5026 (Prievidza 14:24 – Topoľčany 15:32 – Nové Zámky 17:41), náhradou bude REX 1720 s odchodom z Prievidze 14:28,
      • Os 5530 (Prievidza 18:47 – Topoľčany 19:57),
      • Os 5531 (Topoľčany 18:41 – Prievidza 19:58).
    • Na linke bude počas pracovných dní premávať obojsmerne 24 osobných vlakov v hodinových intervaloch počas rannej a popoludňajšej dopravnej špičky. Mimo špičky okrem večerného sedla v 2-hodinovom intervale.
    • Väčšina osobných vlakov je vedená priamo do/z Nitry a Nových Zámkov.
    • Ponuku spojení dopĺňajú regionálne expresy, ktoré premávajú na trase Prievidza – Bratislava.
  • Prípoje v Prievidzi v smere Horná Štubňa ostávajú zachované s prestupom prevažne do 30 minút.

 

Linka Trenčín – Chynorany (trať 143)

  • Vplyvom významných zmien na traťovom úseku Prievidza – Topoľčany došlo aj k zmenám prípojných väzieb v ŽST Chynorany. V záujme zachovania nadväzností dochádza preto k nasledovným úpravám:
    • Vlaky REX 5324 a 5323, ktoré nezastavovali na zastávkach Dolné Naštice, Horné Ozorovce, Soblahov a Trenčín predmestie, budú vedené ako Os vlaky (zastavujú na všetkých zastávkach) a výrazne sa zmení aj ich časová poloha. Vlaky budú vedené nasledovne:
      • Os 5324 (Trenčín 15:40 – Bánovce n/Bebravou 16:40 – 16:51 – Chynorany 17:07) ide v pracovné dni,
      • Os 5323 (Chynorany 15:28 – Trenčín 16:30) ide v pracovné dni.
    • Iné zásadné zmeny časovej polohy:
      • Os 5320 (Trenčín 14:02 – Chynorany 15:07) ide v pracovné dni,
      • Os 5382 (Trenčín 16:02 – Chynorany 17:07) ide v sobotu, nedeľu a sviatok.
    • Na linke premáva počas pracovných dní v oboch smeroch 8 vlakov, cez víkendy a sviatky 6 vlakov.

 

Linka Prievidza – Horná Štubňa (trať 145)

  • Na linke premáva v oboch smeroch 18 denných osobných vlakov v pravidelnom 2-hodinovom intervale s prípojmi v Prievidzi v smere/zo smeru Nitra.
  • Väčšina spojení zabezpečuje priame spojenie medzi Prievidzou a Vrútkami. Cestujúci na tejto trase tak prestupujú v ŽST Horná Štubňa už len výnimočne.

 

Linka Nové Mesto nad Váhom – Myjava – Velká nad Veličkou (ČR) (trať 121)

  • Z dôvodu optimalizácie železničnej dopravnej obsluhy na úseku prichádza k nasledovným zmenám:
    • Zmena kalendárneho obmedzenia vlaku Os 3181 z pôvodného čísla na:
      • nové číslo Os 3117 (Vrbovce 11:32 – Nové Mesto nad Váhom 12:34 – 12:40 –Trenčín 13:07), pôjde v celej trase denne (do 11. decembra išiel po Nové Mesto nad Váhom v sobotu, nedeľu a sviatok).
    • Bude zrušený vlak:
      • Os 3119 (Myjava 12:28 – Nové Mesto nad Váhom 13:14) išiel v pracovné dni.
    • Na linke premávajú vlaky v 2-hodinovom intervale s vloženými spojmi v čase rannej
      a popoludňajšej dopravnej špičky.
    • Úsek trate z Myjavy po štátnu hranicu s Českou republikou je začlenený do Integrovaného dopravného systému Juhomoravského kraja. Medzištátnu regionálnu dopravu tu zabezpečuje 8 spojení počas pracovných dní a 10 spojení cez víkend.

 

ZSSK v Trenčianskom samosprávnom kraji:

  • zastavuje v 72 staniciach/zastávkach,
  • prevádzkuje dopravu na 284 km železničných tratí.

 

Presné a aktuálne časy odchodov a príchodov vlakov nájdete na www.zssk.sk.

Ponuka Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) pre Trnavský samosprávny kraj od 12. decembra 2021

3.12.2021

Dôležité zmeny:

  • Rozsiahla výluka na traťovom úseku Bratislava – Kúty z dôvodu modernizácie železničnej trate Devínska Nová Ves – Kúty štátna hranica SR/ČR. Zásadná zmena vedenia regionálnych vlakov na tomto úseku.
  • Zrušenie medzištátneho regionálneho spojenia Kúty – Břeclav a následne zavedenie NAD na úseku Kúty – Brodské.
  • Nové spojenie Nitra – Hlohovec – Trnava.
  • Komplexná zmena trás vlakov na linkách Kúty – Skalica na Slovensku, Kúty – Trnava.  

 

Linka Bratislava – Malacky – Kúty – Břeclav (ČR) (trať 110)

  • Manažér železničnej infraštruktúry (ŽSR) začína s realizáciou rekonštrukčných prác na traťovom úseku Bratislava – Kúty z dôvodu modernizácie železničnej trate Devínska Nová Ves – Kúty štátna hranica SR/ČR.
  • Vzhľadom na zníženú priepustnosť vlakov na traťovom úseku dochádza k zrušeniu pásmovej dopravnej obsluhy a zrušenie vlakov kategórie REX na traťovom úseku Bratislava – Kúty.
  • Z dôvodu výluky na traťovom úseku Bratislava – Kúty došlo k zmene časových polôh Os vlakov – odchod Bratislava xx:43, príchod Bratislava xx:17.
  • Vedené budú len Os vlaky v hodinovom intervale na linke Bratislava – Kúty, doplnené do 30-minútového intervalu vlakov kategórie Os na traťovom úseku Bratislava – Malacky v časoch dopravných špičiek počas pracovných dní.
  • Zavedením jednokoľajnej prevádzky počas rekonštrukcie dôjde (po dohode s objednávateľmi dopravných výkonov na Slovensku, ako aj v Čechách) k zrušeniu vlakov Os medzištátneho regionálneho spojenia Kúty – Břeclav (ČD) a následne zavedenie plnohodnotnej náhradnej autobusovej dopravy na úseku Kúty – Brodské.
  • V stanici Kúty ostávajú zachované prípojné väzby z/na prioritný smer Bratislava. Je možné prestúpiť na vlaky kategórie Os v smere/zo smeru Senica a Trnava, v smere/zo smeru Skalica na Slovensku, ako aj z náhradnej autobusovej dopravy v smere/zo smeru Brodské.

 

Linka Skalica na Slovensku – Kúty (trať 114)

  • Z dôvodu výluky na traťovom úseku Bratislava – Kúty došlo na úseku Kúty – Skalica na Slovensku k posunu časových polôh všetkých Os vlakov cca o 30 minút.
  • Na trati ostáva rovnaký počet vlakov – v pracovných dňoch 24 osobných vlakov a cez víkend 16 osobných vlakov.
  • Na linke počas pracovných dní v rannej a popoludňajšej špičke budú vlaky jazdiť v hodinovom intervale, mimo špičky v 2-hodinovom intervale v oboch smeroch.
  • V Kútoch sú vzhľadom na výluku na traťovom úseku Bratislava – Kúty a smerovanie prúdov cestujúcich prioritne zachované prestupné väzby na regionálne vlaky v smere Malacky a Bratislava a na vlaky diaľkovej dopravy v smere Brno a Praha.
  • Na linke ostane zachovaný samoobslužný výpravný systém (SVS).

 

Linka Kúty – Trnava (trať 116)

  • Z dôvodu výluky na traťovom úseku Bratislava – Kúty došlo na úseku Kúty – Trnava k posunu časových polôh Os všetkých vlakov cca o 30 minút.
  • Na trati ostáva rovnaký počet vlakov – v pracovných dňoch 24 osobných vlakov a cez víkend 18 osobných vlakov a vlaky už nebudú mať vianočné obmedzenia.
  • Na linke pôjdu vlaky počas pracovných dní v rannej a popoludňajšej špičke v hodinovom intervale, mimo špičky v 2-hodinovom intervale v oboch smeroch.
  • V Kútoch sú vzhľadom na výluku na traťovom úseku Bratislava – Kúty a smerovanie prúdov cestujúcich prioritne zachované prestupné väzby na regionálne vlaky v smere Malacky a Bratislava.
  • Prestupné väzby na relácii Jablonica – Trnava – Bratislava budú previazané na vlaky kategórie
    Os a v opačnom smere prestupné väzby pre nový cestovný poriadok sú taktiež s previazaním vlakov kategórie Os.

 

Linka Bratislava – Pezinok – Trnava – Leopoldov (trať 120), linka S 50/S 55 IDS BK

  • Na linke dochádza k výraznej zmene dopravnej obsluhy počas pracovných dní vytvorením priamej linky Trnava – Hlohovec – Nitra v hodinovom intervale prestriedaním vlakov kategórie Os a REX.
  • Vlaky zo smeru Bratislava sú vedené na skrátenej linke Bratislava hl. st./BANM – Trnava.
  • Vlaky na linke Bratislava-Nové Mesto – Trnava v smere z Bratislavy budú po novom vedené o 9 minút neskôr, tak aby zabezpečili 30 minútový interval s linkou Bratislava hl. st. – Trnava. Na linke naďalej premáva v pracovných dňoch v oboch smeroch 28 osobných vlakov, a to v hodinovom intervale. Táto linka je prepojená s linkou Senec – Bratislava-Petržalka tak, aby bolo vytvorené celodenné obojsmerné prepojenie Trnava – Bratislava-Petržalka s jedným prestupom. Zároveň je v stanici Bratislava-Petržalka vytvorený prípoj z/na vlaky v smere Rajka.
  • V rannej špičke premávajú z Trnavy do Bratislavy vlaky každých 20 minút, pričom tento interval vzniká striedaním vlakov kategórie Os a REX. Interval je zároveň naďalej doplnený o vlaky diaľkovej dopravy. V pracovných dňoch mimo dopravnej špičky jazdia prímestské vlaky na linke Bratislava – Trnava a späť v 30-minútovom intervale.
  • V stanici Trnava ostáva zachovaná možnosť prestupu na vlaky diaľkovej dopravy smer Žilina/Košice, ako aj na vlaky regionálnej dopravy v smere Sereď, Senica a Kúty.
  • Významnou zmenou je aj vyrovnanie kvality a komfortu pre cestujúcich na linke Bratislava hl. st. – Trnava a Bratislava Nové Mesto – Trnava, nakoľko na vlaky oboch liniek je plánované nasadenie elektrických poschodových jednotiek.

 

Linka Leopoldov – Nové Mesto nad Váhom (trať 120)

  • Dopravu zabezpečujú vlaky kategórie REX v hodinovom až 2-hodinovom intervale počas dopravnej špičky a jeden vlak kategórie Os, ktorý je vedený z technologických, resp. prevádzkových dôvodov.
  • Obsluha frekvenčne najvýznamnejších tarifných bodov na traťovom úseku zostáva celodenne zabezpečená hodinovým taktom vlakov diaľkovej a medziregionálnej dopravy prostredníctvom rýchlikov a regionálnych rýchlikov.

 

Linka Bratislava – Galanta – Nové Zámky (trať 130), linka S 50/S 55 IDS BK

  • Na uvedenej linke dochádza k nasledovnému zvýšeniu rozsahu dopravy:
  • predĺženie trasy vlaku REX 1873 až po ŽST Nové Zámky (v súčasnosti len po Šaľu), teda (Bratislava hl. st. 15:30 – Nové Zámky 16:42), ide v pracovných dňoch,
  • predĺženie trasy vlaku Os 4633 až po ŽST Nové Zámky (v súčasnosti len po Galantu), teda (Bratislava hl. st. 20:09 – Nové Zámky 21:38),
  • predĺženie trasy vlaku Os 4741 až po ŽST Galanta (v súčasnosti len po Senec), teda (Bratislava-Petržalka 18:11 – Galanta 19:07),
  • predĺženie trasy vlaku Os 4743 až po ŽST Šaľa (v súčasnosti len po Galantu), teda (Bratislava-Petržalka 19:11 – Šaľa 20:21), zastavuje aj v stanici Reca a Pusté Úľany,
  • nový Os 4604 (Nové Zámky 6:22 – Bratislava hl. st. 7:52) ide v pracovných dňoch,
  • nový Os 4640 (Nové Zámky 20:22 – Galanta 21:02) ide v pracovných dňoch,
  • nový Os 4634 (Nové Zámky 21:22 – Bratislava hl. st. 22:52) ide denne.
  • V čase dopravnej špičky (počas pracovných dní ráno do Bratislavy a popoludní opačným smerom) ostáva zachovaný minimálne 30-minútový interval vlakov REX a Os, mimo dopravnej špičky hodinový interval vlakov kategórie Os.
  • V stanici Galanta ostáva zachovaná prípojná väzba z vlakov diaľkovej dopravy zo smeru Bratislava a Zvolen na vlaky regionálnej dopravy v smere Trnava.

 

Linka Bratislava – Dunajská Streda – Komárno (trať 131), linka S 70 IDS BK

  • Stabilizácia dopravnej ponuky na linke.
  • Na linke Bratislava – Komárno je zabezpečený základný 2-hodinový takt vlakov, ktorý je v pracovné dni v čase dopravnej špičky doplnený do hodinového taktu.
  • Na linke Bratislava – Dunajská Streda je zabezpečený základný hodinový interval, ktorý je v čase dopravných špičiek doplnený na 30-minútový interval vlakov, v úseku Bratislava – Kvetoslavov na 20-minútový interval vlakov.

 

Linka Galanta – Trnava (trať 133)

  • Na linke ostane počas pracovných dní zachované hodinové rozloženie vlakov, v čase dopoludňajšieho sedla budú premávať v 2-hodinovom intervale v oboch smeroch.
  • Celkovo bude na danej linke jazdiť 30 osobných vlakov počas pracovných dní a 27 osobných vlakov mimo pracovných dní.
  • Os 4501 (Trnava 4:11 – Galanta 4:38) nebude vedený.
  • Dochádza k zrušeniu priamej prímestskej linky Bratislava-Nové Mesto – Trnava – Galanta.
  • Z dôvodu zrušenia posilového vlaku RR 17842 nebudú vedené nedeľné vlaky Os 4533, Os 4534 a následne dochádza k zmene obmedzenia pri vlaku Os 4535 (Trnava 20:48 – Galanta 21:15) na ide denne.

 

Linka Nitra – Hlohovec – Leopoldov – Trnava (trať 140, 141, 120)

  • Krajské mestá Trnava a Nitra, ako aj okresné mesto Hlohovec bude spájať nová linka vlakov REX a Os. Na tejto linke bude zavedený hodinový interval, kedy sa budú striedať každé dve hodiny vlaky kategórie Os a každé dve hodiny vlaky kategórie REX. Vlaky REX budú zastavovať iba v Hlohovci, Leopoldove a Brestovanoch.
  • Nová linka Nitra a Trnava bude mať v ŽST Leopoldov prestupné nadväznosti na linky diaľkovej dopravy Bratislava – Žilina – Košice.
  • Vzhľadom na zahustenie dopravy na traťovom úseku Leopoldov – Nitra dochádza k zrušeniu prípojných vlakov v ŽST Zbehy na/od vlakov linky Bratislava – Prievidza.
  • Všetky regionálne spoje budú realizované dieselmotorovými jednotkami (DMJ).

 

ZSSK v Trnavskom samosprávnom kraji:

  • zastavuje v 53 staniciach/zastávkach,
  • prevádzkuje dopravu na 257 km železničných tratí kraja.

 

Presné a aktuálne časy odchodov a príchodov vlakov nájdete na www.zssk.sk.

Ponuka Železničnej spoločnosti Slovensko pre Bratislavský samosprávny kraj od 12. decembra 2021

3.12.2021

Dôležité zmeny:

  • Zmena koncepcie dopravnej obsluhy na trati Bratislava – Kúty (110) z dôvodu modernizácie železničnej trate Devínska Nová Ves – Kúty štátna hranica SR/ČR. Zásadná zmena vedenia regionálnych vlakov na tomto úseku.
  • Celodenné priame spojenie Kúty – Malacky – Bratislava – Trnava s minimálnym pobytom v ŽST Bratislava hl. st.
  • Optimalizácia a zjednotenie vozby v uzle Bratislava.

 

Všetky prímestské vlaky v rámci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sú zapojené do Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja (IDS BK) a možno v nich využiť integrované cestovné lístky. Cestovné poriadky všetkých integrovaných dopravcov sú navzájom koordinované. V prestupných termináloch je zabezpečovaný návoz a odvoz cestujúcich do/z vlakov.

 

Linka Bratislava – Malacky – Kúty – Břeclav (ČR) (trať 110), linka S 20 IDS BK

  • Na uvedenom traťovom úseku dochádza z dôvodu začatia výlukových prác k zmene koncepcie vozby vlakov a to k zrušeniu pásmovej obsluhy a vlakov kategórie REX. Na traťovom úseku tak ostane zachovaná dopravná obsluha len vlakmi Os, ktoré zastavujú vo všetkých ŽST.
  • V pracovných dňoch počas dopravnej špičky budú vlaky v úseku Bratislava – Malacky premávať v polhodinovom intervale, mimo dopravnej špičky v hodinovom intervale v úseku Bratislava – Kúty.
  • Z dôvodu výluky na traťovom úseku Bratislava – Kúty došlo k zmene časových polôh Os vlakov – odchod Bratislava xx:43, príchod Bratislava xx:17.
  • Zmenou časových polôh na traťovom úseku bude vytvorené celodenné priame spojenie Kúty – Bratislava – Trnava a Malacky – Bratislava – Pezinok v čase dopravných špičiek s minimálnym pobytom v ŽST Bratislava hl. st.
  • V železničnej stanici Bratislava hl. st. z dôvodu zmeny časových polôh vlakov budú zrušené prípojné väzby na vlaky kategórie EC, R a Os v smere/zo smeru Galanta.

 

Linka Bratislava – Pezinok – Trnava – Leopoldov (trať 120), linka S 50/S 55 IDS BK

  • Vlaky v smere Bratislava – Trnava sú vedené na skrátenej linke Bratislava hl. st./BANM – Trnava.
  • Z dôvodu optimalizácie a zefektívnenia vozby prišlo k zmene kalendárneho obmedzenia a k zmene časovej polohy pri niektorých vlakoch.
  • Prišlo k zavedeniu nových vlakov:
  • Os 3841 (Bratislava-Nové Mesto 6:56 – Pezinok 7:18),
  • Os 2054 (Pezinok 15:42 – Bratislava hl. st. 16:05),
  • Os 2058 (Pezinok 17:42 – Bratislava hl. st. 18:05),
  • a k zrušeniu vlaku REX 1866 (Pezinok 16:11 – Bratislava hl. st. 16:26).
  • Vlaky na linke Bratislava-Nové Mesto – Trnava v smere z Bratislavy budú po novom vedené o 9 minút neskôr, tak aby zabezpečili 30 minútový interval s linkou Bratislava hl. st. – Trnava. Na linke naďalej premáva v pracovných dňoch v oboch smeroch 28 osobných vlakov, a to v hodinovom intervale. Táto linka je prepojená s linkou Senec – Bratislava-Petržalka tak, aby bolo vytvorené celodenné obojsmerné prepojenie Trnava – Bratislava-Petržalka s jedným prestupom. Zároveň je v stanici Bratislava-Petržalka vytvorený prípoj z/na vlaky v smere Rajka.
  • Zjednotenie večerného taktu posledných 3 vlakov s odchodom zo ŽST Bratislava hl. st. xx:30.
  • V rannej špičke budú z Trnavy do Bratislavy premávať vlaky každých 20 minút, pričom tento interval vznikne striedaním vlakov kategórií Os a regionálny expres (REX). Interval bude zároveň naďalej doplnený o východiskové/končiace vlaky z/do Pezinka, ktoré spoločne vytvárajú 15-minútový interval vlakov v čase dopravnej špičky. V pracovných dňoch mimo dopravnej špičky budú vlaky na linke Bratislava – Trnava a späť jazdiť v 30-minútovom intervale.
  • V stanici Bratislava hl. st. ostanú zachované prípojné väzby na vlaky kategórie EC, R a Os v smere/zo smeru Galanta.
  • Významnou zmenou je aj vyrovnanie kvality a komfortu pre cestujúcich na linke Bratislava hl. st. – Trnava a Bratislava Nové Mesto – Trnava, keďže na vlaky oboch liniek je plánované nasadenie elektrických poschodových jednotiek.

 

Linka Bratislava – Senec – Nové Zámky (trať 130), linka S 60/S 65 IDS BK

  • Z dôvodu optimalizácie a zefektívnenia vozby prišlo k predĺženiu trás pri niektorých vlakoch mimo územie BSK a k zavedeniu nového vlaku Os 4634 (Nové Zámky 21:22 – Bratislava hl. st. 22:52) s kalendárnym obmedzením – ide denne.
  • Na linke Bratislava-Petržalka – Senec – Galanta naďalej premáva v pracovných dňoch v oboch smeroch 28 osobných vlakov v hodinovom intervale. Zároveň je v stanici Bratislava-Petržalka vytvorený prípoj z vlakov/na vlaky v smere Rajka.
  • Na traťovom úseku Bratislava – Senec – Galanta ostáva zachovaná ponuka vlakov prímestskej dopravy. V čase rannej špičky vlaky premávajú v 20-minútovom intervale, v čase popoludňajšej špičky v 30-minútovom intervale, pričom interval vzniká striedaním vlakov kategórií Os a REX.
  • V pracovných dňoch jazdia vlaky na linke Bratislava – Senec a späť v 30-minútovom intervale.
  • V železničnej stanici Bratislava hl. st. ostanú zachované prípojné väzby na vlaky kategórie EC, R a Os v smere/zo smeru Trnava.

 

Linka Bratislava – Dunajská Streda – Komárno (trať 131), linka S 70 IDS BK

  • Zachovanie dopravnej ponuky na linke, len minimálne úpravy polôh vlakov vyplývajúce z konštrukcie.
  • Na linke Bratislava – Komárno je zabezpečený základný 2-hodinový takt vlakov, ktorý je v pracovné dni v čase dopravnej špičky doplnený do hodinového taktu.
  • Na linke Bratislava – Dunajská Streda je zabezpečený základný hodinový interval, ktorý je v čase dopravných špičiek doplnený na 30-minútový interval vlakov, v úseku Bratislava – Kvetoslavov 20-minútový interval vlakov.
  • V železničnej stanici Bratislava hl. st. sú zabezpečené prípojné väzby na vlaky kategórie EC, R a Os.

 

ZSSK v Bratislavskom samosprávnom kraji:

  • zastavuje v 32 staniciach/zastávkach,
  • prevádzkuje dopravu na viac než 170 km železničných tratí.

 

Presné a aktuálne časy odchodov a príchodov vlakov nájdete na www.zssk.sk.

Ponuka Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) pre diaľkovú dopravu od 12. decembra 2021

3.12.2021

Dôležité zmeny:

  • Po znovuzavedení sa na koľaje vracajú ďalšie 3 páry vlakov InterCity (IC 520 – 525), spolu s IC 44/45 skracujú jazdné doby
  • Aj v letnej sezóne 2022 bude zavedený autovlak do chorvátskeho Splitu
  • Na linke Košice – Budapešť dochádza k výraznému rozšíreniu ponuky vlakových spojov
  • Trať Bratislava – Zvolen – Banská Bystrica čaká výrazná zmena systému diaľkovej dopravy

Dňom 12. decembra 2021 vstúpi do platnosti Cestovný poriadok 2021/2022 (Grafikon vlakovej dopravy 2021/2022). Pozrite si zmeny, ktoré sa udejú v železničnej doprave v rámci diaľkových a medzištátnych, ako aj regionálnych a prímestských vlakov.

DIAĽKOVÁ VNÚTROŠTÁTNA DOPRAVA

Vlaky InterCity (Bratislava – Žilina – Košice)

Na linke Bratislava – Košice budú od nového GVD premávať 4 páry vlakov InterCity denne, pričom IC 44/45 Košice – Bratislava – Viedeň budú vedené od 12. 12. 2021 a IC 520 – 525 budú vedené od 27. 2. 2022 (IC 521 bude vedený od 28. 2. 2022) nasledovne:

  • Vlaky IC 44 a IC 45 budú aj naďalej vedené do/z Viedne cez Kittsee a budú zastavovať aj v staniciach Bratislava-Nové Mesto a Bratislava-Petržalka. Vo Viedni je zabezpečený prípoj z/do Zürichu/Frankfurtu.
  • Jazdný čas najrýchlejšieho páru InterCity (IC 44 a IC 45) bude v smere z Bratislavy 4 h 46 min (jazdná doba ostáva zachovaná ako v súčasnosti) a v smere z Košíc 4 h 43 min (čo je skrátenie jazdnej doby o 4 minúty).
  • Najrýchlejší jazdný čas IC 52X bude v smere z Bratislavy 4 h 49 min (čo je o 6 minút menej ako v súčasnosti), najpomalší IC 52X bude 4 h 56 min (obdobne ako v súčasnosti).
  • Najrýchlejší jazdný čas IC 52X v smere z Košíc bude 4 h 53 min (obdobne ako v súčasnosti), najpomalší IC 52X bude 4 hod 57 min (čo je o 3 minúty kratšie ako v súčasnosti).
  • Jazdné časy aj naďalej budú negatívne ovplyvňovať rozsiahle výluky Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) na výstavbe koridoru.
  • K skráteniu jazdných časov dôjde v úseku Bratislava – Žilina od 2 minút až po 5 minút, vlak IC 525 má jazdnú dobu zachovanú, pri vlaku IC 45 došlo k predĺženiu o 4 minúty.
  • K skráteniu jazdných časov dôjde v úseku Žilina – Košice od 1 minúty až po 3 minúty, pri vlakoch IC 524 a 525 došlo k predĺženiu o 2, resp. 4 minúty.

V IC vlakoch bude radený vozeň 1. triedy, reštauračný vozeň, vozeň 2. triedy vhodný na prepravu imobilných cestujúcich (so zdvíhacou plošinou), s pojazdnou úschovňou batožín a s kupé pre cestujúcich s deťmi do 10 rokov a vozne 2. triedy. Cestujúcim je k dispozícii Wi-Fi pripojenie na internet vo všetkých vozňoch 1. triedy a 2. triedy vrátane vozňa pre matky s deťmi, maľovanky s farbičkami a hra Človeče, nehnevaj sa s figúrkami vo vozňoch pre cestujúcich s deťmi do 10 rokov.

Noviny v papierovej podobe sme vymenili za e-noviny denníka SME. Cestujúci v 1. a 2. vozňovej triede v IC vlakoch majú možnosť prehliadať spoplatnený (prémiový) obsah. Pre získanie bezplatného prístupu k prémiovému obsahu sa stačí pripojiť na Wi-Fi vo vlakoch IC, otvoriť stránku SME.sk a služba je pre cestujúcich automaticky sprístupnená.

Na linke Bratislava – Košice bude premávať 7 párov vlakov denne, pričom nedochádza k výrazným zmenám:

  • Všetky vlaky R 6XX budú v úseku Bratislava – Púchov vedené rýchlosťou 160 km/h.
  • Z dôvodu prebiehajúcich a plánovaných výluk nedochádza k zmene jazdných časov medzi Bratislavou a Košicami.
  • Rýchliky z/do Bratislavy budú odchádzať, resp. prichádzať v nezmenenom takte (Bratislava hl. st. odchod párna h:13 minúta a príchod nepárna h:47 minúta). Rýchliky z/do Košíc budú taktiež odchádzať, resp. prichádzať v nezmenenom takte (Košice odchod nepárna h:57 minúta a príchod párna h:03 minúta).
  • V Bratislave budú v smere do/z Prahy prestupné časy medzi rýchlikmi a vlakmi EuroCity na 19 minútach, a to od párnych vlakov R 6XX (Košice – Bratislava) na párne vlaky EC (Budapešť – Praha), ako aj od nepárnych vlakov EC (Praha – Budapešť) na nepárne vlaky R 6XX (Bratislava – Košice).
  • Súčasne sa v hlavnom meste v smere do/z Budapešti zachovajú prípojné väzby medzi rýchlikmi a vlakmi EuroCity s prestupným časom 10 minút, a to od párnych vlakov R 6XX (Košice – Bratislava) na nepárne vlaky EC (Praha – Budapešť), ako aj od párnych vlakov EC (Budapešť – Praha) na nepárne vlaky R 6XX (Bratislava – Košice).
  • Vo Vrútkach budú mať cestujúci čas na prestup 8 minút zo smeru Zvolen/Banská Bystrica na párne vlaky R 6XX (Košice – Bratislava) a 7 minút od nepárnych R 6XX (Bratislava – Košice) na vlaky smer Banská Bystrica /Zvolen.
  • V Púchove budú mať cestujúci čas na prestup 9 minút od párnych vlakov R 6XX (Košice – Bratislava) na párne vlaky EC (Púchov – Praha), a od nepárnych vlakov EC (Praha – Púchov) na nepárne vlaky R 6XX (Bratislava – Košice).
  • Z dôvodu výstavby koridoru budú aj naďalej pridané prirážky k jazdným časom v úsekoch Púchov – Považská Bystrica, Žilina – Varín, v uzle Žilina a Štrba – Poprad-Tatry.
  • Nočné spojenie zabezpečia z/do Bratislavy hlavnej stanice vlaky R 614 (Humenné 21:54 – Bratislava hlavná stanica 5:49) a R 615 (Bratislava hlavná stanica 22:57 – Humenné 6:33). V oboch rýchlikoch bude radený autovozeň Humenné – Bratislava hl. st..
  • Nočné vlaky R 614 a 615 budú aj naďalej povinne miestenkové v úseku Poprad-Tatry – Trenčín.

Vo všetkých vlakoch R 6XX je radený vozeň 1. triedy a vo vybraných rýchlikoch (R 600, 602, 604, 606, 607, 609, 611 a 613) je navyše radený vozeň 1. triedy s prémiovým kupé 1plus. Rýchliky sú vybavené Wi-Fi pripojením vo všetkých vozňoch 1. triedy a vybraných označených vozňoch 2. triedy, vozňom s reštauračnými službami, vozňom so zdvíhacou plošinou (vhodným na prepravu imobilných cestujúcich) a s oddielom pre cestujúcich s obmedzenými pohybovými schopnosťami, pojazdnou úschovňou batožín a bicyklov, ako aj dvomi vozňami 2. triedy s možnosťou prepravy bicyklov. V týchto vlakoch je preprava vo vozňoch 1. triedy na základe povinnej rezervácie a povinne miestenková preprava bicyklov.

Vlaky RR 7XX POVAŽAN – „sedemstovkové“ regionálne rýchliky (Bratislava – Žilina; Bratislava – Trenčín)

Na trase medzi Bratislavou a Žilinou i Bratislavou a Trenčínom budú regionálne rýchliky vedené obdobne ako v CP 2020/2021.

  • Všetky vlaky kategórie RR 7XX pôjdu rýchlosťou 160 km/h.
  • Jazdný čas väčšiny týchto vlakov sa na celej trase Bratislava – Žilina skráti z 2 h 24 min na 2 h 23 min.
  • Posilové vlaky RR 15715 a 17715 budú aj naďalej v novom CP jednotne zastavovať aj na zastávke Trenčín-Zlatovce.

Vo všetkých vlakoch RR 7XX POVAŽAN je radený vozeň 1. triedy. Vo vlakoch RR 700, 702, 717 je radený vozeň s reštauračnými službami, alebo bistro vozeň, vo vlaku RR 719 je tento vozeň radený v pondelok až piatok a v nedeľu, v soboty, nedele a sviatky vo vlaku RR 704. Vlaky sú vybavené Wi-Fi pripojením vo všetkých vozňoch 1. triedy a v označených vozňoch 2. triedy, cestujúcim sú k dispozícii vozne so zdvíhacou plošinou, ktoré sú vhodné na prepravu imobilných cestujúcich a s oddielom pre cestujúcich s obmedzenými pohybovými schopnosťami, pojazdná úschovňa batožín a bicyklov, ako aj vozňom 2. triedy s možnosťou prepravy bicyklov. V týchto vlakoch je preprava vo vozňoch 1. triedy na základe povinnej rezervácie a preprava bicyklov na základe možnej rezervácie.

Vlaky RR 7XX TATRAN – „sedemstovkové“ regionálne rýchliky (Košice – Žilina/Trenčín)

  • Aj naďalej budú vedené dva denné vlaky RR 764 (Košice 17:57 – Trenčín 22:30), ktorý bude v nedele predĺžený až do Bratislavy s príchodom o 23:49 a RR 767 (Trenčín 5:26 – Košice 10:03).
  • Počas letnej turistickej sezóny od 16. 5. do 18. 9. denne budú vedené vlaky RR 766 (Košice 20:32 – Žilina 23:55) a RR 765 (Žilina 4:11 – Košice 7:41). Mimo sezóny budú vedené v pracovné dni v úseku Košice – Poprad-Tatry ako vlaky REX.

Negatívny vplyv na jazdné časy vlakov diaľkovej dopravy v GVD 2021/22 budú mať výlukové práce na trase Púchov – Považská Bystrica, rekonštrukcia uzla Žilina a výluky na trase Poprad-Tatry – Svit. Správca infraštruktúry na každý úsek výluky pridáva k jazdným časom prirážky, čo má významný vplyv na jazdnú dobu vlakov diaľkovej dopravy.

Trať Bratislava – Zvolen – Banská Bystrica (vlaky R 8XX URPÍN)

Na uvedenej linke dochádza k zásadnej zmene systému diaľkovej dopravy:

  • Všetky vlaky (8 párov) budú premávať v úseku Bratislava – Banská Bystrica (okrem výnimiek), ruší sa striedavý systém jazdy od/z Banskej Bystrice a Košíc.
  • V ŽST Zvolen os. st. budú vlaky obojsmerne prípojované na vlaky linky Zvolen – Košice.
  • V ŽST Banská Bystrica budú vlaky obojsmerne prípojované na vlaky linky Banská Bystrica – Vrútky – Ostrava.
  • Výnimkou sú vlaky R 800, 801 GEMERAN POĽANA, ktoré budú premávať v nezmenených časových polohách v trase Bratislava-Nové Mesto – Bratislava hl. st. – Zvolen – Košice – Prešov a opačne.
  • Vlak Ex 530 URPÍN Banská Bystrica – Bratislava bude zrušený.
  • Pôvodný vlak R 843 (Bratislava hl. st. odch. 16:55) bude premávať v pondelok – štvrtok ako vlak R 853 v trase Bratislava hl. st. – Levice (skrátený o úsek Levice – Banská Bystrica). V piatok bude vlak premávať v trase Bratislava hl. st. – Banská Bystrica ako vlak RR 15843.
  • Vlak R 847 (Bratislava hl. st. odch. 20:04) bude premávať (okrem soboty) ako vlak R 855 v trase Bratislava hl. st. – Levice (skrátený o úsek Levice – Banská Bystrica).
  • Zavedený bude nový vlak R 861 (Levice 5:48 – Banská Bystrica 7:27). Vlak bude premávať denne okrem nedele.

Počas nedieľ bude na trase Banská Bystrica – Bratislava premávať len 1 posilový vlak RR 17840 s odchodom z Banskej Bystrice o 15:32, vlak RR 17842 premávajúci v súčasnom GVD o 2 hodiny v neskoršej polohe bude zrušený.

Cestujúci z vlakov linky Bratislava – Banská Bystrica môžu vo Zvolene prestúpiť na vlaky linky Zvolen – Košice, v Banskej Bystrici na vlaky v smere do Žiliny/Ostravy a opačne. V stanici Bratislava hl. st. sú prípojné väzby na vlaky EuroCity (Budapešť – Praha – Berlín) a aj na „šeťstovkové“ rýchliky (Bratislava – Žilina – Košice).

Vo všetkých vlakoch R 8XX s výnimkou vlakov R 800, 801 je radený vozeň 1. triedy. Vo všetkých vozňoch 1. triedy a v označených vozňoch 2. triedy je v cene cestovného pripojenie Wi-Fi. Vo vlakoch sú cestujúcim k dispozícii vozne so zdvíhacou plošinou, ktoré sú vhodné na prepravu imobilných cestujúcich a s oddielom pre cestujúcich s obmedzenými pohybovými schopnosťami. V týchto vlakoch bude naďalej povinná rezervácia miest v prvej vozňovej triede a povinne miestenková preprava bicyklov.

Trať Zvolen – Košice (vlaky RR 9XX GEMERAN)

Na uvedenej linke dochádza k zásadnej zmene systému diaľkovej dopravy:

  • Kategória vlaku bude zmenená na RR.
  • Objem dopravy je navýšený o 2 páry vlakov, teda zo 4 na 6 párov vlakov. Vlaky budú premávať v pôvodných a nových časových polohách, okrem vlaku s odchodom zo Zvolena os. st. o 15:13 (bývalý R 813).
  • Všetky vlaky uvedenej linky budú premávať len v úseku Zvolen os. st. – Košice, bez priamych vlakov do Bratislavy.
  • V ŽST Zvolen os. st. budú vlaky obojsmerne prípojované na vlaky linky Bratislava – Banská Bystrica.
  • Výnimkou sú vlaky R 800, 801 GEMERAN POĽANA, ktoré budú premávať v nezmenených časových polohách v trase Bratislava-Nové Mesto – Bratislava hl. st. – Zvolen – Košice – Prešov a opačne.
  • Trasa vlaku RR 17935, ktorý premával v nedeľu, je nahradená denným vlakom RR 921.

Cestujúci z týchto vlakov môžu vo Zvolene prestúpiť na vlaky v smere do Bratislavy a do Banskej Bystrice.

Vo všetkých vlakoch RR 9XX je radený vozeň 1. triedy. Vlaky sú vybavené Wi-Fi pripojením vo všetkých vozňoch 1. triedy a v označených vozňoch 2. triedy. Vo vlakoch sú cestujúcim k dispozícii vozne vhodné na prepravu imobilných cestujúcich a s oddielom pre cestujúcich s obmedzenými pohybovými schopnosťami. V týchto vlakoch bude naďalej povinná rezervácia miest v prvej vozňovej triede a preprava bicyklov na základe možnej rezervácie.

Trať Zvolen – Banská Bystrica – Žilina – Ostrava (vlaky R 34X a R 9XX FATRAN)

Na uvedenej linke dochádza k zásadnej zmene systému diaľkovej dopravy:

  • Všetky vlaky uvedenej linky budú premávať len v úseku Banská Bystrica – Vrútky – Ostrava, trasa bude skrátená o úsek Zvolen – Banská Bystrica. Výnimkou sú vlaky R 346 a 347, ktoré budú premávať zo/do Zvolena.
  • Objem dopravy bude znížený o 1 pár vlakov R 943 a 950, ktoré premávali v pracovných dňoch okrem školských prázdnin.
  • V ŽST Banská Bystrica budú vlaky obojsmerne prípojované na vlaky linky Bratislava – Banská Bystrica.

 

Z dôvodu prestavby železničného uzla Žilina stále pretrvávajú nasledovné zmeny:

  • Vlaky R 9XX premávajú na trase Banská Bystrica – Vrútky. V úseku Vrútky – Žilina cestujúci využívajú vlaky R 6XX.
  • Výnimka je vlak R 953, ktorý z dôvodu vysokej využívanosti v úseku Žilina – Vrútky a technických možností v Žiline, vychádza už zo Žiliny s odchodom o 14:47 a z Vrútok v nezmenenej trase.
  • Vlaky R 34X premávajú v trase Zvolen/Banská Bystrica – Žilina – Ostrava s pobytom na preprah HKV v ŽST Vrútky.

 

Na linke bude v nezmenených časových polohách premávať celkovo 8 párov vlakov, a to:

  • 3 páry v trase Banská Bystrica – Žilina – Ostrava,
  • 1 pár v trase Zvolen – Žilina – Ostrava,
  • 4 páry v trase Banská Bystrica – Vrútky (z toho vlak R 953 v trase Žilina – Banská Bystrica).

Cestujúci môžu v Banskej Bystrici prestúpiť na vlaky v smere do Bratislavy, vo Vrútkach na vlaky linky Bratislava – Žilina – Košice a v Žiline na vlaky linky Žilina – Praha. V opačnom smere sú rovnaké prípojné väzby.

Vo všetkých vlakoch R 9XX a R 3XX je radený vozeň 1. triedy. Vlaky sú vybavené Wi-Fi pripojením vo všetkých vozňoch 1. triedy a v označených vozňoch 2. triedy. Vo vlakoch sú cestujúcim k dispozícii vozne vhodné na prepravu imobilných cestujúcich a s oddielom pre cestujúcich s obmedzenými pohybovými schopnosťami. V týchto vlakoch bude naďalej povinná rezervácia miest v prvej vozňovej triede a povinne miestenková preprava bicyklov.

Trať Banská Bystrica – Margecany (vlaky REX 178X)

Na uvedenej linke dochádza k zásadnej zmene systému diaľkovej dopravy:

  • Všetky vlaky kategórie REX budú v úsekoch Banská Bystrica – Brezno a Nálepkovo – Margecany zastavovať ako vlaky Os.
  • Časové polohy sú zmenené a dochádza k predĺženiu cestovnej doby o cca 30 minút.
  • Celkový objem dopravy je nezmenený – 2 páry vlakov REX na trati Banská Bystrica – Margecany.
  • V ŽST Banská Bystrica budú vlaky obojsmerne prípojované na vlaky linky Bratislava – Banská Bystrica, v ŽST Margecany na vlaky Os do/od Košíc a do/od Poprad-Tatry. V ŽST Banská Bystrica vznikne nový prípoj od vlaku R 831 (prích. 9:26) na vlak REX 1781 (odch. 9:37).

 

Časové polohy vlakov sú nasledovné:

  • vlak REX 1780 (Margecany 08:08 – Banská Bystrica 12:20) ide denne,
  • vlak REX 1781 (Banská Bystrica 09:37 – Margecany 13:39) ide denne,
  • vlak REX 1782 (Margecany 14:08 – Banská Bystrica 18:17) ide denne,
  • vlak REX 1783 (Banská Bystrica 15:47 – Margecany 19:47) ide denne.

Vo všetkých vlakoch REX sú cestujúcim k dispozícii vozne vhodné na prepravu imobilných cestujúcich, bicyklov a s oddielom pre cestujúcich s obmedzenými pohybovými schopnosťami a kupé pre cestujúcich s deťmi do 10 rokov.

Trať Bratislava – Prievidza (vlaky REX 17XX)

Na trati Bratislava hl. st. – Leopoldov – Prievidza dochádza k rozšíreniu dopravnej ponuky o štyri nové vlaky. V stanici Leopoldov nebude vykonávaný preprah HKV, čím dôjde k skráteniu cestovnej doby pre cestujúcich, ktorí tranzitujú cez Leopoldov. Časové polohy a obmedzenia vlakov budú nasledovné:

Aj v pripravovanom CP 2021/22 bude vo vlakoch kategórie R a vyššej (t. j. R, Ex, IC, EN, EC SC, rj, rjx), povinne miestenková preprava bicyklov.

Posilové vlaky

  • Vlaky RR 15711 a RR 17612 ŠARIŠAN Humenné – Bratislava hl. st. ostávajú zachované.
  • Vlaky RR 15713 a RR 17610 TATRAN Košice – Bratislava hl. st. ostávajú zachované.
  • Posilové vlaky RR na linke Bratislava – Žilina ostávajú zachované bez zmien.
  • Vlak RR 17842 URPÍN (Banská Bystrica 17:12 – Bratislava hl. st. 21:03) bude zrušený.
  • Vlak RR 17935 GEMERAN (Zvolen os. st. 17:13 – Košice 20:37) bude zrušený a nahradený denným vlakom kategórie RR 921.
  • Počas piatkov bude zavedený nový vlak RR 15843 URPÍN (Bratislava hl. st. 16:55 – Banská Bystrica 20:30). Nahrádza zrušený vlak R 843.
  • Vlak REX 17728 na trati Prievidza – Bratislava hl. st. bude zrušený a nahradený denným vlakom REX 1724.

DIAĽKOVÁ MEDZIŠTÁTNA DOPRAVA

Spojenie Slovensko – Rakúsko/Chorvátsko (ZSSK/ÖBB/SŽ HŽPP)

V letnej sezóne 2022 bude zavedený autovlak z Bratislavy do chorvátskeho Splitu. Vlak by mal mať predĺženú periódu jazdy nasledovne: EN 1153 bude vedený v letnej sezóne od 3. 6. do 23. 9. dvakrát týždenne s odchodmi z Bratislavy vždy v utorok a v piatok o 15:51. Do Splitu vlak dorazí ráno o cca 9:50 h. Späť zo Splitu do Bratislavy bude premávať v stredu a v sobotu večer od 4. 6. do 24. 9., do Bratislavy bude prichádzať nasledujúce ráno o 10:49. Vlak bude zostavený z vozňov na spanie, sedačkových vozňov a vozňa na prepravu automobilov.

Spojenie Slovensko – Rakúsko/Švajčiarsko (ZSSK/ÖBB/SBB)

Na linke Bratislava hl. st. – Bratislava-Petržalka – Wien Hbf – Salzburg – Innsbruck – Zűrich bude naďalej premávať jeden pár vysokorýchlostných vlakov kategórie railjet xpress:

  • rjx 160 (Bratislava hl. st. 06:08 – Zürich Hbf 15:20), v novom GVD bude zastavovať navyše aj v stanici Bratislava-Nové Mesto a zastavenie v stanici Bratislava-Petržalka ostáva zachované.
  • rjx 167 (Zürich Hbf 12:40 – Bratislava hl. st. 21:51). Vlak rjx 167 zastavuje aj v železničnej stanici Bratislava-Nové Mesto a Bratislava-Petržalka.
  • Vlaky majú zabezpečené prípojné väzby od vlaku R 614 TATRAN ZEMPLÍN a na vlak R 615 TATRAN ZEMPLÍN (Bratislava hl. st. – Žilina – Humenné), ako aj od vlaku R 800 GEMERAN POĽANA a na vlak R 801 GEMERAN POĽANA (Bratislava-Nové Mesto – Zvolen – Košice – Prešov).

Vlak je vedený súpravou Viaggio Comfort so službami a vysokým komfortom (Economy class – Wi-Fi, palubný portál, mobilbar; First class – Wi-Fi, palubný portál, servis na miesto, mobilbar, nastaviteľné sedadlá; Business Class – polohovateľné sedadlá, Wi-Fi, palubný portál, uvítací drink, servis na miesto, tichá zóna).

Na linke (Košice) – Bratislava – Viedeň nedochádza k zásadnejším zmenám:

  • Drobné úpravy à minútové posuny v trasách medzištátneho páru vlakov InterCity – IC 44 (Košice 07:11 – Wien Hbf 13:24) a IC 45 (Wien Hbf 14:42 – Košice 20:52), ktoré budú premávať na linke Košice – Žilina – Bratislava hl. st. – Bratislava-Petržalka – Wien Hbf. Vo Viedni je zabezpečený prípoj z/do Zürichu/Frankfurtu.
  • 17 párov vlakov v hodinovom takte v relácii Bratislava hl. st. – Marchegg – Wien Hbf..
  • 20 párov vlakov na trase Bratislava Petržalka – Kittsee – Wien Hbf..
  • 1 pár víkendových vlakov na trase Bratislava Petržalka – Murzzuschlag.
  • Pokračovanie v spolupráci s ÖBB na produkte sezónneho autovlaku na trase Bratislava – Wien – Split (na komerčnej báze) – pripravujeme rozšírenie periódy jazdy.

Spojenie Slovensko – Maďarsko (ZSSK/MÁV)

Na linke Budapešť – Bratislava – Praha – (Berlín/Hamburg/Varšava) dochádza len k minimálnym zmenám:

  • Vlaky EC 130 BATHORY a EC 131 BATHORY budú naďalej premávať v pôvodných časových polohách so skupinou vozňov do Krakova a Przemyślu – s prípojom na/z Ukrajinu a skupinou vozňov do poľskej Warszawy a do bieloruského Brestu, kde bude mať vlak výhodné prípojné nadväznosti na hotelový vlak do/z Minska a Moskvy.
  • Zachovaný zostáva 2-hodinový interval a 7 párov vlakov EC METROPOLITAN na linke Budapešť – Bratislava – Praha, 1 pár vlakov na linke Bratislava – Praha a 1 pár vlakov na trase Nové Zámky – Praha.
  • Trasa vlaku EC 172/173 HUNGARIA (Budapešť – Hamburg) bude do 31. 8. 2022 z dôvodu výluky v ČR skrátená len po ŽST Praha hl. n. (vedený ako vlak EC 286/287 s nutnosťou prestupu v Prahe hl. n. smer Berlin – Hamburg).
  • Naďalej platí z dôvodu výluky dlhodobý odklon všetkých vlakov EC Budapest – Bratislava – Praha cez Havličkův Brod s absenciou obsluhy staníc Česká Třebová a Pardubice hl. n.
  • Nočné vlaky EN 476 METROPOL budú mať v Budapešti zmenenú východziu/končiacu stanicu na Budapest-Nyugati (Budapest-Nyugati pu. 19:25 – Břeclav os. n. 23:01) a EN 477 MERROPOL (Břeclav os. n. 04:59 – Nyugatiest-Nyugati pu. 08:20). Vlaky budú vedené v taktovom režime vlakov EC METROPOLITAN len v úseku Budapešť – Břeclav. V uvedenom vlaku zostávajú zachované relácie priamych vozňov do/z Prahy, Krakova, Varšavy ako aj do Berlína cez Wroclaw.
  • Na linke Košice – Hidasnémeti – Budapešť dochádza k výraznému rozšíreniu ponuky vlakových spojov. Namiesto dvoch doterajších EC vlakov pôjde na uvedenej linke spolu 7 párov medzištátnych EC vlakov, ktoré budú vedené v dvojhodinovom taktovom režime s odchodmi z Košíc v čase od 6:01 – 18:01 a príchodmi do Košíc od 9:59 – 21:59. Výrazne sa tak zlepší vlakové prepojenie Košíc s Miskolcom a Budapešťou.
  • Osobné vlaky, ktoré premávajú na linke Bratislava-Petržalka – Rajka – Hegyeshalom, budú jazdiť v pôvodnom rozsahu bez zmeny. V stanici Bratislava-Petržalka sú zabezpečené prípoje medzi všetkými vlakmi linky S8 Hegyeshalom – Bratislava-Petržalka a S65 Senec – Bratislava-Petržalka.

Spojenie Slovensko – Česko (ZSSK/ČD)

V medzištátnej doprave medzi SR a ČR zostáva zachované vedenie 4 rýchlovlakov (SC Pendolino) vedených na linke Košice – Praha hl. n.

  • Vlaky SC 240/241 Košice – Praha hl. n. budú vedené denne okrem 24., 25. a 31. 12.
  • Posilové vlaky SC 242/243 Košice Praha hl. n. budú vedené v piatky do Košíc a v soboty do Prahy hl. n.

Vlaky EC 282 a 283 budú aj v GVD 2021/22 vedené v úseku Nové Zámky – Bratislava – Praha denne. Na týchto vlakoch bude vedený aj priamy lôžkový vozeň Prešov – Nové Zámky – Bratislava hl. st. – Praha hl. st. a späť v kombinácii s vlakmi R 800/801 GEMERAN POĽANA.

Na linke Púchov – Horní Lideč – Praha dochádza k nasledujúcim zmenám:

  • Na území ČR dochádza k zmene kategórie vlakov z Ex na EC, na našom území vlaky 220/221 ostávajú v kategórii Ex a ostatné vlaky budú vedené v kategórii EC aj na našom území.
  • Vlaky budú premávať z dôvodu stavebných prác aj naďalej len na skrátenej trase Praha hl .n. – Púchov s výnimkou vlakov Ex 220/221 (Praha hl. n. odchod 15:02 – Žilina príchod 20:42; Žilina odchod 7:18 – Praha hl. n. príchod 12:52), ktorý zostane premávať na trase Praha – Žilina a späť.
  • Pri ostatných vlakoch uvedenej linky Praha hl. n – Púchov budú mať cestujúci v ŽST Púchov zabezpečené prípojné vlaky smer Žilina – Košice, ako aj smer Trenčín – Bratislava.

 

Na linke Žilina – Čadca – Ostrava/Praha dochádza k nasledujúcim zmenám:

  • Zo 4 párov denných vlakov budú 3 páry premávať v trase Banská Bystrica – Žilina – Ostrava a 1 pár (R 346 a R 347) v trase Zvolen – Žilina – Ostrava. Pri vlakoch R 343 a R 345 dochádza ku skráteniu trasy o úsek Banská Bystrica – Zvolen os. st.
  • Vlaky linky Žilina – Praha hl. n. budú mať na území ČR novú kategóriu EC, na území SR budú aj naďalej vedené v kategórii Ex.

 

Na linke nočných vlakov (Humenné) – Košice – Čadca – Praha neprichádza k zásadnejším zmenám:

  • Nočné vlaky EN 442/443 SLOVAKIA budú poskytovať službu prepravy automobilov a motocyklov na relácii Košice – Praha.
  • Autovozeň Humenné – Praha nebude vedený do odvolania.
  • Autovozeň Praha – Poprad-Tatry bude vedený z (5)/(6) a vo vybrané dátumy.
  • Autovozeň Poprad-Tatry – Praha bude vedený z (6)/(7) a vo vybrané dátumy.
  • Ďalšie vedenie vozňov Humenné – Praha, resp. Poprad-Tatry – Praha bude záležať od aktuálnej pandemickej situácie.

Spojenie Slovensko – Poľsko

Medzi Bratislavou a Varšavou ostáva zachované  spojenie 2 pármi priamych vlakov:

  • Vlak EN 476/477 METROPOL, odchod Bratislava hl. st. 22:06, príchod Krakov 6:07, príchod Varšava 8:54.
  • Vlak EC 130/131 BATHORY odchod Bratislava hl. st. 10:57, príchod Varšava Centralna 19:15, príchod Brest (Bielorusko) 00:57.

Na linke Poprad-Tatry – Muszyna a späť budú RR 8360, 8361, 8362 a 8363 BELIANSKY EXPRES vedené v (6) a (7) od 25. 12. 2021 do 27. 2. 2022 a od 4. 6. do 4. 9.

Pri vlakoch na linke Medzilaborce – Lupkow dôjde z dôvodu výluk na poľskej strane k zrušeniu ich vedenia v piatok a skráteniu periódy jazdy o jeden víkend. Vlaky budú vedené nasledovne:

  • Os 8984, 8985, 8986, 8987 budú vedené v (6) a (7) od 25. 6. do 28. 8.
  • Os 8988 a 8989 budú vedené počas konania festivalu kultúry a športu v Medzilaborciach 25. a 26. 6. 2022.

Spojenie Slovensko – Ukrajina (ZSSK – UZ)

  • Priame spojenie z Košíc do ukrajinského Mukačeva rýchlo, bez prestupu a bez čakania na hraniciach bude prostredníctvom dvoch párov vlakov zachované aj počas platnosti CP pre obdobie 2021/2022. Vlaky budú vedené 2x denne približne v rovnakých polohách ako doposiaľ.
  • V Košiciach budú výhodné prípoje od a na vlaky Košice – Mukačevo, smer Praha a Bratislava.
  • Medzi Košicami a Čopom bude aj naďalej premávať 1 pár medzištátnych vlakov, v ktorých už nebudú radené priame lôžkové vozne z Košíc do Kyjeva. Vlaky sú prípojnými väzbami od vlakov SC Pendolino z/do Prahy a od rýchlikov do/z Bratislavy.

Poskytované služby vo vlakoch diaľkovej dopravy

Služby vo vlakoch budeme naďalej poskytovať v takom rozsahu a kvalite ako doteraz.

Medzi poskytované služby patrí napr.:

  • balená voda 0,5 l,
  • obsluha mobilbarom na miesto,
  • možnosť rezervovať si bezplatné parkovanie v Bratislave, Trnave, Žiline a Poprade k spiatočnému lístku zakúpenému cez internet,
  • veľkopriestorové aj oddielové usporiadanie,
  • rozkladacie stolíky,
  • polohovateľné sedadlá.

Rekord dvoch dekád: ZSSK má v roku 2022 najazdiť vo verejnom záujme 35,8 milióna kilometrov, ...

Rekord dvoch dekád: ZSSK má v roku 2022 najazdiť vo verejnom záujme 35,8 milióna kilometrov, naposledy bola slovenská vnútroštátna vlaková doprava takto hustá pred 20 rokmi

03. 12. 2021

• Nový vlakový grafikon pridáva vlaky z Košíc do Budapešti, aj zo Zvolena do Košíc, nové páry medzištátnych vlakov z Košíc do Budapešti budú vedené v dvojhodinovom taktovom režime
• Národný dopravca rozširuje vnútroštátnu dopravu na trati Košice – Zvolen a Bratislava – Prievidza o 50 %
• Naďalej sa turisticko-lyžiarskym vlakom z Bratislavy Slováci dopravia aj do Mürzzuschlagu a schneeberských Álp

BRATISLAVA – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zabezpečuje pre cestujúcich jednoduchú, bezpečnú a ekologickú formu hromadnej dopravy. V nedeľu 12. decembra 2021 vstúpi do platnosti Cestovný poriadok 2021/2022 (Grafikon vlakovej dopravy 2021/2022).

Oproti grafikonu z roku 2019 má ZSSK najazdiť v roku 2022 vo verejnom záujme (teda bez započítania IC vlakov), takmer o 2 milióny kilometrov viac – 35,8 milióna vlakokilometrov. Naposledy bola verejná vlaková doprava podobne hustá v roku 2000, keď sa podobne pre vlaky vedené vo verejnom záujme zazmluvnil výkon 35 800 000 kilometrov.

„Vlaky podľa nového grafikonu najazdia budúci rok 35,8 milióna kilometrov. Železnice ako najekologickejšia forma dopravy sú jednoznačne budúcnosťou verejnej osobnej dopravy, na to aby sa stali voľbou číslo jeden pre cestujúcich ale potrebujeme nielen moderné vlaky, ale aj kvalitnú infraštruktúru. Ak to naozaj so železničnou dopravou a zlepšovaním služieb myslíme vážne, musíme do nej investovať viac peňazí aj zo štátneho rozpočtu”, uviedol Andrej Doležal, minister dopravy a výstavby.

Medzištátna doprava

Nový grafikon prinesie výrazné zlepšenie vlakového prepojenia Košíc s maďarským Miškovcom a Budapešťou. Na linke Košice – Hidasnémeti – Budapešť totiž dochádza k intenzívnemu rozšíreniu ponuky vlakových spojov, kedy namiesto dvoch párov doterajších EC vlakov pôjde na uvedenej linke spolu 7 párov medzištátnych EC vlakov. Vlaky budú vedené v dvojhodinovom taktovom režime s odchodmi z Košíc v čase od 6:01 – 18:01 a príchodmi do Košíc od 9:59 – 21:59.

Pre milovníkov zimných športov je naďalej v ponuke celoročné priame spojenie lyžiarsko – turistickým vlakom REX 7788/7797 zo stanice Bratislava-Petržalka do Mürzzuschlagu v schneeberských Alpách. Vlak premáva celoročne každú sobotu a nedeľu s odchodom z Bratislavy o 6:11 a večerným príchodom do Bratislavy o 19:44. Vlaky zastavia aj v staniciach Semmering a Spital am Semmering, ktoré poskytujú priamy prístup do lyžiarskych areálov.

Priame spojenie z Košíc do ukrajinského Mukačeva rýchlo, bez prestupu a bez čakania na hraniciach bude pokračovať prostredníctvom dvoch párov REX vlakov aj počas platnosti Cestovného poriadku pre obdobie 2021/2022. V Košiciach budú výhodné prípoje od a na vlaky Košice – Mukačevo na smer Praha a Bratislava. Medzi Košicami a Čopom bude aj naďalej premávať 1 pár medzištátnych Os vlakov, v ktorých už nebudú radené priame lôžkové vozne z Košíc do Kyjeva.

Nočné vlaky EN 476/477 METROPOL budú mať v Budapešti zmenenú východziu/končiacu stanicu na Budapest-Nyugati.

V medzištátnej doprave bude aj naďalej premávať 6 rýchlovlakov. Jeden pár rýchlovlakov railjet xpress spája Slovensko s Rakúskom a Švajčiarskom (Bratislava – Viedeň – Zürich), dva páry rýchlovlakov SC Pendolino jazdia medzi Slovenskou a Českou republikou (Košice – Bratislava – Praha).

Vnútroštátna diaľková doprava

Čo sa týka vnútroštátnej diaľkovej dopravy, najvýraznejšou novinkou je zmena systému dopravy na trati Bratislava – Zvolen – Banská Bystrica/Košice, kde sa ruší striedavý systém jazdy od/z Banskej Bystrice a Košíc. Vlaky budú premávať na samostatných linkách Bratislava – Banská Bystrica, Zvolen – Košice a Banská Bystrica – Vrútky/Ostrava. Výnimkou sú vlaky R 346 a 347, ktoré budú premávať na trase Zvolen – Ostrava a vlaky R 800, R 801, ktoré budú premávať v pôvodných trasách Prešov – Bratislava-Nové Mesto.

Na linke Zvolen – Košice bude objem dopravy navýšený o dva páry nových vlakov, zo štyroch na šesť párov vlakov. Vlaky budú premávať v pôvodných a nových časových polohách, okrem vlaku s odchodom zo Zvolena os. st. o 15:13 (bývalý R 813), kedy bude trasa zrušená. Tieto vlaky budú vedené v kategórii RR. Zrušené budú vlaky: Ex 530 URPÍN (Banská Bystrica 5:35 – Bratislava hl. st. 8:37), R 943 FATRAN (Vrútky 6:21 – Banská Bystrica 7:29), R 950 FATRAN (Banská Bystrica 14:34 – Vrútky 15:46), RR 17842 URPÍN (Banská Bystrica 17:12 – Bratislava hl. st. 21:03) a RR 17935 GEMERAN (Zvolen os. st. 17:13 – Košice 20:37), ktorý bude nahradený denným vlakom R 921.

Vlak R 843 bude vedený v pondelok – štvrtok ako vlak R 853 na trase Bratislava hl. st. – Levice (skrátený o úsek Levice – Banská Bystrica). V piatok bude vlak vedený na trase Bratislava hl. st. – Banská Bystrica ako vlak RR 15843. Vlak R 847 bude premávať (okrem soboty) ako vlak R 855 v trase Bratislava hl. st. – Levice (skrátený o úsek Levice – Banská Bystrica). Zároveň ZSSK zavádza nový vlak R 861 (Levice 5:48 – Banská Bystrica 7:27), ktorý bude premávať denne okrem nedele.

Navýšenie dopravy sa týka aj linky Prievidza – Bratislava hl. st., kde bude v pôvodných a nových časových polohách namiesto štyroch párov vlakov premávať šesť párov vlakov. V celej svojej trase budú vedené dieselovou trakciou bez preprahu v železničnej stanici (ŽST) Leopoldov.

Z dôvodu rekonštrukcie uzla Žilina budú vlaky R 9XX aj naďalej premávať len na trase Zvolen/Banská Bystrica – Vrútky. V úseku Vrútky – Žilina budú cestujúci využívať vlaky R 6XX. Prestupný čas vo Vrútkach na smer Žilina bude 8  minút a v opačnom smere 7 minút. Výnimkou je vlak R 953, ktorý bude v pracovné dni vychádzať zo Žiliny v nezmenenej trase a v soboty a nedele len zo ŽST Vrútky.

Na trať Bratislava – Košice sa po dlhej pandemickej prestávke vracajú ďalšie tri páry vlakov InterCity (IC 520 – 525). Dovedna budú premávať 4 páry vlakov IC, pričom IC 44 a 45 budú vedené od začiatku platnosti GVD 2021/2022, t. j. od 12. 12. 2021 a IC 520 – 525 budú opätovne zavedené najskôr až od 27. 2. 2022 (vlak 521 bude z dôvodu obehov vedený od 28. 2. 2022). Najrýchlejší vlak IC 44 zvládne trasu Košice – Bratislava za 4 h 43 min, ostatné vlaky InterCity prejdú túto trasu za maximálne 4 h 57 min. Je to mierny pokles (o 3 minúty) oproti ešte stále platnému Cestovnému poriadku z dôvodu pripravovaných, resp. realizovaných výlukových prác na koridore. Z Košíc až do Viedne bude premávať jeden pár vlakov InterCity – IC 44 (Košice 07:11 – Wien Hbf 13:24) a IC 45 (Wien Hbf 14:42 – Košice 20:52), ktorý bude zastavovať aj v staniciach Bratislava-Nové Mesto a Bratislava-Petržalka.

„Posila v podobe ôsmych nových spojov na linke Košice – Zvolen a Bratislava – Prievidza o niečo zjednoduší život našim cestujúcim na týchto linkách. Naším spoločným zámerom je neprenášať každodenné južné meškania medzi Palárikovom a Žarnovicou na cestujúcich medzi Zvolenom a Košicami,“ uviedol Roman Koreň, predseda predstavenstva ZSSK a dodal:  Nový GVD je veľmi ambiciózny z pohľadu zazmluvneného objemu i nadväznosti spojov. Systém sa javí byť veľmi citlivý na poruchy infraštruktúry. Prípadne pokazený vlak, alebo vlak po nehode sa budeme snažiť nahradiť zálohou v rádoch desiatok minút, či jednej – dvoch hodín, prípadne zmeškaných cestujúcich, na frekventovanejších tratiach, vyzdvihne nasledujúci spoj. V prípade poruchy na strane infraštruktúry však viac spraviť nevieme. Zmeškanie jedného vlaku v ranných hodinách sa môže preniesť na všetky vlaky na tej ktorej trati na pasažierov až do konca dňa. Preto verím, že tvorcovia tejto objednávky dobre zvážili reálne možnosti manažéra infraštruktúry na rýchlu opravu koľají a výhybiek, a že mu schvália všetky jeho požiadavky na dofinancovanie chýbajúcej vybavenosti pre naplnenie tohto grafikonu.“

Medzi hlavným mestom a metropolou východu bude denne aj naďalej premávať 7 párov rýchlikov (R 6XX). Tieto rýchliky budú na zrekonštruovanej trati jazdiť rýchlosťou 160 km/h a jazdný čas Košice – Bratislava bude 5 h 50 min, rovnako ako v dnes platnom GVD. Dôvodom sú realizované výlukové práce na koridore. Medzi Bratislavou a Žilinou príde k ďalšiemu skráteniu jazdnej doby o 1 minútu na 2 h 23 min.

Od nového GVD budú na linke Margecany – Červená Skala – Banská Bystrica vlaky REX 178X v úsekoch Banská Bystrica – Brezno a Nálepkovo – Margecany zastavovať ako vlaky Os. Časové polohy budú zmenené a dochádza k predĺženiu cestovnej doby o cca 30 minút.

Negatívny vplyv na vlaky diaľkovej dopravy v GVD 2021/22 budú mať výlukové práce na úseku Púchov – Považská Bystrica, rekonštrukcia uzla Žilina a výluky na úseku Poprad-Tatry – Svit. Správca infraštruktúry na každý úsek výluky pridáva k jazdným časom prirážky, čo má významný vplyv na jazdnú dobu vlakov diaľkovej dopravy.

Uvedené výluky majú vplyv aj v súčasnom, aj v nasledujúcom GVD. Prirážky k jazdným časom spomaľujú a budú spomaľovať vlaky diaľkovej dopravy o cca 20 minút. Ukončenie výluk je predbežne naplánované nasledovne:
• 5. 2022 ukončenie výluky na úseku Púchov – Považská Bystrica
• uzol Žilina à predpoklad ukončenia v roku 2024
• úsek Poprad – Svit à predpoklad ukončenia do konca roku 2022

Ďalšie tlačové správy k Cestovnému poriadku 2021/2022 nájdete tu:
 Diaľková doprava
 Bratislavský samosprávny kraj
 Trnavský samosprávny kraj
 Trenčiansky samosprávny kraj
 Nitriansky samosprávny kraj
 Žilinský samosprávny kraj
 Banskobystrický samosprávny kraj
 Prešovský samosprávny kraj
 Košický samosprávny kraj


ZSSK zabezpečuje osobnú železničnú dopravu na Slovensku. Stopercentným akcionárom ZSSK je Slovenská republika prostredníctvom Ministerstva dopravy a výstavby SR, ktorá si zmluvne objednáva a platí služby vo verejnom záujme v osobnej železničnej doprave. Prioritnú časť majetku tvoria železničné koľajové vozidlá (rušne, vozne, vlakové súpravy). Spoločnosť vznikla v roku 2005 a je jedným z troch nástupníckych podnikov jednotných železníc (popri Železniciach SR a Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia).

ZSSK od 13. júna 2021 realizuje priemerne 1 538 vlakov denne, z toho 218 diaľkových vlakov a 1 320 regionálnych a prímestských spojov. Zastavuje v 726 staniciach a zastávkach, jazdí na linkách po 3 047 kilometroch tratí na Slovensku.

K Lipenské přehradě vyrazí RegioPantery

3.12.2021 - 9:45

V neděli 5. prosince zahájí České dráhy zkušební provoz jednotek RegioPanter na trati 195 Rybník – Lipno nad Vltavou.

„Tyto moderní soupravy budou na trať nasazovány nepravidelně o víkendech, abychom prověřili technické možnosti jejich trvalého provozování na této trati v budoucnu. To by umožnilo zavedení pohodlných přímých vlaků z Českých Budějovic přes Rybník až do Lipna nad Vltavou, které můžou přispět i k dalšímu rozvoji lipenského regionu,“ říká Martin Hurajčík, ředitel Oblastního centra obchodu Západ Českých drah.

Zkušební provoz bude zahájen zvláštním vlakem, který bude odjíždět z Českých Budějovic do Rybníka a dále do Lipna nad Vltavou v neděli 5. prosince v 11:04. Následně bude tento den jednotka RegioPanter nasazena i na dalších vybraných pravidelných vlacích mezi Rybníkem a Lipnem. Zpět do krajské metropole se bude vracet jako zvláštní vlak, který bude odjíždět ze stanice Vyšší Brod klášter v 17:50 a do Českých Budějovic přijede v 19:14.

RegioPanteři jsou moderní bezbariérové elektrické jednotky s klimatizovaným interiérem. Cestujícím nabízejí také palubní Wi-Fi síť, zásuvky pro dobíjení cestovní elektroniky a místa pro přepravu kočárků a jízdních kol. Současný počet čtyř jednotek RegioPanter v Jihočeském kraji v roce 2022 doplní dalších 10 úplně nových vlaků. 

Ve zvláštních vlacích i v pravidelných spojích bude platit běžný tarif Českých drah.

Plánované nasazení jednotky RegioPanter dne 5. 12. 2021:

tam

stanice

zpět

11257/

18830

18832

18836

11258

18831

18833

18837

11259

11:04

 

 

 

České Budějovice

 

 

 

19:14

11:07

 

 

 

České Budějovice j.z.

 

 

 

19:10

11:27

 

 

 

Velešín město

 

 

 

18:49

11:39

 

 

 

Kaplice

 

 

 

18:37

12:05

 

15:12

17:18

Rybník

 

14:55

16:54

18:17

12:29

13:29

15:34

17:39

Vyšší Brod klášter

13:28

14:34

16:33

17:50

12:42

13:42

15:47

 

Loučovice

13:17

14:17

16:19

 

12:48

13:48

15:53

 

Lipno nad Vltavou

13:11

14:11

16:13

 


 

Správa železnic vyhlásila již sedmou veřejnou zakázku na projektanta vysokorychlostní tratě

PRAHA, 2. prosinec 2021

Dokumentaci pro územní rozhodnutí připraví projektanti pro úsek VRT Střední Čechy z Poříčan do Světlé nad Sázavou. Ten je součástí nové vysokorychlostní tratě (VRT) z Prahy do Brna.

Správa železnic vyhlašuje další veřejnou zakázku na dokumentace pro vysokorychlostní tratě. Tentokrát pro úsek VRT Střední Čechy mezi Poříčany a Světlou nad Sázavou, který navazuje na již projektovanou trať VRT Polabí. Předmětem veřejné zakázky je kromě zpracování dokumentace pro územní rozhodnutí (DÚR) také příprava podkladů pro proces posouzení vlivů stavby na životní prostředí (EIA). Součástí DÚR jsou veškeré podklady potřebné pro vydání rozhodnutí o umístění stavby vysokorychlostní železnice do území. Dokumentace zároveň identifikuje konkrétní pozemky potřebné pro výstavbu VRT a navrhne technické provedení tratě.

Veřejná zakázka je zadána pomocí inovativní metody Best Value, která je založena na zdůraznění odbornosti dodavatelů. Správa železnic očekává, že využití principů této metody přispěje k výběru kvalitního dodavatele a sníží riziko nedostatků výsledného díla. Metoda Best Value je užita nejen v procesu hodnocení nabídek, ale její principy jsou aplikovány od počátku zadávacího řízení až po realizaci předmětu zakázky.

Územní rozhodnutí pro zhruba 70kilometrový úsek VRT Střední Čechy očekává Správa železnic v roce 2025. Stavba by měla být zahájena o dva roky později. Trať bude určena pouze pro osobní dopravu s maximální rychlostí 320 km/h. Vlaky by měly na tento úsek poprvé vyjet kolem roku 2031. VRT Střední Čechy je součástí nového vysokorychlostního spojení Prahy s Brnem a Břeclaví. Jízdní doba mezi hlavním městem a jihomoravskou metropolí by  se po dokončení celého ramene měla zkrátit na méně než jednu hodinu. Od počátku provozu tohoto úseku dojde k výraznému navýšení kapacity železniční dopravní cesty a zkrácení jízdních dob. To může vést k rozšíření nabídky vlakových spojů pro cestující nebo zvýšení spolehlivosti a včasnosti železniční dopravy.

Projektové cíle stanovené dle metody Best Value, které ve větší míře reflektují potřebu začlenění VRT do krajiny, jsou obsažené v zadávací dokumentaci. Správa železnic od dodavatelů mimo jiné požaduje, aby stavba úseku VRT měla minimální dopady na životní prostředí a co nejvíce splynula s krajinou, aby přístup projektantů zajistil efektivní projednatelnost záměru v dotčené oblasti z pohledu sběru a vypořádání připomínek veřejnosti a dotčených orgánů. Tyto projektové cíle tak odrážejí dosavadní zkušenosti se zadáváním veřejných zakázek pro přípravu vysokorychlostních tratí a také průběh projednání VRT v regionech, a jsou uplatněním zásad environmentálně odpovědného veřejného zadávání. Správa železnic současně uplatňuje prvky sociálně odpovědného veřejného zadávání, klade vysoký důraz na inovace, které jsou podstatou použité metody Best Value, vyžadující od dodavatelů komplexní přístup k nabídkovému procesu a realizaci předmětu veřejné zakázky.